I måndags låg Google nere en stund.
Med Google menar jag i detta fall Google-konton, Gmail, Blogspot och
Youtube. Det gjorde att jag inte kunde svara på bloggkommentarer jag
såg att jag hade fått, men det var ett I-landsproblem som hette
duga.
Andra drabbades värre. Det tog nog
inte fem minuter innan människor grät ut i (ej Googleägda) sociala
medier att de inte längre kom åt sina dokument i ”molnet”. Jag
är kanske den enda svensk som inte tycker att det är den
naturligaste sak i världen att dela alla sina datafiler med Google.
Istället har jag en extern hårddisk till vilken jag
säkerhetskopierar alla dokument. Nu finns säkert USB-minnen för
någon hundralapp. Min är lite större, men har också hållit ett
decennium.
Nu tycker inte jag synd om mig själv.
Tvärtom, jag kunde ju frossa i skadeglädje där i måndags. Men
framförallt tänkte jag på hur bräckliga våra rutiner är,
särskilt när vi gör oss beroende av stora företag som inte ens
går att mejla eller ringa.
Vad gör vi åt detta? Jag betalar gärna lite för att slippa vara i klorna på de största kolosserna. Man bör också ha mejlkonton hos olika leverantörer (jag gillar ProtonMail) för att inte bli helt låst när det krånglar. Så varför har jag fortfarande min blogg på Blogspot? Det bor en hycklare i oss alla.
Har också funderat mycket på det där om man skall ha sitt digitala liv i molnet eller på en egen fysisk lagringsplats hemma. På något sätt överträffar molnet både säkerhet och bekvämlighet. Även om Google nu var nere några minuter och vi blir övervakade, så kan man inte blunda för att din egna hårddisk har en mycket större risk än när det ligger i molnet. Google har förmodligen betydligt bättre backup (för alla typer av risker) än vad man som privatperson har med en egen extern hårddisk som kan gå sönder, stjälas, brinna upp, tappas bort etcetera. För att inte prata om att den tar plats, måste transporteras etcetera samt förr eller senare bytas ut. Allt sådant är redan klart i molnet för mig som privatperson. Sedan får man leva med att man då är i beroendeställning till Google och högst sannolikt blir övervakad.
SvaraRaderaPersonligen kan jag nästan inte tänka mig något mer riskabelt än att ge information till Google, men jag tror inte att informationen försvinner hos dem, snarare säljs. Men visst, brinner huset ner kommer en extern hårddisk att följa med. Så då får man värdera riskerna, att huset brinner kontra att Google är ett ont företag. Risken för det sistnämnda känns som 100 procent.
RaderaEtt tredje alternativ till att antingen ha all data i molnet eller hemma på en hårddisk är ju att först kryptera all data och sedan lägga det i molnet. Detta fungerar för att privacy-säkra "data at rest" dvs data som bara lagras.
RaderaLite trixigare blir det med "privacy for data during and after processing". Här finns en rad olika tekniker som folk jobbar med, varav tre spännande är 1) differential privacy, 2) trusted execution environments på öppen hårdvara, och 3) homomorphic encryption. Dessa tekniker är under snabb utveckling och är börjar nu snabbt närma sig praktisk tillämpning :). Förhoppningsvis kommer vi i framtiden kunna välja graden av privacy vi har när vi interagerar med olika molntjänster och tjänsteleverantörer!
Det kan ju också ses som det sämsta av två världar. Man blir beroende av Google eller annat stort företag som inte går att få tag i, men det är ändå tekniskt krångligt ;-)
RaderaGoogle ett ont företag? Jag har tydligen missat något här (vilket jag ofta gör). Men det finns väl noll belägg för att Google någonsin brutit mot några regler eller användaravtal gentemot sina kunder.
SvaraRaderaBrutit mot regler vet jag inte, men det finns ganska gott om vittnesmål om att de försökt "anpassa" demokratin.
Raderahttps://newsthud.com/google-whistleblower-exposes-plot-to-rig-election-for-biden/
Vidare har Youtubekonton stängts av och videor plockats bort på rätt lösa grunder. Men givetvis inte regelvidrigt. Det är ju deras regler.
