fredag 4 december 2020

Som man ropar får man betala

Igår skapade EFN:s Ara Mustafa lite turbulens hos Finanstwitter genom denna tweet:

Han utvecklade det sedan med att han inte vill införa en lag utan bara att Blocket borde ta striden med så kallade scalpers, som blockerar marknaden enbart i syfte att driva upp priserna och sno åt sig mellanskillnaden. Ara har en poäng och är inte ensam om att se problemet. På Twitter fick han dock många mothugg och här kommer ett till.

Det är ett problem att ingenting längre finns i lager. Nästan allt produceras ”just in time” och gör marknaderna mottagliga för den här typen av attacker. Nu är det inte längre bara konsertbiljetter som köps upp i stora kvantiteter för att sedan säljas vidare till ockerpris. Denna gång gäller det spelkonsoler. Tidigare i år var det munskydd.

Jag ser två problem med ”förbudsmetoden”. Det första är att den fria marknaden måste få vara just fri. När man väl börjat manipulera den finns ingen hejd, vare sig det är staten eller Blocket som står för manipulationerna.

Min andra invändning är att grunden för problemet faktiskt inte är scalpers, det är vi själva. Om vi konsumenter kräver och är villiga att betala för att få hem varorna nu-nu-NU (!) kommer det till slut bli det enda alternativet. Den som kan leverera pålitligt och billigt, men lite långsammare slås ut, och de som reserverar varor i syfte att sälja dem vidare kommer att bli rikligt belönade så länge vi är villiga att betala dem.

Vår förändring, att inte längre acceptera att eller ens kunna vänta, hejas på av producenter och reklammakare. De vill att vi ska vara lättstyrda, vana att varken behöva reflektera eller vänta. De tjänar pengar på konsumenter som måste ha sin dagliga dos av omedelbar belöning.

Om kunderna tar reda på listpriset för en Playstation, sedan väntar tills de kan få köpa den för det priset och förklarar för sina barn att de inte bara ska få en spelkonsol utan också en viktig kunskap för framtiden, tålamodets ädla konst, så skulle just denna marknadsmanipulation försvinna snabbare än du hinner ropa ”avbetalningsplan”.

42 kommentarer:

  1. Som förälder tycker jag att en del av det ansvaret ligger på mig. Att inte bara ge något telningen pekar på och säger ”Vill ha!”. Finns mycket lärdom i att behöva jobba ihop egna slantar för att betala för det där man vill ha. Dels att det tar tid och dels att det man ville ha för 6 månader sedan kanske inte alls var superviktigt nu nör man har tjänat ihop pengarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, saker får ett helt annat värde när man märker att det tar tid och energi att få ihop pengarna.

      Radera
  2. Jag är lika förvånad som du över att fenomenet uppstår när det gäller varor och tjänster där det inte finns någon brist över tid. Att en konsert med en populär artist på en viss ort har begränsad tillgång på biljetter och att det kan inbjuda till spekulation kan jag förstå. Även om arrangörerna ofta på senare tid börjat motverka det genom att släppa fler biljetter nära konsertdatum eller på samma dag. Utnyttjade själv det faktumet för Rammsteins konsert i Stockholm förra året; var flera gånger på väg att köpa dyra andrahandsbiljetter men höll mig, och sen släpptes en hel sektion på konsertdagens morgon så det löste sig utan att jag behövde betala ockerpris.

    Men jag begriper inte hur folk kan betala överpris för t.ex. biobiljetter eller en ny spelkonsol - det är ju grejer som kommer fortsätta säljas så länge det finns en efterfrågan. Jag tror du är inne på rätt spår med "tålamodets ädla konst", det verkar som om det är en bortglömd konst. Fler behöver nog lära sig att allt smakar bättre om man fått hungra efter det ett tag, och själva förväntan har även ett värde och en viss njutning i sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rammstein?! Du betalade alltså för att gå dit :)?

      Det går att vänta ut priset på en spelkonsol, men bara om man lärt sig att vänta. Jag tyckte att den aspekten saknades i Twitterdiskussionen.

