onsdag 18 november 2020

Skippar Nordnet

Jag är kund i Nordnet, en ganska nöjd sådan även om allt kan bli bättre. Jag är förresten kund för andra gången, första gången var på 1900-talet. Jag tror för övrigt att min medverkan i deras podd Sparpodden fortfarande är ett av de mest lyssnade avsnitten i historien (så fick jag det sagt också).

Men deras börsnotering lämnar mig tämligen kall. Det är mycket som är märkligt med den. För det första kostar aktien 88-104 kr. Det är i och för sig långt ifrån det värsta intervall jag sett, men man får alltså teckna sig för ett pris, eller 18 procent högre. Pengarna för det högre beloppet reserveras och det slutliga priset får man veta när man kommer till kassan. Vilken annan affär skulle man överväga under sådana förutsättningar? Det här brukar nätmäklare och sparekonomer kritisera, men det blir svårt att göra med trovärdighet om man själv kör med detta prisspann.

Beträffande priset har det gått upp en hel del sedan Nordnet avnoterades för knappt fyra år sedan. Kanske är bolaget värt 3,5-4 gånger mer än i början av 2017, men jag tvivlar. De tjänar mer pengar, men på sistone har Avanza och Nordnet fått konkurrens från alla håll, både från storbanker som insett att de måste sänka courtagen, och från uppstickare som SAVR, Degiro och nu senast Freetrade som pressar priserna. Som jag ser det kräver både 88 och 104 kr att vinsten även fortsättningsvis ska öka dramatiskt.

Underligast i prospektet är ändå detta stycke:

Nordnet har både historiskt och nyligen upplevt negativ publicitet avseende bland annat sina produkter och tjänster i tidningar och på sociala medier, exempelvis Twitter. Sådan publicitet exponerar Nordnet för en ryktesrisk inte bara avseende de kritiserade produkterna och tjänsterna utan också i relation till Nordnet som varumärke. Sådan dålig publicitet kan minska efterfrågan på Nordnets produkter och tjänster samt ha en ogynnsam påverkan på Nordnets resultat och framtida tillväxt.

Vad vill man ha sagt, att de kunder som tecknar aktien gör klokt i att sluta klaga på Nordnets webbtjänster? Och om de nu är så känsliga för vad folk säger om dem i sociala medier, varför finns de knappt där? Nordnets kommunikationschef har mindre än en tredjedel av mitt följarantal, och då är inte jag precis någon influencer. Sparekonomen har knappt tiotusen följare, en bråkdel av sin företrädares och mindre än hälften av konkurrenten Avanzas. Nu menar jag inte att ett stort följarantal på Twitter är ett kvitto på framgång, men är det tillräckligt viktigt för att nämna i prospektet borde man kanske jobba lite med det.

Jag önskar både Nordnet och hugade spekulanter lycka till, men själv står jag kvar på perrongen eftersom jag är osäker på åt vilket håll tåget är på väg.

15 kommentarer:

  1. Det kanske inte är på väg åt något håll alls? Ändstation... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vi väl inte hoppas, men allt är möjligt.

      Radera
  2. alexander gustafsson lägger ut texten så det blir inget kvar för intervjupersonen

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM ;-)

      Radera
  3. Hade man inte med det i prospekten hur många följare nyckelpersoner hade på Twitter? Var väl någon som uppmärksammande detta på Twitter ;-)

    Tycker det väger tungt i sådana här sammanhang, särskilt i värderingsfrågan.*

    *Min kommentar kan innehålla spår av ironi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag inte, men jag kan ha fel.

      Radera
  4. Värderingen känns skyhög. Har inte kollat på deras siffror men på samma tid har Avanza ökat med ca 170 % där merparten är i år.

    Gillar inte Nordnets app eller hemsida. Känns rörig och jag hittar inte allt jag vill till. Krångligt att göra uttag från. Använder Avanza i första hand för mina investeringar.

    Kan inte allt som Nordnet gör till skillnad från Avanza. De verkar ha större del i noteringar och var väl först med att kunna blanka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, skyhög.

      Jag tycker också att den känns rörigare än Avanzas, men tar höjd för att det kan bero på att jag är mer van vid Avanza.

      Nordnets stora USP tycker jag är Shareville. Det är genialt.

      Radera
    2. Shareville är nog en bra usp, har inte själv nyttjat den så mycket. Har lite för mycket känsla av att folk hade det som skrytplats över sina portföljer (där de visar en marginell del av sitt sparade kapital).

      Radera
    3. Jag har inte heller använt det i någon större utsträckning, men gillar idén. Jag är ingen riktig gruppmänniska och delar din farhåga.

      Radera
    4. Jag är förvånad över att inte EBM haft synpunkter på Shareville. Och om någon med allför många följare råkar driva en kurs, har inte Nordnet (som visat portföljen) en del av skulden då?
      Själv tycker jag att Nordnets dominerande ställning i Norge, Finland och Danmark är viktigare. Men "skyhögt" är jag helt enig med och tecknar inte heller.

      Radera
    5. Jag har slutat försöka förstå hur EBM tänker, men jag tycker att Nordnet är fria från skuld, lite på samma sätt som sociala medieplattformar inte har ansvar för vad folk skriver hos dem.

      Radera
  5. Nja alltså tanken att Shareville skulle vara en usp? På vilket sätt då? Faktum är att jag inte känner en enda rik människa som har blivit det genom att kopiera andra. Tar man börsen seriöst så kan man bli riktigt rik, men i det ingår att tänka själv. Därför slutar det med medioker vinst för de flesta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att det är ett bra forum etc. Som lockar folk till just Nordnet.

      Radera
    2. Jag tänker som Christoffer. Det är kul att diskutera och få inspiration av andra, och det verkar många tycka. Jag menar inte att man ska kopiera deras portföljer.

      Radera