torsdag 10 december 2020

Vem fan prenumererar?

Min dammsugare är en Lux Royal D790. Fler som har den? Förmodligen inte, den har hängt med några decennier, men gör sitt jobb.

Nu bar det sig inte bättre än att jag tog sista dammsugarpåsen. Den enda sajt som hade påsar till denna ska jag inte marknadsföra, det tycker jag inte att de är värda. För när jag skulle lägga en beställning var det himla svårt att undvika prenumeration. Fördel med prenumeration: man slapp fraktkostnaden. Nackdelar: allting annat.

Vem prenumererar på dammsugarpåsar, och varför? Man kan välja att det ska dimpa ner fem nya påsar om ett år, tre år eller fem år. Hur ska jag vet att det är just då de gamla påsarna tar slut? Och vad är det som säger att inte dammsugaren tar slut innan dess? Chansen att man då skulle komma ihåg att avboka dammsugarpåsprenumerationen är snudd på obefintlig.

Ännu mindre chans om något annat ändras. Dammsugarbeställaren kanske dör och då står familjen där med både sorgen och brist på dammsugarpåsar. För att inte tala om vad som skulle hända vid en separation. Säg att Adam beställt påsar, Eva flyttar ut och tar dammsugaren med sig. Några månader senare får Adam dammsugarpåsar (med tillhörande faktura) till en dammsugare han inte längre äger. Ska han då ge dem till Eva och vem ska betala? Det här gäller inte bara dammsugarpåsar. Man kan prenumerera på det mesta.

Av dessa exempel förstår jag att det finns folk som vill prenumerera på Bamse, men prenumerationer på kaffe eller blommor förstår jag inte alls. Inte heller kalsonger, strumpor, glasögon eller böcker. Förutom det uppenbara, att man inte vet när eller ens om man behöver dessa, gör man bäst affärer som fri konsument. För att handlarna inte vet om du ska handla av dem, men vill locka dig att göra det. Särskilt bra erbjudanden kommer du att få på sällanköpsvaror man kan planera i lugn och ro.

Att bli prenumerant är motsatsen. Har du redan anmält dig för att få hem kaffe eller kalsonger kommer du nästan säkert ta emot dem. Statistiskt sett kommer du varken avboka eller skicka tillbaka utan snällt betala som en lydig konsument. Var inte en sån.

49 kommentarer:

 1. Sista jag köpte dammsugarpåsar så satte jag upp mig på en prenumeration just för att slippa frakten.

  Så om två år skickas nya påsar till mig, men jag vet inte till vilket pris och det är inte säkert jag bor kvar.

  Jaja, det stod iaf att man kunde avsluta när som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kostade frakten 19 kr, så risken för en prishöjning högre än så om ett par år känns hög. Men visst, har du kvar samma dammsugare då och har behov av påsar ungefär då må det väl vara hänt, men det känns som för många "om" för att ta risken.

   Radera
 2. När jag söker via Google så får jag istället upp GLASÖGON som förslag nummer fyra.
  Det om något borde väl vara hål i huvudet?
  Även om jag som 47-årig nog borde skaffa i alla fall läsglasögon, men en prenumeration på sådana tror jag sällan blir bra. Förutsatt att man inte också lider av demens och konstant glömmer var man lagt ifrån sig dom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag nämner glasögon i texten för jag såg det också. Känns helt galet.

   Det verkar i och för sig vara grejen med läsglasögon, att man behöver "mätta" sin bostad eftersom de annars alltid är på fel plats. Än så länge läser jag bäst helt utan glasögon, så jag har inte behövt ta reda på hur det funkar.

   Radera
  2. Jag får alltid förslag att prenumerera när jag köper linser. Jag använder endagslinser nån gång ibland men rätt så oregelbundet, men hade jag haft det varje dag så skulle jag kunna se nyttan med det. Men nu räcker mina ganska länge och jag sitter inte i sjön om de tar slut.

   Radera
  3. Ja, för endagslinser vore det helt okej. Jag är också för oregelbunden där för att dra nytta av det.

   Radera
 3. Jag kan se en poäng med att prenumerera på förbrukningsvaror som omsätts så snabbt att man inte riskerar att bli sittande med ett överskott. Matkassar skulle väl kunna vara ett bra exempel.

  Annars tror jag att prenumeration från systembolaget skulle kunna bli en hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att behovet varierar. Matkassar funkar ju eftersom man då låter företaget välja vad man ska äta, men inte ens vanliga matvaror som mjölk eller frukt har ett helt konstant behov.

   Systemet tror jag också på, eftersom någon som är rädd för att inte behärska sin förbrukning kan bestämma sig för att bara dricka upp prenumerationsölen.

   Radera
  2. Det är inte hälsosamt att äta matkassar. Förvisso förhindrar man plast att komma ut i naturen, men till ett för högt pris. Väljer man tyg eller pappersvarianten är det inte heller mycket bättre.

