söndag 13 december 2020

Brödbak=skatteflykt?

Fastnade i det här med eventuell beskattning på insparade utgifter som jag skrev om nyligen. Norrlandsräven gjorde mig uppmärksam på ett hårresande utspel (nej, okej, jag har inte så mycket hår att resa, men skäggresande då). Det var den gamla sosseministern Anna Hedborgs syn på hembakt bröd som skatteflykt.

För om vi bakar vårt eget bröd istället för att köpa det blir både BNP och statens skatteintäkt lägre. I förlängningen gör kanske de minskade utgifterna att vi jobbar mindre. Nyss nämnda Anna Hedborg kallade hemarbetande kvinnor för förrädare. Det var 1981. På den tiden valde familjer att leva på en lön, något som nästan ingen gör idag.

Kanske är det samma mekanism som slår till nu när en och annan ”FIRE-tok” går ut och vevar i media och möts av statligt hat. Det skulle ju kunna bli en större trend, något som absolut inte får ske. Inget får hindra skatteuttaget!

Men kanske beror det på vilket samhälle vi vill ha. Ska vi alla vardagar lämna ifrån oss barnen från 1,5 års ålder och låta staten rusta dem inför livet medan vi själva är lydiga konsumenter/arbetstagare på bekostnad av både miljö och mental hälsa? ”Hela Sverige ska leva”, säger politikerna. Samtidigt verkar de agera för att ingen ska leva. Möjligen några timmar på helgen, men där dras gränsen.

39 kommentarer:

 1. Staten vill att man ska jobba och göra sin plikt och betala skatt tills man är 70 år. Man ska även bocka och tacka när statsministern säger att man ska få ”gratis” covid-medicin om man har turen att leva så länge, annars kanske man fick ”gratis” morfin innan man avled i covid-19.
  Jag tror inte staten inte vill att dagens unga ska lära sig hushålla med pengar och investera dem för då kanske de inte blir beroende av staten längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar definitivt vara en avvägning som görs. Det lönar sig knappast att folk inte klarar av sina räkningar och får gå från hus och hem, men det är heller inte bra för politikerna om folk i allmänhet är alltför oberoende, och Covid-19 var nog den bästa present Löfven hade kunnat önska sig. Skrämda, lättstyrda människor sluter upp bakom Ledaren som åtnjuter högre förtroende än någonsin.

   Radera
  2. Jag förstår inte hur så många anser att statsministern och hans regering gör ett bra jobb, speciellt efter detta års haveri med covid-19 och de dödstal som vi har haft jämfört med de andra nordiska länderna.

   Radera
  3. Jag förstår det på ett sätt, på ett annat inte. Den skrämmande stora grupp som bara läser regimmedia har i nio månader matats med bilden att Sverige gör detta bra. Fråga gemene människa som mest tar del av forskningsresultat genom Malou efter 10 så kommer de vara bergsäkra på att Sveriges siffror hela tiden varit som de flesta andra länders och mycket bättre än exempelvis USA.

   Det jag inte förstår är att denna grupp fortfarande är så stor. Jag fattar att 80plus:are som i den mån de använder internet mest kollar Aftonbladet och Facebook, men det verkar finnas väldigt många fyrtioåringar som trots allt de fått höra ändå utgår ifrån att SVT, TV4 och DN aldrig skulle fara med osanning, definitivt inte medvetet.

   Radera
  4. Fast DN har hela tiden varit kritisk mot den svenska strategin. Rätt ska vara rätt. ;)

   Radera
  5. Sant! DN har faktiskt skilt ut sig just i coronafrågan.

   Radera
 2. Appropå Covid-19 och ekonomin runt vaccinering, en provtagning kostar i intervallet 1500-3000 kr och vaccinet kommer att gå på 15-30 kr per dos (Astra-Zenecas självkosnad). Då inses snabbt att snabb vaccination bör kunna spara mycket onödig och dyr provtagning.

  Skulle på samma tema vilja lyfta DN:s ledare 27/11 "Hanne Kjöller: Vett och etikett för dig som funderar på att besöka akuten"

  Då det är en låst artikel är sensmoralen: känner du dig bara lite krasslig eller tänker att nu är det dags att kolla upp de där konstiga symtomen du haft i ett halvår så gå till din vårdcentral (980kr/besök). Om det är mera påträngande gå till din närakut (1380kr/besök). Om du råkat ut för akut skada eller sjukdom med livshotande symtom sök din akutmottagning (4200kr/besök). Med reservation för att siffrorna kanske inte är exakt som jag minns dem.

  Resonemanget är vem ger dig rätt att själv välja en fyra gånger så dyr vård för banala åkommor bara för att du själv tycker det. Ingen skulle komma på tanken att kräva en fyra gånger så dyr skola, äldreboende, etc

  Nu gäller det här förvisso Stockholm med överbelastad sjukvård men jag tror principen kan generaliseras till hela Sverige. Det här är första gången jag ser någon beskriva situationen ur detta ekonomiska perspektiv. Kanske kan det bli ok att prata om kostnader även inom vården?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Då inses snabbt att snabb vaccination bör kunna spara mycket onödig och dyr provtagning."

