lördag 10 oktober 2020

Läsa eller leva

Jag har läst några ekonomiböcker, både konkreta råd om börshandel och mer allmänna. Inget fel i det, men ibland får jag en känsla av att folk läser böcker istället för att ta tag i sin ekonomi. Lite som att det ett tag var poppis med självhjälpsböcker. Man kan läsa om hur man ska leva för att döva sitt dåliga samvete över att man inte lever som man lär, eller ens som man läser. Och tänker att man ska skärpa sig när boken är slut. Eller läsa en till.

Det är bra att läsa. Det kan göra att man slipper göra samma misstag andra redan har gjort. Men till slut måste man ändå agera. Det går inte att lära sig hur man ska hantera sin ekonomi utan att testa. Det är lite som att simma, det går inte heller att läsa sig till.

Så mitt tips till den som vill lära sig att handla med aktier är att börja. Spara ihop en slant du har råd att förlora, gör små inköp på en sajt som erbjuder vettiga avgifter och analysera varje affär både före och efter så att du lär dig av misstagen.

Samma för dig som lära dig att leva. Hitta en bra plats att göra det på, sätt igång och glöm inte att analysera dina handlingar både före och efter. Och håll kostnaderna nere! De som tror att livet blir bättre av höga utgifter är ofta osäkra människor som inte vågar lite till sitt eget omdöme.

Sådär! Nu har ni sparat in kostnaden för minst en självhjälpsbok.

29 kommentarer:

  1. Mycket träffsäkert citat Sparo:

    " De som tror att livet blir bättre av höga utgifter är ofta osäkra människor "

    Hur ofta har jag själv inte både sett och konstaterat just det?
    Jag har bekanta som anser jag borde leva på en nivå som min aktieportfölj förtjänar :) Jaha, och vad skulle konkret bli bättre av det tänker jag? Förutom att skrytfaktorn skulle öka samt att man skulle binda upp sig i ekorrhjulet.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt okej om man kommer fram till att man ska leva exakt som alla andra, men då ska det vara resultatet av ett aktivt val, inte "Vad skulle folk säga om jag...?".

      Radera
  2. Sedan Internet kom har ju möjligheterna att hitta rätt mycket information helt gratis gjort mycket av alla dyra böcker överflödiga.

    Lite som kokböcker, släpps ungefär en om dagen året om bara i Sverige, samtidigt som man kan googla "goda middagar" helt gratis och få tusentals tips och inspiration.

    / indexnara.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast internet kan ha samma problem, att man istället för att utföra saker praktiskt lyssnar på poddar, läser bloggar, artiklar och e-böcker om hur man ska göra, och nöjer sig med det.

      Radera
    2. Instämmer, men då har man i alla inte slängt ut några pengar, bara tid. Så grundproblemet kvarstår så klart :)

      Radera
    3. Ja, men åtminstone på börsen är ju tid pengar i någon mån.

      Radera
  3. Vill göra en liten invändning. Betoning på liten.
    Nu skrev du ju att man ska spara ihop pengar man kan förlora och analysera varje affär. Men går man in som nybörjare idag eller under ityran så är risken stor att man köper det "senaste" som arbetskompisarna tipsar om och bränner sig rejält. Då kan en analys vara något som väger upp men min tro är att man ust börjar betrakta börsen som ett casino som man aldrig mer återvänder till.
    Därför kan det vara en god ide att ha läst iaf en eller två böcker som ändå pratar lite värderingar och inte bara "bästa tiden att plantera ett träd var igår näst bästa är idag". DVS in med pengarna på börsen omedelbart oavsett om du kan något eller ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick in hårt på börsen strax innan it-kraschen. Visserligen hade jag ägt aktier ganska passivt sedan slutet av 80-talet, så jag visste att det gick att tjäna pengar. Men nog tusan brände jag mig -99-01 och tror att även det var ganska nyttigt, om än dyrt.