   Radera
 4. Tänker osökt på senaste avsnittet av Börspodden, där de tar upp tuggummi. Antar att herr Larsson inte sajnat upp sig (som F&K-podden hade sagt)??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt lyssna på veckans Börspodden, men inte gjort det än. Var det alltså prenumeration på tuggummin? Så himla jobbigt att släpa hem själv ;-).

   Och Fill or Kill-podden... När jag trodde att jag inte kunde reta mig mer på deras svengelska bestämde de sig istället för att säga "eller liknande" c:a 300 gånger par avsnitt. Jag pallar inte!

   Radera
  2. Ja, han som inte ropar "HEEEEEJJJJJ DÅÅÅÅÅ" säger att han har svårt att hitta något han vill prenumera på så lite som just tuggummi, och jag är beredd att hålla med :) "Nu hoppas alltså teamet bakom Shewy att prenumerationer på tuggummin ska bli en hit. Prenumerationerna kostar idag 269 kronor i månaden och då får man tuggummipaket som motsvarar två tuggummin per dag.

   Tanken är att skapa ett livsstilsvarumärke och att bygga ett community kring varumärket."

   Har man en gång börjat tänka på deras "eller liknande" så hör man inget annat. Det är deras variant av "liksom".

   Radera
  3. Jag stänger alltid av innan sista reklamen för att skona mina öron, men du menar John Skogman. Jag tycker glasögon var ett bättre exempel på idiotisk prenumerationsvara, men visst är även tuggummi idiotiskt. Särskilt som man ofta får två påsar Extra eller V6 för 20 kr och alltså kan tugga 30 tuggummin om dagen för samma pengar om man tar hem dem själv.

   Jag kan däremot inte tänka mig någon vara mindre lämplig som "livsstil" än just tuggummi. Community? Ska man börja umgås med folk för att man tuggar samma tuggummi?!

   Jag förstår inte varför han (för det är bara "Phukettrader" som säger "och/eller liknande") inte gör något åt det. Fem gånger per avsnitt vore irriterande, men nu snackar vi ibland fem gånger per minut. Nästan alltid i sammanhang där det inte passar, typ "vid ett kärnvapenkrig eller liknande", som att det faktiskt fanns liknande alternativ.

   Radera
  4. Nu har jag lyssnat på Börspoddenavsnittet och måste rätta dig. Det var Johan Isaksson (som inte gallskriker "HEJDÅ!!!!") som hittat detta bolag och sa att det var det sista han skulle prenumerera på.

   Radera
  5. Fast det var ju precis det jag skrev ;-) "Ja, han som inte ropar "HEEEEEJJJJJ DÅÅÅÅÅ""

   Radera
  6. Titta, det var jag som inte kunde läsa. HEJDÅÅÅÅ!!! ;-)

   Radera
  7. Prenumeration på tuggummi? "Det skulle vara trevlig med ett tuggummi nu, men jag får vänta tills imorgon när nästa leverans kommer". För övrigt: vem köper ens tuggummi???

   Radera
  8. Och femton gånger så dyrt.

   Jag köper tuggummi. Inbillar mig att jag får tillbaka den kostnaden hos tandläkaren.

   Radera
 5. Haha, vad roligt! :)

  Har du sett att Electrolux (finns garanterat fler) erbjuder en prenumerationstjänst för robotdammsugare? Då slipper du betala för dammsugaren. Istället pröjsar du en "blygsam" avgift på några hundralappar i månaden.

  Men då ingår nya påsar!

  Vet inte hur populärt detta är, men en bra robotdammsugare får man för kanske 2-5K. Hur man istället kan motivera att betala 300 kr/mån övergår mitt förstånd!? Redan efter något år betalar man ju då dammsugaren en gång till varje år i utbyte mot gratis påsar och att man får en ny direkt om den pajjar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att det finns några "blygsamma avgifter" i samband med robotdammsugare.

   En del verkar se helt till siffran och då blir 300 kr/månad billigare än 3000 kr. Kanske borde man försöka konkurrera med dem genom att erbjuda samma vara för 30 kr/dag för det blir ju ännu billigare :)

   Radera
 6. Min mamma hade en likadan maskin, tror hon blev pålurad den av en dörrknackare som vägrade gå innan hon skrivit på, det var någongång på 90-talet och den gav upp för något år sedan så hon fick verkligen valuta för pengarna iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis samma historia här. Jag mobbade mamma för köpet de första tio åren, men efter 25 år fick även jag erkänna att det inte var så dumt.

   Radera
 7. Man får väl ta dessa ting som ännu ett bevis på den avtagande kognitiva förmågan i samhället? Snart hyr vartenda person dessutom allt och hävdar dessutom att det alltid blir billigare så.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt, men skulle vi vara på väg åt det hållet bör det komma bakslag.

   Radera
 8. Dammsugarpåsar är djävulens påfund. Köpte en cyklondammsugare för en tio år sedan. En behållare du bara tömmer. Noll (0) Dammsugarpåsar har jag förbrukat på tio år. Bästa hushållsköp jag någonsin gjort.

