onsdag 23 december 2020

Inwido

Att pillertrillaren Recipharm skulle bli en coronavinnare var ändå rätt logiskt. Fönstertillverkaren Inwido var mer otippad. Okej att folk börjar renovera när de tvingas vara hemma mycket mer och till slut ledsnar på att sitta i tv-soffan och glo på Malou von Sivers, men då målar man väl om i hallen eller bygger en veranda, inte byter fönster?


Vi börjar högst upp.

Här lyckades jag köpa på botten i våras och när den investeringen dubblats i värde skrev jag en provokativ skryttweet. Jag var beredd på att få skit för den, men tyckte att det var värt det. Särskilt eftersom den bara fortsatt upp efter det.

Vårens dipp gav mig chans att komma in och jag är inte överdrivet stolt över det. Jag hade tittat på Inwido i flera år, men tyckt att den alltid varit för dyr, i likhet med andra kvalitetsbolag som exempelvis Nibe. Fast om en aktie alltid är för dyr är den antagligen inte det.

Möjligen är jag lite stolt över att jag inte sålt, men sedan jag kom in i aktien tycker jag aldrig att det känts som ett bra säljläge. Alla verkar gilla Inwido. Jag tror knappt att jag hört någon analytiker beskriva företaget som annat än sunt och välskött, journalisterna är positiva av miljöskäl eftersom Inwidos fönster är bra ur energisynpunkt och nyckeltalen talar inte heller emot. Sex kvartal på raken med stärkta marginaler och P/E <15 skrämmer inte.

Med det sagt hade jag haft svårt att köpa nu, efter att den stigit mer än 140 procent sedan botten 19 mars. Och hade jag rekommenderat den skulle den förmodligen falla som en sten, så det vågar jag inte.

34 kommentarer:

  1. Bra tajmat inköp. Bra bolag tenderar ofta att tyckas dyra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, de gör ju det, men det känns så fel att köpa något som gått upp 100 procent på kort tid även om det verkar billigt.

      Radera
  2. Fint köp där. Jag räknade en gång på energibesparingen om jag skulle byta mina egna fönster, men det var ju bara småflis. Att folk orkar?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att byta ut av energiskäl tror jag väldigt sällan lönar sig. Möjligen tilläggsisolering, men det mesta, inklusive fönster, blir dyrare än höja värmen. Ska man ändå byta fönster eller ytterdörr kan man ju passa på att spara, men för en del kanske det är ett symboliskt ställningstagande med i ekvationen.

      Radera
    2. Det kan också vara folk som byter ut sina besvärliga fönster med träkarm för mer underhållsfria aluminiumfönster. Själv lade jag om den murkna altanen och bytte vindskivor under min permitering. Inte en chans i helvetet att jag tittar på Malou von Sivers!

      Radera
    3. Så är det kanske, även om jag tänker att de flesta ändå lämnar bort underhållet till hantverkare.

      Nej, det finns inte mycket som slår Malou. Tyvärr kan det vara det program jag sett mest av de senaste åren. Jag har ingen tv, men i väntrum tycks det av någon anledning vara lag på att det ska sitta en tv som spyr ut Malou von Sivers dygnet runt.

      Radera
  3. Hur många enskilda aktier har du Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sexton, om jag räknar rätt. Men jag jobbar på att få ner siffran. Eller jobbar är fel ord, men jag köper väldigt sällan enskilda aktier numera.

      Radera
  4. Kan du se om den genomsnittliga avkastningen på aktierna överträffat relevant index (antar OMX30 ed) YTD 2020?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir för bökigt. Såväl aktier som fonder och andra instrument är uppdelade på två nätmäklare, och inte heller i min egen Excelsnurra har jag lagt aktierna för sig.

      I år skulle jag gissa att de slagit index med besked, men då går jag på ren känsla. 2019 hade jag nog gjort klokast i att bara köra fonder för då åkte jag på åtminstone en riktig aktiesmäll.

