tisdag 28 maj 2019

Bra affärsidéer genererar pengar

En del affärsidéer tar längre tid att få snurr på än andra, men generellt tycker jag att det här är en sanning:


Visst, Amazon tog sig till slut, men det går väldigt få Amazon på varje misslyckat bioteknikbolag eller diverse geniala patent vars enda problem är att ingen vill betala pengar för dem. Först tar man in lite pengar från ett riskkapitalbolag. Sedan börsnoterar man under förevändningen att de tuffa åren är över. Nu är det dags för skörd (och den vill man givetvis dela med sig av, det är ju logiskt), troligen redan under innevarande år.

Men så spricker det! Märkligt nog är massproduktionen aningen försenad och den där stora ordern kommer inte. Än. Men hav förtröstan, med en nyemission lyckas man dra in pengar för att klara det akuta kassaflödet. Det ska räcka både till löner och investeringar i ett par år.


Eller åtminstone ett år. För sedan är det dags för ännu en nyemission. Eller ett aktieägartillskott eller något annat. Bara inte vinst, det är det visst aldrig dags för. Är det då en affärsverksamhet eller en hobby?

Det kanske inte behöver definieras när en uttråkad hemmafru drar igång försäljning av växtfärgade ljusstakar i det egna garaget. Men när en hyllad företagsvisionär står på event och mässor över hela världen och berättar om hur hans produkt sakta men säkert tar över världen utan att man gått med vinst ett enda kvartal under alla dessa år, då är det dags att definiera verksamhetens karaktär. Hobby, säger jag.

12 kommentarer:

  1. Mackmyra skulle ha stannat på hojtaroljastadiet. Jisses vad med pengar som rullar ut ur företaget, trots ständiga nyemissioner, aktieägartillskott och löftesrika prognoser.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. En som jag glädjande nog lyckats hålla mig utanför.

      Radera
  2. Ibland (som t.ex Anoto) undrar jag om inte själva affärsverksamheten är att sälja aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Anotos fall verkar det absolut så. Medan företaget ännu hette Ctec var det nog tänkt att deras penna skulle bli den nya osthyveln, men efter det gick det bara utför.

      Radera
    2. Aha, Ctec var företaget som gjorde C-pen läspenna? Jag har en sådan. Den fungerar utmärkt men nyttan är väl överspelad nu. Kanske är själva pennan ett "collectors item". Jag släpper den för 500.000!
      //nils

      Radera
    3. Ja, det är samma företag som senare bytte namn. Lycka till med pennförsäljningen :-)!

      Radera
  3. "uttråkad hemmafru drar igång försäljning av växtfärgade ljusstakar i det egna garaget"
    Låter väldigt amerikansk det där, med hemmafru och försäljning i garaget. Såsom många amerikanska storbolag en gång startade, med tillägget såsom studentrum på campus. Fast hemmafrun tillkom möjligen senare, om inte mamma-till-startup inräknas som hemmafru förstås.
    Är statistiken fortfarande att nio av tio företag som startas går i konkurs inom några få år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte inte alls i de banorna (även om du har rätt i att fler amerikanska än svenska familjer har råd att leva på en lön), utan på svenska företag som inte i första hand startas för att generera vinst utan som ett sätt att utforska sin hobby. Och inget fel med det.

      Radera
  4. Nej Micke, den där rubriken är för enkel för att vara sann. Med det förstå-nivå-tänket skulle du aldrig kommit in i många framgångsrika bolag. Man får kolla lite mer på anledningarna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur kan "Bra affärsidéer genererar pengar" vara osant? Det kan vara en bra idé, kanske till gagn för hela mänskligheten, men en bra AFFÄRSidé tjänar man pengar på, annars är det inte det.

      Radera
    2. Ja, fast ett vinstmått är till stora delar hittepå av ekonomer. Mer intressant är kassaflödet, hur det uppstår och vad man gör med det. Ta tex Awardit som exempel. I senaste rapporten visar de ett negativt resultat efter höstens stora förvärv. Betyder det då att allt gått åt skogen och att det nu är kris då? Nej, men de använder K3 redovisning och då måste man skriva av ett förvärv på 5 år. Detta trots att det sprutar in pengar och tillväxt i bolaget. Enligt IFRS behöver man inte göra så. Bara för att ta ett exempel i mängden.

      Radera
    3. Nu tycker jag att det är du som förenklar. När jag (och förmodligen också Kevin O'Leary) talar om vinstdrivande bolag menar jag såklart företag som tjänar pengar. Visst kan man trixa bort vinsten ett kvartal eller två genom att göra investeringar eller kreativa avdrag, men om ett företag långsiktigt tjänar pengar så kommer det att synas på sista raden. De företag jag pratar om är de som aldrig lyckas visa plus där.

      Radera