fredag 18 december 2020

Ännu en kränkning

Så var det dags igen. När Helen och hennes man fick reservdelar till grävmaskinen hade Frillesås Bil & Traktor utan extra kostnad skickat med en kalender med lättklädda kvinnor, men istället för att kasta bort kalendern som hon inte ville ha (vad maken tyckte framgår inte, men han gjorde nog klokast i att hålla med) kontaktade hon leverantören. Bra! Man ska säga vad man tycker.

Frillesås Bil & Traktor (som SVT troligen stavar fel gång på gång för att inte ge dem reklam) svarade då att de också har en kalender med lättklädda män och frågade Helen om hon ville ha den istället. Att de i detta utskick valt kvinnokalendern gissar jag berodde på att beställningen stod i makens namn.

Det ville inte Helen, hon ville vara kränkt. Så då ringde hon SVT och där fick hon vara det. SVT som i sitt reportage visar upp blurrade bilder från kvinnokalendern (märkligt nog inga bilder från manskalendern, så jag antar att den inte var lika upprörande?) berättar med allvarlig reporterröst om det hemska som hänt.

Sedan ställer man företaget (som för övrigt har en 50/50-könsfördelning i styrelsen) mot väggen. De berättar att kalendrarna är mycket populära och efterfrågade och att man aldrig tidigare kritiserats för dem. Fortsättningsvis ska man bara ge dem till kunder som uttryckligen ber om det, vilket många tydligen gjort den senaste veckan, undrar varför.

Jag skulle inte själv hänga upp en kalender med nakna kvinnor på mitt kontor. Inte för att det vore förnedrande mot de modeller som tagit betalt för att medverka utan för att det skulle riskera att framställa mig själv som en äcklig snuskhummergubbe, men vad åstadkom Helen och SVT här? Förutom reklam för Frillesås Bil & Traktor fick jag bilden av att kvinnor inom svenskt jordbruk tar sig själva på väldigt stort allvar. Hade jag själv varit i branschen hade jag tänkt både två och tre gånger innan jag vågat anställa en kvinna. Dumhet-Jämställdhet 1-0.

59 kommentarer:

 1. Mmmmh. Tycker att de kan börja skicka ut dessa kalendrar istället
  https://putin-calendar.ru/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man kan skicka tomma kalendrar och någon kommer ändå bli kränkt.

   Radera
 2. "
  – Jag ser följderna av det, att man inte tittar på kvinnor som intellekt utan som en kropp, säger Helen Johansson
  "
  Det är så kvinnor ser på oss män, jag ser det hela tiden. Jag är kränkt, är det någon som vet hur jag anmäler Helen till jämo, eller är det kanske kränkthetsombudsmannen/kränkthetshönan som är den rätta benämningen just denna vecka/dag/timme/minut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske sticker det i ögonen att Helen, som ju är en tant i min ålder, inte tittas på. Vad vet jag?

   Ja, här fanns det en mans- och en kvinnokalender med samma upplägg, men det är den ena som är ett problem. Känns lite som att hon målar upp halva jordens befolkning som kåta galningar.

   Radera
  2. Du vet hur det är: det är bara jämställt i ett företags styrelse när den består till 100% av kvinnor.....

   Nu är det ju så att om du tittar på en arbetskollega i mer än fem sekunder är det ju sexuella trakassarier, det är något som tex Netflix infört i USA.
   Jag hoppas och antar att det är något som Helen Johansson har infört där hon driver sin gård i Harplinge. Jag vet inte om det även gäller kor och grisar och andra djur men eftersom det skulle kunna leda till tidelag så antar jag att det borde gälla även här.

   Radera
  3. Flashback hade (kanske fortfarande har) en tråd som hette typ "Det är alltid värst för kvinnor" där man tog upp nyheter som haft den vinkeln trots att nyheten var könsneutral alternativt värst för män. Ibland blev det underhållande, ibland vill man bara spy.

   Och med det sagt fattar även jag att det finns nyheter som ÄR värst för kvinnor, men man tar lite udden av den vinkeln när man använder den för att beklaga sig över det bara är 70 % av domarna eller programledarna som är kvinnor (eller identifierar sig som det).

