måndag 5 september 2022

Det var som sjutton!

Lite under radarn har Aftonbladet berättat att Annika Strandhäll fått en värdig motkandidat i tävlingen Privatekonomiskt mest omdömeslösa riksdagsledamot. Det är miljöpartisten Leila Ali Elmi som bara denna mandatperiod haft hela sjutton mål hos Kronofogden. Ett av fallen hann gå till indrivning och hon har fortfarande pågående ärenden.

Sjutton ärenden på mindre än fyra år?! Det är ju så att man undrar om hon överhuvudtaget har en brevlåda eller om hon bara kastar allt som kommer. För mig är Leila Ali Elmi mest känd för att hennes första insats i riksdagen var att delta i statsministeromröstningen, men eftersom hon inte fick upp bordsskivan eller lyckades förmedla sig till bänkgrannarna på ett för dem begripligt språk missade hon att rösta. Det är ingen djärv gissning att Ali Elmi inte ligger efter med medlemsavgiften i Mensa.


Hon verkar faktiskt väldigt kryssad...

Till saken hör att riksdagens ledamöter har över 70000 kr i grundarvode. För Leila Ali Elmi tillkommer dessutom ersättning för att hon sitter såväl i partistyrelsen som i arbetsmarknadsutskottet. Och så har riksdagsmännen goda möjligheter till externa uppdrag eftersom de bara jobbar tre dagar i veckan, c:a åtta månader om året. Många driver företag eller heltidsstudier vid sidan av.

Dessutom har de naturligtvis alla möjligheter i världen att få hjälp med sin privatekonomi. Partigrupperna får ersättning för en sekreterare per ledamot, så i princip skulle MP kunna ge Leila en personlig assistent som ser till att hon betalar sina räkningar, kommer i tid osv. Allt utom att trycka på röstknapparna, det måste hon lära sig själv.

Trots att Leila Ali Elmi sitter i partiledningen tror jag inte att hon bidrar med så mycket mer än att vara Miljöpartiets affischnamn för en av partiets stora väljargrupper, men hårdraget är samtliga riksdagsledamöter lagstiftare. Hon är alltså en av de som bestämmer vilka lagar och regler alla andra ska följa. Här tarvas nog grövre kraftuttryck än ”Det var som sjutton!”.

54 kommentarer:

  1. Jag tycker synd om flickan. kan ingen hjälpa henne ur riksdagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De senaste opinionsundersökningarna tyder inte på det.

      Radera
    2. Om man fick rösta bort någon som på Robinson, så räkna med min röst!

      Radera
    3. Egentligen vore det inte helt orimligt att ha ett system som tar hänsyn till vem/vilka folk INTE vill ha.

      Det bästa med första säsongen av Expedition var att man fick höra en motivering vem folk röstade bort. Tänk om man var tvungen att motivera sin riksdagsröst och att "Jag röstar så här för det gör min föräldrar" eller "[X] är det bästa partiet" räknades som ogiltiga röster.

      Radera
    4. Jag tror samtliga partier skulle bli bättre överlag, ifall vi fick rösta bort istället för att rösta fram partier. Det borde väl räknas som demokrati det också? /xxx

      Radera
    5. Absolut, men om vi BARA ska rösta bort betyder det rimligtvis att alla partier som startas ska tillhöra både regering och riksdag så länge inte tillräckligt många röstat bort dem. Jag tror att man måste ha en lösning där man också röstar in dem aktivt.

      Radera
  2. Att Aftonbladet hatar, hotar och hetsar i parti och minut, ja det är ju välkänt och det kan varje läskunnig människa själv se. Att de nu i enlighet med sina nazistiska rötter visar sin rasism är ju inte förvånade, att de även är aktivt antifeministiska lär inte få någon att höja på ögonbrynen...
    "Om sanningen ska fram" som det i många årtionden stod överst på Aftonbladets förstasida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte heller riktigt kritiken. Skulle det vara rasism att redovisa en riksdagsledamots förehavanden för att det rör sig om ett utlandsfödd? För mig är rasism att göra skillnad på vilka krav man ställer på någon utifrån dennes ursprung.

      Radera
    2. Nu blev det ännu krångligare :)

      Radera
    3. Poes Law är när satiren blir omöjlig att skilja från realiteten, och vice versa. Kortfattat, det finns nog mer att läsa om ämnet på nån wikisida.

      Radera
    4. Jojo, det är jag med på. Frågan är vem som ansågs vara satiriker i sammanhanget, Aftonbladet, jag eller rent av Leila Ali Elmi själv.