      Radera
  5. Ok. Det hade varit intressant. Jag är som du vet anhängare av indexfonder, även om Spiltan Aktiefond Investmentbolag ju inte är en indexfond annat än vad gäller avgiften. Men jag har en investerartävling med en kompis som gillar att handplocka aktier och nu, efter fem år, leder hon storstilat. Men då har hon alltid köpt mycket medtech och hade nu en rejäl post i Recipharm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är charmen med aktier, att man kan pricka den där som exploderar uppåt. Jag satt och kollade på Tikkurila i torsdags, men ville ha den lite billigare. I fredags öppnade den på 25 euro, från 15 euro dagen innan. :(

      Jag högaktar dem som lyckas och orkar, särskilt inom biotech som känns som ren slump för mig.

      Radera
  6. Grattis till ett bottenköp! Nu behöver du bara fortsätta med detta i kommande affärer så kommer du få en helt galet bra avkastning!

    Du måste dock bestämma om du vill stanna på 100 % avkastning eller om du skall hänga med till 200 %, eller kanske 300? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Någon gång måste det lyckas.

      Oftast har jag hoppat av redan innan 20 %. Tror knappast jag väntar till 200 % den här gången heller, men det gick larvigt fort mellan 100 och 110.

      Radera
  7. Grattis, fint bolag! Kommer ihåg att jag tittade på dem i flera omgångar efter att kvalitetsaktiepodden hade tagit upp dem, men jag såg inte riktigt storheten tyvärr.

    Idag läste jag om Clas Hembergs 118%iga avkastning under året. Man jämför och tänker att man själv borde legat lite högre, men jag är otroligt nöjd med att ligga en bit över index (mkt tack vare Eolus Vind som slår ATH idag och där jag har sålt av större delen nu) Man ska ju komma ihåg att alla underpresterare syns aldrig i media. Avanza brukar dock ha en intressant årssammanställning där det år efter år visar sig att Avanza som kollektiv underpresterar. Det syns aldrig i sociala media..

    https://www.di.se/nyheter/efter-succearet-har-ar-hembergs-aktier-for-2021-kan-ga-upp-40-50-procent/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Storhet vet jag inte, men jag gillar den här typen av bolag som har riktigt tråkiga, men bra produkter. Ännu bättre om det är något man behöver oftare än fönster, för när man väl bytt ut dem lär man inte göra det på några decennier.

      118 procent var inte illa! När jag hör sådana siffror tänker jag att de antingen inte har så mycket pengar eller också chansar helt vilt, men inget av det lär stämma in på Hemberg.

      Men visst är det märkligt att alla alltid slår index :)

      Radera
    2. Hemberg verkar ha backat upp siffrorna och låtit DI verifiera dem, lite kred för det. Borde vara så lätt för Kavastu att få sina siffror verifierade av tredje part om han verkligen hade velat..

      Radera
    3. Ja, samtidigt förstår jag Kavastu lite. Att göra det nu vore att ge alla belackare rätt. Vilket de kanske har, åtminstone till viss del, jag vet inte.

      Radera
  8. Grattis till bra timing. Dock kan kvalitetsbolag köpas när som helst. Att få toppavkastning på 100-tals procent som vissa skryter om på nätet är enkelt om man satsar allt i ett eller några få start-up inom fin-tech eller eller bioteknik. Det är desto svårare att få 100% i avkastning i en portfölj med hundra aktier. Baksidan att något av ens få eller enda bolag skulle gå i konkurs verkar sällan bekymmra dessa experter.

    Undviker normalt medicnsk teknik och läkemedel men haft hygglig uppgång i mina innehav i Medcap, Sedana och Abbot.

    Appropå timing tvekade jag länge att köpa Tesla då den stigit så mycket (och alla pratade om hur den skulle krascha). Köpte en post i augusti vilken utvecklats fint då den stigit 50% sedan dess. Kanske blir den en kursdubblare trots att aktien redan dubblat 7 ggr i år. Sensmoralen får bli att det aldrig är för sent om man tror på bolaget.

    När det gäller Hembergs bolag slår de flest knappt index i år, även om Veoneer och Storytel ligger på 70-80% plus. Att bara räkna kursen från årslägsta och till dagens datum är att trixa lite väl för att få uppmärksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ska man skryta (vilket jag hoppas att detta inte framstår som) borde det vara för att avkastningen är god i förhållande till risken.

      Tesla känns helt galen, men bevisligen har ju ni som köpt gjort väldigt rätt.