Det senaste är att man bestämt att alla videos som väcker tankar på att det förekommit valfusk censureras:
Raderahttps://blog.youtube/news-and-events/supporting-the-2020-us-election
Det efter att det i fyra år utan några som helst bevis spekulerats i att Ryssland avgjorde presidentvalet 2016. Vad jag vet har Google inte tagit bort en enda video som hävdat detta. Vilket de såklart inte heller ska, de ska inte ha åsikter om innehållet på sin plattform så länge det inte bryter mot lagen i ett enda land.
Fast Facebook, Twitter, Amazon, Apple och Microsoft är ju också företag med utpräglat liberala värderingar som är anti-Trump. Google är ju härvidlag inte mer onda än några andra.
RaderaJa, det håller jag med om även om jag tycker att Google är ett av de värsta när det kommer till censur och åsiktsförtryck. Men jag skulle inte köpa molntjänster från t ex Apple eller Microsoft heller.
RaderaAtt tech-jättarna censurerar negativ information kring korruptionsanklagelserna kring Biden-familjen eller rapporter om utbrett valfusk är oerhört allvarligt och ett hot mot demokratin. Detta borde alla förstå oavsett partifärg. Om inte möjligheten att sprida sina åsikter och idéer kan ske på lika villkor oavsett parti, då kan vi lika gärna skita i fria val och göra upp på gatorna. Varför ens rösta? Det är där vi kommer hamna om tech-jättarna får fortsätta censurera samhällsdebatten. Iom sin stora dominans har de ett samhällsansvar som överstiger rätten att censurera oliktänkande som sin rättighet som privata aktörer. Google är ett stort hot mot det fria ordet. Om nu yttrandefriheten är rätten att säga det andra INTE vill höra och inte bara olika nyanser av samma åsikter.
RaderaAbsolut är det så, och såväl Google som Facebook har varit förvånansvärt tydliga med att de vill spela en roll i samhällsdebatten som de definitivt inte har givits mandat för.
RaderaVilka åsikter som släpps fram och vilka som hålls tillbaka är ointressant. Någon gång kommer det vara åsikter man sympatiserar med som drar fördel, nästa gång inte. Poängen är att ingen röstar fram tech-jättar. Yttrandefriheten måste vara okränkbar åt alla håll.
Gustav, du känner säkert till att om något är gratis, så vet du att det är du som är produkten. Dvs det är dina data som säljs till andra företag.
SvaraRaderaDet är affärsupplägget som gäller inom de flesta av bolagen som finns med gratiserbjudande på internet.
Reflektioner har gjorts, framförallt i USA, hur det kan komma sig att gigantiska TV-apparater numera säljs för nästan inga pengar alls. Kan det bero på att allt du tittar på, dina vanor och vilka program, när och hur, säljs kontinuerligt av TV-tillverkaren till programbolag och operatörer? Det är mycket mer lönsamt än en engångsförtjänst för hårdvaran TV-apparet, här är det återkommande inkomster under åratal framöver.
Bolag som tex Microsoft har ju insett sedan många år tillbaka att det är bättre, dvs mer lönsamt, att hyra ut sin mjukvara, än att få engångsbetalning.
Det ställer den nuvaranden diskussionen om trenden att det är mycket bättre att hyra än att köpa, dvs i praktiken (för de flesta) kostar det mycket mer genom mindre men återkommande betalningar istället för att äga och betala en gång.
Men miljövänligt är det tydligen, att hyra alltså.....säger säljaren/leverantören....
Företag är i sin fulla rätt att locka kunderna med abonnemangslösningar. Nackdelen för kunden är beroendet.
RaderaDen här storyn om Google är intressant: https://en.wikipedia.org/wiki/Google%27s_Ideological_Echo_Chamber
SvaraRaderaI en ekokammare försvinner inga data, bara oliktänkande medarbetare.
/Surgubben
James Damore är överhuvudtaget en intressant person. För den som föredrar ljud och rörliga bilder finns flera intressanta intervjuer med honom.