   Radera
  4. Bästa jag sett i genren "Jorden går under, kvinnor värst drabbade" är nog varianten där någon mycket viktig person förklarar hur kvinnorna som överlevt folkmord X drabbats hårdast då det framför allt var män som dog och därmed var själviska nog att inte leva och försörja kvinnorna och vara män åt dessa.

   Radera
  5. Ja, den kommer jag ihåg. Intressant tagning, helt klart!

   Radera
 3. Vad är det för stolpskott till "journalister"? "I klippet berättar hon problematiken." Eh, va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stör mig på att tidningarna numera tror att de blivit tv-stationer.

   Radera
 4. Skulle inte själv ta illa upp om jag fick en gratis kalender. Om Helen inte vill ha den kan hon ge den till sin man eller slänga bort den. Förstår inte att reaktionen blir att kontakta SVT.

  Med det sagt måste jag säga att ledningen på företaget har nog en skruv lös. Att i dagens vänsterblivna, tokfeministiska Sverige göra massutskick av nakenkalendrar till alla sina kunder är nog en rejäl missbedömning. Märkligt att de inte har blivit uthängda tidigare av regimtrogna medier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser inte heller att problemet är större än att slänga bort den. Möjligen mejla företaget om hon känner sig extra sur.

   Jag önskar att företaget haft lite mer "skit i det"-attityd. Känns som att den yngre, kvinnliga styrelseledamoten som uttalade sig i Nyheteridag-länken var lite mindre brydd över att hamna utanför korridoren.

   Radera
 5. Tur hon inte klagade på årets julklapp, när vården slösar med pengar, när vården INTE slösar med pengar och det drabbar en själv, om någon får bidrag eller bistånd eller när en politiker han sagt bu eller bä för då hade hon blivit tvungen att starta ekonomiblogg.

  Du inser väl att det är för att du blir kränkt av det mesta saker som driver folk till bloggen och fyller den med innehåll?
  Eller trodde du det var dina bakrecept?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror lite på vad du lägger in i ordet kränkt. I detta fall känner jag mig mest road faktiskt.

   Och tro det om du vill, men det händer att jag får beröm för inlägg om matbröd och odling.

   Radera
 6. Jag blir lite kränkt av Simons kommentar. Jag kommer bland annat hit för brödrecepten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag måste tillstå att även jag blev lite kränkt där. Möjligen blir det ett brödrecept redan i helgen, bara därför :)

   Radera
  2. Attans nu får jag pudla, ok here we go.
   Efter att ha läst Zerostrategys inlägg känner jag att att jag gjorde fel i att publicera mitt förra inlägg.
   Att gå så hårt åt en minoritet (receptälskarna) som redan har det svårt nog som det är med bara cirka 1 recept i månaden på bloggen är helt enkelt inte ok.
   Jag var helt enkelt inte tillräckligt beläst och insåg inte vilken skada mina ord kunde ha för en viss grupp av läsarna på bloggen.
   Jag kan inte få det jag gjort ogjort och det är något jag kommer få leva med resten av livet men jag vill att Zerostrategy och alla andra som tagit skada av mitt övertramp ska veta att jag i framtiden kommer att sträva efter bättra mig.

   Jag har även bokat in Tina Nordström för en föreläsning om "receptens acceptans i bloggosfären" så mina kommentarer i framtiden kan bli certifierade som receptaccepterandes.

   Radera
  3. Jättegott! Är det verkligen bara ett recept i månaden? Då borde jag åtminstone dubbla det.

   När någon kritiserar fördelningen av inlägg på min blogg brukar jag försvara mig med att eftersom jag bloggar sju gånger i veckan, mot 1-2 (?) på den genomsnittliga ekonomibloggen får jag in mer privatekonomi, börs, politik och mat än de flesta under samma period. Kan tyckas orättvist mot dem som bara hinner blogga en gång i veckan och omöjligen kan få in en återkommande variation av ämnen, men det är ingen kritik. Vissa skribenter och läsare föredrar mer renodlade bloggar, några gillar korta inlägg, andra längre. De ekonomibloggläsare som gillar variation väljer med fördel min blogg, och kommer det ett inlägg i ett ointressant ämne är det enklast att bara hoppa över det. Är nio av tio inlägg ointressanta skippar man lättast hela bloggen. Jag har förståelse för det med.