      Jag kunde inte läsa hela DI-artikeln om Hemberg, bara ingressen. Var det från årslägsta? Jag fick uppfattningen att det var från årsskiftet.

      Radera
    2. Det var hans portföljs avkastning sedan årsskiftet så känns väl legitimt. Men egentligen är det ju totalavkastningen som man skrapat ihop under året som är intressant. Om enskilda aktierna har gått upp med 118% samtidigt som man prickat in usla fonder och onoterade sjunkbomber så är det ju totalen som är intressant. Och Hemberg har enligt tidigare artiklar större delen av kapitalet i onoterat (se nedan saxat från tidigare DI artikel)samt att han lär ha en del i de fonder han samarbetar med som Neox som inte lär ha haft något fantastiskt år (de marknadsförde sig med sin datadrivna analys som ska fånga upp bolag som fifflar, bara för att hamna tungt i årets största skandalbolag WireCard..)

      Men från DIs perspektiv är det ju inte intressant att skriva om det som gått halvbra, utan det som drar rubriker är ju just något som mer än dubblats..

      från DI 25 november 2019:
      Hur mycket pengar har du placerade i onoterade bolag i nuläget?
      ”Det är totalt cirka 20 miljoner kronor i onoterat – 70 procent av portföljen. Det är bolag jag jobbar i på ett eller annat sätt, i kombination med att vi har en lågkonjunktur på gång som gör börsen lite skakig.”

      Radera
    3. Ja, enskilda investeringar kan gå hur bra eller dåligt som helst. Klart DI vill ha rubriker och det behöver inte vara sant för att det står i tidningen. Väldigt mycket är inte det.

      Radera
    4. Såg bara hans portfölj i aftonbladet: Dustin, Enea, Fortum, Haldex, Indtrum, Neste, Strorytel, Trelleborg, Veoneer.

      Utgick från att det var denna som avsågs. Hur värderar man onoterade bolag? Finns det ens någon kurs?

      Radera
    5. Bra fråga! Om någon har ett bra svar, lägg det här:

      Radera
    6. Antingen använder man kursen från senaste försäljningen. Det handlas ju aktier någon gång ibland även bland onoterat. Annars får man uppskatta värdet utifrån relevanta nyckeltal, lite som när analytiker sätter sina riktkurser.

      Radera
    7. Intressant! Går det att göra uppenbart fel? Typ räkna med den senaste försäljningen i vetskapen att den skedde för tjugo år sedan och att företaget ändrats totalt sedan dess? Kanske inte spelar så stor roll nu, men när förmögenhetsskatten kommer tillbaka.

      Radera
    8. Det finns egentligen ingen anledning att vara så noga med värdet. Om någon vill köpa och någon vill sälja kan de ju komma överens om ett pris som du och jag tycker är helt uppåt väggarna.
      Vill minnas att onoterade aktier räknades väldigt långt under sitt värde på den tiden vi hade förmögenhetsskatt. Även aktier på "o-listan" som väl är first north nu hade rabatt på förmögenhetsvärdet, trots att det egentligen fanns en rimlig kurs.

      Radera
    9. Rabatt är väl en sak, så länge den är lika för alla på listan, men här riskerar det att bli väldigt subjektivt.

      Radera
  9. Man ska skryta! Annat var det ju med den dära nischbanken....Men det är historia!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Historia har aldrig varit mitt starka ämne. Kanske är det därför jag inte vet vad du pratar om för nischbank. Jag har inget minne av att jag haft några starka åsikter (eller stora pengar) i någon nischbank, men jag kan ha fel.

      Radera
  10. tesla...jag har köpt Bear Tesla med hävstång två år i rad nu, förlust varje gång. Nu ska försöka hålla mig ifrån såna instrument. Men går den över 700 så vete sjutton om jag inte är där igen:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår alla som tänker tanken, men själv håller jag mig ifrån det. Jag tror att börsen har råd att vara galen längre tid än jag har råd att invänta friskhetstecken.

      Radera
  11. Du skrev om olja eller oljebolag för ett någon månad eller två sen, det inspirerade mig till en köp i Tethys Oil. Upp 28% i skrivande stund. Så tack för inspirationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Hade varit ännu roligare om jag gjort detsamma ;-). Men jag har ett par mer allmänna råvarupapper som går upp när oljan gör det.

      Radera