tisdag 15 mars 2022

Vrakvirke

Under en löprunda kom jag förbi en ikullslagen lada och tänkte att här var det mycket virke som jag undrar om någon tar hand om. I sommar ska jag lägga om tak, men jag har också ett par större byggprojekt i pipeline, en timmerkåk som ska inredas och ett isolerat garage ska byggas i ladan. Jag lyssnade med min allvetande granne och jodå, han visste vem som ägde detta plockepinn och kunde förmedla kontakten.

Några dagar senare mötte jag upp ägaren vid ladan. Han hade köpt en större jordbruksfastighet för några år sedan där ladan ingick, men tyvärr var den bortom räddning. Han hade själv lagt beslag på tjocka bjälkar och stolpar, och så fanns det metallskrot som betingade ett värde, men ville jag ha något av det som återstod var jag välkommen.

Hade jag kommit in tidigare i processen hade det blivit mer, men ägaren kunde ju inte veta att det flyttat in en tokig svensk i området. Allrahelst har jag velat bli inkopplad innan rivning. Det hände mig faktiskt med en lada för många år sedan som höll på att välta. Där fick jag med kofot och slägga ta lös fasadbrädor som troligen hade blivit pinnved senare.

Bilden nedan visar resultatet av skattjakten denna gång. Här finns bl a några 50x200-reglar som kostar uppemot 80 kr/löpmeter (märkligt nog lite mer i Sverige än i Norge) om jag köper dem i ett byggvaruhus. Visst är de lite smutsiga och skamfilade, men det är inget fel på dem och blir inte sämre av att jag fick gräva fram dem ur högar med spillvirke.

”Bra att ha”-grejer är alltid en avvägning. Sparar man för mycket blir det kaos och ibland är gratis för dyrt, men när det gäller detta virke var det inte ens ett gränsfall. Nu åker brädor och plankor (en bieffekt av att ha jobbat på sågverk är att jag stör mig på de 99,9 % som inte vet skillnaden) in i min egen lada i väntan på sina nästkommande liv som jag är säker på kommer i närtid.

18 kommentarer:

  1. Lite virke är alltid bra att ha liggandes även om man inte har ett byggprojekt i närtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, förr eller senare behövs det alltid.

      Radera
  2. Elda upp det är väl annars en möjlighet - även om väl elpriserna i Norge inte är som i Sverige. Elda på vintern alltså.
    Hur köper man koldioxid-avlatsbrev i Norge förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går, men jag tror inte att värmevärdet i torkat virke är så pass bra att det lönar sig att såga upp det för värme. Däremot eldar jag överblivna bitar.

      Ingen aning :)

      Radera
  3. Ok, jag sätter på mig dumstruten, för trots att jag jobbat som möbelsnickare en tid så har jag ingen aning.

    Vad är det för skillnad på plankor och brädor?
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent tekniskt tas plankorna ur stockens kärna medan brädorna tas utanför. Praktiskt innebär det att konstruktionsvirke, reglar, är plankor, medan brädor, trä med tjocklek upp till c:a 25 mm, är brädor. Man kan teoretiskt sätt även ta ut dessa ur kärnan, men då riskerar de att bli "propellrar" eftersom stockens mitt snurrar sig med solen och tunna bitar är för tunna för att stå emot det.

      Så där ja. Nu har jag förmodligen inga läsare kvar. Och har jag det är det kunnigt träfolk som nu kommer berätta att jag har fel i flera detaljer :)

      Radera
    2. Tack! Jag lever för att lära, och nu fick jag detaljerad kunskap om något jag inte ens visste att jag inte visste!
      /Jonas B

      Radera
    3. Eller något du inte visste att du inte ville veta :)

      Radera
  4. Spännande, jag gillar fakta som de flesta aldrig ens tänker på. Har funderat ett tag på vad för mekanism som gör att frön vet åt vilket håll de ska växa, ska nog googla på det framöver👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fan, nu blev ju jag också nyfiken :)

      Radera
  5. Det måste ju handla om en grundläggande sensitivitet för solljus/värme?
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det låter som en bra förklaring. Att ir/uv ljus når ner till fröet och så växer det på den sida som strålarna träffar

      Radera
    2. Jag känner mitt svar var rätt grunt o svepande. Om inte fotoner har andra egenskaper än vad våra ögon registrerar tror jag det blir svårt under ett par cm jord.

      Nej, min gissning måste bli att det är värmen i sig som drar ett skott åt ett visst håll.
      /Jonas B

      Radera
    3. Googlade runt lite och det verkar vara gravitationen som är den avgörande faktorn. Infrarött verkar nå ca 5mm genom hud etc.

      Radera
  6. Jag är svag för strandgods, samlar närmast maniskt på "vandringskäpp material". Fina lena käppar av rätt tjocklek som legat i strandkanten lagom många år, pinade av vatten och sol och blivit torra och lätta men samtidigt tåliga. Kan aldrig få för många. Tog en till idag när jag förgäves försökte fånga havsöring. Noll fisk, men en fin stav!

    Quizzade snickarkunniga pappa på skillnaden mellan plankor och brädor Kul, han blev lite ställd faktiskt men får ge honom poäng för hyfsat svar ändå...

    Själv fick jag noll poäng..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enda problemet med brädor/plankor är ju att sådana som jag blir förvirrade när andra säger plankor när de menar brädor. Vilket på ett sätt är mitt problem, men jag har en kompis som verkar ha förstått skillnaden för han säger alltid fel, utan undantag, reglar kallas brädor och fasadbrädor kallas plankor. Hade jag inte haft kunskapen hade det inte gjort något, men nu får det mig att tänka fel.

      Radera