söndag 8 november 2020

”Falska börstips”

Ekobrottsmyndigheten och Sveriges Radio varnar för ”falska aktietips”. Vad de menar är tips som inte handlar om att man genuint tycker att ett bolag är köp- eller säljvärt utan istället sprider rykten för att man har egen vinning av det. Om jag köper säljoptioner i AB Vaccinmygel och sedan sprider ut att bolagets fas 2-studie kommer att sågas av FDA (The United States Food and Drug Administration) tjänar jag pengar om tillräckligt många går på det.

Men vadå, man har väl ett eget ansvar också?! Om jag handlar aktier baserat på råd från någon mer eller mindre anonym tomte på Twitter kanske jag får skylla mig själv. Även om dennes råd skulle vara genuint har vi olika incitament till våra handlingar. Han kanske behöver ha loss pengar till sin utbyggnad medan jag har mer cash än någonsin tidigare, vi är olika tungt placerade i företaget och branschen och har olika syn på hur börsen och världen mår i stort. Att skylla sitt värdepappersköp på andra är som att skälla ut någon för att de sagt att vaniljyoghurt är gott när det visade sig att jag inte tycker det.

Det är klart att det är ett problem att det finns oärlighet, men varken dåliga råd eller rena lögner kommer kunna lagstiftas bort. Vidare blir jag inte mer trovärdig för att jag tillägger att ”aktier kan gå både upp och ner i värde och det är inte alls säkert att den disclaimer jag nu rabblar upp betyder ett jävla skit”.

När det kommer till trovärdighet håller jag förresten inte EBM högst i världen (inte SR heller för den delen). De har jagat alldeles för många småfiskar medan de låter hajarna simma ostört. Men det hör inte hit. Min främst kritik är att ifall någon i brist på sport att spela på börjar behandla börsen som en bingohall är det deras problem. 

38 kommentarer:

  1. Att sprida falska rykten med avsikt att manipulera börskurser är kriminellt och måste så vara också. Det är jämförbart med att handla på insiderinformation. Båda företeelserna är skadliga för aktiehandeln i stort.

    Med det sagt håller jag med om att man som enskild investerare naturligtvis har ett eget ansvar för sina egna beslut

    Matti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kriminellt att sprida falska rykten, men det är ett brott som kräver mycket naiva brottsoffer för att göra brottet möjligt.

      Lite som att lägga plånboken högst upp i cykelkorgen utanför affären när man springer in för att kolla ett pris. Förjävligt att bli utsatt för, men ganska lätt att förhindra med lite personligt ansvar.

      Radera
  2. Frågan är var man drar gränsen mellan illvillig ryktesspridning, och tips som är skit pga en analytikers inkompetens, eller där en analytiker visserligen är kompetent, men där omvärldshändelser ställer till det. Det kan göra lika stor skada alltihop.

    Aktietips överlag är något jag är mycket skeptisk till. Det mesta känns som att folk kastar skit på väggen och hoppas att något fastnar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt. Särskilt om man kopplar på "bortom rimligt tvivel".

      Min "favorit" är uppdragsanalyser där analytikern höjer en aktie till skyarna som rena guldkalven. Sedan avslutas det med "Analytikern har ett eget innehav i bolaget: Nej".

      Radera
  3. Alltså jag vet inte vad jag ska tycka om de där bedrägerierna? En sak är jag säker på och det är att id-oti kan inte lagstiftas bort.

    På tal om lagstiftning så är det ofta ett fint sätt att ställa till det. Mifid öppnade ju marknaden vidöppen för uppdragsanalyser, eller förlåt köpeanalyser. Alltså där bolaget ifråga köper analytikerns positiva uppfattning. Fungerar säkert lika bra som ratingar visade sig fungera inför och under GFC.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fina med idioti är att den nästan alltid bestraffas.

      Köpeanalyser är definitivt ett bättre ord.

      Radera
  4. Det låter som en generell varningsregel för dem som är nya på internet. Jag började använda internet när jag var 11-13 år gammal någonstans och blev varnad av mina föräldrar att inte lita på allt som sägs där. Jag lärde mig därför någorlunda. Jag är åtminstone ingen idiot. Men när min föräldrageneration nu drygt 15 år senare börjar bli ganska tunga användare av internet visar det sig att de som predikade försiktighet går på precis vad fan som helst. Väldigt underligt tycker jag. Jag har därför tyckt mig kunna se fler sådana där varningar sista åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "De som predikade försiktighet går på precis vad fan som helst".

      Har hört precis den beskrivningen av sina föräldrar från många vänner. Och jag kan inte säga att den här SR-artikeln inte kan hjälpa dem, men det känns inte troligt.

      Radera
    2. Instämmer, husmumrik! Jag och min man är i chock över all skit våra föräldrar går på om den här pandemin tex. Nästan så man borde stjäla deras smartphones som de sent omsider skaffat sig. De har inte motsvarigheten till körkort för att använda dem! /Frihetsmamman

      Radera
    3. Av ren nyfikenhet, konfronterar ni dem i sådana situationer? Påpekar ni att de har fel, länkar till fakta osv?

      Radera
  5. Individen har ett eget ansvar. Det blir väldigt konstigt om man tillämpar samma metodik på andra områden. Bilförsäljare spred falsk info om bilens skick. Politikerna höll inte sitt vallöfte. Hon lovade vid altaret att hon skulle älska mig i nöd och lust. Ska vi vara fria så ingår det tyvärr att vi går på en mina ibland. De som inte förstår detta bör ansöka om en god man.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många gode män finns inte ;-).

