lördag 12 december 2020

Nej, alla kan inte drabbas

SVT skriver om pensionären Tomas som ledsnade på låga bankräntor för sitt sparkapital, men istället för att köpa fonder hos banken, eller ännu hellre starta ett konto hos Nordnet, Avanza eller annan nätmäklare, surfar han runt på nätet, hittar ett företag han tror är reggat i London och öser in pengar där. Oklart hur mycket, men han blir blåst på rubbet.

Så vad gör han då – funderar över vad han hade kunnat göra annorlunda? Den första träffen vid en webbsökning på Aspen Holding har rubriken ”Aspen Holding Scammed You?”. Sedan följer företagets hemsida. Det hade kunnat vara en ledtråd.

Nej då, trots magplasket har Tomas nu fått blodad tand. Han hittar ett annat utländskt företag ”med avancerad finanshemsida” (ja, det gick ju så bra senast) som fördömer de som tidigare lurat Tomas. Enligt hans logik måste de därmed vara pålitliga, så in med resten av degen. Men nej, tänk att det bar sig inte bättre än att även detta företag var mer behjälpliga vid insättning än vid uttag och vid det här laget är hela sparkapitalet puts väck, över en miljon.

De sista pengarna fick jag av min mor. Min bror säger att hur kan du vara så dum, är du inte klok som gör så. Men alla kan råka ut för det här.

Nej, alla kan inte det. Inte ens en gång, men att göra samma tavla två gånger kräver en alldeles särskild nivå av naivitet. Varför inte bara köpa vanliga aktiefonder hos en svensk bank man vet existerar på riktigt och som lyder under regler och myndigheter man förstår istället för att börja sin investerarbana med internationell handel i palladium? Tomas är 71 år gammal. Har livet verkligen inte lärt honom någonting?

25 kommentarer:

 1. Jag undrar bara varför han inte kollade detta med sina barn/bror?

  Internet är inte alltid lätt att kunna sålla i för äldre med lägre internet vana. Oavsett så kvarstår den gamla devisen: köp bara sånt du förstår. Helst av någon du kan lita på antingen för att du känner vederbörande eller för att det finns strukturer på plats som minskar sannolikheten för scammers möjlighet att lura en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att han hade kunnat kolla det med nästan vem som helst, till och med medarbetarna/säljarna på sin egen bank. Visst, de är inte oberoende, men det är ju knappast en engelsktalande kvinna han hittat på nätet heller.

   När mina föräldrar sålde villan fick en miljon att investera (mycket pengar för 35 år sedan) doppade de också tårna i saker de inte riktigt kunde, aktier, fonder och obligationer, men att handla palladium i London känns som att gå över rätt många åar för att hämta vatten.

   Radera
  2. Det är viss skillnad på att doppa tårna till att slängs hela sig själv i med huvet först.

   Och att köpa aktier, fonder och obligationer via en svensk bank är lite det jag menade med ”strukturer på plats som minskar sannolikheten för scammers” istället för att ta något som bra ut på internet. Jag kan få mig att se bra ut på internet, spegeln i badrummet ljuger inte....

   Radera
  3. De skickade väl mer eller mindre in alla sina pengar, men det är som sagt skillnad på att köpa LM Ericsson-aktier på Handelsbanken och att köpa råvarucertifikat på Aspen Holding, hur "avancerad finanshemsida" de än har.

   Radera
 2. Jag såg också det här inslaget igår kväll. Så många känslor som bubblade upp på samma gång är ovanligt. Medömkan, förbannad, förvånad och en känsla av hopplöshet när människor fortsätter gå på olika bedrägerier av den här typen. Han verkade ju inte direkt senil eller mentalt utvecklingshämmad. Naiv är nästan för milt omdöme tycker jag. Det låter som om hans bror borde vara hans gode man och inte bara bror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialdemokraterna har devalverat ordet naiv, så jag håller med om att det inte riktigt räcker längre.

   Han borde mer eller mindre blivit bländad av alla varningslampor, men allt som krävdes verkade vara lite beröm av en anonym människa på telefon så var han beredd att skriva över hela sitt liv på andra. Om han hade haft ett vettigt förhållande till sin bror borde han ha frågat INNAN, men det borde ju finnas någon han kunnat prata med.

   Radera
 3. Verkar som liknande har hänt förr, ty:
  fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me

  Men det verkar även drabba svensktalande, ty:
  En dåre och hans pengar går snart skilda vägar

  Vad kan man säga som inte inryms i ovanstående visdomsord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kanske räcker, men det skulle bli väldigt korta blogginlägg då :)

   Radera
 4. Det här tyckte jag var fascinerande:
  ”Vår avdelning har tyckt synd om dig. Vi har spårat tjuvarna – du har fått tillbaka alla pengar”.
  Och Tomas reaktion på det var:
  "– De köpte mitt självförtroende. Jag tyckte ännu bättre om dem"
  Min egen reaktion hade varit raka motsatsen. Rädda det som räddas kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jättekonstigt! Även om företaget av någon märklig anledning inte skulle vara inblandat i att pengarna försvann så är det ju inget som säger att det inte händer igen och de då är borta för alltid.