  För övrigt så är det enda jag prenumererar på är sydsvenskan, digitala versionen. Visst, vi har Disney plus och Netflix......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är konstigt att de inte lyckats bygga bort påsarna än. Det tyder på att de tjänar bra pengar på dem. För mig som dammsugarägare är det ju en osäkerhetsfaktor när maskinen börjar bli till åren. Den dag ingen säljer påsar kan jag kasta den.

   Radera
  2. Jag köpte själv en påslös dammsugare nyligen efter att den gamla slutligen gett upp. Kan bara instämma i att det är otroligt skönt att slippa påsarna!

   Radera
  3. Jag får fundera på det när/om den här ger upp.

   Radera
 9. Jag prenumererar på linsvätska, vilket är väldigt gött att slippa tänka på. Dessutom är det billigare, trots frakt, än om jag ska gå och köpa det på närmaste apotek. Det dimper ner en ny flaska var tredje månad och eftersom en flaska varar ungefär tre månader så blir det bra flyt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Linsvätska känns rimligt att prenumerera på. Antar att det är rätt ovanligt med linsvätskerea på Black Friday.

   Radera
  2. Jag måste erkänna att jag inte undersökte saken. Dessutom känns det orimligt att hoarda linsvätska.

   Radera
  3. Hoarda är ett starkt ord, men de håller väl något år och då kan man ju lagra en årsförbrukning. Men jag har aldrig sett rea på linsvätska, mer än billigare pris om man köper ett par flaskor på en gång.

   Radera
  4. linsvätskan frun använder kostar ca 90:- hos optikern. hittade samma flaska och storlek i ullared för 40:- så det blev en årsförbrukning och lite till :-)

   Radera
  5. Äh, där är det stängt.
   https://www.youtube.com/watch?v=31MuT3UDycI

   Radera
 10. Att prenumerera på högre mentala förmågor skulle antagligen bli en succé. Fast det skulle snabbt förbjudas av den lagstiftande församlingen för det verkar inte vara något som står speciellt högt i kurs bland de som sitter på ledandande politiska befattningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl ta diskussionen den dag det är möjligt. Känns lite som samma dag evighetsmaskinen finns i var mans hem.

   Radera
 11. Vår robotdammsugare behöver inga påsar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kommer antagligen kostar er mer än några tior per år i inköp.

   Radera
 12. Köper mina påsar på biltema. De är fel modell men de är billiga och jag klipper till dem så de passar. Kan det vara något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tag i helt rätt nu, men har ett minne av att jag också gjort så någon gång för länge sedan.

   Radera
 13. Köp en grovdammsugare. Behövs inga påsar. Suger upp allt eller åtminstone det mesta. Sedan bara tömma metallburken på lämpligt ställe. Och enkelt om man sugit upp något som man inte borde sugit upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har provat sådana och min känsla är att de just tar det allra grövsta, men inte suger rent.

   Radera
 14. Vi har fåglar hemma så vi bränner igenom dammsugarpåsar i ett löjeväckande tempo. Prenumeration med typ fem påsar/kvartal + fräscha filter till dammsugaren funkar bra för då har vi alltid ett par över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra påminnelse till mig att aldrig skaffa fågel :)

   Radera
 15. Intressant sågning av prenumerationer. Visst finns det mycket skräp men även en hel del ok prylar. Har provat lite olika, tycker strumpor var rätt ok men har nu bara rakhyvlar kvar. Då det går att välja leveransintervall kan man justera så att leveranserna matchar behovet. I Coronatider är det smidigt med leveranser direkt i brevlådan.

  Appropå dammsugarpåsar så går de också att tömma, kanske det billigaste alternativet. Min mamma gjorde detta ibland. Mest för att se så vi barn inte sugit upp något som inte var sopor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur vet du ens på ett ungefär hur ofta du behöver nya strumpor? För mig låter det som ett himla mek med att korrigera leveranser och ändå en överhängande risk att man antingen får slut eller överskott.

   Leveranser i brevlådan funkar oavsett (även om jag inte är särskilt virusrädd). Apoteksvaror är t ex nästan alltid billigast på Apotea.

   För många år sedan fanns en amerikansk tidning för snåljåpar (antagligen en dålig affärsidé) som gick igenom vilket extraarbete som lönade sig ekonomiskt. Där var just tömning av dammsugarpåsar uppe. Minns inte rekommendationen, men har för mig att det snabbaste var att snitta upp påsen i nederkant och sedan så igen öppningen med maskinsöm.

   Radera
  2. En del av oss kalenderbitare har koll på vår förbrukning av slitagevaror. När det gäller rakhyvlar så har jag bra koll. När det gäller strumpor, har jag precis gjort slut på ett 10-pack från ICA, får bara koll upp när de köptes in. ;-)

   Visst, risken för överkonsumtion är stor, speciellt om leverantören har oflexibla rutiner.

   Radera
  3. Men menar du att allt detta är konstant? Strumpförbrukningen borde variera beroende på textilkvalitet, temperatur, skor, nagellängd och en massa annat.

   Nåväl, jag är ändå inte marknaden för prenumerationer. Jag använder inte ens autogiro för att jag vill trycka på knappen själv när det är dags.

   Radera