söndag 20 mars 2022

Dyrare mat, om man vill

SVT listar maten som blivit dyrare. Trist, men är inte detta lite av en storm i ett vattenglas? Här är några av varorna:

Kaffe

Är det någon som fortfarande köper kaffe till ordinarie pris? Dum fråga, klart det är. Men varför? Kaffe säljs vakuumförpackat och håller i flera år. Själv köper jag fyra (eller i bästa fall fem) paket för en hundring och har ett ständigt lager. Kanske kommer även extrapriserna att krypa uppåt, men bryggkaffe är en populär lockvara för butikerna. För egen del skulle jag säga att priset varit oförändrat åtminstone de senaste femton åren.

Djupfryst frukt och bär

+13,5 procent. Samtidigt råder det inga tvivel om att nästan alla människor i västvärlden rör sig för lite och allemansrätten gör det möjligt att helt gratis plocka blåbär, lingon, vildhallon, hjortron mm.

Varje år slängs tusentals ton äpplen och annan frukt i komposten för att villaägarna inte har tid och lust att ta hand om dem. Man kan med lätthet hitta någon som bara är glad att bli av med sina äpplen, päron, plommon och rabarber. När någon pallade frukt i vår familjs villaträdgård sprang vi ner med plastpåsar (de var gratis på den tiden) för det fanns inte en chans att vi skulle kunna ta hand om allt själva.

Grovt bröd

Även detta har stigit tvåsiffrigt på ett år och även om det beror på höjda spannmålspriser kan alla som köper matbröd sänka sin brödkostnad med minst två tredjedelar genom att baka själva. Det är dessutom nyttigare och godare.

Jag har visserligen träffat massor av människor som säger att de inte har tid med någonting. Samtidigt skulle de aldrig missa en delfinal i Melodifestivalen, så det är såklart bara skitsnack. Den som är frisk kan välja bort förädlad mat, och alla kan passa på när det är billigt. Man behöver inte, man kan köpa precis det man vill när man vill, men det är också ett val.

32 kommentarer:

  1. Kan inte påstå att jag är drabbad av dessa punktnerslag, men generellt är det väl ingen tvekan om att matpriserna generellt är kraftigt i stigande?
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade ungefär samma matutgifter 2010 som 2015 då jag räknade på min matkostnad under sex månader. Jag tror inte att det blivit märkbart dyrare sedan dess heller, men det har jag inga siffror på.

      De senaste månaderna har en del mat gått upp kraftigt, men ritar vi kurvorna för ett decennium tror jag att det är få saker som stigit mindre. Jämför med el, bränsle och frimärken t ex.

      Radera
    2. I jämförelse med el o bränsle har du helt rätt förstås. Drivit villan på 15 grader och inte nyttjat bilen till mycket annat än resor jag haft ersättning för.

      Radera
    3. Ja, strömpriserna har verkligen tagit fart på ett olustigt sätt.

      Radera
  2. Frukt och grönt har definitivt gått upp i de butiker jag handlar men det är fortfarande inte så att jag avståtr på grund av pris.

    Kaffe är som du säger en ständigt återkommande lockvara och jag köper alltid en stor mängd varje gång just för att med lätthet klara mig fram till nästa kampanj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avstår ofta varor pga pris. Sedan får man passa på när det är billigt och medan man väntar på det handla något annat som är billigt nu. Men det är inte nytt för i år, så har jag alltid gjort.

      Ja, vi får väl se med kaffet, om lockpriserna blir sämre eller mer sällsynta nu. Inte så länge det finns gott om folk som är beredda att betala fullt pris och som aldrig köper något de inte behöver exakt nu, tror jag.

      Radera
  3. Pasta har blivit dyrare förut var det ungefär 10-11 kr kilo nu är det mer 14-15 kr kilo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller rättare sagt 11,17 kr/kg nu (Willys) och 8,50 kr/kg innan årsskiftet. En rejäl höjning, men trots att jag äter en hel del pasta blir det inga stora pengar i slutändan.

