måndag 28 december 2020

Kommun i konkurs?

Malmö tar emot överlägset mest pengar från det kommunala utjämningssystemet. Som jag berättat tidigare används pengarna till inspelning av projektet ”ljudet av Malmö”, bidrag till islamism, skateboardsamordning och, inte minst, anställning av över tvåhundra kommunikatörer som ska lura allmogen att Malmöpolitikerna inte bränner pengar på ren skit.

Det senaste beviset på felprioriteringarna är att Malmös grundskolor saknar 50 miljoner. Inte extrema pengar för en stor kommun, men likväl besparingar som måste göras i en verksamhet som inte levde i överflöd sedan tidigare. Inte heller vill man höja skatten för då sticker ännu fler nettobetalare. Tufft läge. Som vanligt för Malmö.


Tisdagskväll i Malmö.

När ämnet kommer upp brukar folk säga att kommunen borde anmälas till Lyxfällan. Människor som inte får sin ekonomi att gå ihop trots att de tar emot mer och mer bidrag och som dessutom inte visar sjukdomsinsikt kan få en god man, men det kan inte en oansvarig kommun. Kan den gå i konkurs då? Det brukar vara nästa förslag. Svaret är nej eller möjligen nja

I andra länder går det, men Sverige har ingen praxis. Så vad gör man när en båt med berått mod fortsätter att gå på värdegrund, leder bort kaptenen från rodret? Så länge såväl Malmö som Sverige leds av Socialdemokraterna (i Malmö ihop med L, i Sverige dessutom C och MP) kommer man fortsätta att pumpa in pengar i slukhålet.

Men vad händer om majoriteterna ändrar sig? I Malmö fick S, L, C, MP och V tillsammans 58 procent förra valet, så även om något parti (trots lägre spärr på kommunal nivå) skulle trilla bort lär S bli det starka partiet även efter 2022. På riksplanet är det inte lika säkert och som företagare skulle jag tänka både en och två gånger innan jag jobbar åt Malmö stad med mindre än att de betalat i förskott. Jag har aldrig haft en kund på obestånd som inte går att försätta i konkurs, och jag vill inte börja nu.

32 kommentarer:

 1. Förstatliga skolan (igen) och ta bort regionerna. Finns det då någon anledning att ha kvar det kommunala utjämningssystemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för skolbarnens skull, men Malmö kommun har ju fler utgifter än så.

   Radera
  2. Det har de sannerligen, men försvararna av utjämningssystemet brukar alltid hänvisa till skola, vård och omsorg. Tar man bort dem från vågskålen så måste Malmö lägga in kostnader för inspelningar av Malmö, kommunikatörer, lyxlägenheter till kriminella etc.

   Radera
  3. Ja, det blir nog svårt att förstatliga ljudinspelningar av Malmö. Det tror jag inte ens Löfven ser som sin kärnverksamhet.

   Radera
 2. Ha! Gått på värdegrund! Dagens bästa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade önskat att jag kommit på den själv, men det tror jag inte.

   Radera
 3. Här hade man ju gärna sett att Moderaterna gick in och försvarade det kommunala utjämningssystem som de har medverkat till att införa.
  För övrigt hade det lika gärna kunna vara svenska staten du pratade om ovan, det ser minst lika illa ut där även om möjligheterna att dölja konsekvenserna än så länge finns där. Tills det brakar det med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver väl inte försvara alla beslut man tagit, även om jag håller med om att just Moderaterna är särskilt dåliga på att omvärdera.

   Att jämföra Sverige med Malmö tycker jag är orättvist.

   Radera
  2. Ja Malmö är närapå sämst i klassen. Men på vilket sätt tycker du Sverige som nation visar att de förmår hantera pengar begåvat? Jag ser ingenting alls i den vägen nämligen. Och det får svåra konsekvenser förr eller senare.

   Radera
  3. Att Sverige förmår att hantera pengar begåvat sa jag inte. Bara inte i närheten av Malmös nivå.

   Radera
  4. Trots att jag var rätt ung då så minns jag 90 krisen ännu ganska väl. Jösses vad tufft klimat det blev då i Sverige för många. Det kommer hända igen. Skriv en artikel om det vet ja.

   Radera
  5. Jag är lite för dåligt insatt för att spekulera i hur en framtida kris kan se ut. Texten borde skrivas, men inte här och av mig.

   Radera
  6. Kvartal har funderat i samma banor, några saxningar:

   "Ett land som med andra ord snarare än ett föregångsland kommer att framstå som ett avskräckande exempel i omvärldens ögon. Tendenser till detta finns dessvärre redan trots det idoga PR-arbete som utförs kring ”Sverigebilden”.

