tisdag 8 december 2020

Blomgåvor

Jag har gett bort blombuketter. För att det hör till och/eller för att jag räknade med att de kvinnliga mottagarna skulle uppskatta gesten. Vilket ju aldrig går att veta. Hittills har jag i alla fall aldrig hört talas om någon som inte sagt sig bli glad över blommor, för det hör också till det sociala spelet att säga så.

Själv tycker jag att det är ett hejdlöst slöseri. Snittblommor kostar multum och vissnar ganska snart. Som komiker har jag fått blomsterkvastar efter avslutat gig och varje gång tänkt: ”Varför?” Hade de sockrat gaget med motsvarande belopp hade det varit bättre. Det är såklart inte ett alternativ, lika lite som man kan ge sin dejt en femhundring i handen istället för blommor. Men jag gick faktiskt med i en Facebook-grupp som hette typ ”Artister som vill slippa blombuketter”.

Och jag ser att jag inte är ensam. En tjej på Twitter ställde följande fråga exklusivt till män:

Nästan ingen svarade att blommor vore mitt i prick, det är en bra present man blir glad för. De flesta hade föredragit en bok, alkohol eller nästan vad som helst. Blomsidor på nätet säger att det absolut är vettigt att ge män blommor och det skulle jag också säga om jag sålde blommor, men varken jag eller Twitter tycks hålla med.

Själv föredrar jag i alla lägen något mer användbart. Vill man hålla sig kvar i blomläge kan man ge bort grönsaker som liknar en blombukett, och då går det ju lika bra med selleri. Färsk basilika funkar också, som kan mixas med några kvistar dill eller persilja om man vill spexa till det. Om man inte vill gå all-in grönsaksbukett.

Men världen består ju inte bara av blommor och mat. Jag skulle gärna ta emot vilken typ av förbrukningsvara som helst – diskmedel, glödlampor eller toapapper (även om jag skulle bli lite förvånad om jag fick skithuspapper av en dejt). Men hur kommer det sig att män inte har samma intresse för snittblommor, guld och smycken som kvinnor? Jag skulle tro att det just handlar om att de saknar praktisk nytta, och att det är av samma anledning som kvinnor (nej, jag vet, inte alla) gillar dem. Vi är helt enkelt olika. Andra teorier?

62 kommentarer:

 1. Personligen föredrar jag upplevelser, framför saker. Att bli bjuden på en middag i goda vänners lag är en upplevelse i smaker, dofter, umgänge och annat trevligt.

  Flera som tycker jag är udda men det har också lett till vissa fantastiska minnen (för oss alla) när vänner tar mig på orden och bjuder till upplevelser istället för att köpa något som ändå bara hamnar i ett skåp eller slängs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplevelser har fördelar. Snittblommor tycker jag är sämst, det är varken en upplevelse eller sak, utan något som garanterat ruttnar bort.

   Radera
 2. Blommor har ju sin nytta i att de ser fina ut. Som du skriver så blir de vissna ganska snart, men de är fina innan dess.
  Jag kan uppskatta blommor, men jag föredrar i så fall med rot, eller rentav en grönsak eller ört i kruka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poängen med att ge blomma efter ett uppträdande är väl just för att det inte ska bli en tom gest när man tackar av. Finns säkert nån social kodex.

   Radera
  2. Blommor med rötter och kruka fyller en funktion. Eller flera, de tillför syre och fukt till bostaden förutom att de ser trevliga ut. Ännu bättre om de går att äta eller funkar som hudkräm.

   Snittblommor tycker jag är kompost. Visst kan de se bra ut några dagar, men ändå inte värt det.

   Radera
  3. En rejäl applåd duger fint, men någon gång har jag fått något lokalt, typ en duk eller ljusstake med en historia. Dessa klarar resan hem också, vilket inte alltid var fallet med blombuketterna.

   Radera
  4. Snittblommor är tyvärr inte kompost, de innehåller så mycket gift att de ska slängas i hushållssoporna.

   Radera
  5. Bra att vi fick det avklarat, hade det på känn och tror att detsamma av någon märklig anledning gäller blomjord. Nu är det många år sedan jag hade problemet med snittblommor. Tror att jag brukade slänga dem i skogen i likhet med uttjänta krukväxter.

   Radera
 3. Snittblommor känns helt klar onödigt och kan lika gärna kvitta. Däremot har jag ibland fått olika sorters krukväxter och det uppskattar jag faktiskt. Jag ser det lite som en utmaning att hålla den lilla krabaten vid liv, åtminstone fram till att givaren kommer på återbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om, även om jag har svårt för alltför små krukväxter. En palm är något rejält och har ofta mer livskraft också.

