fredag 25 december 2020

Corona – fortfarande världens sämsta ursäkt

För ett drygt halvår sedan var jag sur över företag som skyllde allt på corona redan innan viruset hunnit etablera sig i landet. Nu börjar jag istället ledsna på alla företag som fortfarande använder samma ursäkt.

Visst var det konstigt att restauranger krävde statligt stöd efter tre timmar av vikande marknad eller att industrin fick förseningar redan innan det egna produktionslagret var tomt, men till slut gick det att förstå dem. Nu har vi levt med corona i världen i ett år och i Europa i nio månader och trots att Sverige inte är nedstängt med undantag för restriktioner i några enstaka branscher beror precis allt fortfarande på corona.

På grund av rådande omständigheter är våra svarstider något längre än vanligt.

Det meddelandet fick jag i en telefonkö i förra veckan. Vari består dessa ”rådande omständigheter”? I åldersgruppen upp till 49 år, där de flesta på arbetsmarknaden befinner sig, är dödligheten troligen 0,01 procent, men mörkertalet kan vara stort eftersom majoriteten av de smittade inte ens märker av viruset, så det kan vara ännu lägre. Överdödligheten i Sverige är obefintlig, så de flesta som dör med Covid-19 verkar inte dö av Covid-19. Så vilka omständigheter gör att svenska företag inte kan lyfta luren?

Det är inte min avsikt att raljera. Varje dödsoffer är förstås en tragedi för enskilda familjer, men eftersom långt färre än vart tionde dödsoffer är i arbetsför ålder betyder det att det antagligen dog fler svenska arbetare på Estonia över en natt än det nu gjort sedan det första svenska dödsoffret för åtta månader sedan. Logiskt sett borde varenda försening och försämring under andra halvan av 90-talet ha skyllts på Estonia, men jag minns ingenting av det.

Virus är inget nytt och det är inte heller dålig service eller långa leveranstider. När ska svenska företag sluta låtsas som att det alltid finns ett samband? Och om det ändå gör det, varför har de inte löst det? Jag är less på att fejka förståelse. Jag hoppas alla sjuka en snabb återhämtning och lyckligtvis är ju de flesta på banan efter några dagar. Om alla andra gör vad de ska och tar betalt för borde vi slippa fler irrelevanta corona-ursäkter.

18 kommentarer:

 1. Det finns en del företag som har hög sjukfrånvaro, människor som är sjuka i covid, eller som har symtom som skulle kunna vara covid, varför bemanningen är låg. Det är inte så lätt att rekrytera 30 % av personalen över en natt till ett gjuteri, i en småstad i Tyskland, Polen, Ungern... Men, ansträngningen bland dess kunder och företagen själva är stora, så att biblioteket skyller på covid när de slutat tillhandahålla dagstidningar är lite av en skymf mot de som har riktiga problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Över en natt" håller jag med om, men nu snackar vi ju om nästan ett år för att hinna utbilda och rekrytera.

   Radera
 2. Det blir intressant att se hur länge det medialt kommer att kunna rida på den här pandemin. När upplever vi den första dagen då Corona INTE ens nämns i medierna ? Det tog en god stund efter Estonia innan det slutade omnämnas. Samma lika med 9/11. Eller Utöya. Eller SARS. Men till slut kom den dagen.

  Tror just det här big C kommer att leva länge. Vaksamheten på nya besynnerliga respiratoriska sjukdomar som poppar upp i asiatiska länder kommer vara enorm.

  SvaraRadera
 3. Åtminstone på sjukhuset där jag jobbar har det blivit högre krav på att stanna hemma från jobbet. När man normalt gick till jobbet med lite kli i halsen, kan det bli krav på att stanna hemma en vecka. Så fort man får något symptom som kan likna Coronar det en veckas sjukfrånvaro som gäller, om man inte testar negativt för corona. Vissa veckor är det full bemanning, andra är det hälften. Det vore himmelriket att snabbutbilda folk till biomedicinska analytiker på ett par veckor bara för att täcka upp eventuell sjukfrånvaro. Men så funkar inte praktiken. Jag föreställer mig att folk på andra arbetsplatser drabbas på liknande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men har den totala sjukfrånvaron ökat märkbart?

