tisdag 9 april 2019

Räkna på böter

BMW räknar med att få böta över en miljard euro för att de ska ha ägnat sig åt ”konkurshämmande aktiviteter”. Swedbank verkar vara inne i ett stim av stämningar och sägs riskera att få böta fyra miljarder kronor bara i USA för misstänkt penningtvätt.


Hur tusan räknar man på sånt här? Man kan såklart dela bötesbeloppet i antalet aktier och se det som en slags omvänd utdelning, men förutom att ekvationernas samtliga parametrar är osäkra känns det som en grov förenkling av tillvaron. Vi snackar trots allt om jättekoncerner med massor av miljarder i omsättning. De har antagligen lite större beredskap för oförutsedda utgifter än vad vi har i hushållsbudgeten.

Sedan kan man också fråga sig hur oförutsedda de är. I fallet BMW känns det nästan som en utgift för inkomstens förvärv, som det heter på deklarationssvenska. Lite böter måste ett företag tåla. Lite på samma sätt som att en speditionsfirma som ställer sin skåpbil på trottoaren femtio gånger per dag för att göra leveranser vid dagens slut räknar med några parkeringsböter. Det är bara antalet nollor som skiljer från miljardstämningar mot storföretag.


Men med det sagt skulle jag i nuläget inte överväga att köpa aktier i vare sig BMW eller Swedbank. Inte medvetet parkera fel heller. Jag vet folk som kalkylerar riskerna och räknar på oddsen för att komma undan med att parkera regelvidrigt, men mitt liv är ingen jävla bingobricka.

13 kommentarer:

  1. Det är ju jobbigt. Bubblar lite idag för räknade ihop alla pengar igår och nu efter deklaration lättare få grepp. Vi har 2315000 nu! Woopwoop! Det är ju sjukt mycket. Inga Swedbank eller BMW aktier här heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inga annalkande böter att ta hänsyn till ;-)?

      Radera
    2. Tror det är lugnt. Lever ju ett väldigt lugnt och smått tråkigt liv men verkar ge bra utslag på besparingarna iaf ;)

      Radera
    3. Tråkigt är roligt när det kommer till pengar.

      Radera
  2. Stormen i Swedbank gav ett fint tillfälle att köpa tillbaka aktien. Visst är risken relativt hög, men jag kan se väldigt många andra bolag där risken är högre eftersom multiplarna har sprungit iväg alldeles för mkt. BMW är också intressant för mig, legat på bevakningslistan länge, men vill ha ner preffen under 60 euro, då ev köp. Bilar är en väldigt knepig bransch så inget jag vill betala höga multiplar för och springa för snabbt in i.

    Särskilda händelser som höga böter och andra större fulingar/ triggers med medföljande mediestormar är en ständig del av mitt investerande/utvärderande, att titta på bolag som älskas av alla och där allting fungerar är sällan så lönsamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut inte fel att göra så. Precis som du skriver kan det visa sig vara ett perfekt läge, men det kan ju vara början på något mycket värre också.

      För egen del tycker jag riskerna är alldeles för stora. Särskilt med Swedbank där det känns långt ifrån klart att all skit dragits fram.

      Radera
  3. "Konkurshämmande aktiviteter" låter positivt, tycker jag ;-)

    SvaraRadera
  4. Jag har inget problem med att köpa bolag i blåsväder. Vill man handla billigt måste det nästan vara en pågående kris eller skandal. Biltillverkare till p/e 5 eller stagnerande industribolag för p/e 20? Bilen låter intressantast även om andra faktorer bör beaktas.
    Swedbanksituationen hade kunnat vara intressant också men där gillar jag inte bolaget, institutionellt ägande och styrt av gamla politiker och fackpampar. Usch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Felparking görs frekvent här. Men vi har ju inga lapplisor i stan (byn) så det är mer en kalkylerad risk. Att få en p-bot är lika osannolikt som att vinna eurojackpotten...

      Radera
    2. Fast det finns ju rätt många aktier mellan P/E 5 och 20 också, att inte köpa aktier som skriker fullvärdering men ändå undvika fallande knivar. Visst, man prickar kanske inte botten på det sättet, men det gör man ju ändå inte särskilt ofta.

      Själv är jag väldigt försiktig med felparkeringar. Minst tio år sedan förra p-boten, men den svider än :-).

      Radera
  5. Men seriöst, glöm det där nu med bankböter. För övrigt tycker jag nästan att man kan vända på frågan. Dvs vari ligger det naturliga i att USA tar sig rätten att bötfälla företag över hela vårt klot med gigantiska belopp? Är det egentligen rätt när man tänker efter?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte ens att man behöver tänka efter för att tycka att det är märkligt att USA ska få agera världspolis, men jag tror att vi måste skriva ganska många insändare i lokaltidningen inte det blir ändring på det.

      Radera