Till glädje eller förtret, här är nästa del i serien matbröd. Se det
som en politisk protest,
ett spartips eller helt enkelt bara lite godare och nyttigare bröd
än det man köper i matbutiken.
Det värsta jag vet är sådana där
smörgåsrån som väger lika lite som de smakar. Det är ju bara
luft! Av samma skäl har jag undvikit baguetter. De smakar lite mer,
men är ändå ganska luftiga. Här följer mitt försök att göra
en lite grövre baguettevariant. Detta behövs:
Vatten, 5 dl
jäst, 50 gram
matolja, 1 msk
sirap, 1 msk
salt, 1 tsk
rågsikt, 5 dl
havregryn, 2 dl
vetemjöl, 6 dl
Häll vatten, olja, sirap och salt i en
bunke. Mikra till 37 grader och vispa ner jästen.
I med rågsikt och havregryn. Rör ihop
det med degkrokar.
I med vetemjölet och gör en lite
längre knådningsinsats. Låt degkrokarna jobba några minuter.
Låt degen jäsa i en timme under
bakduk. Häll sedan ut den på mjölat bakbord.
Knåda tills degen blir smidig. Dela
den i sex delar som du formar till baguetter. Lägg dem på plåtar
och låt dem jäsa en halvtimme till under bakduk. Slå under tiden
på ugnen på 200 grader.
Grädda baguetterna i c:a 15 minuter,
eller ännu hellre tills du är nöjd med färgen. Det där beror på
tycke och smak, men också på ugnen.
Klart! Ät dem inom något dygn eller
frys in, men skär i så fall upp dem innan du lägger dem i frysen.
Vill man inte ha rejält tuggmotstånd i baguetter (och jag har full respekt för den åsikten) ska man nog byta ut havregrynen mot vetemjöl, men jag tycker att detta blev lyckat och kommer att upprepa receptet nästa gång.
Själv tycker jag inte att andras brödrecept i sig är så spännande. Men jag uppskattar starkt poängen om politisk protest. Det är mycket roligare att baka bröd om man kan känna sig som en skattesmitare. Jag är också ett stort fan av byteshandel. Typ att min bror murar min skorsten mot att jag bär sten åt honom någonstans. För nog vill staten beskatta oss för det, det vill jag lova.
SvaraRaderaBara man kommer överens om valutan.
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=VlDTgyReDi0
"Menar du att jag ska knöka ner trettio barkisar i min frys för att du ska få byta avgasrör gratis?!"
Hahaha mycket god poäng! Det behövs nog en väldigt bra relation med lika värderingar för att ordna sådant på ett bra vis.
RaderaSjälv skulle jag givetvis aldrig ägna mig åt dylikt, att betala moms på allt är en hederssak. Men jag har en känsla av att det är mindre tabu att föreslå svarthandel nu än för bara några år sedan.
RaderaDet är nog en fråga om gränsdragning. Om man skulle betala moms för allt som kan räknas som arbete på landet hinner man inte gå till sitt ordinarie jobb ens. :-) Skotta åt en granntant, någon kollar någons höns, en burk honung mot några ägg, gräva ett hål åt sin kamrat eller hjälpas åt med vedkapning. Inte tänker jag betala moms för det.
RaderaJa, det blir ju en avvägning och så länge det inte är organiserat orkar väl knappast ens Skatteverket bry sig. När man drar igång en lokal valuta för att reglera arbetstiden blir det däremot liv på dem:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2017/12/lokalvalutor-grannsamverkan-eller.html
Jag blev förtjust i valutan som hade ett fast värde i honung. Vilken grej! Men hur festligt det än är så har nog det där gått över gränsen, även för mig.
RaderaHonung är ju naturens guld, så det är logiskt att översätta guldmyntfoten till honung.
RaderaInte helt oväntat att det kom ett brödrecept idag :-)
SvaraRaderaBlir det luftigare med havregryn i? Jag har blivit bättre på att mäta upp mjölet så att man får ett bröd med högre densitet än bly men man vill ju alltid förbättra sig.
Det var hög tid efter diskussionen i gårdagens kommentarsfält.