      Radera
  4. Bra skrivet Sparo !! Mina tankar i princip exakt. Påbörjade igår ett eget blogginlägg med annan vinkel men liknande budskap.

    Ska börja baka själv snart oxå. Bara jag får tid :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att jag hann före då. För jag inser att det inte är helt revolutionerande tankar. Tyckte bara att det var läge att stanna upp och fundera över hur stort detta egentligen är.

      Bara gör't! När man väl kommit igång och ser till att alltid ha jäst och annat som behövs hemma tycker jag att det går väldigt bra. Det mesta av baktiden går åt till jäsning. Den effektiva arbetstiden är inte många minuter per limpa.

      Radera
    2. Jo, jag vet. Bakade under flera års tid ALLT mitt matbröd själv på mitt som vanligt experimentella vis utan recept. Men vi pratar nu om i princip 20 års eget bakande så grundstrukturen kring deguppbyggnad finns alltid där i bakgrunden.

      Men jag bakade matbröd med olika former av rotfrukter långt innan det blev intressant med glykemiskt index där för drygt 20 år sedan.

      Radera
    3. Ja, alltså kunskaperna tänkte jag inte ens på. ALLA klarar av att baka bröd.

      Radera
  5. Lugn bara. Det kommer snart ett matbidrag från vår kära regering!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju bidragsår i år. Också känt under namnet valår.

      Radera
  6. Kan hålla med om att man kan baka tex bröd själv. Man vinner både smak och ekonomi. Det måste vara något grovt fel på smaklökarna hos alla de som köper massproducerat bröd, eller?
    Kaffe däremot, där går gränsen. Riktigt kaffe görs på eget malna bönor och med rätt maskiner. Viktigt :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är lättja, i kombination med att man tror att det är krångligare än det är.

      Jag skulle inte rosta mitt eget kaffe, men vad det är för sort kvittar så länge det inte är Zoegas.

      Radera
  7. Var en granne som sa att de hade bunkrat lite kaffe eftersom priserna gått upp. När jag sa att vi alltid brukade köpa så mycket man fick när det var extrapris men att vi nu hade rätt lite hemma (3st paket) så kröp det fram att det var ungefär 3-4 paket de hade köpt. Med bunkring hade jag väl förväntat mig åtminstonne 10-15 paket. Men alla tänker olika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Bunkring är inte 3-4 paket när det kommer till kaffe för mig, det är snarare "nu är det dags att leta mer"-lager.

      Radera
  8. I Sverige har ju regeringens politruker bestämt sig för den geniala lösningen (not) att ge folket en smula bidrag tillbaks på skatten precis innan höstens val, så att de har råd med skatten.
    Hur gör de i Norge, är det lika korkat och öppet korrupt som i Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även här ges kompensation för el, men märkligt nog behövde man inte vänta till hösten utan började redan i december. Det kan i och för sig bero på att det var val 2021.

      Radera
    2. Men de har väl ändå inte även infört automatiska skattehöjning på drivmedel, i ett försök att slå ut hela landsbygden och matproduktion som i Sverige?

      Radera
    3. Nej, och både bensin och diesel (särskilt diesel) är också betydligt billigare än i Sverige. Min generella syn är att när norska politiker säger att landsbygden ska leva menar man det, medan svenska politiker bara tycker att det låter bra men följer aldrig upp det med handling.

      Radera
  9. Du börjar med att länka till SVT men jag valde ändå att stå emot impulsen att sluta läsa där och i vanlig ordning är du helt rätt ute. Ju bättre man planerar desto mer tur får man tydligen. Som vanligt med andra ord. Men de som gråter ut i diverse skvallertidningar likt SVT, Aftonbladet och Expressen tycks alltid ha en anledning till varför de inte kunde planera...

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver inte läsa artikeln för att hänga med. Den gav mig bara idén och ger en översikt till vilka varor som stigit mest. SVT har i alla fall fördelen att de inte låser sina artiklar hux flux.

