tisdag 22 november 2022

Väntar med pumpen

Det första jag gjorde när jag flyttade in i mitt hus förra hösten var att sänka temperaturen på luftvärmepumpen. När elen senare brakade i höjden slog jag av den när det var som dyrast.

Men förra vintern hade jag också ont om ved eftersom jag hade dålig koll på det mesta. Nu har jag haft tid på mig och vedboden är fullproppad, så då tänker jag att jag ska försöka klara mig utan luftvärmepump så länge som möjligt.

Jag är ju så lyckligt lottad att jag ofta kan vara hemma på dagarna och då är det inga problem att hålla värmen med ved. Nätterna går också bra. Så länge jag ligger under ett täcke håller jag värmen. Behövs det kan jag slänga på en filt och har jag tur kommer det en varm katt som håller mig sällskap. Men så är det morgnarna.

Så här såg termometern ut i morse. ”Ute”-temperaturen till höger mäter inte utomhustempen utan ett intilliggande rum med stängd dörr och ingen värmekälla. Men som ni ser är det i stort sett lika varmt (eller kallt) där när jag inte eldat på natten och luftvärmepumpen är av.

Jag har aldrig varit en morgonmänniska, och inte blir det lättare av att man ska häva sig upp i +12 grader. Om jag inte var av naturen nödd och tvungen att gå ut i badrummet och pudra näsan hade jag väntat till lunch. För även om jag fyller kaminen tämligen omgående tar det en bra stund innan termometern återigen visar rimliga inomhussiffror.


Så då skriver jag så länge.

Men ström spar jag, och jag tänker att det finns värre öden i livet än att frysa lite en stund varje morgon. Det börjar kännas helt naturligt att klä sig som en eskimå. Jag menar, vad gör man inte för att hålla nere kostnaderna?

54 kommentarer:

  1. Du tycker inte att sparandet har gatt lite för langt? Det känns inte som livskvalitet att ha 12° inomhus.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att 12 grader inte är livskvalitet, men det är heller inte så att jag har det, jag tvingas bara gå upp i det. Det första jag gör är att elda.

      Radera
  2. Hemma hos mormor och morfar gick man upp två gånger på vintern. En gång för att få fyr i kakelugnen som stod för uppvärmingen, och så gick man upp "på riktigt" ett par timmar senare. Fungerade utmärkt bra, även om det var länge sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är faktiskt en bra idé. Mina katter tvingar ofta upp mig 1-2 timmar innan jag har tänkt upp, och med lite självdisciplin skulle jag då kunna elda när jag ändå är uppe. Förhoppningsvis gör inte det att jag piggnar till så mycket att jag inte somnar, för då får jag tänka om.

      Radera
  3. 8.1C i kåken i skrivande stund och nästippen fuktig trots toppluva på, nu är det inte "roligt" längre utan jag tänker köra luftvärmepumpen en sväng för att öka några grader, så länge man ligger i sängen är dock noll problem.

    Får påminna mig själv om att min ekonomi är såpass liten att den inte skulle gå runt per månad om jag ej vidtog dessa åtgärder.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är man därtill nödd och tvungen är det inte annat att göra. Jag vet inte om det skulle kännas jobbigare då, när man inte kan välja. Slipper förhoppningsvis ta reda på det.

      Radera
    2. Om liv och lem skulle hänga på det så har jag ju valet att offra sparpengar. Men det skulle kännas minst lika bistert som kylan.

      Radera
    3. Det kan jag förstå och sympatisera med.

      Radera
  4. Jag eldar från kl 05.30 tills tempen uppnått cirka 20 grader i rummet längst från kaminen. Det brukar inträffa vid 11-tiden om det är nollgradigt ute. Sedan eldar jag inte mer och tempen får sjunka tills morgonen därpå. Då brukar tempen ligga på cirka 16-17 grader vid nollgradig utetemp.
    Alla fönster är treglasfönster och vinden är täckt ett lager med cirka 5 dm sprutad isoleringsfiber. Ytterväggarnas isolering är ca 1 dm tjock och tegelsten utanpå det.
    Jag eldar ganska försiktigt, för att inte elda för kråkorna. Man ska dock inte elda för snålt heller, ty då ökar risken för tjärbildning i skorstenen... Vedåtgången är cirka 12 kg per dag.
    Tänkte bara att dessa siffror kunde vara av intresse att jämföra med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning om 12 kg är mycket eller lite. Det borde bero en del på hur stort du bor. Själv har jag ett stort och uselt isolerat hus, men så värmer jag heller inte upp alla rum. Vissa dagar i stort sett bara ett rum.