   Radera
  4. Jag är villig att godta Simons pudel. Den verkar ärlig och genuin. Att han dessutom synliggör oss receptälskare och våra svårigheter är en bonus. Fast jag skulle inte gå så långt som att säga att vi är en minoritet, eftersom jag inte vet hur många vi är.

   Radera
  5. Oj, vilket krig detta blev. Snart får vi sjunga We shall overcome.

   Radera
  6. Ofta är det diskussioner i kommentarerna som ger mig mer än själva bloggartikeln här på Sparos blogg.

   Radera
  7. Antar att det är nu jag ska bli kränkt, men jag håller med.

   Radera
 7. Tänk att vi har så stor nytta av den regim-TV vi skattar för. Man blir glad och lycklig när de verkligen tar tag i de stora frågorna. Eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte sämre än att jag erkänner att jag blev lite upplivad av just denna artikel, även om lycklig är ett för starkt ord.

   Nu ska sägas att detta var ett alster av den lokala Hallandsredaktionen. Vet inte hur stora frågor de har att ta tag i. Kanske inte så många att de sysselsätter en hel redaktion. I och för sig kan det kanske diskuteras om de ska ha en hel redaktion i Halland om detta är vad de skriver om.

   Radera
 8. "Snuskhummergubbe" :-) :-)

  Hade jag varit skribent/journalist på SVT och blivit kontaktad om detta hade jag tyckt att det här varit helfestligt! Hade kört en sådan där vinkling som skulle framställt den Helen som en sådan där riktig bittertant som är avundsjuk och gjort artikeln lite festlig att läsa. Så hade Helen kanske fattat hur tramsigt det är att göra en grej av detta.

  Men det är förmodligen just därför som jag inte kan tänka mig att jobba på SVT... :-) Bland annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordet snuskhummergubbe snodde jag från Ray Cooney-farsen Kuta och kör där Mona Seilitz kallar Stig Grybe för det (frid över deras minnen).

   Hade jag suttit i tipstelefonen på SVT tror jag att jag rätt ofta hade blivit tvungen att kämpa för att inte svara: "Och?!" Misstänker att personer som Helen hade blivit argare på mig än det de egentligen ringde om.

   Radera
  2. Haha, det hade varit kul att testa det någon dag. Att som tipsmottagare systematiskt ifrågasätta nyhetsvärdet på tipsen till de som ringer in och alltid återkoppla att "det fattar du väl att det inte är någon som bryr sig om", gärna med tillägget, "sluta va jäkla så kränkt nu, skaffa ett liv och fokusera på något vettigare" :-) :-)

   Just i Helens fall skulle man kanske våga rekommendera inköp av ett gymkort, samt en gratissession med en PT? :)

   Radera
  3. Oj vad hatad du hade blivit :)

   Radera
  4. Jag tycker inte hon är bittertant och jag är en kille. Tycker det är löjligt av företaget. Och jag brukar också tycker att folk blir kränkta alldeles för mycket men det här var helt patetisk av företaget.

   Radera
  5. Innan jag skrev inlägget kändes det som att jag var den enda som inte såg detta som en könsfråga och känner att ditt kön är lika irrelevant som mitt och den kränkta kvinnans.

   Men utveckla gärna varför du tycker att kalendern var en stor grej. Själv hade jag bara slängt den och inte tänkt mer på det om jag inte sett en artikel om det.

   Radera
  6. Det var indexnära som drog kön in i diskussionen inte jag. Jag tycker också att det borde vara rätt självklart oavsett kön att det här är rätt löjligt av företaget. Jag menar har de inte föjld samhällsdebattet sedan 70 talet? Det självklara borde vara att de här bara skickas till folk som vill ha det. Otroligt oprofssigt.

   Radera
  7. Nja, det var väl Helen och SVT egentligen. Spelar ingen roll.

   Att man följt debatten betyder inte nödvändigtvis att man stämmer in i konsensus. Jag skulle som sagt inte hänga upp en nakenkalender, men jag ser inga problem i att den skickas ut. Om jag förstår rätt ser man inga hudpartier man inte kunde se på en vanlig badstrand i min ungdom och det var inte könsdiskriminerande då heller.

   Radera
  8. Inga problem vi behöver inte vara överens. I fallet badstranden så väljer man ju själv att gå till badstranden. Och jag gör ingen skillnad mellan de två kalendrarna - lika oproffsigt både två

   Radera
  9. Nej, överens blir vi nog inte.