   Radera
 5. Som vi brukar säga på jobbet, det är inte olagligt att vara dum i huvudet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte ens att lura dumma, även om det är väldigt oetiskt.

   Radera
 6. Vad anser du om "Ann-Katrin 60" som inte har betalat hyran sedan 2019 men som borde få bo gratis hos hyresvärden Hembla på grund av Corona? (oklart vad sambandet är mellan att hon skiter i att betala hyran och Corona dock).

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ann-katrin-60-vraktes-fran-sin-lagenhet-mitt-under-pandemin

  https://www.mitti.se/nyheter/ann-katrin-vraktes-fran-lagenheten-pa-albyberget/reptld!CqzS9PB3CuTZR1MwkNGnag/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser ingenting där. Har läst om henne och känner att det måste vara en massa information som saknas. Hon har haft trassel tidigare, men den här gången vräktes hon efter att bara ha varit sen några dagar. Det ska rätt mycket till för att vräka en tant på det sättet. En kennel är begravd.

   Radera
 7. Ofta när jag pratar med medmänniskor om detta att investera sina pengar istället för att ha dom på ett nollräntekonto så är det tyvärr uppenbart hur svårt och obegripligt många anser det vara.

  Jag tror inte det är något intelligensmässigt problem. Man finner hela branschen krånglig.

  Tror alla människor har dylika begränsningar och käpphästar. Även om nu inte just finansiella investeringar är begränsningar för dig och mig. Men säkert har vi andra vita fläckar på kartan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och läser man om "oskyldige Tomas" blir man väl tyvärr ännu mindre sugen.

   Radera
 8. Oj så pass från SVT. Nästa gång kanske de tar upp politikerna dagligen svindlar svenskarna på betydligt större belopp?
  Så nog fan har svensken "stora vita fläckar" som låter dessa stölder och rasering av landet fortgå.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lite som en annan fråga ;-).

   Radera
  2. Nja, är man ändå inne på ekonomi och naivitet så kan man väl gå direkt på de stora frågorna? Ovan Lyxfälla känns lite som en piss i havet i jämförelse.

   Radera
  3. Med det resonemanget kan man landa allt som gäller dåliga beslut i en diskussion om riksdag och regering.

   Radera
  4. Ingen kritik mot dig. Men det är ju lite olustigt med de eviga "tycka synd om reportagen i SVT". Samtidigt med de riktiga problemen som de helt ignorerar.

   Radera
  5. Benägen att hålla med investeraren här, men väljer att snäva in det till pensionen.
   Tomas har under hela sitt yrkesliv sannolikt fått höra, bla av statliga myndigheter, att han ska få en bra pension och något eget sparande för ålderdomen inte behöver tänkas på då ATP-systemet kommer att täcka upp.
   Skatt betalas decennieum efter decennieum och så tittar han nu på sin pensionsutbetalning och ser att skillnaden mellan tidigare utställda löften och faktiskt (kommande) utbetalningar summerar till belopp som överstiger det som Tomas gav bort till de utländska svindlarna.

   Men Tomas kanske har lite tur och kanske kan övertalas av samma retoriker att lita på dom igen, så att han kan få igen det som utlovats, men "vi måste bara först höja skatten, öka avgifterna och dra ner på förmånerna först", sen, sen ska du se att du får det som utlovats

   Eller som Göran Persson sa:
   Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort

   Retorik fungerar oberoende om avsändaren är en svindlare eller en (svindlande) politiker. Svindlande tanke.

   Radera
  6. Jag håller också med om att detta inte var det största och mest akuta problemet i världen, men tycker att såväl jag som SVT kan få skriva om dem också. Jag har själv all möjlig kritik mot SVT:s nyhetsvärdering.

   Jag vet inte vad Tomas trott om sin pension, men eftersom han jobbat kommunalt har han med all sannolikhet varit pensionär i sex år. Skulle han efter så lång tid få panik över låg pension att han bestämmer sig för att spela rysk roulett med sina sparade pengar? Känns tveksamt.

   Radera
 9. Tråkigt är att stora svenska ekonomibloggare gör reklam för dessa "investmentfirmor".
  Nu senast såg jag det på Petruskos blogg, flera reklambanners för Fisher Investments Norden. De verkar rikta in sig mot folk i 60 års åldern som har några miljoner att placera.
  Smart av dem att ha annonser hos Petrusko som inriktar sig mer mot nybörjare på sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser problemet, men tycker att det delvis skiljer sig. Fisher är väl en riktig firma. De två skojare Tomas utsatts för verkar bara finnas för att lura sådana som honom.

   Sedan är det fortfarande inte vettigt för nybörjare att ge sig in i affärer man inte förstår, men det måste vuxna, myndiga personer själva ta ansvar för.

   Radera