måndag 8 april 2019

Odla med Skägget

Som hemmaodlare ska man antagligen hoppa av glädje när det är dags att dra igång på våren, efter att först ha planerat i ett halvår. Själv är jag mer av odlartypen ”nåt skit borde man väl sätta innan halva sommaren gått”. Jag kan ju alltid blogga om det. Så det gör jag nu.

Ett bra sätt att få till grejer man inte har någon större lust med är att sänka ambitionen till ett minimum. Två grödor borde jag klara av, chili och squash. Hade några gamla squashfrön kvar. Kanske för gamla. Chilifröna är nya, utvunna ur en frukt eftersom gratis är gott.


Det finns ”miniväxthus” att köpa, men gamla matförpackningar är billigare. Gör sedan som det står på fröpåsen (om det finns en sådan). Och notera vad du odlar var. Även med två växttyper går det att röra ihop dem, för det första som når jordytan ser i stort sett alltid likadant ut oavsett växt.

Det är sådana där vahettere...

Ställ dem i ljus och var noga med att de har lagom med fukt hela tiden. Se till att det finns hål i botten så att det inte blir för fuktigt. Vänta.

Fördelen med förkultivering är att det spar tid, att man kan få igång växterna inomhus medan det fortfarande kan bli minusgrader ute och att man kan välja ut de plantor som verkar mest livskraftiga. Sedan är det bara att plantera ut dem och vänta på resultatet.

23 kommentarer:

  1. Mysigt. Kul du är så pysslig. Är noll pysslig egentligen fast har drömmen om att bli det. Nån gång..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också en dröm om att bli pyssligare, för jag tycker inte att jag är det. Att odla två grödor i kruka kräver inget stor engagemang. T ex har jag länge funderat på att jag vill ha en kryddträdgård i fönstret, med basilika, citronmeliss mm. Men jag kommer aldrig igång.

      Radera
    2. Låter mysigt:) Hur går flyttdrömmarna då? Är det mot mer odlingsmöjligheter eller inte?

      Radera
    3. Det är absolut tanken.

      Radera
  2. Odlar du med skägget? Själv brukar jag använda fingrarna, men det kan också vara i brist på skägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett styvt skägg funkar utmärkt som kratta ;-). Nej då, men det fanns ett barnprogram med pedagogisk matematik som hette "Räkna med skägg". Uppföljaren hette "Stava med skägg". Tänkte att jag fortsätter på samma tema, med tanken att allt blir lite festligare med skägg.

      Radera
    2. Hahaha, bra att det funkar utmärkt till någonting ;)
      Ahh, återigen var jag för ung för att förstå dina kulturella referenser!

      Radera
    3. SÅ ung tror jag inte att du är. Räkna med skägg kom 2007, Stava med skägg 2008.

      Radera
    4. Hoppsan... Då var jag väl för gammal för att ägna mig åt barnprogram. Imponerande att du har koll!

      Radera
    5. Jag har bara koll på skäggrelaterade program, från "Skäggen" i Mosebacke Monarki och framåt.

      Radera
  3. Jag tänkte också vi ska odla något här hemma, inte bestämt riktigt vad än. Tomater blir det nog i år igen ivartfall.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomater har jag gett upp på, de gillar inte mig :-(.

      Radera
  4. Kul med odling. Fru Snålgris gillar att odla men är ofta för ivrig och sätter ut i växthuset när det är för kallt vilket resulterar att de späda plantorna slaknar och dör. När rekommenderar du att man kan sätta ut sina växter i ett vanligt glas-växthus? Nu är det väl alldeles för kallt på natten? Ska man vänta några veckor till?
    Bor i växtzon 2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning! Vet inte ens vilken växtzon jag själv bor i. Kanske någon annan kan fylla i med kunskaper här.

      Radera
    2. Är du Stockholmare så bor du i zon 3.

      Radera
    3. Låter rimligt, men du har inga bra svar till Snålgrisen? Jag tänker mig att växthus borde göra att man kan sätta ut dem lite tidigare än annars, men jag vet verkligen ingenting om detta.

      Radera
    4. @snålgrisen beror på vilken gröda. Utifrån namnet förutsätter jag att ditt växthus inte har uppvärmning. Kål, bondbönor, dill, spenat, rädisa, sockerärt kan du så ute nu eller flytta ut (ev med skydd från början), de värmeälskande som tomat och gurkväxter är bara och vänta med tills närmre sommaren om du inte vill värma upp

      Radera
  5. Alldeles för tidigt att så squash (vänta till maj, de växer tokfort) och alldeles för sent att så chili om du vill hinna få frukter ute?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer inte hinna plantera ut squashen förrän i maj. Chilin brukar jag mest ha inomhus, men i kruka, så tröttnar jag på torra blad (eller löss) åker de ut på balkongen.

      Radera
    2. Jag brukar så squash i maj och sätta ut dem på friland i mitten av juni. Gurkväxter brukar deppa av järnnätterna i början av juni

      Radera
    3. Ett år odlade jag squash i en kruka modell större för att kunna ta in den vid behov. Inte för järnnätternas skull utan för att kunna låta dem sitta kvar i september-oktober. Men väl framme i slutet av augusti var den ändå så vissen att den inte gav mer frukt.

      Radera
  6. Sockerärtor och ruccola odlade jag i krukor i uterummet ifjol, tänker köra repris i år samt ev utöka med sallad och någon färdigköpt körsbärstomatplanta. Ruccola är så gott men påsarna är så stora å att jag får kämpa hårt för att hinna äta upp den. Därför hoppas jag på framgångsrik krukodling så jag kan äta lite ruccola varje dag ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul idé med sallad i kruka. Det tror jag mig aldrig ha sett.

      Radera