   Radera
 4. Om man bortser från förbrukningsvaror, finns det något du hade blivit glad över att få, istället för blommor? Typ en upplevelse (vilken?) som Dandyn refererar till.

  (Du behöver inte oroa dig för att jag ska köpa den till dig, utan är mer ute efter inspiration till min egen önskelista, som står och stampar på noll punkter.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Just nu kan jag inte komma på något. Saker vill jag absolut inte ha, jag försöker göra mig av med de jag redan har. Och upplevelser har jag inte riktigt tid med.

   Någon med mer fantasi som kan hjälpa till med Halvans önskelista här?

   Radera
  2. Upplevelser! När barnen gick på kalas (mellan ca 5 och 12 års ålder) så gav de ofta bort upplevelser i present. En klättervägg var populärast att få (vissa kom och önskade sig det specifikt när det var dags för att fylla år), funkar på vuxna också.
   Paddling, en dag i skogen med korvgrillning och vissa muséer funkade också, allt beroende på ålder så klart.
   Nu vet vi ju inte hur gammal Halvan är, eller vilka intressen som finns, men till en vuxen person föreslår jag
   1. Fysisk aktivitet som man inte vill eller kan göra själv, dvs klättervägg, paddla, Bodyflight
   2. Andra saker som är roliga att göra men man inte själv vill lägga pengar på, tex massage, fixa fötterna (sportande herrar kan behöva sånt)
   3. Utflykter, åka skärgårdsbåt, fisketur (räkbåt eller bara ut och meta), cykla till nån spännande plats
   4. Delikatesser och goda drycker
   5. Presentkort på böcker (så man kan välja själv)

   Spargrisen (vars tonåringar inte heller vet vad de ska önska sig, de är ganska nöjda med tillvaron just nu)

   Radera
  3. Bra tips! Fast det där med "fixa fötterna" fattar jag inte. Barfotalöpning gör ju det helt gratis.

   Radera
  4. Vad gäller ålder, har jag hunnit med 33 varv runt solen.
   Mycket bra förslag, Anonym! Framför allt om man lyckas utföra en aktivitet tillsammans med personen som ger presenten, så det blir lite kvalitetstid på köpet. Tack! :)

   Radera
  5. "Varv runt solen", den korrekta termen är väl jordsnurr ;-)?

   Radera
  6. Vet inte om det var ironi eller inte, Sparo, men som lite bildning till övriga läsare kommer här förklaring:

   jordsnurr
   (vardagligt) dygn; en tidsenhet som betecknar den tid det tar för jorden att passera ett varv runt sin egen axel.
   Användning: Förr användes uttrycket ofta i kontaktannonser, felaktigt som synonym till år.
   https://sv.wiktionary.org/wiki/jordsnurr

   För tydlighets skull är jag alltså inget underbarn som lärts sig surfa in på Sparos blogg redan vid en månads ålder, utan en man i yngre medelåldern(?) med lite torra hälar pga rejält dämpade löparskor. Man kanske skulle prova lite barfotalöpning ändå...

   Radera
  7. Ironi vet jag inte, men såväl ditt som mitt uttryck används ju just i kontaktannonser. I alla andra sammanhang används vanligen år.

   Jag håller inte riktigt med om att jordsnurr är felaktigt. Det beror på vad man menar snurrar runt vad (lite som att schampo för fett hår skulle kunna betyda två saker). Jag får för övrigt stöd från en av mina favoritsajter där man förutom år också anger synonymen solvarv:
   https://www.synonymer.se/sv-syn/jordsnurr

   Radera
  8. Gillar parallelldiskussionen som uppkommit :)

   Men snyggt, mycket bra förklaring!

   Min motargumentation: Säg att vi två står i ett tomt rum. Jag ber dig att snurra ett varv. Förmodligen kommer du snurra runt din egen axel. Alternativet hade varit att snurra runt mig, men de flesta hade nog hävdat att det inte varit "att snurra" utan snarare "ta ett varv" :)

   Jag köper dock att ett jordsnurr kan tolkas på olika sätt.

   Radera
  9. Ja, den var oväntad.

   I princip har du ju rätt, men om du snurrar julgranen ett varv eller varvar julgranen skulle bägge kunna kallas gransnurr. Eller slöseri med tid.

   Radera
  10. Halvan, jag glömde skriva under på tipsen (måste nog skaffa konto snart).
   Sparo, utomhus är det kallt om fossingarna så här års, inomhus är det ibland lite väl hårda golv.

   Spargrisen

   Radera
  11. Beror lite på var i landet du bor. Själv vill jag ha +7 grader i luften för att springa barfota. Ett år blev det en runda på Annandag jul.

