fredag 6 september 2019

Världens bästa hårddisk

Det snackas mycket om molntjänster och serverhallar. Inte konstigt med all data som samlas i tid och otid att den måste lagras någonstans. Jag vet människor som tar 300 bilder på sin semester. Till vilken nytta? För att lägga upp på Instagram där ingen människa kommer att titta på dem? Eller för att de själva ska göra det? När satte du dig senast och kollade på gamla semesterbilder?

Vore det inte bättre att uppleva semestern, fotbollsmatchen och barnens luciatåg och lagra bilderna i hjärnan istället? För att inte tala om de där skakiga mobilfilmerna från en konsert där man långt borta skymtar Lars Winnerbäck samtidigt som man hör hans låt skanderas av två fulla skåningar på raden framför. Bara sluta smutsa ner internet med sådan skit!


Hjärnan är bättre än världens samlade molntjänster och den behöver inga backuper. Går den sönder har du nämligen inga andra behov. Det som krävs är att hjärnan tränas. Det gör du genom att fylla den, men också genom att träna skalet, kroppen. Så släpp mobilen ibland och upplev livet i realtid med både kropp och knopp!

25 kommentarer:

  1. Känner mig kränkt som den skåning jag är! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad" - Fritiof Nilsson Piraten (skåning)

      Radera
  2. För att inte tala om folk som ska visa semesterbilder och kan förstöra timmar med det mest triviala händelser.Eller de som gärna visar bilder på den nyfödda samt hela förlossningen i kavalkad om man inte värjer sig.
    Vet folk som har högar med osorterade foton som de stort sett kommer att få kasta det mesta när de har döstädat färdig,om de hinner det innan slutet kommer. Känns ganska meningslöst att föreviga människor och händelser i sitt liv som eftervärlden inte har något intresse av. Några bilder kan man ju spara ifall någon skulle vara intresserad av att se hur moster Agda såg ut och gärna skriva lite om vem hon var och vad hon gjorde,alltid roligt när man släktforskar./ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inne i en sådan process nu. Fem kilo foton på avlägsna släktingar jag inte vet vilka de var.

      Förlossningsbilderna skulle däremot väcka en reaktion hos mig. Eller troligen två - först okontrollerbara kräkningar och så svimning på det.

      Radera
  3. För oss som, trots idog träning, inte har ett superminne är molntjänsterna utmärkta. Utan att föra dagbok kan jag enkelt ta reda på när jag var på en viss plats och hur det såg ut där i detalj. Det väcker minnen helt enkelt.

    Dessutom fyller digitala bilder och dokument inga skokartonger. Men risken att allt försvinner kan ju finnas men då har man förhoppningsvis huvudet kvar. Och har man inte det kan det kvitta.

    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar inte att man måste hålla allt i huvudet, men jag tror på allvar att ju mer man försöker minnas, desto mer sitter. Medan digitala hjälpmedel resulterar i en allt trögare hjärna på samma sätt som att benen förtvinar om man alltid åker bil.

      Radera
    2. Innan idag tänkte jag på digitaliseringen av skolan och hur den utger sig att vara den heliga gralen, kanske jag överdriver. Innan man går igång för mycket på digitalisering tycker jag att man bör tänka på vad som har åstadkommits utan datorer. Själv är jag mycket intresserad av matematik och slutar aldrig att hänföras över det intellekt som historiens matematiker har haft, helt utan datorer. Det är tankar och ideer som faktiskt kan röra en till tårar, och enda hjälpmedlet har varit papper och penna. Det är det som digitaliseringen "tävlar" mot. Jag kan ha fel, hoppas det, tänk då vilka oerhörda resultat som kommer att komma härnäst. Om man orkar kan men titta på intervjuer med Terrence Tao och Andrew Wiles, två moderna giganter inom matematik, då de får frågan om de använder datorer i sitt arbete, ler de lite lurigt och säger med självsäkerhet att de bara använder papper och penna. Den som lever får se.

      Radera
    3. Hör ofta det där från lärare, att cheferna har bestämt att datorer och plattor ska lösa allt, när lärarna egentligen kräver tid och befogenheter, mer som det var förr.

      Radera
  4. Jag gillar att fota så jag har massa foton i molnet som jag tänker konvertera till fotoböcker efter en rejäl rensning. Jag använde en del Instagram när jag var utomlands mest för att förmedla till intresserade vad jag såg för bilder är mer min grej än bloggande. Däremot tråkar jag inte ut vänner eller bekanta med att visa alla mina bilder från semestern. Filmer från konserter och diverse grejer tycker jag däremot är skittråkigt. Tänker på de som använder semestern till att ta en massa filmer från t.ex snorkling som jag antar att de sedan kollar på eller tråkar ut sina bekanta med. Det finns en balans mellan att fotografer och upptäcka och se saker. Det är roligare att se på delfiner än ägna tiden på att försöka fånga dem på bild.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man glädje av bilder ska man såklart ta dem. Det känns bara som att många människor inte klarar av den där balansen utan ägnar sig åt att dokumentera sitt liv istället för att leva det.

      Radera
  5. Men herre gud, sitter du här och kränker alla som delar med sig av foton på sin senaste lunch och toabesök på instagram (eller vad sk-t de har nu)?
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
  6. Jag håller verkligen med, det är trevligt att fota ibland, men när maten kommer in på en restaurang och hela sällskapet tar fram kameran blir man trött på mänskligheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela sällskapet? Vad är det för Bindefeld-events du går på ;-)?

