onsdag 30 december 2020

ESG, det nya .com

I slutet av 90-talet kryddades snudd på varenda företagsidé med stickord som internet, IT och webb, oavsett om man jobbade med telekom eller gödsel. Dotcom kallades det eftersom en hemsida med ändelsen .com borgade för att man hade en blytung affärsidé. Så småningom kallades det IT-bubbla när det visade sig att man måste tjäna pengar också.

Ibland sägs det att vi lära av historien, men mänskligheten är himla duktig på att upprepa sina misstag. 2020 är ESG nyckeln till höjda nyckeltal. Det står för ”Environmental, Social, and Corporate Governance” och skulle kunna översättas med miljö-, social- och företagsstyrning. Ord som miljö, klimat, hållbarhet, mångfald, djurskydd, rättvisa, ansvarsfullhet betyder att här kan ni ösa in era pengar och förvandla dem till finansiellt guld.

Naturligtvis finns det bra företag som säger sig jobba med de här grejerna, men ju vanligare det blir desto mer skeptisk blir jag till företagsledare som snackar hållbart klimat och social rättvisa istället för att berätta om de tjänster och produkter företaget jobbar med.

Det är lite som när ett tjejband lanseras som tjejband. Ett bra band med kvinnliga medlemmar kallas för ett band, ett dåligt band med kvinnliga medlemmar benämns oftast tjejband. Det betyder inte att ett band som presenteras som tjejband behöver vara dåligt, men risken är överhängande.


Mina damer och herrar, The Shaggs!

Det fanns mycket bra i IT-svängen för tjugo år sedan och på samma sätt som Amazon och Apple haft fantastiska börsresor sedan dess kommer företag i dagens ESG-trend vara stora och framgångsrika år 2040, men jag kommer vara försiktigare med mina pengar nu än jag var år 2000.

12 kommentarer:

 1. Ha, ha bra där:
  " som när ett tjejband lanseras som tjejband."

  Men det är ju helt sant. Oftast sitter de där, helt politiskt korrekt med. En tjej och en kille till fondförvaltare, berättar sedan stolt om sin nya inriktning om hållbarhet och esg. Ska man av det förstå att de då enbart köpte helt ohållbara företag innan? Men nu har de blivit goda? Ofta samma förvaltningsbolag som sedan visat sig ha haft ett mediokert år. Typ Lannebo eller Penser. Jag tycker de borde bli än mer politiskt korrekta. dvs byta ut hela styrelsen mot en grupp kvinnliga negrer med. När de ändå håller på.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med tjejband är en gammal iakttagelse jag fått bekräftat hur många gånger som helst. Ingen skulle komma på tanken att presentera Sahara Hotnights som ett tjejband. För de kan spela och då är de ett pop- eller rockband. På samma sätt har jag aldrig hört Babben Larsson kallas tjejkomiker eftersom det är en omskrivning för "inte rolig".

   Ja, plötsligt är allt de äger "hållbart", och då är ekonomisk hållbarhet helt ute. Visst, bra om de är det också, men det är inte det viktiga.

   Radera
 2. var det mp eller fi som bytte ut en man mot ytterligare en kvinna i styrelsen och förkunnade stolt att nu är vi ännu mer jämställda? de var då ca 6 kvinnor och 2 män...

  IT... som min gamla lärare sa när eleverna sa att de vill jobba med it, it står för informationsteknik. skylten över toaletten där det står SPOLA, det är IT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns in det där, men det låter som Jämställdhetsmyndigheten som tycks vara den minst jämställda organisationen i landet.

   Undrar om inte din gamla lärare har fått ompröva det.

   Radera
 3. Får faktiskt säga att The Shaggs fångade punkens själ. Köp några gitarrer och ge järnet i garaget. Man måste inte sitta och ha tråkigt till några gitarrsolon av Led Zeppelin.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig fångar det mer minnet av de första stapplande stegen i det musikaliska liv jag nu för länge sedan avslutat, några individer i en replokal som spelar var för sig i tron att det bästa resultatet uppnås om de själva hörs så mycket som möjligt. Bedrövligt uselt!

   Radera
 4. Punken gav faktiskt möjligheten att man kunde spela fast man inte var perfekt. Sex Pistols konsert Live in Trondheim är otroligt bra i sin genger. Sedan var som är uselt kan man givetvis diskutera. Lasse Stefanz spelar dansbandsmusik och är duktiga på det dem gör.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt för att man ska kunna spela utan att göra det perfekt. Nu lyssnar jag inte längre på musik, men när jag gjorde det var det aldrig de bästa musikanterna och sångrösterna jag sökte, och det finns absolut bra och intressant punk. Men med det sagt tycker jag The Shaggs (som jag inte kände till för en vecka sedan) verkar vara under alla rimliga lägstanivåer.

   Radera
 5. Titta på våra public service medier. I vissa regioner inom SR är 80-90% av cheferna kvinnor. Jag trodde 50-50 var det mest jämlika. Jag missade kanske något i plugget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde också att 50-50 var mest jämställt (möjligen med undantag för situationer när man överhuvudtaget inte räknar utan bara tar de bäst lämpade oavsett kön) och dessutom att 60-40 är lika ojämlikt som 40-60, men det är tydligen en väldig skillnad.

   T ex inom domstolsväsendet är det klart kvinnlig majoritet, både totalt och om man specifikt tittar på domare. Ändå finns ett kvinnligt nätverk (Hilda) som kämpar för högre kvinnlig representation, och ett manligt nätverk (Ruben). Gissa vad de kämpar för - givetvis också för ökad kvinnlig representation.

   Radera
  2. Just i domstolsväsendet är väl den skriande underrepresentationen för kvinnor *framför* skranket. Den kriminella världen bör ta sitt ansvar och bilda nätverk för ökad kvinnlig representation. Föreslår som nätverksnamn Tindra respektive Cevin.

   Radera
  3. Bra idé, men ännu hellre Thindrah.

   Kvinnor är också väldigt dåliga på självmord. Trots att fler kvinnor än män försöker lyckas fler män med uppgiften.

   Radera