   Visst är det skillnad på kalendrar och badstränder. En av dem är att det ena är bilder medan den andra levererade naken hud på riktigt. Gillar man inte kalendern lägger man den i pappersinsamlingen ihop med Vårdguiden, lokaltidningarna och all annan skit som dimper in utan att man beställt det. En sekund senare är allt som vanligt igen, om man vill.

   Att Helen ändå gick längre genom att kontakta företaget har jag som sagt inga problem med. Hon ville visa en poäng. När jag vill visa poänger i liknande situationer (t ex när fastighetsmäklare ignorera min "ingen reklam"-skylt) brukar jag nöja mig med att mejla, men det är klart att hon kan ringa istället för att berätta vad hon tycker.

   Men där går min gräns. Att kontakta SVT och försöka piska upp en opinion mot tilltaget tycker jag är trams. Nu har Larviga Föreningen (nej, de hette visst Rättighetscentrum Halland) bestämt sig för att försöka driva kalenderutskicket till domstol:
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/antidiskrimineringsbyra-kritiserar-nakenkalendern-kan-bryta-mot-lagen

   För mig känns det utomordentligt fånigt, men skrattet fastnar i halsen när jag tänker på att såväl Rättighetscentrum Halland som domstolarna drivs med mina och dina skattepengar, som istället för att bekämpa en månadskalender hade kunnat betala canceroperationer eller poliser som kunnat bekämpa riktiga brott och problem.

   Radera
  10. Jag kan hålla med om att det där som RC Halland gör är lite löjligt också

   Radera
  11. Se där, det blev vi i alla fall överens om.

   Radera
 9. Du har så rätt Sparo. Alla är kränkta över allt hela jävla tiden. Och journalisterna i MSM står för Den Rätta Värdegrunden TM och vill hoppa på alla andras fria val. Marcus Oskarsson på TV4 är bland de värsta när han vill hålla rent hus i sina kommentarsfält och där alla ska tycka likadant när de framhåller hur fint allt i världen är. Självrättfärdiga journalister är bland de värsta.

  Men för att återkomma till kalendern. Vem fan orkar bryr sig om vad ett företag skickar med om det så är kalendrar med brandmän, nakna kvinnor, nakna män, nakna hen eller idolbilder på Trump. Hur kan man vara så lättkränkt att man hör av sig till SVT med något sådant?

  Hon borde reagera på väntetiderna på akuten istället, något jag som anhörig råkat ut för fler gången än jag vill. Samtidigt som jag betalar en förmögenhet i skatt ser jag hur vi får allt mindre för skatten. Men vi får public service för åtta förbannade miljarder till ingen nytta.

  Ursäkta svordomarna. Inte ens fredag kan bättra mitt humör idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är nyttigt att bli lite arg ibland. Både för oss och Grävmaskins-Helen.

   Tillåter man kommentarer måste man ha lite högt i tak, annars blir det bara fånigt. Som Annie Lööfs chat häromdagen där man tog bort runt 90 procent av reaktionerna innan man tog bort kommentarsfunktionen.

   Radera
 10. Reservdelar till grävmaskin...
  En grävmaskins fallos-topologi är ju i sig kränkande.
  De borde sälja den och gräva med händerna.

  Sen bör staten tillverka grävmaskiner som har en könsneutral silhuett.
  Det finns en resurs i förvaltningen som kan svetsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går absolut att argumentera för detta. Och mot :)

   Radera
 11. Ja, med tanke på vilken uppmärksamhet detta har fått kan man i alla fall inte säga att SVT tog plats från viktigare saker med en liten pseudohändelse. Det här är stort! Vik ut! Vik ut! VIK UT!!!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/antidiskrimineringsbyra-kritiserar-nakenkalendern-kan-bryta-mot-lagen

  Frågan är också hur hon skatte- och redovisningsmässigt ska göra med de 169 Kr som är värdet av kalendern. Ska den avskrivas omedelbart trots att det aktuella exemplaret av kalendern nu säkert betingar ett ansenligt värde eftersom den är känd från TV: https://people.com/celebrity/britneys-used-chewing-gum-sold-on-ebay/.

  https://kalenderspecialisten.se/p/vaggkalender-lovely-girls-2021/

  /Fulgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Driver de med oss?! Ska man nu slösa skattepengar på en rättsprocess för att en skattefinansierad och antagligen helt meningslös organisation också känner sig kränkta?