      Radera
    2. Gjorde samma misstag och var jäkligt glad över det i slutändan men så har jag också varit ekonomiskt intresserad sedan barnsben. Men tror inte att många skulle se det som en fördel att bränna sig direkt eftersom det i sammanhanget är skitpengar jämfört vad man har när man blir äldre utan att man resonerar som att aktier "inte är nått för mig".

      Paniken i mars med fondutflödet visade ju rätt tydligt att folk hatat att förlora pengar.

      Radera
    3. Klart att det svider även om man kan se poänger i att bränna sig. Jag vet inte vad jag tappade i it-kraschen, några hundratusen. Mindre än jag hade förlorat i samma läge nu, men man kan också se det som att jag förlorade 70 år av ränta-på-ränta-effekt på förlusten.

      Radera
  4. Varje gång jag hör ngt om självhjälpsböcker så tänker jag på de stackare som köpte "12 livsregler: ett motgift mot kaos" av Petter Jordansson, eller vad han nu hette. Ingen som riktigt kommer ihåg längre, det blev ju just kaos av hela soppan.

    När det gäller böcker om aktieinvesteringar så är jag betydligt mer positiv - visst är det centralt att lära sig genom erfarenhet, men jag tycker att man kan få ut väldigt mkt genom att läsa, både i nybörjarstadiet och efter många års erfarenhet. Det är ju ingen tillfällighet att världens bästa investerare ägnar en stor del av dagen just åt och läsa. Tycker tex böcker om börspsykologi är mkt bra att läsa, böcker som ger en mer historisk inramning, tex This Time It is Different. Samt de självklara klassikerna, allt ifrån the Intelligent Investor till mer nutida The Most Important Thing

    En positiv sak med böcker är också att man tvingas öva i det som så många har problem med idag - långvarig koncentration.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog tror jag att folk fortfarande kommer ihåg Jordan Peterson även om hans trovärdighet såklart fick sig en knäck av att han uppenbarligen inte levde som han lär.

      Jag håller med om att man kan lära sig saker i böcker som är ovärderliga. Jag ser bara en fara i att det tar överhanden.

      Och ja, för koncentration och tänkande överhuvudtaget är böcker fantastiska. Jag tror att det är en stor orsak till att dagens barn kan mindre än gårdagens.

      Radera
  5. Minns någon här i kommentarsfälten som trodde på den här tesen med blåa gröna, röda, gröna, gula, vita och svarta eller var det nu var för något, det gick den här uppenbart intelligenta människan på. Man undrar vad är det som fattas hos människor som tro på något dylikt? För det var många företag och institutioner som anlitade den här föreläsaren och författaren, en del verkade svälja allt med hull och hår.

    Han tjänade nog multum med pengar medans arbetsplatserna borde lagt pengar på något vettigare än hans irrlära. Undrar hur mycket skattepengar som rullar iväg till rena humbugen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ledsen, men tesen med blå, gröna osv ger inga associationer alls för mig. Däremot tror jag inte att man ska svälja något med hull och hår.

      Radera
    2. Är det inte de där böckerna Omgiven av dåliga chefer / psykopater? De delar väl upp människotyper i olika färger?

      Radera
  6. "Omgiven av idioter" Thomas Eriksson. Där delas människor in i olika färger. Väldigt förenklad syn på människor men tjänade pengar gjorde han.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, det stämmer att någon tipsade om den i mitt kommentarsfält. Jag läste den och får väl sticka ut hakan och säga att jag inte alls uppfattar den som irrlära, trams eller humbug. Självklart är det inte så enkelt som att vissa människotyper inte kan jobba eller samarbeta med andra typer, men tror inte att det skadar att vi ibland reflekterar över hur vi är och hur vi uppfattas. Det finns t ex introverta människor som skuldbelägger sig själva för att de inte tycker om att mingla istället för att se till sina andra kvalitéer.

      Radera
    2. En alldeles utmärkt och intressant bok. Allt stämmer säkert inte som vanligt men att i alla fall få en grundmöjlighet att kategorisera folk tyckte jag var riktigt bra. Att dessutom hela bokserien andas en del humör gör den inte mindre läsvärd!!!