RaderaNej, snarare tvärtom. Havregrynen tycker jag tillför tuggmotstånd så för att vara baguette blev det förhållandevis oluftigt.
Jaha, och här skriver du glatt om detta, utan att känna dåligt samvete för skattesmitning? Tänk på alla is terrorister som ska hämtas hem, ulandsbistånd till Palestina, barnrånare och annat som därmed inte kan finansieras med dina pengar av våra politiker. Skäms på dig verkligen.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Tänkte'nte på det.
RaderaDetta är ren och skär av rasism, en högerpropaganda utan dess like, på 30-talet bakades det bröd i Tyskland, ja t.o.m Hitler åt bröd fastän han var vegeterian (!)
Raderahälsar
Anders Lindberg på Aftonbladet
Som vegetarian med beröringsskräck vill jag invända att det råder delade meningar om Hitlers vegetarianism:
Raderahttps://skepticalinquirer.org/exclusive/myth-check-was-hitler-a-vegetarian/
Det ante mig att Hitler var deltids-vegetarian. Jag har alltid trott att det var något skumt med honom, eftersom det verkar vara Aftonbladets och Socialdemokratins favoritperson :)
RaderaÄr inte alla icke-vegetarianer deltidsvegetarianer? Carnivoredieten har ju aldrig blivit någon riktig succé.
RaderaOm man vore på Twitter, där uttrycken kanske är lite mer drastiska och kategoriska, skulle man kunna uttrycka det som: Vegetarism = Nazism
RaderaEn närliggande fråga är då vilka som utgör SS-trupperna?
Man kan (eller borde åtminstone kunna) uttrycka allt möjligt, men att påstå att vegetarianism, att äta vegetariskt, är liktydigt med nationalsocialism är en aning osant :)
RaderaVisst brukar det heta att Hitler inte gjorde någonting bra, utan allt han gjorde var dåligt? Och att utan Hitler skulle det inte funnits någon Nazism.
RaderaDet väl gällande PK-doktrin, dvs position som SVT/SR och annan statsunderstöd media har. Det kanske t.o.m rättsfall som uttrycker samma sak, eller hela lagtexter?
Jag undrar mest hur ett inlägg om baguetter kunde landa i frågor om Hitler.
RaderaHa ha !! Hädanefter när jag kommenterar ska jag alltid referera till Hitler. Men någon annan hinner nog före.
RaderaGodwins lag helt enkelt, alla diskussioner leder till Hitler.
RaderaFast hittills hade baguettediskussioner varit förskonade från denna lag.
RaderaDu borde verkligen testa med egen handkvarn !
SvaraRaderaJag är väldigt sugen på det!
RaderaVad är bra eller speciellt med det om man får fråga?
RaderaBättre mjöl, högre halter av mineraler, antioxidanter och annat jox.
RaderaAllt mjöl i butikerna är gammalt, med kvarn får du helt nymalt färskt mjöl Och ja mer mineraler då hela sädesslaget blir malt. Rekommenderas einkorn
RaderaSpelar det någon roll vad man använder för kvarn? Bör man lägga pengar där eller kvittar det?
RaderaVar får man tag på omalt vete o.d.? Tror aldrig jag sett det i en vanlig affär iallafall.
RaderaKöp direkt av bönder. Möjligt att det även går att köpa på Bondens Egen Marknad:
Raderahttp://www.bondensegen.com/
De ser goda ut. Ikväll blir det pizza, skäms nästan av att erkänna att det blev ett sånt där pizzakit (deg + tomatsås) för 10Kr på Coop.
SvaraRaderaÅ jag har jobbat som kock.
Så djupt har man sjunkit.
Inte farligt dyrt, men det tycker jag att du ska skämmas lite över.
RaderaJag tycker nästan alla brödrecept ser likadana ut. Mjöl, vatten, jäst och gnuttor med sirap, salt, olja. Sen kan man blanda olika mjölsorter eller byta mjöl mot kli om man vill. Och slänger i solrosfrö, linfrö, sesamfrö om man känner för det.
SvaraRaderaDet går helt enkelt inte att misslyckas.
Lite så är det. Det märkliga är att bröd kan ha helt olika konsistens och smak trots att recepten ser så snarlika ut.
Radera