   "För är det en sak som de senaste decennierna har lärt oss så är det att de angreppssätt som hittills har prövats inte tillnärmelsevis har varit tillräckliga. Förmodligen har många av de flitigast använda metoderna inte ens varit ändamålsenliga. De ständiga tidsbegränsade projekten med namn som ”Blommanpengarna” och ”Storstadssatsningen” och det återkommande mantrat om ”mer resurser” till verksamheter som fungerar dåligt övertygar inte. Vore detta lösningen skulle vi inte ha haft några särskilt utsatta områden idag. Här krävs en helt annan tåga, kreativitet, långsiktig uthållighet och beslutsamhet än vad politiken hittills har förmått visa upp."

   Läsvärt, dock utan djup.

   https://kvartal.se/artiklar/nar-aerosolerna-lagt-sig/

   Radera
  7. Tycker annars mycket av den texten känns inspirerad av min fredagsblogg (nej, jag tror inte att Jörgen Huitfeldt läser min blogg), att man numera kan skylla ALLT på corona, vare sig det finns någon logik i det eller inte.

   Radera
 4. Du kan nog fortsätta lita på att Malmö kommun är kreditvärdig. Det är nämligen så finurligt ordnat att om de fem miljarder som landets övriga skattebetalare pumpar in i Malmös svarta hål, inte skulle räcka, så kan Malmö helt enkelt låna pengar av Kommuninvest. Där är det dessutom så att alla Sveriges kommuner har gått i solidarisk borgen för varje kommuns skulder så om exempelvis Danderyd, eller Ekerö inte kan betala sina lån så kan Malmö tvingas rycka in och betala dem i stället. Det kan förstås bli tvärtom också. https://kommuninvest.se/for-investerare/kreditvardighet/agarnas-borgensatagande/

  Dessutom så vet vi ju att invandringen på lång sikt är lönsam så i Malmö inväntar ett tillväxtunder att trigga igång när som helst. Även närheten till expansiva Köpenhamn talar för att Malmös ekonomi borde blomstra (snart).

  I en läsvärd artikel i Realtid diskuteras bland annat tillväxtundret Malmö: https://www.realtid.se/blir-det-lang-sikt-snart

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om de väljer att inte låna då? Redan idag finns intressenter som klagar över att de inte får sina fakturor betalda i tid av Malmö, trots att kommunen kan gå till Kommuninvest med mössan i hand. Faktum kvarstår att en kommun inte kan försättas i kommun och trots deras knackiga ekonomi betvivlar jag inte för ett ögonblick att de på nolltid kan dra ihop ett antal toppjurister, både för att försvara kommunen och för att knäcka den privatperson eller mindre rörelse som inte sitter lugnt i båten och väntar på betalning.

   Beträffande tillväxten delar jag Tinos (5,5 år gamla!) fråga: När kommer den där vinsten som man flaggat om i 20-30 år? För övrigt vet jag inte hur expansivt Köpenhamn är och kommer att vara.

   Radera
 5. Intressant prioritering att Malmö kommun väljer att spara in på skolan och lägga pengar på en skateboardsamordnare istället, hur tänkte de här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte? Katrin Stjernfeldt Jammeh? Jag är inte säker på ifall hon håller på med det.

   Radera
 6. Tänker man helt cyniskt på det så ligger det ju egentligen i Malmöbornas intresse att ha politiker som sprutar ut så mycket pengar det bara går. Så länge stålarna från andra kommuner som sprutas ut i lokalekonomin överstiger någon viss gräns så gör det ju inte så mycket att de lokala skattepengarna försnillas eller slösas bort.

  Så länge det är någon från Danderyd som betalar för skateboardsamordnaren så är ju tjänsten en vinst för Malmöborna. Visst, människan lär ju inte göra någon större nytta, men det är ändå stålar som går till lokalekonomin och någons kusin eller bror som får ett smörjobb.

  Det lite större frågetecknet i sammanhanget är varför välskötta kommuner inte lyckas hitta något sätt att gå rejält back i bokföringen så de slipper bidra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen försöker trixa bort pengar eller också reser sig upp och vägrar, eller åtminstone för ett väldigt liv. Jag gissar att många invånare i Danderyd, Solna, Stockholm m fl inte har en aning om att deras pengar skickas som u-hjälp till Malmö och Södertälje.

