måndag 14 december 2020

Vem bor här?

Varje år skriver sig 20000 personer på fel adress. En del av misstag, hur det nu är möjligt att sjabbla till sin egen bostadsadress. Men många (hur många är det ingen som vet) gör det för att mygla till sig diverse bidrag. Skatteverket kan inte göra någonting.

De måste nämligen veta var en person bor för att kunna skriva ut honom/henne från den felaktiga adressen, trots att ägaren till bostaden garanterar att personen inte bor där. För så säger reglerna, men så ändra dem då!

Jag vet inte hur Arbetsförmedlingen fungerar nu, men när jag var arbetslös i mitten av 90-talet vet jag att när myndigheten hade svårt att få tag i en arbetssökande valde de ibland att stänga av vederbörande från a-kassan. Då brukade de nämligen höra av sig.

Rimligheten i det kan diskuteras, men redan nu borde det väl vara möjligt att stoppa den som bevisligen har skrivit sig på fel adress från att ta emot alla former av skattefinansierade bidrag tills de kan presentera en korrekt adress? Och från och med nästa vecka borde Skatteverket ges rätt att skriva dem på en kommunal övervakningsadress i väntan på att personen är uppspårad. Nu har vi ju lärt oss att lagar kan snabbutredas på några dagar bara viljan finns. Jag vill.

27 kommentarer:

 1. Ett bra exempel på att 'se på vad politikerna gör istället för att lyssna på vad de säger att de gör'

  Här kan vi enkelt konstatera att de helt enkelt inte vill ha ordning på detta - anledningar är det fritt för var och en att spekulera i.

  En annan sak som det från politiskt håll oftast framhålls vara viktigt är ju kriminaliteten. Vanligt folk anser att den ska bekämpas, men är det vad som faktiskt sker när politiker säger att så är fallet?

  Det vi vet med säkerhet är tvenne saker: döden och skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drar tyvärr samma slutsats. Hade de velat KAN de bara inte ha lyckats så här dåligt.

   Radera
  2. De flesta svenskar synes lägga avsevärt mer tid på valet av kylskåp än vad de gör för att granska resultat av sina politikers insatser. Svensken får således vad de förtjänar, med all kommande missär.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Det är väl antagligen så att kylskåpsvalet känns som att det går att göra bra medan de politiska valen står mellan ett trasigt Whirlpoolskåp utan hyllor och en låda med is.

   Radera
  4. Lite lustigt då att många andra länder inte sitter med Sveriges problem bara. Men alla trasiga kylskåp kanske finns i Sverige enbart, vad vet jag?

   Radera
  5. Vi har väl fått de politiker vi förtjänat, antar jag. De andra länderna kan ha förtjänat lite bättre. Med det sagt är ju inte Sverige det enda landet i världen med problem.

   Radera
  6. Till anonym: När jag jobbade på Migrationsverket för X antal år sedan så var folkbokföring ett krav för att få etableringsersättning som "ny" i Sverige. Alla som ville bo i Stockholm skrev sig då hos landsmän/vänner innan dom listade ut att man kunde skriva sig hos vem som helst för att få sina pengar. Vill man inte att det ska gå post till adressen man har skrivit sig på så är det bara att uppe en bra förklaring. Man kan då få kommunicering via epost eller telefon (epost funkar dock inte sedan GDPR infördes).

   Radera
  7. Vill bara tillägga att jag inte vet hur det ser ut "idag", om det fortfarande finns incitament av samma slag för att få etableringsersättning eller om dom täppt till det hålet.

   Radera
  8. Numera går det ju att styra bort all post genom att använda Kivra och andra tjänster. I stort sett vartenda företag skickar glatt all post över nätet istället, så då lär det knappt ens märkas att någon flyttat in.

   När det gäller asylanter har vi ju kunnat läsa att en del har upp till 40 olika identiteter, så då behövs många adresser. Det blir ju rätt ihåligt om alla "jag" bor på samma ställe.

   Radera
 2. Jag vill också. Jag har själv drabbats av det och jag tyckte det var riktigt obehagligt. Kändes ungefär som om man haft inbrott och någon okänd person varit inne rotat bland privata saker. Det låter kanske löjligt, men man vet ju inte vad personen har för avsikt.
  En kommunal övervakningsadress låter självklart, förstår inte varför en sån sak skulle behöva utredas, även snabbutredning verkar överflödigt.

  Men det här har ju uppmärksammats i flera år utan att regeringen ens funderat på åtgärda någonting. Nästan så man misstänker att det är sossarnas kärnväljare, bidragstagarna, som riskerar att drabbas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har själv bott i ett sommarstugeområde där man inte fick skriva sig. Istället fick man skriva sig "på kommunen", men begära att få posten dit man bodde.

   Samma sak borde gå här. Som ett första steg för att ni som får "inneboende" ofrivilligt ska slippa undan. Sedan måste man ta reda på var folk faktiskt bor och om de ens existerar eller finns i landet, och precis som du påpekar är problemet känt sedan flera år.