      Radera
    2. Om sånt som är beroende av smak - musik, film, kläder, mat etc - kan man självklart diskutera i oändlighet men det ter sig i allmänhet tämligen meningslöst om man inte är öppen för att andra kan ha helt andra preferenser än en själv. Jag är sedan 80-talet stort fan av diverse hårdrock även om inte allt faller mig i smaken och särskilt inte de allra hårdaste formerna av modernt snitt. Rammstein har jag lyssnat en del på på senare tid, och särskilt eftersom jag behärskar tyska uppskattar jag även deras synnerligen högkvalitativa texter. Detta var dock första gången jag såg dem live.

      Ja och jag menade att för alla varor och tjänster som kommer att finnas tillgängliga så länge efterfrågan finns håller jag med om att "tålamodets ädla konst" är en förmåga värd att vårds och upprätthålla. SÅ länge kan det rimmligen inte ta för ett spelföretag att leverera tillräcklig mängd för att fylla efterfrågan för de ivrigaste.

      Radera
    3. Jodå, jag förstår att Rammstein har något som går en kilometer över mitt huvud. I mitt tycke kan det vara ett av världens mest överskattade band. Jag ska inte säga att jag behärskar tyska, men jag har läst det i många år, men har svårt att uppfatta ord i sån där dunka-dunka-musik :)

      Borde räcka med att vänta ett par veckor. Som allra sämst skulle man spara en tusenlapp i veckan på att vänta, vilket jag tycker är bra betalt.

      Radera
  3. Håller med. Problemet är begränsad tillgång och hög efterfrågan. Den rimliga marknadslösningen skulle väl vara att ha ett svinhögt pris första veckan, och sen små sänkningar tills efterfrågan och tillgång möts.
    Frågan är väl om de konsumenter som inte förstår sig på tillgång och efterfrågan skulle acceptera det, eller skrika som stuckna grisar om att fattiga diskrimineras...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan alla grupper verkar hela tiden skrika om diskriminering, så min gissning är att den kören skulle stämma upp även här.

      Radera
    2. Jag insåg just en sak, exakt den lösning jag förespråkade är ju faktiskt det som dessa scalpers genomför. Priset på svartmarknaden blir till en början svinhögt för att sedan gå ner och möta de "riktiga" försäljarnas pris.

      På ett sätt kan man ju se det som att dessa fulförsäljare faktiskt hjälper marknaden på traven.

      Nu skriker folk av andra anledningar, men skriks gör det ändå.

      Radera
    3. Nja, att de reserverar för att sälja dyrare skulle jag inte säga är att "hjälpa marknaden på traven". Ingen av de nödvändiga (köpare och säljare) aktörerna på marknaden behöver dem.

      Radera
  4. Grunden till denna tankegång gick att applicera i en större skala redan i början av 1630-talet. Det var tider, det!

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Tulpanmanin

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske inte helt översättningsbart, men du kan ha rätt i att det är samma fenomen.

      Radera
  5. Förbjuda annonser? Jomenvisst, men priset är lika högt iallafall, kalla det för expeditionsavgift, hanteringsavgift, fakturaavgift, fraktavgift, dricks eller varför inte bara'premiumavgift'?
    Det mer rätta 'ni-som-köper-är-dum-i-huvud-avgift' kanske inte skulle funka, men om man istället tog motsvarande på latin eller bildade en snärtig initialförkortning så skulle det antagligen funka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Blocket skulle kunna förbjuda detta om de vill, men dels förlorar de pengar på det och dels riskerar de att framstå som en förbudssajt.

      "Stultus est qui emit"-avgift föreslår Google Translate. Eller kort och gott bara "stultustillägg".

      Radera
  6. Själv skulle jag inte köpa en grej på blocket till listpris ens. Är den begagnad (även om den påstås vara oöppnad) så vill jag inte betala fullpris. Så för min del behöver de inte införa några särskilda förbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här tyckte jag att det var rätt givet att de inte var begagnade. Däremot riskerar man ju att gå miste om garantin eftersom den egentligen bara gäller för den ursprungliga köparen, oavsett hur kort tid som gått.