      Radera
    5. Det vet jag inte, men kommentaren och Leila är contenders.

      Radera
    6. Asså haha...

      Vad stämmer in på anonym (09:41)?
      1. Det är ett (helt ok) troll
      2. Det är en satiriker (som eventuellt är brilliant)
      3. Det är någon som verkligen är helt dum i huvudet (asså på riktigt)



      Radera
    7. Jag kan inte bedöma sådant utifrån bara några meningar utanför försöker behandla varje kommentar utifrån vad som står där.

      Radera
  3. Tyvärr är detta lite av baksidan i en demokrati... så länge det finns folk som röstar på människor som uppenbarligen inte hör hemma i riksdagen kommer denna typ av händelser inte att minska i antal. Denna person skrattar antagligen ända vägen till banken, den saken är säker. Min fråga är väl, hur kan man bli inröstad till Sveriges riksdag utan att kunna tala och skriva svenska på ett godtagbart sätt? Det är väl hela kärnan i arbetet och i princip det enda kompetenskravet, att kunna kommunicera på svenska språket?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har för mig att Ivar Arpi skrev en text om det när hon kommit in efter att ha kört hela sin valkampanj på somaliska. Finns det bara support i partiet och väljare så går det fint.

      Fast jag vet inte hur dålig svenska hon pratar. Bara att hon inte gjorde det i förra valrörelsen och att det räckte hela vägen.

      Radera
    2. "Jag har för mig att Ivar Arpi skrev en text om det när hon kommit in efter att ha kört hela sin valkampanj på somaliska. Finns det bara support i partiet och väljare så går det fint."

      Vi kommer att se fler sådana här riksdagsledamöter i takt med att Sverige blir mer mångkulturellt. Jag hävdar att även Amineh Kakabaveh och tidigare Nalin Pekgul är/var exempel på sådana riksdagsledamöter.

      Leila Ali Elmis kampanjande verkar vara en variant av Lars Törnmans Norrbottenspartiet med den skillnaden att Leila Ali Elmi kandidatur backades av ett riksdagsparti.

      I riksdagsvalet 2022 försöker Mikail Yüksel och Nyans att göra samma sak som Törnman försökte (och misslyckades med) 2002.
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z7Wj7w/partiet-nyans-hoppas-ta-riksdagsmandat-via-malmo

      Detta är en demokratisk konsekvens av mångkulturen. I ett mångkulturellt samhälle kommer varje större kultur ha en representation i parlamentet. Skillnaden mot att V vänder sig till låginkomsttagare och M till höginkomsttagare är att kandidater som Leila Ali Elmi och partier som Nyans vänder sig till kulturella/etniska grupper. Den mångkulturella demokratin leder, paradoxalt nog, till ett samhälle där etnicitet och religion får större betydelse i politiken. Det här skulle även kunna förklara en del av SD:s framgångar. Det sägs att SD bildades som ett "intresseparti för svenskar".

      Jag spår att framtidens politiska kamp kommer att stå mellan etniciteter, religioner och mellan män och kvinnor.
      https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2021/okande-gap-mellan-kvinnors-och-mans-partisympatier/

      De som vill ha minskade skillnader mellan rik och fattig, riktig jämlikhet mellan könen, människor från olika kulturer och religioner som lever i samförstånd med varandra kan gå armkrok och slänga sig i väggen. Jag ser inget av detta komma i min spåkula.

      Radera
    3. Nalin Pekgul vet jag inte, men Amineh Kakabaveh pratar ju knappt begriplig svenska och har väl dessutom uttalat att hon inte sitter i riksdagen för att företräda svenska intressen.

      Att "den mångkulturella demokratin" inte leder till mångkultur är för att mänskligheten alltid strävat åt andra hållet. Svenskar buntar ihop sig i Spanien, Somalier gör det i Sverige. Om man ska komma in i ett nytt land och anamma landets kultur tillfullo krävs det nog att man inte har en stor grupp/klan och att kulturen är relativt lik.

      Min spåkula är tyvärr rätt lik din.

      Radera
    4. Nalin Pekgul har varit aktiv politiskt de senaste 25 åren precis som Kurdo Baksi som hon är nära släkt med. Hennes svenska är på en infödd svensks nivå.

      Radera
    5. Ja, det är min uppfattning också. Möjligt ändå att många av hennes uppdrag har handlat om att driva upp röstsiffrorna bland invandrare, men det kan i så fall inte hon hjälpa.

      Radera
  4. Helt otroligt att våra riksdagsledamöter återkommande misslyckas med att sköta sin privatekonomi. Hur ska någon av oss kunna känna förtroende för dem att hantera våra gemensamma resurser?