   "På ett par veckor".

   Fast covid-19 fanns ju innan 11 december. Känner man att det är ett långsiktigt problem med bemanningen är det dags att skaffa fram folk. Om man däremot bara använder viruset som ursäkt för att slippa öka sina personalkostnader ska man fortsätta som tidigare.

   Radera
 4. Ungefär så kändes det när jag la en beställning en dag innan jul hos Bokus och Amazon. Det uppgavs att leveransen sker om 4 veckor, och där kände jag väl för att strunta i det hela. Men eftersom jag antagligen är en av de tålmodigaste personer du vet om jag vill, så lät jag det bero.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angav de inte lång leveranstid för att förmå dig att betala för någon expressvariant? Det tycker jag är tröttsamt vanligt.

   Radera
  2. Var inne och kollade på Bokus nu igen och de kunde nu plötsligt lev samma sak inom 4 arbetsdagar. Det kunde inte Amazon så det blev till att kancellera amazon. Undrar vad de har för stora problem nu?

   Radera
  3. Köpte en PAKT ryggsäck från USA. Levererades med DHL Express på exakt 40 h och 31 min från Dallas, via Cincinnati, London, Köpenhamn och Göteborg samt vidare till min bostadsort. Det var banne mig snabba puckar, TROTS pandemi!

   Radera
  4. Inte illa alls. Jag har någon gång beställt grejer från England och valt mellan 2 och 30 dygns leveranstid (och en väldig prisskillnad). Tänkte att de antagligen inte vill vänta 30 dagar med att leverera oavsett och det gjorde inte heller. Tog väl 4-5 dagar med lågprisalternativet.

   Radera
 5. Jaja, säkert intressant. Men du behöver ge dig på Cornucopia nu istället när han i flera inlägg har börjat hata på att spara. Själv är jag blockad både från blogg och twitter och det är ju dom flesta med kapacitet att säga emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag orkar bråka, jag är så konflikträdd. Men jag ska spana in bloggen.

   Radera
 6. Det är aldrig fel att utnyttja en kris, politiker så väl som företag har använt sig av det i alla tider. Storebror är inget undantag, utan jobbar allt mer likt sin idol Erdogan....
  Överdödligheten är dessutom lägre i år än normalt enligt SCB, om man nu vågar lita på dem. Det dör alltså färre än normalåret just nu, även om november var något högre än vanligt.
  Även om IVA avdelningar har fullt upp och det råder panik där så kan man se att det är färre intagna än det brukar per avdelning. Att det är fullt beror mer på att vården har nedmonterats sedan den stora vårdreformen på 90 talet. Samt att massor av intensivvårds personal har sagt upp sig sedan i våras, mycket på grund av arbetssituationen enligt uppgifter från några som gjort just det.
  Det kunde ju vara på sin plats att regeringen satsade mer på att bygga upp vården, istället för att skicka insatsstyrkan för att rädda hem IS-terrorister kärringar till landet, som sedan fortsätter dränera statskassan. Men det är bara min åsikt, andra tycker tvärtom och fortsätter rösta på stolpskottet.

  Trots detta, ha en trevlig fortsättning på julen ni som tycker det är kul att fira....
  //Fattigbonddräng

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltid praktiskt att ha någon/något att skylla på.

   Jag minns stabsläge på diverse sjukhus strax innan Covid-19 sett dagens ljus, så det sambandet är högst oklart.

   Och ja, bränner man pengar på att "ta hem" IS-terrorister kommer det finnas mindre pengar till annat.

   Radera
  2. Ja, Covid har blivit lite som miljön. Kan alltid användas för att höja skatter framåt ska ni se.

   Radera
  3. Jadå, eller sänka service. Redan nu har kommunerna exempelvis bommat igen en massa bibliotek. Undrar hur mycket de ska sänka kommunalskatten för att kompensera för det.

   Radera