tisdag 3 november 2020

Alexa, go fuck yourself!

I Claes Erikssons film Monopol säger tv-mogulen och den aspirerande politikern Sune Finåker i Findemokraterna:

Folk vill inte ha det svårt, folk vill ha det lätt. Det visar undersökningar, vi har frågat folk. 'Vill du ha det svårt', har vi frågat, 'nej. Vill du ha det lätt? Ja.'”

Men det var 24 år sedan. Idag hade de flesta svarat att de vill ha det svårt. Nej, såklart inte. För det fattar de inte. När jag nyligen var i Danmark passade jag på att träffa ett par kompisar. Inte bara för att det var billigare att bo hos dem än på hotell, det var trevligt. Och så fick jag insikten att de vill ha det svårt.

I vardagsrummet hade de de 2-3 lampor, men ingen strömbrytare. Ville man släcka lamporna fick man istället ställa sig i hörnet av rummet och ropa på Amazons digitala assistent:

”Alexa, turn all the lights off.”


Ibland släcktes då alla lampor med en fördröjning på några sekunder, men oftast hände ingenting. Jag gjorde en webbsökning på termen nu eftersom jag fortfarande inte är helt säker på att detta verkligen hände. Och jodå, andra gör detta och har samma problem, så det verkar inte vara att Alexa inte förstår danglish, engelska med dansk brytning.

Enligt kommentarsfältet kan det funka att istället säga ”Alexa, lights off!”. Man kan också gruppera lamporna i en grupp man kallar ”everything” eftersom Alexa kan ha lättare att förstå formuleringen ”turn everything off”.

Här kommer en annan vild idé: Sätt upp strömbrytare! När ni vill att en lampa ska släckas trycker ni på knappen. När ni sedan återkommer till rummet trycker ni på samma knapp igen och lampan tänds. Det här har funkat i över hundra år och kommer att fungera i min bostad så länge jag lever.

Vad är det som får tillsynes mentalt friska människor att ersätta sina strömbrytare med en intellektuellt funktionsvarierad datorröst som fungerar nästan lika bra som en strömbrytare var tredje gång?

- Vill ni ha det svårt?
- JAAA!!!

45 kommentarer:

  1. Ja, man kan inte argumentera att den tekniken gör det lättare. Mitt hem är väldigt muppigt just nu pga av blandning av olika grejer som inte riktigt "pratar" ordentligt. Målet för mig är att det ska funka som vanligt med knappar och lite annat uppepå. Skulle aldrig rekommendera det till någon annan dock, det är som en (dyr) hobby för min del. Är man inte intresserad, använd lysknapparna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det där jag inte förstår. I bästa fall ska det på sikt bli som det var innan - då ser jag inte den möjliga vinsten.

      Radera
    2. Det finns ingen vinst, det är att förstå tekniken och bygga system som är roligt för mig. Skulle lika gärna kunna ta sig uttryck i att bygga modelljärnväg eller ha en veteranbil.

      Radera
    3. Då röstar jag för veteranbilen :)

      Radera
  2. Det riktigt oroväckande är att tillsynes mentalt friska människor slänger sin integritet i papperskorgen så lättvindigt.

    https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/09/alexa-are-you-invading-my-privacy-the-dark-side-of-our-voice-assistants

    Wien-Lars

    SvaraRadera
  3. Har inte provat röststyrning men styr några uttag via tele hemma. Motorvärmaruttaget som dessutom har effektmätare så då ser jag om jag har satt i kabeln eller ej. Sen lite lampor som är jobbiga att komma åt.
    Kör även ett element extra i köket om jag känner mig frusen eller är riktigt kallt ute(sover på övervåningen och har kök på bv). Så då kan jag slå på de från sängen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att styra saker som är svåra att komma åt ger åtminstone någon logik, men jag föredrar ändå att göra det med vanliga knappar. Har t ex haft olika lösningar för att sätta igång motorvärmaren på morgonen, allt från timer till trettio meter sladd, men hittills har jag aldrig känt mig nödgad att datorisera för att bilen ska bli varm.