   Jag blir sugen att köpa en sån där kalender och skicka till Sofie Johansson på "Rättighetscentrum Halland".

   Radera
 12. Jag läste någonstans att kvinnor som får för lite sex tydligen kan bli skogstokiga. Jag har själv aldrig upplevt problemet, men det kanske är sant :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att det bara gäller kvinnor :)

   Radera
  2. Det förklarar hela vänsterrörelsen ;-)

   Radera
  3. Lansera den teorin och bered dig på halshuggning ;-)

   Radera
 13. Undrar hur många arbetstimmar ”Helen” lade ned på allt detta spektakel? 10 timmar? 20? Och resultatetblev...? �� Bönder verkar ha mycket tid över vad det verkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lågsäsong nu mellan skörd och sådd och innan årsbokslutet, men så lång tid tror jag inte att det tog. Först ringde hon företaget, sedan SVT. Om hon inte skrev om det på Facebook varpå SVT ringde henne. Och så intervjun, max en timme till?

   Då är det intressantare vad resultatet blev. Blir kvinnor sugna på att gå in i den här hönsgårdsbranschen? Blir män i branschen sugna på att anställa kvinnor? Jag gissar nej på bägge, och DET var väl knappast Helens syfte.

   Radera
  2. Räknade även tiden reportage m tillhörande fotografering mm måste ha tagit. Men det är kanske lågsäsong & då passar det ju bra att få känna sig extra kränkt

   Radera
  3. Känns ju inte som någon djupintervju precis, och reportern kom hem till intervjuoffret för att få klättra på traktorn för bättre bilder. Nog måste bönder kunna ta sig ett par timmars fritid om de inte är mitt uppe i slåttern. Och uppenbarligen brinner hon ju för ämnet och då hittar man oftast tiden också.

   Radera
 14. Inte ofta jag kollar på tv eller nyheter. Men i veckan kollade jag nyheter på tv en gång, Lyckades givetvis pricka in just denna sändning.
  Tidigare under dagen hade jag hört på radio att Sverige skickar ner en insatsstyrka för att ta "hem" en IS kvinna. Inte ett ett ord om detta på tv-nyheterna. Va i helvete är detta !?
  Det visar ganska bra på hur våra skattepengar används och slösas på helt fel saker.
  Hur många i detta land knegar på o kämpar för att de vill lägga deras skattepengar på hemtagning av is kvinna eller vill betala för nyheter om lättkränkta? Jag har iaf inte lust att lägga ett öre på nåt av dessa.

  Allt detta i en stor kris när alla resurser behövs på viktigare platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, IS-terroristen har jag faktiskt inte läst eller hört någon säga är värd att lägga svenska skattepengar på, men det får vi göra i alla fall.

   Radera
 15. Jo vad har man för val?

  Jag väljer att betala mindre i skatt. Enda jag kan göra just nu.
  Gör det genom att ta ledigt och jobba mindre. Självklart blir det mindre in på kontot också. Men jag finner det helt enkelt inte värt att arbeta ihop mer än vad jag behöver..

  Det var på grund av IS terroristen som jag satt på tv denna dag, men inte ett ord på nyheterna!

  Jag finner det mycket märkligt, tycker själv att det borde bli ett jävla liv om detta..men allt verkat tystas ned..

  Har du läst Arons Svenska tiger än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har slutat slå på tv:n för att slippa bli besviken i de där lägena, men blir alltid illa till mods när jag pratar med folk, oftast äldre, som får all sin nyhetsrapportering från SVT, SR och TV4. Det blir som ett parallellt universum där man inte vet var man skulle börja för att informera dem om den riktiga verkligheten.

   Jag hörde lite högläsning ur den på hans podd, men tyckte att det blev tjatigt i längden.

   Radera
 16. Det var väl roligt att det fortfarande finns såna där kalendrar i pappersformat. Trodde i min enfald att all kvinnlig och manlig kroppsexponering var i digital form nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, t o m jag kör digital kalender. Utan kroppsexponering, men jag uppskattar att jag kan ställa in påminnelser för inbokade aktiviteter.

   Radera