      Radera
  7. Det de borde fokusera på (vet inte om fenomenet förekommer i Sverige) är de som säljer bilder av PS5 i hopp om att folk i panik ska köpa i all hets inför jul. Men folk som köper konsolen för 10k+ får skylla sig själva om de lovar något/inte kan säga nej...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att de får skylla sig själva. Dumhet kan inte förbjudas, lika lite som de som utnyttjar andras dumhet. "En dåre och hans pengar går snart skilda vägar."

      Radera
  8. Jag lägger ingen som helst skugga på säljarna, enbart på köparna. Och jag ser inte heller varför Blocket skulle "förbjuda" dessa typer av annonser. Inget moraliskt fel enligt mig att ta det pris någon är villig att betala för en vara.

    Men jag reagerade väldigt starkt när jag såg dessa annonser. Vilka slags människor är de föräldrar, tänker jag, som lägger upp till 17 000 för att deras snorunge ska kunna skryta lite extra på skolgården i några veckor?

    Jag har svårt att tänka mig något vidrigare i uppfostringsväg, spelar ingen roll om man är gjord av pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget moraliskt fel om de köper, tar hem och hoppas sälja, men reserverar de varor utan egen ekonomisk risk hamnar de under min moraliska gräns.

      Men visst är det helt förkastligt att spela med i spelet, även om man vore stormrik.

      Radera
  9. Tänk om man ändå kunde paketera och ge bort tålamod till sina barn. Jag har ett fantastiskt tålamod skulle jag våga påstå och skulle gärna dela med mig till mina barn.

    Jag får medge att jag blir riktigt irriterad på as som köper upp massvis med konsertbiljetter för att sedan sälja till tredubbla priset på andrahandsmarknaden. Där fungerar så att säga inte tålamodet riktigt. Det är ju inte säkert att Rolling Stones lever så mycket längre och för den delen så kommer ju asen köpa upp biljetterna nästa gång också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju en skillnad på konsertbiljetter och spelkonsoler. biljetten gäller ju endast för ett visst datum och vill man gå på konserten får man betala vad biljetten kostar, även om det kanske skulle vara till ockerpris. En spelkonsol däremot, säljs ju som bekant med en betydligt längre tidshorisont i sikte och torde inte initiera ett lika akut behov av inköp.

      Radera
    2. Det kan man. Anmäl barnen i en schackklubb. Det gör ett under för tålamodet även om det troligen inte för upp dem till häftigaste gänget i klassen.

      Visst är det skillnad på events, där kan man inte vänta ut dem på samma sätt.

      Radera
    3. Jag kanske kan locka med en kinaschackklubb...

      Radera
    4. Jag vet inte om kinaschack ger samma tålamod. Inte heller om schack har samma töntstämpel längre. Magnus Carlsen verkar ju hänga med modeller, vilket inte en schackvärldsmästare på 80-talet hade fått.

      Radera
  10. I samma anda.
    Borde inte Hemnet förbjuda annonser där lägenheter säljs för mer än byggkostnadnaden ?
    Men det kanske är en helt annan sak..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rättelse. Kanske inte byggkostnaden, men nypriset.

      Radera
  11. Vanligtvis är det ju tillverkaren eller återförsäljaren höjer priset så att tillgång och efterfrågan kommer i balans. Inget fel i det som jag ser det. Jag har heller inget problem med scalpers eftersom jag aldrig skulle handla av dem. Förutom att betala för mycket skulle jag känna mig som en idiot.