      Radera
  4. Tack, tack , tack! Äntligen någon som förstår och förklarar vad jag menar, ska skicka länken vidare till min sambo. Blir galen på detta "enkla snabba" system där man man ska ha olika scener för ljuset och när man ska upp och pinka på natten måste man se till att ha mobilen med sig och att den har anslutning till internet för att kunna tända en lampa, tar hundra år och fungerar ungefär var 3:e gång. När det blir flytt så ska det finnas vanliga strömbrytare och lampetter med vanliga stearinljus i (ifall strömmen går).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag tycker att du förklarar det rätt bra själv. Att behöva ha mobil med internet med sig upp på natten för att kunna tända en lampa är ju helt sinnessjukt.

      Radera
    2. Annars kan man ju sova med pannlampa ;-)

      Radera
    3. Jag skulle föredra det framför att behöva koppla upp mig mot internet på väg till muggen, men inget av alternativen är optimalt.

      Radera
  5. Det är som att köpa dator på 80-talet, vad skulle man ha den till? Allt vardagligt var enklare, snabbare, billigare och oftast bättre att göra med typ papper och penna eller möjligen skrivmaskin och i ditt fall strömbrytare. Kioskvältaren internetuppkoppling fanns ju inte ens på kartan.

    Det tar lång tid innan tekniken i praktiken kommer ifatt det som fantasin och pr-byråer/reklamare/säljare säger att tekniken kan användas till. Ja, den kan användas, men inte för att underlätta för kunderna utan för att sälja produkter som gör det svårare och mer komplicerat för kunderna i deras vardagsliv.

    Det här är inte en unik företeelse utan vi ser det upprepas gång efter gång, år efter år. Ibland ser vi ett och annat företag gå i konkurs då deras produkter inte ger tillräcklig nytta i förhållande till de redan existerande alternativen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att datorer i alla tider haft funktioner, men det gäller att använda tekniken där det är en vinst och inte annars. Att tända lampan med hjälp av internet är lika dumt som att slå i en spik med en polygrip. Det kan gå, men är inte optimalt.

      Radera
    2. Just delen med att tända lampan med hjälp av internet fick mig att tänka på följande klipp:
      https://www.youtube.com/watch?v=BVd-rYIqSy8

      Förmodligen är det enda vettiga skälet dessutom.

      Radera
    3. "Here's a question: Why?"

      Det är precis där jag befinner mig i processen.

      Radera
  6. Just röststyrning fattar jag inte riktigt, men det finns andra krångliga saker som kan vara användbara.
    Kunde jag konfigurera när lampor slås på och av via en app eller dator istället för att använda uråldriga timers så vore jag glad. Eller ställa in värmepumpen på motsvarande sätt. Gärna vi någon form av centralt gränssnitt.
    Även motorvärmare skulle jag gärna styra på så sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det för fel på uråldriga timers, det fungerar ju? Komplettera med skymningsrelä och du har ett fullödigt system.

      Min motorvärme slår jag på via en timer av äggklocksmodell. Man vrider upp den till det antalet timmar som återstår tills man ska åka. Fungerar varje gång.

      Radera
  7. Mitt största problem med den lösningen är nog att man frivilligt buggar sitt eget hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wien-Lars var också inne på det här uppe. Det är en annan aspekt som är väl värd att ta på allvar. Men när tekniken inte verkar ha någon som helst uppsida behöver man lyckligtvis inte ens väga fördelar mot nackdelar.

      Radera
  8. Det giver också mening för vissa.
    https://youtu.be/jX9mbUXufuU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, som handikapphjälpmedel kan jag köpa det.

      Fast man undrar ju hur många tagningar det blev ;-).

      Radera
  9. Håller helt med dig. Med vad värre är. Om du om några år vill dra in el till uthuset och skall köpa strömbrytare så får du en klapp på huvudet och svar från Jula att "vi för inte längre strömbrytare, det skall vara moderna grejer. Röststyrd internetkoppling. Försök hitta på Blocket". Känns resonemanget igen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, resonemanget känns igen. Lyckligtvis brukar jag alltid hitta någon obskyr webbshop som säljer "gammalt skit" till rimliga priser.