   Radera
  12. Spargrisen, ser nu att du skrev under! Det var jag som var lite snabb där :)

   Radera
 5. När jag läste detta så kom jag osökt att tänka på artisten Carola som kastade en blomma ut i publikhavet vid Allsång På Skansen. Jag tror att kvinnan som fick denna blomma och jordklump gärna hade sett att Skansen hade valt snittblommor istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Carola är verkligen en underbart hjärnslö människa. Själv tänker jag nu på när hon skulle ge en present till sitt fadderbarn på Haiti. Det blev inte heller helt lyckat eftersom den parfym hon gav bort inte direkt hjälpte honom i den svältkatastrof han befann sig i:
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4db1aG/hon-gav-parfym--jag-behover-mat

   Radera
 6. För att inte tala om begravningar. Där alla har med sig blommor till den döde, som garanterat inte uppskattar det ens en minut. Och när ceremonin är över ska berget av blommor raka vägen till kompost innan de ens vissnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom kostar allt som ser ut som begravningsblommor dubbelt så mycket som de hade kostat annars. Begravningskransar och kistdekorationer är svindyrt, till mycket, mycket kort nytta.

   Radera
  2. Finns dyrare. Våga inte andas att de ska till bröllop.

   Radera
  3. Sant, samma effekt där. Fast där kan man inte riktigt på samma skamlösa sätt locka fram köparens dåliga samvete ("Nog är väl farbror Knut värd fina blommor på sin sista resa...").

   Radera
  4. Nog är väl fröken Svensson värd fina blommor på sin vandring uppför altargången? ;)

   Radera
  5. Fröken Svensson kan iallafall njuta av de dyra blommorna under en dag, det kan inte farbror Knut.

   Radera
  6. Också en poäng, men egentligen tror jag inte att fröken Svensson hinner fundera över de där blommorna mer än farbror Knut gör i sin kista.

   Radera
 7. Snittblommor, åh vad de är onödiga.... för den som har trädgård! Har massor av gånger fått en bukett av nåt doftlöst som vissnar fort, då är det tur att man kan njuta av det som finns i trädgården.

  Vet en äldre dam som fyllde 90 år. Hon skulle fira på lokal. Gissa om folk kom dit med massor av blomkvastar, TROTS ATT DE VISSTE att hon inte var hemma och på nåt vis skulle transportera allt efter festen. Dessutom finns det aldrig vaser på såna ställen. Hon lyckades få med sig det mesta och på nåt vis så hittade hon "vaser" hemma av alla möjliga sorter (hon hade gjort av med mycket när hon flyttade till mindre bostad). Hon fick blomstercheckar av en person, det tyckte hon var jättebra.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med omtänksamhet går ju att vända på. Att ge en blombukett till någon som kommer att ha svårt att ta hand om den (vare sig det är en artist 50 mil hemifrån eller en 90-årig tant på äldreboende) är faktiskt inte särskilt omtänksamt. Blomsterchecksgivaren hade tänkt till!

   Radera
 8. Jag älskar att få blommor! Är alldeles för ekonomisk (eller kanske dumsnål eftersom det är något jag uppskattar) för att köpa dom till mig själv så uppskattar verkligen de få gånger jag får dom av andra 😁

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket styrker min tes om att män och kvinnor är olika i detta avseende.

   Japp, jag "könade" dig nu. Så fördomsfull är jag.

   Radera
 9. Håller helt med Annelie Gustafsson, jag är väldigt ekonomisk och praktisk av mig och skulle aldrig lyxa till det med snittblommor så jag uppskattar det verkligen (de få gånger jag fått blommor). Lägger man i en sockerbit i vattnet så brukar de hålla minst 1,5 vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säga vad man vill, men ni har ju sjukdomsinsikt i alla fall ;-).

   Har hört det där sockertipset för julgranar, men visste inte om det verkligen fungerar.

   Radera
 10. Blommor är vackra, men pryder inte sin plats särskilt länge. Och dyra är dem. De få gånger jag får tycker jag att det är trevligt, men det kanske beror på att det är så sällan. Jag tycker att upplevelsen av en bukett blommor som gåva är olika beroende på vem som ger den. Av vänner eller kollegor skulle jag hellre få några förpackningar kaffe, men av min fru kanske just en blombukett :-)

  (OBS, ej samma Christoffer som ovan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Twittertråden jag länkade till var det någon man som sa att hans första tanke om han fick blommor av frugan skulle vara: "Vad har du gjort nu?!"

   Radera
 11. Attans. Jag skrev "dem" istället för "de". Brukar aldrig göra fel... Måste bero på att jag egentligen arbetar just nu...