      Radera
  7. Min lilla hårddisk fungerar ju inte riktigt, riktigt på full kapacitet på grund av strålbehandlingen. Har därför goda skäl att träna, skydda och sköta om det jag faktiskt har kvar.
    Dricker inte längre alkohol och låter disken vila ordentligt mellan varven.

    Använder smartfånen mer för dokumentation och som stöd för minnet. Har en hel del kort på anslagstavlor, manualer och liknande. Inget man behöver dela med omgivningen direkt.

    Lyssnar inte heller så ofta på poddar eller musik. Har tystnad blivit något som man undviker idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har de där skälen, men många av oss andra är dåliga på det.

      Tystnad tror jag undviks och det är synd för den är underskattad. Men jag är inte bättre än någon annan. Jag lyssnar aldrig på musik, men ska jag gå eller springa har jag alltid med mig poddar istället för att låta det vara tyst.

      Radera
  8. En del på t. Ex. Facebook ska visa upp allt de gör i bilder och text. Tror de personerna som ska lägga upp i stort sett varje dag är väldigt egenkära/egocentriska och tycker själva att allt de gör är väldigt speciellt. Det kan tex även fotas en tv med pågående film och läggas upp från hemmamyset. Gärna med lite hjärtan som komplement, mycket intressant NOT! Finns väl något namn för dessa psykopatdrag där man vill visa upp sig hela tiden, med ständiga nya närbilds selfisar och detaljbilder ur vardagen, men kommer inte på det nu? För jag tror seriöst att några genom detta visar att de har någon störning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag är övertygad om att många går in och "gillar" texter och bilder utan att ens orka ta del av dem.

      Status: "Borstar tänderna." - fem personer "gillar". Det är fan inte friskt.

      Radera
    2. Haha ja om någon ”gillar” statusen borstar tänderna undrar man ju vad felet är:) Tror även kollegor känner sig tvingade att gilla ”allt” om det gäller någon med ”status” på jobbet?

      Radera
    3. Jag har sett folk (främst tjejer, men det kan vara en tillfällighet) som går in och "gillar" hundra grejer på en minut och då har de inte en chans att läsa/se allt de gillat.

      Radera
    4. Det låter otroligt främst tjejer är för djävligt snabba på att se och läsa. Om det varit dataspel hade många av oss män och grabbar bättre fattat hur det gick till. Ser unga pojkar sitta och avlossa hundra skott i dataspel ibland och nog fan träffar de rätt minsann. Själv avlossar jag hellre riktiga salvor (på laglig väg alltså) än sitter vid nån djävla fjantIg dataskärm.

      Nej fy fan hur det har utvecklats. På 90-talet var man nörd om man hade dator. Idag är ta mig fan kvinnor mer nördiga än självaste Bill Gates. Men snyggare är de. Ja, de flesta i alla fall. Det finns undantag men det håller jag tyst om.

      Radera
  9. Inte jag heller, men som jag förstått tittar inte ens de som har det på andras bilder. Läste att det i stort sett laddas upp lika många bilder på Instagram som det tittas på. Om snittet är en "tittning" per bild måste det vara många bilder som ingen någonsin ser där.

    SvaraRadera
  10. Tack! Så jävla rätt. Varför tar folk bilder på tex Mona Lisa, big ben etc? Finns ju professionela bilder redan. Eller filma en konsert. Finns redan väl gjorda videos på det. Så trött på alla som ska fota all möjlig sörja hela tiden. Ta en eller ett par bilder på dig tillsammans med ett gäng vänner/familj etc på semestern räcker gott. Det räcker för att väcka minnen om den resan.

    Och bilder på mat.... Nä nu orkar jag inte mer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju en anledning till att Winnerbäcks mikrofon står i stativet framför honom, inte i en Iphone 50 meter ut i publiken. Den filmen borde vara olidlig även för konsertbesökaren själv.

      Matbilder tar jag i och för sig till bloggen, men jag försvarar mig med att jag inte ens försöker göra dem konstnärliga :-).

      Radera
  11. Tycker nog att det är bra att folk filmar från konserter, semesterbilder från Thailand och lägger upp bilder på mat. Då kan ju jag sno dessa filmer och bilder och lägga upp på mina sociala medier och låtsas som om jag har rest, ätit gott och varit på alla konserter. Det är bara att ta för sig av allt och skapa en yta av ett perfekt rikemansliv medan man får nöja sig med att käka blodpudding utan bacon, tälta hemma på gräsmattan och sitta och lyssna på musiken de sänder på p4 på en krass radio.

    En gång semestrade jag faktiskt på riktigt och fotade då mig själv med årtalet i stranden. Sen tog jag foton för framtida årtal med mig på stranden eftersom jag insåg att denna resa skulle jag troligen aldrig göra om, men då kan jag lägga upp en ny bild på mig varje år. Dessutom slapp jag ju att åldras på bilderna.

    Så tro inte allt som står i tidningarna som de sa förr. Tro för fan inte allt som visas på sociala medier heller. Det är 95% sanning att minst 95% av allt är bara fejk. I alla fall på mina bluffkonton.

    SvaraRadera