   Radera
  2. Inte för att jag är insatt i detaljerna men nog är systemet är mer komplext än att bokföra bort överskottet från sista raden? Annars vore det naturligtvis rationellt att bara sänka kommunskatten till en nivå där man slipper betala. Eller kanske ännu hellre sänka skatten så lågt att man får stöd.

   Radera
  3. Klart att det är komplext, men det finns pengar att tjäna och kan därigenom vara värt att lägga energi på. Det finns ju många rader ovanför den sista som man kan laborera med. T ex den du nämner. Sänk kommunalskatten i framgångsrika kommuner så blir det mindre att skänka bort. På samma sätt som Malmö vägrar höja sin kommunalskatt.

   Radera
 7. Enligt de etablerade partierna skulle ju den massiva invandringen av låg- och outbildade människor från Mellanöstern och Nordafrika generera plus längre fram. När du bluffen synats och motsatsen visat sig vara sanning står godhetsknarkare nakna. Någon annan utväg än att stoppa vidare utbetalningar och begränsa ersättningar. Plus generösa villkor för att återvända. Morot och piska.
  https://denkorteavis.dk/2020/danmarks-statistik-ny-rapport-ingenforbedring-af-integrationen-i-tredje-generation/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danskarna är märkliga. Hålla på att undersöka saker när man kan känna och tro istället, det är ju både enklare och billigare ;-)

   Radera
 8. Tänk om ett mer göger Sverige (Riksdagen) väljer att tacka nej till kommunal utjämning till Malmö?

  Tur att man tjänar på invandring över tid, annars hade jag varit orolig för Malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höger? För annars fattar jag inte.

   Det vore lite skojigt att se vad som händer då, om Malmö får klara sig självt. Men det tror jag tyvärr inte händer inom överskådlig tid, oavsett majoriteter i riksdagen.

   Radera
 9. Hej Sparo. Jag tycker du har rätt i din kritik av hur skattemedel förslösas i den "offantliga" förvaltningen. Jag har varit inne på liknande teorier själv på min blogg https://tellus729.blogspot.com
  Jag brukar säga att halva befolkningen utgörs av byråkrater som sitter och bestämmer över den andra halvan. Vem bekostar detta kalas? Ja, förmodligen vår gamla snilleindustri från 1800-talet. Det enda nyttiga vi har, nu när vi övergett jordbruket. Jag skriver en del om ekonomi också på Tellus 729, men numera är jag mer existentiellt inriktad. Och kulturellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, jag ska kolla in den.

   Till viss del är det väl framtida generationer som får betala genom att man lånar och trycker pengar för glatta livet. Till slut ska bullarna betalas.

   Radera
 10. Det borde finnas lagstiftning för att kunna tvångsförvalta kommuner - vill de inte sköta sig, så får de inte bestämma själva. Det är rimligt att medborgarna får bestämma över de offentliga medlen, men om dessa kommer från andra så borde dessa andra få bestämma.

  Malmö missköter sig. De får de gärna göra, men när denna oförmåga spiller över på andra följer kanske en del ansvar med? Det finns dock en risk att Malmös problem flyttar om det inte hanteras i rimlig tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke. Det är inte demokrati att Malmö får styra över Danderyds skattepengar, det är snudd på motsatsen.

   Ja, det är väl anledningen att politiker i övriga Sverige finner sig i att betala för Malmö. Då kan de ta problem de själva vill slippa.

   Radera
 11. Själv bor jag i en kommun som får lika mycket i utjämningsbidrag som Malmö. Per capita alltså, sammanlagt långt mindre. Vi betalar ca 1% högre skatt än både riksgenomsnittet och Malmö (som alltså ligger nästan exakt på snittet). Här är sysselsättningen i princip 100% hos ursprungsbefolkningen i arbetsför ålder. Hos pensionsräddarna i princip 0%.
  Så nu vet ni vad ni betalar för. Ursäkta att kommentaren inte är politiskt korrekt, men det är svårt att vara pk utan att ljuga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett hur politiskt korrekt man känner sig är det ju vettigt att försöka se hur verkligheten ser ut för annars är det svårt att förbättra den, och möjligen med undantag för Sandro Scocco tror jag att alla som någonsin öppnat en tidning eller försöker hänga med förstår att det ser ut så. Somalier, som väl är en av de allra största invandringsgrupperna de senaste åren, har extremt låg sysselsättningsgrad, och hur många av de 9000 afghanerna i den så kallade gymnasieamnestin skaffade sig jobb? Har för mig att den moderate riksdagsmannen Hanif Bali räknade till 68 stycken. I så fall måste minst 8932 av de 9000 försörjas.

   Radera