  SvaraRadera
 12. Är det inte skönt med blommor i gåva då? Man slipper tänka liksom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man behöver ju inte fundera över om de går eller är okej att sälja vidare eftersom andrahandsvärdet är noll.

   Radera
 13. Enda gångerna jag fått snittblommor är på födelsedagar, då av äldre släktingar. Har gett bort snittblommor två gånger tror jag. Senast var för snart 4år sedan när jag friade. Kännde att det då var rättfärdigat med en ros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vid frieri bör det nog vara blommor, det känns rimligt.

   Radera
  2. Har aldrig varit i situationen själv ännu, men trodde det räckte med en ring?

   Radera
  3. Ring? det köper man väl ihop efter frieriet? känns som någon ny amerikansk tradition att det ska vara en maffig ring och ned på knä och att karln ska vara den som friar. Men vid ett frieri bör det vara blommor, känns rimligt :)

   Radera
 14. Blommor kan stå länge om man sköter dem rätt, byt vatten varje dag, ge ny snittyta på stjälken varannan dag så står dina blommor länge. Beroende på sort och temperatur i rummet kan flera stå i tre veckor om man har bra utgångexemplar. Blommor är fantastiska och förgyller hemmet. En av presenterna till föräldrarna i jul är olika julgruppen/buketter. Alltid så uppskattat och så får jag ha kul med kreativa lösningar. /Amatörflorist Babette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre veckor... fan tro't. Mitt problem är att jag inte ser dess förgyllande egenskaper utan uppfattar dem som framtida kompost. Oklart om det beror på att jag är man eller bara för fyrkantig för att uppskatta skönhet.

   Radera
 15. Gillar tanken på grönsaksbuketten, den får man ju lite nytta av.

  Roligt att fundera lite kring vad som skulle kunna ges istället, inte fel att företagen stöttar det lokala näringslivet men det lär ju finnas annat som kan ges för ungefär samma peng.
  Ljusstakar (framförallt i gjutjärn) tycker jag personligen är fina och har fått för mig att det passar in i de flesta stilar.

  Om vi spinner vidare på detta med en blomkvast då det verkar höra till normen och det var redan upptaget med blommor med rot, kanske skulle en tavla på en blomkvast kunna fungera i så fall? (om man ej har plats eller inte gillar den kan man ju alltid ge den vidare vid något tillfälle).
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är just nyttan jag är ute efter. Har inget emot vackra saker, men jag vill att de ska ha en funktion också.

   Jag använder inte ljusstakar, har överhuvudtaget svårt för tända ljus, så för just mig vore det värdelöst.

   Blomtavlor vissnar i alla fall inte, men själv föredrar jag i så fall krukväxter. Eller blomstercheckar så att man själv kan få välja.

   Radera
 16. Blommor har fördelen att de dör efter ett tag. Ingen behöver känna sig skyldig att ha en ful vas framme bara för att de fått den i present.

  Mat är annars ett alternativ men om man inte vet om personen har alkoholproblem, hatar choklad är allergisk osv. så är blommor ett säkert kort.

  Själv gillar jag blommor eftersom de är fina ett tag och sen kan jag slänga dem med gott samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är pengar att föredra eftersom de aldrig dör. De byter bara ägare.

   Säkert och säkert... Även blommor finns allergiker som inte klarar.

   Radera
 17. Kvinna här som anser att Snittblommor är det tråkigaste att få och ge, massa merjobb för den som får dem, snitta om och ha sig stup i kvarten, och så sorgligt att behöva slänga eländet sen... slänga en 500-lapp i soporna liksom? Nä, min man och jag överraskar varandra med whisky eller nåt gott ätbart ibland istället, mkt trevligare! Är vi gäster brukar vi presenta med något annat än blommor, en flaska vin och ett egentillverkat doftljus (smälta ljusstumpar, lite eterisk olja i en rengjord syltburk med jutesnöre runt, voluspa släng dig i väggen!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen! Att döma av reaktionerna både här och i Twittertråden verkar det ungefär lika ovanligt med kvinnor som ogillar snittblommor som män som gillar dem. Möjligen lite fler män som bryter normen.

   Vin och hemtillverkade doftljus låter betydligt bättre!

   Radera
  2. Suck, ja så länge efterfrågan finns så kommer kvastarna fortsätta att florera (hehe)

   Radera
  3. Guldstjärna för ordvalet :)

   Radera
 18. Bara för vi pratade om detta så huxflux fick jag ett sms idag om att jag har en blomleverans som kommer från Interflora imorgon, mycket märkligt. Har inte fått blommor på minst 10 år och har ingen aning vem som skickat dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Hade du avslöjat mer om dig själv hade det kunnat vara någon av mina bloggläsare, men nu tror jag att de är oskyldiga.

   Radera