söndag 27 mars 2022

Cash kontra konto

Lyxfällan och varenda privatekonomicoach jag hört brukar som första tips säga att handlar man med kontanter istället för med kort har man koll. Det är så lätt att dra kortet utan att koppla ihop det med riktiga pengar.

Men är det så? Jag är som bekant en varm förespråkare av cash och handlar allt jag kan med sedlar och mynt. För att ge mig extra incitament (kanske inte bara därför) tar min norska bank ut en avgift varje gång jag betalar med kort, så helst gör jag inte det. Men jag vänder mig ändå mot teorin om koll med cash.


Låt oss helgardera...

Jag för bok över min ekonomi. Värdepapper och bankkonton matas in i ett kalkylblad. Om jag så bara handlar för fem kronor förs det in i datorn. Enda undantagen är fast egendom och plånbok. Det förstnämnda för att värdet på hus och bilar inte går att uppdatera på ett rimligt sätt, och plånboken för att jag inte orkar eller ser vitsen.

Kontentan blir att om jag handlar en glass på kort (teoretiskt, det händer inte) noteras det i min ekonomi. Handlar jag den kontant har jag ingen koll. Jag har heller ingen aning om hur mycket pengar jag har i plånboken exakt nu. Antagligen ett par hundra, men de pengarna räknas liksom inte.

Så för egen del är detta spartips kontraproduktivt. Men så behöver jag knappast tips för att inte slösa, jag skulle nästan behöva motsatsen för att bli lite normal.

18 kommentarer:

  1. Hur bokför du uttagen till plånboken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som förluster. Om jag köper något för tusen kronor eller tar ut en tusenlapp och lägger i plånboken spelar ingen roll för min interna redovisning.

      Radera
    2. Ok så du bokför inte exakt vad du köpt eller ens inom vilket område då? Bara att pengar har lämnat kontot.

      Radera
    3. Ja, precis. De gånger jag bestämt mig för att systematiskt utvärdera min privatekonomi och se vart pengar tar vägen sparar jag alla kvitton och delar upp dem i ett antal kategorier, men övrig tid nöjer jag mig med att hålla koll på hur mycket jag har (även om det också blir lite mellan tummen och pekfingret när jag har parallella ekonomier i två valutor).

      Radera
  2. För överhuvudtaget ingen bok annat än de senaste 2 åren över den sk "sparkvoten". Behöver oxå tips för att bli lite mer normal. Men det är nog för sent nu eftersom hunden börjar bli gammal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker lite så, jag med. Att det funkar är prioriterat, att det är normalt är det inte.

      Radera
  3. Jag är tveksam till att det spelar stor roll om du handlar med kort eller kontanter. Är du en tokslösa så kommer du att slösa obegränsat iallafall. Detta eftersom det fattas några skruvar helt enkelt.

    Om det däremot upplevs som någon annans pengar, då är det avsevärt enklare att slösa och helst på skit. Det är därför vi bör rösta på partier som vill minimera politikers makt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man inga hämningar spelar det nog ingen roll, men för andra kan det nog hjälpa att använda rätt kryckor.

      Radera
  4. Såg att någon nämnde sparkvoten ovan Micke. Kan du inte skriva ett inlägg om det? Finns väl få som har sådan stenkoll som du känns det som? Vad är kvoten på och hur blev det så? Har det alltid vart så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, tvärtom. Eftersom jag inte haft i närheten av jämna inkomster på 22 år finns det nog ingen vars sparkvot pendlar mer än min, så ingen är sämre lämpad att skriva om sparkvot än jag.

      Radera
    2. Ja fast då vore det ju än mer intressant ämne. Jag menar om pengarna flödar in i strid ström och hög takt så är det inga problem att spara. Däremot mer utmaning annars.

      Radera
    3. Ja, men då har det ju inget med sparkvot att göra längre. Den har jag aldrig fokuserat på.

      Radera
  5. Följer mina månadsutgifter på rullande tolv och nöjd med att de sjunkit 13% senaste två åren och fortsätter ner, detta utan att jag upplever att jag lever annorlunda. Ibland räcker det kanske bara att "börja tänka" på vad man handlar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går definitivt att få ner utgifterna utan att sänka sin levnadsstandard. Själv har jag t ex sparat mycket på att baka allt bröd och plocka bär så att jag inte behöver köpa sylt.

      Radera
  6. Jag bokför inget och har heller ingen budget utöver den fasta summan jag max har att leva på per månad. Jag brukar inte ha mera en max ett dussin inköp och dessa kan jag ha i huvudet och intalar mig själv att jag inte ser meningen.

    Men ju mera jag tänker på det, desto mera tveksam blir jag.

    För 20 år sedan, när jag var komplett ekonomiskt oansvarig, aka medelsvensson, så byggde jag upp en gedigen excel-bok under 10 års tid med all data. Att jag sedan inte agerade på all info är något annat.

    Fanken, jag är ju en excelnörd av rang, inte 100 på varför jag inte sätter igång nu. Min latmask säger att det känns tråkigt att det tar tid innan man över tid bygger relevant data. Tuff skit latmasken, jag kan bakdatera minst ett år eller två. Nu fick jag något att tänka på igen. Kommer att drömma om stapel- o cirkeldiagram.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte säga att jag använder mina data till något produktivt, mer än att det känns bra att ha koll så att det inte skenar åt ena eller andra hållet. Men så är jag heller ingen Excelnörd. För privatekonomin använder jag samma kurvdiagram nu som för 20 år sedan.

      Radera
  7. Jag har bara fjärilar i min plånbok

    SvaraRadera