tisdag 15 december 2020

Myndighets-sms:et

Antar att jag inte behöver upprepa det sms som skickades ut av MSB och FHM (som passade på att lansera den nya och hittills okända förkortningen Fohm) igår, men så här löd det:

Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation.

Jag vet inte vem som formulerat detta, men skulle jag skriva en text som sedan skickades till 22 miljoner mottagare hade jag slipat en stund på den. ”Från myndigheterna”? Jag får samma känsla som president Ronald Reagan:

Sedan ”Följ de nya skärpta råden”, inte följt av de nya skärpta råden och inte ens av en länk till dem. Kanske finns det en poäng att inte skicka länkar, men fick de slut på tecken när de skulle skriva ”krisinformation.se”? Jag vet inte vad ni har för surfvanor, men det är inte en adress jag kan i huvudet så jag vet inte vilken ändelse den har. T ex verkar krisinformation.nu vara ledig. Regga den domänen snabbt om ni vill ha några hundratusen träffar.

Mest funderar jag över vad detta kostar. ”Kan vi rädda ett enda liv genom att göra detta, så är det värt det”, säger Morgan Olofsson. Ni vet, den där gamla tv-hallåan som ser ut som Boxer-Robert. Han har tydligen blivit kommunikationsdirektör på MSB nu.


Morgan till höger.

I och för sig tror jag inte att detta sms räddar ett enda liv, det devalverar antagligen bara kraften i framtida meddelanden från ”Myndigheterna”, men jag hade ändå velat veta hur mycket pengar man brände på detta som istället hade kunnat användas för vettig information, munskydd, IVA-platser, handsprit, c-vitamin, sjuksköterskor, myndighetsfika, zink, syrgas …

36 kommentarer:

 1. Nu behöver man väl inte skriva ändelser längre. Skriver jag "krisinformation" i adressfältet googlas det ju fram ändå. Och kostnaden? Själv har jag fria SMS för 99:- i månaden så själva utskicket borde inte varit så dyrt. Men det är säkert åtskilliga byråkrater som diskuterat detta i veckovis så sammanlagt kostade det nog en hel del ändå.
  Att utforma meddelandet så torftigt var genialiskt (inte för att jag tror det var avsiktligt), för vilket genomslag detta har fått på all media, inklusive din egen blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många av tio miljoner svenskar orkar skriva in femton bokstäver för en webbsökning? Skulle jag inte blogga om det hade jag aldrig gjort det.

   Ja, själva utskicket kostar nog inte många kronor, men administrationen ikring texten, budskapet och att sedan skicka 22 miljoner sms lär åtminstone bli miljoner.

   Äh, det där att alla reklam är bra reklam är en gammal myt. Det enda budskap de fått fram är att de inte vet vad de håller på med. Nästan ingen har läst information tack vare detta sms.

   Radera
  2. Vetefasen om det är billigt. Läste något om att när nån myndighet skulle skicka ut något regionalt sms så landade totalkostnaden på 47 spänn per sms...

   Radera
  3. Kostnaden per sms blev förhoppningsvis billigare den här gången, men även om det så bara blev 1 kr/sms snackar vi om 22 miljoner kronor som hade gått att lägga på något annat, t ex ett lab, ett gäng sjuksköterskor eller en massa utrustning.

   Radera
 2. Jag håller med dig, detta känns som ytterligare en spik i kistan för den (förhoppningsvis) fallfärdiga regeringen som utan tvekan kommer röstas bort i nästa val. Den handlingsfattighet som har demonstrerats under denna första riktiga kris som jag minns bådar inte gott för framtiden. Gång på gång har man konsekvent valt fel riktning. Apple och Google med flera lade tidigt in möjlighet till anonym smittspårning i sina OS, men Sverige och typ tre andra länder vägrar använda detta av luddiga skäl. Vad hör vi nu från alla håll: "vi har inte resurser för smittspårning". Man skäms att Sverige som påstås ligga i framkanten av den tekniska utvecklingen nu 9 månader efter utbrottet slår sig för bröstet och visar handlingskraftighet genom att skicka ut ett oerhört klumpigt och intetsägande SMS. Vem tror man inte känner till att en pandemi är pågående? Denna så kallade regering har tyvärr visat gång på gång att de inte klarar av att regera när det gäller. Nu i sista stund har de knuffat bort Tegnell et al och håller ett antal meningslösa pressträffar, som om det skulle rädda deras anseende. Det skrattas och fnissas dagligen här på jobbet kring de nya uttalanden som Löfven gör, det känns som om man ligger flera månader efter verkligheten. Jag och min fru har haft munskydd på oss i affären sedan september... undviker att träffa folk i största allmänhet och på jobbet håller vi minst 2 meters avstånd, samt käkar lunch i våra rum, maten värms i pentryt en i taget.