   Radera
 3. Om man bor på sin båt, var skriver man sig då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du en plats i en båtklubb, vilket jag gissar är vanligt, kan du skriva dig där. Brukar stå typ "Kajplats 7" i adressraden.

   Då tror jag faktiskt att det är ännu svårare om man bor i husbil. Enklast oavsett boende är nog att ringa kommunen man tycker att man bor i och inleda med att säga "Hej, jag vill betala skatt hos er". Då borde de hjälpa till.

   Radera
  2. För ett antal år sen var vi några vänner som diskuterade detta då en av oss funderade på att just köpa husbåt. Det jag minns är att det går bra att skriva sig på husbåt i Solna (det finns ett antal i tex Karlbergskanalen) och i Nacka. Däremot så hade Stockholm då, på den tiden, faktiskt förbud mot att bo på båt. Så alla de som bodde på båtarna vid kajerna (Strandvägen, Mälarstränderna mm) var nog officiellt skrivna hos farmor eller nån brevlåda nånstans.

   Spargrisen

   Radera
  3. Intressant! Men då borde min idé från sommarstugan funka, att skriva sig hos kommunen med särskilt postadress "Kajplats...".

   Radera
 4. Det finns väldigt många system idag där man helt enkelt borde stänga hela skiten vid ett visst datum, trycka på "delete" och börja om på ny kula, då med inställelse på plats med fingeravtryck ör att få ut en krona. Problemet är att det myglas något enormt och har gjort så under många år nu, och myndigheterna verkar helt handfallna. Regeringen gör sitt bästa för att undvika att prata om saken, antagligen pga att deras eget röstboskap utgör en stor del av dessa myglare. Jag kan bara gissa hur många miljarder vi kan spara på att få ordning i folkbokföringen. Skrämmande att ett land som SVerige har s dålig ordning på "vem som är vem". Gissar att man aldrig har råkat ut för mygel i den omfattning som pågår nu, och saknar planer för att hantera det. Handlingskraft är inte svenskens bästa förmåga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med system och regler för en annan tid blir det lätt så. Det går tills det inte gör det längre.

   Ja, regeringen har ju sagt nej till en ny folkbokföring så jag antar att de helt enkelt inte vill veta (eller rättare sagt inte vill att andra ska veta).

   Radera
 5. Man kan också själv bli flyttad av någon annan, helt plötsligt så bor man inte kvar i sitt boende, i o f s kommer det ett brev från skatteverket efter flyttändringen om det verkligen stämmer att man ska flytta.
  Det går att spärra flytt av sig själv på skatteverket men inte att någon annan skriver sig hos en, det är ju så uppenbart fel och utnyttjas av kriminella. Konstigt att de inte har kommit på några åtgärder än, det har ju pågått i evighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Festligt! Vill man inte se världen utanför sin egen bostad kan kriminella göra det åt en, åtminstone på pappret.

   Och ja, eskalerande problem tenderar att inte lösa sig själva för att man skiter i dem.

   Radera
  2. Ano 12:32
   Ja, om det står till så här med det som vi vanliga medborgare enkelt kan se, hur står det då till med det som vi inte har insyn i, eller för den delen med det som vi endast med svårighet har insyn i?

   Radera
 6. Fundering. Antag att någon skulle skriva sig på min adress utan att jag vare sig vill eller har godkänt det. Vad hindrar då mig att göra en egen flyttanmälan för personen i fråga? Tror att det går att göra utan BankID (pappersblankett via Skatteverket).

  Om man är rädd för att någon annan ska adressändra utan att man får veta det, så finns gratistjänsten Adresslåset:

  https://www.adressandring.se/vara-tjanster/adresslaset

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att du måste skriva under på något sätt. Antingen via bank-ID eller på papper. Därmed gör du dig skyldig till brott. Men okej, risken att svensk polis ska utreda urkundsförfalskning mot en person de bevisligen inte ens får tag i är nog rätt låg.

   Bra tips om Adresslåset! Jag trodde ingenting var gratis på Adressändring.

   Radera
  2. Skatteverket har också ett lås: https://www.skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/allaetjanster/tjanster/sparraobehorigadressandring.4.361dc8c15312eff6fd123f5.html

   Radera
  3. Fast det låter som att man där bara kan hindra andra från att flytta mig, inte dem från att flytta in på min adress?

   Radera
  4. Precis, andra kan skriva sig på din adress, har pratat med skatteverket idag. Ärendet behandlas någonstans högre upp i hierarkin på skatteverket tillsammans politiker men de lyckas inte få tummen ur trots att det är ett stort problem så händer det inget, kanske finns det någon orsak till det, förmodligen?

   Radera
  5. Ja, fenomenet är ju inte nytt, men det blir hela tiden större vilket borde öka tempot hos de myndigheter vi betalar för att lösa sånt här.

   Radera