      Radera
  10. Svt kostar 1329 SEK per år för de flesta i år. 2019 var det 1300. Så där finns möjlighet att spara. Skatterna, som är de flestas största utgift, diskuteras sällan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur ska man spara in den kostnaden, menar du? Det var ju en bred riksdagsmajoritet som tyckte tvångsanslutning till SVT/SR var en bra idé. Jag har nog valt det enda sättet att slippa betala public service-skatt, att flytta, fast då borde jag ha valt ett land som inte har exakt samma upplägg :(

      Radera
  11. Det erbjudandet på kaffe hade vi i julas senast, på Willys o Citygross, sen dess ingenting. I julas kostade Zoegas Mollbergs blandning 48,50 så det var ett bra köp, nu kostar samma paket 61 kr så visst har priserna gått upp.. Och det brukar vara begränsat köpantal så förr eller senare måste man betala fullpris...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast Zoegas tycker jag mer är att betrakta som biokemiskt avfall än som kaffe ;-)

      Trots det är det väl ett av de dyraste fabrikaten, så jag hoppas ändå kunna köpa billigare kaffe när mitt lager sinar framåt årsskiftet.

      Radera
  12. Zoegas är det bästa, starkt och gott...:)) Räcker med 1 kopp...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tycka att en kopp Zoegas är exakt en för mycket, men jag har förstått att fler än du lever i den där villfarelsen :)

      Radera
  13. Hej!
    Jag brukar inte kommentera här så ofta men är en trogen läsare.
    Jag anses nog vara ekonomisk av många men är inte i närheten av dig. :)

    Vad får dig att fortsätta vara så driven att spara i sammanhanget småpengar? Du är ekonomiskt fri och kan göra som du vill.
    Om man gillar ost t.ex. så är många riktigt goda ostar dyra. Då kanske man ändå gör lite avkall på sitt "lyxbegär" och köper en mindre god men billig ost för att man vill kunna spara till en bostad eller ekonomisk frihet för den delen. Men om man nu redan har det man behöver varför då inte "unna sig" det man uppskattar lite mer? Jag köper att hembakat bröd är godare (även om det är billigare) men jag tycker inte min arbetstid är värd den relativt låga besparingen (förstås beror på att jag inte gillar att baka och såna saker).

    Och självklart är många prylar rätt onödiga, men de flesta har vissa saker/upplevelser/konsumtion som man får glädje av. Men om man snålar tillräckligt länge kanske man intalar sig att man inte gillar dessa saker ändå bara för att de inte är helt livsnödvändiga? Jag försöker genuint förstå vad målet med det fortsatta gnetandet är? Visst gillar väl alla smarta klipp men att det ska utgöra en så stor del av livet att komma på sätt att spara in kostnader i ett redan effektiviserat leverne? Lite tråkigt är det t.ex. när man som jag tackat nej till att göra vissa saker med vänner bara för att det kostar pengar, men om man då sparade för ett visst mål kan man alltid rättfärdiga det för sig själv om du förstår hur jag menar? Ingen kritik avsedd nu :)
    Jag hade aldrig tackat nej till något sånt om jag hade haft mer pengar.

    Mvh Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bra frågor. Ska försöka ta dem systematiskt.

      Om vi börjar med begreppet ekonomiskt fri tycker jag att det är knepigare än så. Dels väckte jag nyligen tanken att jag kanske inte längre är "fri" sedan jag flyttat:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/12/ar-jag-fortfarande-ekonomiskt-oberoende.html

      Men även om jag är det är jag ju inte fri att göra precis vad jag vill även om jag inte skulle behöva jobba för mitt uppehälle. Det handlar fortfarande om prioriteringar.

      Dessutom är själva gnetandet lite av en livsstil för mig. Jag blir glad när jag sparar en tia trots att det inte syns i helheten. Och ja, på det sättet är det förstås möjligt att jag intalar mig att jag inte vill saker för att jag inte vill ha kostnaden, svårt att veta.

      Är det något jag verkligen vill ser jag till att pengarna finns. Jag tror inte att jag tackar nej till riktigt roliga evenemang a ekonomiska skäl. Men det är klart, kostar något 1000 kr ska det helst vara roligare än något som kostar 100.

      Radera