RaderaI dag är externa hårddiskar klart överkomliga i pris, även för de med många TB (istället för GB). Det finns helautomatiska backuplösningar (Time Machine för Mac, finns säkert motsvarande för PC) = mycket enkelt att ha två hårddiskar som används växelvis. Byt dem varje dag eller varje vecka, ta med en till jobbet och ha en hemma. Så svårt är det inte.
SvaraRaderaFör en tusenlapp får du en SSD-hårddisk som inte behöver någon extern strömkälla, bara att plugga in i datorn. Ryms lätt i innerfickan. Ännu enklare är ett par helt vanliga USB-minnen; en 500-hundring för 256 GB i svensk butik, och det finns USB-minnen med 2 TB på Amazon som är helt överkomliga i pris.
Det viktiga är ATT man gör backup, och gärna tränar på att hantera en situation som brand, stöld, datorhaveri eller bara gammal hederlig klantighet. Jag var med om en sådan övning för några år sedan, där vi en morgon möttes av tomma skrivbord och en lapp från chefen: "Låtsas som om det har varit inbrott och din dator är stulen. Vad gör du nu?" Mycket bra uppvaknande.
Wien-Lars
Många bra tips, tack!
RaderaBeträffande övningen har jag vaknat av brandvarnare och upptäckt att mitt hem var fyllt av rök. Det jag främst lärde mig var hur otroligt dum i huvudet jag blev i en krissituation (som lyckligtvis gick bra).
Får man fråga vad du gjorde som var så dumt? Jag är f.d brandman och har sett och hört om en hel del konstigheter. ibland undrar man om vissa stänger av hjärnan fullständigt när de går och lägger sig.
RaderaTände eld i ett bastuaggregat som inte var uppsatt helt enligt reglerna. Det funkade ändå i 20 år eller så, men denna morgon tog det lite eld i väggen bakom.
RaderaSånt som händer. Trodde du menade att du gjorde något knäppt när larmet gick. Har hört om folk som gömmer sig under sängen och kryper in i köksskåp t.ex istället för att ta sig ut eller ringa 112.
RaderaNej, jag kröp inte in i något skåp, men var långt ifrån rationell. Min första tanke var att jag inte skulle fixa att släcka samtidigt som jag dirigerar brandkåren (jag bodde 8 km från allmän väg), så jag bestämde mig för att ringa mina grannar och låta dem fixa brandkårsbiten. Smart så långt, men när jag kom fram till dem lyckades jag knappt få fram vad som hänt och vad jag ville att de skulle göra. Det chockade mig hur värdelös jag var under press.
RaderaOch med det sagt får jag såklart ta på mig själva branden också. Det var inte jag som installerat kaminen, det var före min tid. Men det var jag som ägde huset och som använde kaminen, så det var mitt ansvar. Jag hade inte heller någon brandsläckare och det tycker jag att alla som eldar med ved borde ha. Tusan vet om inte alla som bor i villa borde ha det. Nu har jag det i lägenhet i betonghus.
Jag har en "icloud" som väl är apples moln? Inget jag prenumererar på eller har beställt men det var inlagt när jag köpte min mac. Har sparat diverse skrot hämtat från internet där, men inget privat. Känner mig inte bekväm med att lämna över kontrollen över vad som kan delas med resten av världen.
SvaraRaderaJag känner likadant, och i min PC har jag något jävla "OneDrive" som inte går att avinstallera eller ens stänga av, det är som ett virus. Men jag använder det inte, DET kan de åtminstone inte tvinga fram.
RaderaKörde för länge sen Microsoft Home Server, en riktigt utmärkt plattform som gjorde att man på ett enkelt sätt kunde spara data lokalt och få åtkomst till det från nätet. Denna lösning dödade man effektivt från MSFT. Antagligen för att man ville att alla skulle köra skydrive/onedrive. Nu ligger det mesta i onedrive faktiskt. Har 1 TB data... betalar 16 kr/månad. Största nackdelen är den usla streaminghastigheten när man lägger upp 4k-material.
SvaraRaderaDet här var över min kompetensnivå, men jag försöker fråga. Streaminghastighet när du lägger upp? Eller tittar du streamat direkt från molnet?
Radera