      Radera
  7. "Det finns t ex introverta människor som skuldbelägger sig själva för att de inte tycker om att mingla istället för att se till sina andra kvalitéer".
    Oj, du talar ju om mig. Hur kan du veta ....?

    Att läsa är bra men det finns en risk. Om du läser väldigt mycket finns risken att din värld utgörs mer av andra människors tankar än av dina egna. Att ha långtråkigt och mycket oplanerad tid är bra för kreativiteten. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att jag delvis talar om mig själv och människor jag träffat. Det är bra att försöka passa in - till en gräns.

      Ja, fram för mer eget tänkande!

      Radera
  8. Omgiven av idioter, är en väldigt läsvärd bok som hårddrar olika typer av människor beroende på karaktärsdrag och beteenden. Självklart är det ytterst få som alltid bara en typ av personlighet, men av beprövad erfarenhet kan jag säga att jag kände igen väldigt mycket av de t han skrev. Jag själv är utpräglad röd - otålig och ogillar att andra skall bestämma över mig och mina beslut. Gillar frihet och ogillar förmynderi. Passar dåligt i sosselandet Sverige där de flesta lyder public service och vill att andra skall bestämma det mesta. Min far är blå. Min mamma grön och min syster gul. Tror att många som tagit klivet att bli ekonomiskt oberoende och fri från beroendet av staten grepp i stort och smått. Läs boken och berätta vem du är. Jag tror du är röd:)
    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket nys, han har utnämnts till årets förvillare, författaren alltså.

      Radera
    2. Martin: Det var ett tag sedan jag läste den och minns inte hur jag ställde mig i färgfrågan. Jag har för mig att jag inte såg mig som utpräglat någonting. Dessutom är jag färgblind ;-).

      Anonym: Jag har själv utnämnts till idiot ganska många gånger. Det betyder inte att jag är det. Tror för övrigt inte att man ska läsa boken som en faktabok.

      Radera
  9. Haha... härmed utnämner jag den anonyma skribenten som anser att boken är nys (antagligen utan att läsa den), till årets förvirrade. Betyder det att du är det då? Betyder alltså att du skall inte lyssna så mycket på andras omdömen. Bilda dig en egen uppfattning och stå för dina åsikter. Inte andras.
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egna åsikter är bra. Eller mina åsikter, de är också oftast bra ;-).

      Radera
  10. Jag har sällan läst en liknande bok med större intresse. Den var riktigt intressant, läsvärd och givande. Givetvis stämmer säkert inte allt in men det förstår väl var och en. Den ger en enkel modell att i alla fall börja att kategorisera beteenden och människor. Läs den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att vi är kvar på "Omgiven av idioter". Jag hade gärna sett en lite djupare bok, men minns den som ganska tunn vilket säkert var meningen och kanske smart rent kommersiellt.

      Radera
  11. Sist på bollen men Thomas har nu kommit ut med en ny bok - Omgiven av motgångar. Ska läsa den - och den går ut på att man genom sina egna handlingar eller brist på desamma oftast försätter sig i de svåra situationer som kunde ha undvikits.

    Däremot brann det till i hjärnan på många psykologer när "Omgiven av idioter" kom. Främst kom kritik om ovetenskaplighet och karaktärsmord på författaren och kritik som att han skulle sakna beteendevetenskaplig utbildning.

    Nu har ju inte Thomas hittat på teorierna själv utan det är istället en amerikansk psykolog vid namn William Moulton Marston som beskrev den så kallade DISC-modellen 1928 i verket "Emotions of Normal People". Sedan var Marston även serietecknare och ska ha skapat Wonder Woman (Mirakelkvinnan). Frågan är vilken insats som är störst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huruvida en författare har beteendevetenskaplig utbildning struntar jag blankt i. Världen är full av välutbildade människor som inte tillför ett dugg.

      Jag vet inte om han tog ära av att ha kommit på något själv, men tanken om personlighetstyper som sangviniker, flegmatiker osv är såklart bra mycket äldre än Thomas Eriksson.

      Radera