  Har man inte ännu satt sig in i vad som gäller i samhället, lär knappast ett trubbigt skrivet SMS ändra den saken. Hur vore det om man visade lite riktig handlingskraftighet och bommande igen överfulla bussar och köpcenter (typ Ullared...) samt såg till att det fanns personal på äldreboenden och IVA-avdelningar. Om det blir en riktig pandemi som slår hårt hos alla länder, lär ju knappast Finland och Norge låna ut sina sjuksköterskor till Sverige, det kan vi bara glömma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst troligt att regeringen inte ser ut exakt så här, S och MP, men att bägge eller ens något av partierna försvinner ur regeringen är jag inte alls säker på.

   Ja, vad kan man säga... Danmark skickade ett sms med länkar och riktig information till sina medborgare - 200313!

   Radera
 3. Det danska sms som skickades hade jag garanterat sett som spam då det innehöll länkar, och jag hade garanterat inte heller orkar läsa igenom det.

  Personligen tycker jag att den här typen av utskick ska vara korta och enkla att förstå.

  Och vem skriver in en webbsökning numera? Det är ju bara att markera order och klicka på sök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är "korta och enkla att förstå" en omskrivning för "helt meningslösa"? "Följ råden från myndigheterna" betyder ju exakt ingenting. De som vet vilka råd svenska myndigheter har gett har valt att följa eller ignorera dem, och de som inte vet kommer fortfarande vara ovetande efter detta utskick.

   Hur många promille tror du markerade ordet "Krisinformation", surfade vidare till hemsida, läste och tog till sig råden - 0,00...?

   Radera
 4. Ett slöseri med tid och pengar. Precis som det mesta staten gör.
  Jag kan inte påstå att jag blir förvånad, eller ens särskilt irriterad längre. Avtrubbningen är påtaglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär så. Lika bra att skicka sms som att skicka Mona Sahlin på betald semester till Mauritius. Att pengarna istället skulle kunna läggas på något vettigt känns ändå otroligt osannolikt.

   Radera
 5. Är ni inte lite elaka nu mot vår (s)tore ledare? Det är ju nu han presterar på absoluta toppen av sin förmåga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Syftet med SMSet är antagligen att måla upp bilden av regering och myndigheter som naiva offer som behöver stöd och hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter rimligt med tanke på innehållet, men jag tror märkligt nog inte det.

   Radera
 7. Jag tror att nya plasthandskar och munskydd för pengarna smäller inte så högt och skulle det bli brist på dem så kommer regeringen ändå att skylla på de 21 regionerna och att det var deras fel.
  Ett sms till alla medborgare från våra kära myndigheter däremot, oj då visar de att de är handlingskraftiga.
  Tills igår kväll när alla medborgare tittade på detta sms och frågar sig själva, var det här allt? De har haft presskonferens och talat om detta sms i flera dagar och det är färre tecken än en tweet på Twitter och ingen gif eller länk. Någon mer än jag som känner att man får valuta för skattepengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade man kunnat spela på att detta sms skulle bli ännu ett antiklimax är vi ganska många som hade satsat en slant.

   Handlingskraft är svårmätt, men att ett knappt år in i pandemin skicka ett sms där man ber folk informera sig genom att hålla sig informerade kvalar inte in enligt min definition av ordet.

   Radera
 8. Jag håller med dig Sparo, jag försöker bara förstå varför de kom på denna idé och hur de motiverade det för sig själva. De måste ju ändå haft några möten om saken om detta och 10 månader efter att smittspridningen tog fart här i Sverige så skickar de ut detta korta intetsägande sms. De glömde skriva att vi ska fortsätta tvätta händerna, så snart kommer det ett sms nr 2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag också försöker förstå. Jag hade velat höra snacket när texten lästes upp på diverse möten där deltagarna tyckte att det här är nog en bra idé.

   Det hade varit bättre om de skrivit "Tvätta händerna!". Ännu bättre om de uppmanat oss att ta hand om vårt immunförsvar genom rejäla tillskott av c-vitamin mm. Nu blev det istället: "Gör som vi säger, trots att det mesta vi sagt hittills visat sig bli fel eller varit rena lögner. Och det vi säger nu får ni själva ta reda på, det skriver vi inte här."

   Radera
 9. De borde sms:a varje gång någon styker med pga covid

  SvaraRadera
 10. Det här tror jag var ett försök att visa framåtanda och handlingskraft. Det föll ju tyvärr platt eftersom de inte besitter någon framåtanda eller handlingskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör de verkligen inte, men jag är ändå lite förvånad att de inte lyckas fejka lite handlingskraft. T o m de mest regeringstrogna soldaterna, som Helle Klein, fick svårt att hylla detta tilltag.

   Radera
  2. Ja det är faktiskt lite konstigt. Även Göran Greider som brukar vara översvallande förtjust i alla missfall som ramlar ur socialdemokraterna uppvisar en viss besvikelse över sms:et och dess innehåll.