   Såvida folk inte blir sjuka, handikappade eller dör av vaccinet.

   Ett problem med vårdvalet är att vårdcentralsalternativet är så otroligt segt. Kunde man boka en tid inom några dagar vore det en sak, men bokar man en tid nu får man den kanske i mitten av januari, och först efter att en sköterska på ett ofta otrevligt sätt frågat ut dig i telefon om du ens behöver vård. Men visst, alltför många tycks välja akutalternativet av ren slentrian, för allt.

   Radera
  2. En del människor verkar ha väldigt dålig förståelse för vad som är akut och inte. Sen finns de som besöker sjukvården för att de har tråkigt eller inte kan använda en dator.

   Radera
  3. Jag tror att de flesta skiter i andra människor. Det syns inte bara i vården utan överallt. Folk fattar att deras beteende är ohållbart i längden, men "jag skulle bara" och "det är bara idag som jag", "jagjagjag".

   Radera
  4. I min barndom fanns det inget vaccin mot barnsjukdomar som vattkoppor, röda hund, påssjuka, scharlakansfeber, kikhosta, påssjuka och mässlingen, vi genomled och överlevde perioder med kliande sår, en ständig hosta och oftast hög feber utan febernedsättande att tillgå. Minns inte att vi tyckte det var så farligt att vara sjuka eller att vi åkte in akut för den skull.
   Kan inte minnas att det var vanligt att en familj levde på en lön 1981, kanske fanns det något undantag. Femtiotalet däremot var ju hemmafruarnas era, sägs det.

   Radera
  5. Undrar om det inte till och med finns forskning som visar att immunförsvaret kan tjäna på att ha sjukdomar istället för att vaccinera bort allting.

   Vanligt var det nog inte 1981, men det förekom.

   Radera
  6. Min familj levde på en lön 1981, och vi var knappast ensamma om det i omgivningen. Dock började min mamma jobba 1982.;)

   Radera
  7. Nej, så ovanligt var det inte 1981, inte ens 1982. Annat är det nu.

   Radera
  8. Arbetade på dagis i en stockholmsförort på 80-talet, barnen hade evighetslånga dagar och föräldrarna gjorde karriär. Väldigt sällsynt att en familj levde på en lön. Kanske var det mer vanligt förekommande i mindre byar och städer under den tiden.

   Radera
  9. Jag och andra levde det livet i just en Stockholmsförort, men det var säkert vanligare längre tid på landsbygden innan man även där gick över från lycka till lyckopiller.

   Radera
  10. I stockholmsförorterna numera är det väl vanligare att leva på ingen lön alls. Bara bidrag.

   Radera
  11. Mm, det har hänt en del på de här 40 åren.

   Radera
 3. Problemet är väl Laffer-kurvan, som i sin enkla form säger att är skatten noll eller hundra procent så är uppbörden noll. Någonstans däremellan finns de maximala, maximalt effektiva, effektiva, och bästa skattenivåerna.
  För höga skatter är skadliga - blir skatten för hög på (exempelvis) bröd, kommer människor istället för att lönearbeta börja baka bröd och ägna sig åt självhushållning, å det är ineffektivt. Sen finns det olika grader av skadlighet: dagbarnvård har redan vid noll procent skatt negativa effekter. Den indoktrinering som dagbarnvården håller på med är kanske skäl att starta egna daghem, lite som om alla bröd i butiken var dåliga så är det ett skäl att försöka få till bättre. Men baka bröd är kul, glöm dock inte lägga till alternativkostnader och kostnad för el, ugn, och allt annat vid sammanräkning. Syftet med livet är inte att betala skatt, utan att leva ett bra liv. Brödbakets syfte kan vara så enkelt som att man gör det för att man tycker om det (å helt nybakt bröd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ineffektivt förvisso, men jag ser andra värden i att man bakar sitt eget bröd. Förutom hälsoaspekten, glädjen över att göra något själv och privatekonomin lär man sina barn att mat inte nödvändigtvis måste köpas i färdigform, klar att konsumera.

   Och ineffektivt att ta hand om sina egna barn - då kanske man ska fundera över om man alls bör ha barn.

   Radera
  2. Glöm inte att det luktar gott också :-)

   Radera
 4. Varför har så många kvinnor inom S och MP den där lätt galna blicken i ögonen, och ofta med stora utstående ögon?
  Det rimmar rätt bra med maktlystenheten iof.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om man kan dra så stora växlar av stirriga blickar, men visst känns det läskigt när någons standardmin är att tokstirra, oavsett om det är Strandhäll (s) eller Tobé (M).

   Radera
 5. Lätt dubbelmoral. Många företag fick kritik för att inte ha tillräckligt stor kassa för en pandemi. En galet enkelt sätt att lösa det är att skippa skatten på uppskov för bolagsskatten, då skulle alla välmående företag ha en rejäl kassa efter sex år som är maxlängden idag. Obs man får bara skjuta upp 25% varje år av vinsten.