      Radera
  10. Visst har det där med röststyrning funnits i mobilen ganska länge, typ sedan sent 90tal eller tidigt 00-tal:
    - Ring Mamma
    ingen respons
    - Ring Mamma (med överdriven artikulation och med starkare röst) ingen respons
    - Ring Mamma!!! Skrikandes in i luren på två centimeters avstånd
    Telefonen ringer upp Andreas som står först i telefonlistan.

    Känner ni någon som använder sig att röstigenkänning för att ringa upp, i den mån någon använder telefonen för att ringa med nuförtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mina gamla mobiler (från tidigt 00-tal) finns ingen röststyrning, men det där låter precis som röststyrda lampor. De gör lite som de vill, bara till en annan kostnad.

      Radera
    2. Sparo, visst fanns det mobiler med voice dial,
      Ericsson:
      t28 år 1999
      t20 år 2000
      r310 år 2000
      t68 år 2001
      t39 år 2001
      p800 år 2002

      Nokia
      8210 år 1999
      3310 år 2000

      Men du körde väl inte med årets modell det året, utan du låg väl några år efter, som du gör nu?

      Radera
    3. Ericsson har jag aldrig haft. 3310:or har jag haft flera stycken, men ingen med röststyrning vad jag vet. Just nu använder jag en Nokia 1209, från 2009-10 ungefär. Den har inte ens kamera.

      Radera
    4. Jag använder faktiskt röstuppringning när jag kör bil. Fungerar i 90 % av fallen och övriga gånger väntar jag tills jag kan stanna för att ringa upp. Helt enkelt för att jag vägrar hålla i telefonen när jag kör bil. Om jag inte kör bil är det dock ett ganska värdelöst sätt...

      Radera
    5. Jag har inte ens handsfree. Kanske nästa år ;-).

      Radera
  11. Jag känner mig som ett UFO när folk beskriver hur bra det blir att koppla ihop Alexa med tvättmaskinen. Ja, det är ett verkligt exempel. Samtidigt står jag där och tänker på hur innerligt jag älskar min vedspis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Folk har en märklig förmåga att krångla till allting. Vedspisar är bra grejer!

      Radera
    2. Vedspis är livet!

      Radera
  12. I vissa lägen är det rent av bra att vara bakåtsträvare :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att det ofta är det, men då är jag lite part i målet. Särskilt att hoppa på det nya hela tiden känns som dålig taktik. Det blir dyrt och ofta visar det sig vara skräp.

      Radera
  13. Låter som en riktig blodtryckshöjare med röststyrning av lampor, ffa på natten :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vill göra saker på rutin på natten. Måste jag tänka och dessutom lyckas irritera mig är risken stor att jag ligger vaken en timme.

      Radera
    2. Vad är det ni gör uppe i natten, det verkar som att allt är nedsläckt och att ni vaknar, inte att ni sitter och jobbar på nätterna?

      Radera
    3. Jag är man över 40. Det innebär att jag vaknar varannan timme för att kissa ungefär en matsked :-(.

      Radera
    4. Jag är kvinna, men jag vaknar av samma anledning som Sparo, dock för mer än en matsked och mer sällan än varannan timme tackochlov :)

      Radera
    5. Fast i natt har jag inte gått upp en enda gång. Tricket är att aldrig gå och lägga sig.

      Radera
    6. Hm, fast nån gång måste man ju sova :)

      Radera
    7. Det är bara val vart fjärde år.

      Radera
  14. Vi hade en liten storm här i början av veckan. Paniken som uppstår för de som saknar någon som helst beredskap för att vara utan el i mer än max 5 min. Nu var elen borta som längst 24 h för några (alltså tillbaka igår), en hel drös saknar fortfarande internet hemma och surfen är slut på telefonen, jobbigt läge när man äntligen har fått el, men fortfarande inte kan tända lampan...
    /Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Den varianten tänkte jag inte ens på, men det måste vara bra irriterande.

      Radera