   Radera
  3. Ja, han gick ännu längre. Om jag inte hade vetat att karln är i total avsaknad av humor hade jag sagt att han raljerade.

   Radera
 11. Jag håller med om att texten i smset hade kunnat vara mer slagkraftig, men kanske gav det en liten effekt ändå? https://omni.se/msb-3,5-miljoner-besok-pa-hemsidan-smset-funkade/a/gW3Aqk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade någon annan människa i världen sagt det än den ytterst ansvarige för sms:et hade det ändå vägt tyngre. Hur många unika besökare var det? Knappast 3,5 miljoner. Och vilken info hittade de där som de inte redan kände till? Att reta upp människor till en "ifrågasättande diskussion" är inte detsamma som att information förmedlats. Men visst är det möjligt att det gav någon effekt att plöja ner ett okänt antal miljoner i detta.

   Radera
  2. Jag kan nog tycka att vi alla borde känna till reglerna som gäller by now. Det är ju ärligt talat inget nytt. Dock tvivlar jag starkt att befolkningen har så bra compliance. Det är ändå mycket spring på butikerna nu innan Jul. Kanske ett sms var ett försök att nå ännu fler som kan konverteras?

   Jag läste någonstans att Sydkorea är nu inne i tredje vågen med 400 till 500 smittade/dygn. Skillnaden är att de kan till 85% av fallen smittspåra och reda ut vilken person som är smittaren, isolera och på så sätt skydda resten av befolkningen. De lyckades bättre med hårda karantän regler, reserestriktioner plus samla och spara data från befolkningen. Men det viktigaste: befolkningen har en mycket högre acceptans till alla dessa förordningar och regler. Skulle vi i Sverige kunna göra likadant?

   Radera
  3. Jo, visst är det nytt. Förut hade de skrivit "bör", men nu ändrat till "ska" ;-).

   En annan skillnad mellan Sverige och Sydkorea är att deras befolkning är fem gånger större.

   Nej, vi skulle inte kunna göra likadant eftersom förtroendet för polisen är lågt och deras förmåga att vidmakthålla regler är snudd på obefintlig.

   Radera
  4. Jag vet inte hur stor skillnad det gör i det här fallet, men Sydkoreas befolkning är även något annat är större, den är även etniskt homogen.

   Radera
  5. Det kanske gör det lättare att få alla att dra åt samma håll, men med att dra in storleksaspekten tänkte jag att 400-500 smittade/dygn motsvarar <100 i Sverige.

   Radera
 12. Nä, det där var faktiskt lite tamt. Tycker tom jag som är en mycket lugn och sansad person som inte hetsar upp mig i onödan.

  Otroligt jävla tamt till och med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem fan är inte lugn och sansad?! För att inte säga jävligt sansad ;-)

   Radera
 13. 44 miljoner kostade det enligt ett inlägg på twitter av en användare vars namn inte var mödan värt att lägga på minnet.
  det spelar egentligen ingen roll vad det kostade. för mycket är det enda rätta svaret. när jag väl fick det hade jag redan läst de minst 20 ggr på twitter, sett screenshot på det från aftonbladet, hört om det på p4 och läst inlägg angående infon om att det skulle komma i 2 dagar. tror du det gjorde någon nytta då? vad nytt kom de med som jag inte redan vet?
  den som är någorlunda uppdaterad vet redan vad som gäller, den som inte bryr sig kommer inte att börja bry sig för att den får ett sms på mobilen. "oj, skickar de sms? nu är det minsann allvar!"

  SvaraRadera
 14. Antar att de har skickat sms med samma info på engelska, finska, arabiska, somaliska och samiska, annars är det ju diskriminering och det vill ju inte denna röd/gröna regering bli anklagad för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var tydligen lite känsligt. men jag vill minnas att det var förhållandevis stor andel av de sjuka i början som var somaliska. tror de sa att det berode på dålig information till de grupperna. så därför borde man, om man nu ska skicka ut massinformation på detta sättet även skicka ut det på andra språk än bara svenska. tom ordningsreglerna på badet här står på svenska, engelska, arabiska och ett eller två språk till jag inte vet vad det är.

   (diskussionen om att lära sig språket i landet man bor i kan vi ta en annan gång.)

   Radera
 15. Hur ofta använder sig myndigheter av en här formen av kommunikation? Mycket sällan – möjligen är detta ett unikt tillfälle? Det visar hur angelägenhet det är att få fram informationen. Men meddelandet innehåller oklara förkortningar, saknar länkar och ger framför allt INGEN ny information, utan endast en märklig hänvisning till en hemsida som jag tror att gemene man inte känner till.
  Hade ett företag skickat ut ett sådant meddelande till så många mottagare hade ansvarig person aldrig fått behålla jobbet. Det finns så mycket dumt med detta myndighets-sms att man inte vet om man ska skratta eller gråta.

  SvaraRadera