  Ett sätt att få folk att jobba mer är ju att det lönar sig. Om nu alla i en framtid kör FIRE kan jag tänka mig att för den som vill jobba har ett bra förhandlingsläge, men är då skatten 75% tja då lär man inte jobba;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det säger sig själv att om man skruvar på ett ställe i kedjan kommer det märkas på andra. Ibland verkar det som att politiker tror att vårt beteende är helt oberoende av deras skatteuttag.

   Radera
  2. Jag skulle vilja säga att politiker nästan alltid kalkylerar med att vårt beteende förblir oförändrat. Och i stort sett har de rätt. Bara inte bland Sparos läsare.

   Radera
  3. Det beror väl ändå lite på vad det gäller. Ta plastpåseskatten t ex. Där verkade både S och MP genuint förvånade när konsumenterna slutade köpa plastpåsar efter att staten lagt på skatt.

   Radera
  4. Ja där satte folk ner foten faktiskt. Men den skatten var ganska extrem, priset till kund ökade ju med 200%.

   Radera
  5. Ja, men inte så stor i kronor att folk borde bry sig. Jag vet inte, för mig var plastpåsarna för dyra redan innan.

   Radera
 6. Å andra sidan minns jag att Göran Persson fick frågan om sitt bästa privatekonomiska tips i någon intervju varpå han svarade: baka bröd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt nog har jag väldigt svårt att få fram bilden av Göran Persson som står med mjöliga händer och skapar vid köksbänken.

   Radera
 7. Tycker vi borde förbjuda maskiner som gör att enkla arbetsuppgifter försvunnit och därmed drar undan skatteintäkter till stat, region och kommun.
  Många hundratusen personer finns att tillgå som omedelbart kan utföra dessa enkla arbetsuppgifter, då dom är arbetslösa och registrerade som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

  För tex brödbakning är det arbetsuppgifter som att mala säd för hand, blanda och bearbeta deg för hand samt grädda bröden i på vanligt sätt och inte i löpande-bandet-ugnar.
  Att få undandra skatt i form av att skaffa maskiner som man inte behöver betala någon timlön, sociala avgifter och pensionsavsättningar är ren och skär skatteflykt.

  Marknadsför sedan bröden som "anti-skatteflykt", eller kanske "välfärdsbröd" eller vad sägs om "socialdemokratisk integrationslimpa". Endast fantasin sätter begränsningar för vilka mirakel som politiker kan åstadkomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, robotar har ju också rättigheter ;-). Men seriöst bör vi ställa oss frågan varför vi har så bråttom att vi inte hinner göra jobbet själva. Att baka sitt matbröd själv tar en stund som vi kunnat göra annat. Men vad, stressa för att hinna se mer på tv?

   Radera
 8. Haha. Det är sjukt vad politikerna slänger ur sig och kommer undan med. Tack för att du påminner om det så folk som mig kommer ihåg och kan välja att rösta rätt istället.

  När det kommer till att leva en kort stund på helgen så missar du nog sossarnas huvudväljare; bidragstagarna. Dom lever hela veckan.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev själv förvånad när jag tittade på detta. Politiken går ofta mot att man inte ska ta hand om sig själv och de sina, men det är inte så ofta de säger det så här rakt ut, att det skulle vara direkt fel att laga sin egen mat och ta hand om sina egna barn.

   Ja, men när Anna Hedborg var i ropet riktade sig ju S faktiskt åt arbetare. Troligen svårt att förstå eller ens tro på för unga idag att socialdemokraterna ursprungligen var ett parti för de som jobbar, inte för de som inte gör det.

   Radera
 9. Fast om fler människor bakar bröd, då ökar ju försäljningen av brödkryddor, mjöl, socker, jäst osv. Sen kanske ramlösa kanske börjar sälja bakvatten på flaska, för ett trevligare bakresultat? .. Så skatteintäkterna bör väl inte ändras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gånger jag räknat på brödkostnaden har mina hembakta nästan alltid kostat runt en tredjedel av det billigaste brödet på Willys, så om vi inte börjar fylla matbrödet med saffran eller bladguld kommer det bli mindre till Magdalena Anderssons lador.

   Radera
 10. Att baka sitt eget bröd är bara ett annan aspekt av nödvändigheten att "odla sin trädgård". Att låta andra sköta det man kan sköta själv har alltid ett pris. Man förlorar grader av frihet, även om det kan se ut som man vann något. Vad vanns? Bekvämlighet - detta moderna gissel som förslöar så många hjärnor och kroppar. Du latmask som läser detta - baka ditt eget bröd redan idag!

  Orden riktas mot mig själv nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på den där "att göra för att bli mer självständig"-listan är det få saker som är så lätta som att baka eget bröd. Den effektiva tiden är minimal, mest väntar man på jäsningar som sköter sig själva. Enkelt är det också, man behöver varken vara bagare eller mästerkock, det är bara att röra ihop mjöl, vatten etc.

   Radera