    De jobbar 3-4 dagar i veckan, 8 månader om året. Då borde de väl hinna logga in på sin internetbank och lägga in fakturorna för betalning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är märkligt. "Försvaret" när sånt här kommer upp är att vi väl inte vill ha politiker som är ofelbara maskiner, men jag kan tycka att det är ganska långt från det till detta. Visst får politiker också klanta till det, göra fel och göra bort sig. Men mer än ett kronofogdeärende i kvartalet är ju helt extremt. Att inte hamna där krävs av alla vuxna individer, även politiker.

      Radera
  5. Utländsk bakgrund och kvinna = får ej granskas och kritiseras, för då är det rasism och misogyni?

    Antecknat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att alla människor med något slags ansvar måste få kritiseras alldeles oavsett.

      "Röd och vit och gul och svart
      gör detsamma, har han sagt."

      Radera
    2. Jag håller med att alla som aspirerar till en riksdadsplats ska och bör granskas, men det stora problemet i många människors resonemang är att men tycker att just sin politiska motståndare ska granskas i en själv, vilket såklart är ett hyckleri. Att det finns mp politiker som har en tveksam relation till extremister som islamister är sann, men det finns lika mycket på den andra sidan av blocken där Sverigedemokraterna har minst eller till och med mer extremistiska kopplingar till nazism och kriminella mc gäng. Det är nog svårt för någon att svära sig fri helt och hållet.

      Radera
    3. Lättast är väl att granska alla.

      Radera
  6. Kan inte svenska folket anses vara välrepresenterade om en idiot väljs in i riksdagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en aspekt på det, att politiker ska vara ett tvärsnitt av folket. Fast för egen del vill jag åtminstone att de ska vara normalbegåvade.

      Radera
    2. Du kanske är oväntat positiv? Detta kanske är vad som klassas som normalbegåvad idag i Sverige? Dvs kronofogden ärenden och inte vara kvalificerad för sitt jobb..

      Radera
    3. Sjutton KFM-ärenden på några år är extremt, inte normalt på något sätt. Om det sedan beror på bristande intelligens, ansvarskänsla, psykisk ohälsa eller något annat är omöjligt att veta för oss som inte känner personen, men oavsett skäl är det inte egenskaper jag vill ha hos någon som representerar mig i den lagstiftande församlingen.

      Radera
  7. Wow - jag är egentligen MP anhängare men otroligt att någon i riksdagen beter sig så här

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det är väldigt märkligt. Hade jag varit partiledare hade jag helst sett att hon klivit åt sidan om jag tänker strikt logiskt. Men så har jag nog också för dåligt sinne för taktik för att bli politisk företrädare.

      Radera
  8. Det är inte hennes fel att hon sitter i riksdagen, utan de som har röstat på hennes parti. Det skulle även kunna hända att hon skrapat ihop tillräckligt med personröster via MP för att komma in i riksdagen. Det är så valsystemet är utformat och det är demokrati, vilket jag hellre vill ha än att en elit ska ha makten utan demokratiska val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl en kombination, men jag klandrar inte henne för kandidaturen som jag i första hand tycker är partiets medlemmars ansvar, partiledningen och de som nominerat henne. Och därefter väljarna, som gett dem alla förtroendet.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Tyvärr har vi inte riktig demokrati. Sverige tar efter USA, som är en Plutokrati. Trump var väl mer demokratiskt framröstad, men det såg de allt till att det (misstaget) inte hände igen...

      Radera
    4. Ja, det är MP:s nomineringsprocess som är nålsögat. För väljare är det nästan omöjligt att hålla koll på vilka kandidater partierna släpper fram.

      Radera
    5. Jag kan förlite om det amerikanska systemet för att ha starka åsikter, men att människor födde i mitten på 1850-talet röstade i förra presidentvalet känns inte helt stabilt:
      https://therealside.com/2020/11/voter-fraud-150-year-olds-voting/

      Nja, så himla omöjligt är det väl inte? Alla namn finns på valsedeln och jag utgår ifrån att samtliga har en presentationssida någon stans, kanske en egen hemsida, finns på sociala medier osv.

      Radera
  9. Va? Är det inte de främsta av oss medborgare, som företräder oss i riksdagen... Dessa förtroendeuppdrag i demokratins tjänst...
    Men lugn bara... inom 100 år är svenskar minoritet i sitt eget land.
    Det är (den icke så ljusa) framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inom 100 år? Det är till att jobba med marginaler :)

      Radera
  10. Det är för många somalier i Tensta, ca 100 000 inte undra att hon blir kryssad. Det är nog inte många " svenskar " som röstat på Elmi. Manifest på somaliska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstått det har hon överhuvudtaget inte kampanjat på svenska, så då lär hennes budskap knappast heller nå fram till potentiella väljare som inte pratar somaliska eller möjligen arabiska.