    Men det andra du skriver håller jag inte alls med om: "Det första är att den fria marknaden måste få vara just fri." Marknaden behöver regleras för att fungera genom fri konkurrens. Vad gör du om din elnätsleverantör höjer nätavgiften med 300%? Knappast att det uppstår en konkurrerande nätleverantör. Oligopol är en annan tänkbar konsekvens av en helt "fri" marknad. En "fri" men reglerad marknad där avarterna är förbjudna är rätt melodi. Sedan kanske inte just begränsningar gällande icke-nödvändiga saker som spelkonsoler är viktigast.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är skillnad på icke-nödvändiga spelkonsoler och elnät. Det är olika regler för tuggummin och respiratorer osv. Jag skriver för övrigt ingenstans att en fri marknad måste gälla för exakt alla produkter och tjänster. Detta inlägg gällde playstations. Där menar jag att marknaden ska vara fri, men inte heller där betyder fri att den ska vara fri från lagar och regler, bara att inte ens riktigt dåliga erbjudanden ska förbjudas.

      Radera
    2. Om du går nationalekonomisk grundkurs på en högskola eller ett universitet så får du lära dig vad common good, public good och private good är. Det är definitionerna på vad som är kollektiva nyttigheter i ett samhälle. Public goods kan översättas till kollektiva nyttigheter, alltså vad som är till nytta för alla i ett samhälle och som inte kan konkurrensutsättas. T.ex. försvaret, vägmyndighet (trafikverket i Sverige) eller elnät.

      Inte ens USA har komplett privata elnät och ditt exempel är därför inte ett bra exempel på varför socialism är av godo.

      Radera
    3. Du skriver "Inte ens USA" som att USA vanligtvis har oreglerade marknader. Det är inte alls min bild. Tvärtom reglerar de både på nations- och delstatlig nivå. Och inte bara inom landet. Den senaste tiden har det pratats mycket om tullar, vid sidan av det faktum att USA ofta har åsikter om vilka andra länder och icke-amerikaner bosatta utomlands ska ha rätt att handla med.

      Men som sagt, min formulering om fri marknad gällde en leksak, inte försvar eller vägverk.

      Radera
    4. Använde det för att jag förmodade att Svensson ser USA som det mest avreglerande landet i världen i mitt svar till Anonym/Surgubben. Jag erkänner att jag inte googlade först, för då hade jag vetat att Hong Kong skulle ha varit exemplet jag skulle ha använt som "inte ens".

      Radera
    5. Bra, då känner jag mig inte utpekad för jag är inte Svensson, jag är Larsson :)

      Radera
  12. Var skulle gränsen gå? Om man säljer ett ouppackat lego star wars från tidigt 90-tal. Får man bara ta listpriset då med? Sen att som konsument köpa en ny tv-spels konsoll till överpris är ju inte så nödvändigt. Om någon inte har råd med 12 000kr för ett ps5 så har jag ett ps2 som jag är villig att sälja billigare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser faktiskt inga problem med att någon försöker ta svinigt mycket betalt varken för nya eller begagnade grejer (finns ju begagnade saker som kostar betydligt mer än de gjorde nya, ta en ovanlig serietidning t ex). Det är upp till kunden att bedöma.

      Radera
  13. Jag finner inga som helst problem med detta!
    regnar det ute kostar ett paraply 120 kr
    skiner solen kostar det 20 kr.

    Vill man ha ett paraply när det spöregnat i två veckor så får man öppna upp plånboken och betala kanske 300kr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skillnaden är att vädret påverkar i det fallet. Ingen behöver en Playstation 5 nu och alla "vet" att priset är lägre om några veckor.

      Radera
  14. Tänk vilka icke problem folk har ändå. Finns det inte problem så hittar man på dem tydligen.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske är det tecken på att folk har det ganska bra. Vore det svält skulle ingen beklaga priset på spelkonsoler.

      Radera
  15. Jo de flesta av oss idag lever bra om man tex jämför Kung Gustav Vasa..

    Som ni säger så behöver man varken paraply när det regnar eller ett tv spel när solen skiner :)

    Gissar att vår kära Gustav hade struntat blank i dem båda :)

    va ska man ha ett tv spel till? om man inte har nån tv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid varit lite rädd för tv- och dataspel. Precis som med tv riskerar det att stjäla tid från viktigare eller mer uppbygglig verksamhet.

      Radera