      "Politikerna höll inte sitt vallöfte" skulle nog få roade reaktioner.

      Radera
    2. Fån vad bra kommentar om antalet gode män.

      Radera
    3. Ja, ibland verkar det som att mer än hälften skulle behöva en god man och de kan ju knappast vara god man åt varandra.

      Radera
  6. Marknadsmanipulation är och bör förbli olagligt enligt mig. Det är såklart lite nedslående att det ens fungerar, men många verkar vilja göra det där klippet och är villiga att chansa. Som jag sammanfattade det i något annat inlägg;det finns många vägar till miljonen men väldigt få fungerande (lagliga) genvägar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag också, men det känns som att det är väldigt ovanligt att det faktiskt rör sig om renodlad marknadsmanipulation. I det här reportaget låter det som att vart och vartannat Twitterinlägg borde granskas, vilket känns orimligt.

      Radera
    2. Nä, många gånger kan det nog också vara en "aktiekunnig" kollega som tipsar om raketerna. En ytlig bekant blev på sitt jobb tipsad om ett spännande gruvbolag i pajala. En handfull gubbar gick ihop och köpte på sig ett gäng aktier i Northland Resources med ett inte helt lyckat resultat.

      Radera
    3. Då låter det väldigt mycket som ett spelgäng som lika gärna hade kunnat hoppa på V75 eller stryktips.

      Radera
    4. Det finns väldokumenterade lagliga vägar till miljonen. Angående marknadskommunikation: Om någon har ett falskt eller bara korkat tips om en aktie så är det svårt att jämföra. Insider affärer är mer konkret och lättare att förkasta. Jag tycker det ska vara upp till den enskilda individen att agera efter den info man får. Det lutar lite åt att man letar efter offerkofftan, för det var ju inte mitt eget fel att jag inte gjorde ordentlig egen forskning. Det är alltid någonstans fel att jag gjorde en dålig affär.

      Radera
    5. Marknadskommunikation=marknadsmanupulation

      Radera
    6. Det är det där jag inte fattar, hur det kan vara någon annans fel om jag köper för dyrt eller säljer för billigt. Förutsatt att all info kommuniceras såsom lagen kräver.

      Radera
  7. Ett annat sätt att se på problemet. Jag har lagt ner mycket möda och tid på att disponera min portfölj. När mina bekanta vill titta och få inspiration så funderade jag först på att neka till detta. Varför ska dom få tillgång till det jag har lagt ner massa tid på helt gratis? Jag slog bort dessa tankar snabbt för jag anser att det är win/win. De får bra tips och efterfrågan på mina tillgångar ökar och därmed värdet. Nu har jag en buy and hold strategi, men fortfarande ökar förmögenheten i linje med värderingen. Detta är inga falska tips om skitaktier som jag senare ska sälja. Men samtidigt så vill jag att fler ska köpa samma innehav som jag har? Är detta marknadsmanipulation? Var går gränsen? Tänk alla bloggare som öppet visar Sinna innehav? Börjar det bara gnällas när det går dåligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du gör kan omöjligt räknas som manipulation. Jag ser däremot en annan risk. Om någon köper en eller flera av de bolag du har och inte får en bra kursutveckling kommer du att få höra det till döddagar, oavsett om du samtidigt tipsat om tio andra bolag de inte köpte.

      Radera
    2. Som den sanna individualist jag är poängterar jag alltid att man tar sina egna beslut. Det är för övrigt dom som har frågat mig. Jag har inte tryckt upp läsplattan med Avanza inloggningen i facet på någon. Skulle det trots allt vara som du säger så är jag den stora vinnaren. Då vet jag vem jag inte bör lägga tid och enegi på. Sådan info är värdefull.

      Radera
    3. Det förstår jag att du har, och när de frågat dig borde de vara medvetna om att ansvaret ligger hos dem. Tyvärr funkar det inte alltid så.

      Radera
  8. Jag var inne på herrtoaletten på Järntorget och där hade någon skrivit att man skulle köpa Framfab. Varför har inte EBM spårat upp denna person? Eller varför har inte EBM ens bemödat sig att tvätta bort detta dåliga aktieråd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stod det samma på damtoan? Om inte är det ett allvarligt fall av diskriminering.

      Radera
    2. Lysande! "Köp Framfab!" vore ett vansinnigt kul toaklotter år 2020.

      Radera
    3. Ja. Och sensmoralen är att det som skrivs på sociala medier skall ges samma tyngd som toalettklotter.

      Radera
    4. Sant. Med undantag om jag eller sparo skriver.

      Radera
    5. Självklart. Det finns ju seriösa också ;)

      Radera
    6. Nackdelen med toalettklotter är att det är svårt att datera och just börsinformation är ju ofta rätt tidsbunden. Annars gillar jag friskrivningen "Detta råd ska ges samma tyngd som toaklotter".

      Radera
    7. Man kan prova göra som jag när jag var trött en gång. Försökte scrolla en pappersbok. Testa scrolla toaväggen för uppdatering av info.

      Radera
    8. När jag läst mycket e-böcker kommer jag på mig själv med att vilja söka efter specifika ord i pappersböcker. Säga vad man vill, men där har tekniken en fördel.

      Radera
  9. Hälsningar från en digitalt skärmskadad individ.

    SvaraRadera