      Radera
  11. Du sköna nya värld, jag som trodde när jag såg Bolund i SVTs partiledarintervju att botten var nådd och att ingenting MP skulle leverera framledes kunde göra mig ännu mera alienerad och konsternerad. Jag hade fel.

    Om jag bara berör den lilla delen angående 17 kronofogdeärenden då.
    Jag är egentligen rätt ordningsam, betalar mina vanliga räkningar i tid o så.

    Men jag har även en tankspridd och disträ sida, och nu när man köper en hel del via nätet och jag gärna tar "beställ nu, betala inom 14/30/XX dagar" för att säkra upp mot leveranskrångel så är det inte helt ovanligt att jag bommar någon inbetalning, speciellt som fakturorna levereras genom lite spridda kanaler.

    Påminnelse är retligt och tas då genast om hand. Skam till sägandes har även någon sådan fallit mellan stolarna en gång eller två och då är det inte någon tjuga extra i avgift längre när nästa påstötning kommer utan ett kännbart påslag som fått mig att gnissla tänder och piska mig själv för min brist på struktur.

    Min poäng: Man får bra många andra chanser innan något går till kronkalle, de har jag aldrig haft att göra med.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Något ärende hos KFM är en sak. Alla tar ju inte ens vägen via inkasso utan går direkt till Fogden.

      Även om man är extremt skötsam kan det ju dyka upp ett fall där den som är skyldig inte är överens med den som kräver pengarna och så går tiden. Men sjutton fall, där hon dessutom efter att ha konfronterats inte har något som helst försvar, är bara bedrövligt.

      Radera
    2. Jag har gått på samma mina någon gång, tog 30-dagar och missade att det skickade en PAPPERSFAKTURA som mitt i julstressen hamnade i en stapel med gamla tidningar, och sen glömdes bort.

      Det mest retliga jag råkat ut för är en annan historia... När jag flyttade från studentboende till "riktig" lägenhet fick jag efter någon månad ett inkassokrav på hyra från min studentbostad. Jag hade e-faktura med automatisk betalning har jag för mig. MEN när jag ringde studentbostäder för att fråga varför de skickat ett, enligt mig, felaktigt inkassokrav sa de bara att "det är du som hyr som är SKYLDIG att ha koll på om vi har skickat fakturan eller inte, då du är SKYLDIG att betala din hyra varje månad". Jag blir sällan arg, men den gången hade man nog kunnat steka ägg på min panna. Har man e-faktura med automatisk betalning, som har lunkat på felfritt i 3 år, då förväntar man sig inte att de ska strunta i att skicka sista fakturan.

      Radera
    3. Min mest irriterande historia var ett internetabonnemang som bara kostade när det användes och som var kopplat till telefonen. Jag avslutade det därför aldrig utan la bara ner. Flera år efter att jag slutade använda det hade någon annan tagit över mitt nummer och startat ett abonnemang på samma tjänst. Den första räkningen gick till mig och jag blev inte av med den.

      Radera
  12. Här en kommentar fran miss Skötsam. Det har bara hänt mig en gang pa 90-talet när jag akte pa att betala julmiddag för 60 pers pa firman. Jag hade autogiro pa kreditkortet men inte pengar nog, eftersom man hade privata kreditkort och fick ut pa reseräkning efterat. Men jag ringde kreditkortsfirman och de var hyggliga nog att skippa paminnelseavgiften, sa det var bara övertrasseringen pa kontot som drabbade mig.

    Jag är en san där ordentlig jävel som alltid direkt lägger in räkningar skickade till mig, och det underlättar nu att de flesta dyker upp direkt i internetbanken. Heja tekniken (för det mesta :) ).

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör som du, lägger in räkningarna för betalning direkt när jag får dem. Spricker det när jag sagt upp en tjänst och inte får slutfakturan blir det en påminnelse, men aldrig längre än så. Men oavsett teknik och tillvägagångssätt - det kan inte spricka sjutton gånger på tre år, då handlar det om något annat.

      Radera
    2. Misskötsam, hmm var det gamle freud som slog till igen ;-)

      Radera
    3. Haha, tänkte inte pa det när jag skrev det, borde skrivit fröken Skötsam.

      Annika

      Radera