      Radera
    2. Huset är 83 kvadrat och kaminen är en insatskamin i en murad öppen spis. Stenmuren håller värmen många timmar efter att man slutat elda, vilket nog bidrar en hel del att värmen inte sjunker mer.
      Det mest rättvisa värdet på ved är att ange dess vikt, eftersom olika träslag har olika densitet. Dvs en vedkorg björkved ger mer värme än en vedkorg granved, men 10 kg granved ger lika mycket värme som 10 kg björkved.

      Radera
    3. Veden måste vara torr, ska tilläggas...

      Radera
    4. Ja, vikten är säkert ett bra mått, men kaminer, hus, väggar, fönster och dörrar är olika. Jag kan tänka mig att jag också använder runt 12 kg per dygn nu, men då värmer jag upp mindre än 83 kvm till vettig temperatur.

      Radera
    5. Kom att tänka på att jag måste nämna att detta är tredje vintern jag eldar på ovan nämnda sätt. Innan dess eldade jag en timme på morgonen från ca 14 grader till 16, sedan på kvällen från 15 grader till 18 grader.
      Det märkliga är att det verkar vara ungefär samma vedåtgång nu som då, trots att medeltempen inne ligger klart högre nu. Jag tror det kan bero på att väggar och tak lagrar värme, de blir aldrig riktigt nedkylda nuförtiden. Tyvärr har jag inget vetenskapligt bevis, men har en stark känsla att iakttagelsen stämmer.

      Radera
    6. Ja, det är en himla skillnad på att värma upp ett rum som inte hunnit vara helt utkylt värmningarna. Det bara måste finnas statistik/bevis för det.

      Radera
  5. Jag hade nog försökt att tassa upp lite tidigare än vanligt för att få fyr i kaminen och sedan lagt mig under täcket igen till temperaturen är mer förlåtande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att jag ska testa det, när katterna tvingar upp mig för att släppa ut dem (vad de nu ska ut och göra när det är så j-la kallt).

      Radera
  6. Jag skulle ha satt igång värmepumpen istället.

    Men ett alternativ kanske kan vara att ha ett litet stängt rum med ett el-element på timer som "morgonrum" tills du får värme i huset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också ett alternativ. Jag har ett irriterande stort sovrum som tar en stund att värma upp.

      Radera
  7. Sparo, du har tidigare nämnt att du varje natt måste gå upp för att gå på toa - så när du ändå är uppe kan du ju ta en sväng till kamin och putta in ett vedträ eller två. Och i början kan du ju lägga ett vedträ på toastolen för att se till att du kommer ihåg.
    Efter några gånger kommer det där att gå som på autopilot och du tänker inte ens på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det är ofta många timmar innan jag går upp, så det hinner troligen dö och svalna innan morgonen. Däremot ska jag testa att tända i kaminen i samband med att jag släpper ut katter på morgonkvisten för det är ofta bara en timme innan jag själv vill upp.

      Jag är dock lite rädd att det kommer göra att jag hinner vakna så pass att jag inte somnar om.

      Radera
    2. Ett sak, som jag börjat göra: Det är att göra i ordning brasan på kvällen, så att man på morgonen bara behöver starta brasan med en tändsticka. Det är ganska skönt på morgonen att ha det så.

      Radera
    3. Fast då måste man ju sluta elda så att det hinner slockna med marginal innan man går och lägger sig.

      Radera
  8. Hur pass kallt är det i Norge? Mycket snö som ställer till det?

    Själv bor jag i Stockholm, och förvånas varje gång det blir vinter att i princip all bil-, buss- och tågtrafik ställs in från Uppsala och ner till Skåne, liksom åtskilliga flygturer. Varenda. Förbannade. Gång. Plus alla insnöade muppar med sommardäck.

    Någon borde räkna på vad det kostar att halva Sverige stängs av ett par dagar, kontra kostnaden att ha ett fungerande samhälle även när det snöar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att det är ungefär som på samma breddgrader i Sverige. Med två undantag: varmare och mer regn på västkusten, och kallare på hög höjd i fjälltrakter (och sådana är det gott om i Norge).

      Visst är det märkligt! Jag har lite mer förståelse denna gång, då snön slog till relativt tidigt och utan att folk först hunnit få vänja sig med några mindre snöfall. Men det ursäktar bara privatpersoner. De som sköter infrastruktur, postgång mm har till jobb att hålla koll och vara förberedda.

      Radera
    2. Jobbade i Bergen under en period, och där är det nästan ett lagkrav på att ha paraply med sig.

      Radera
    3. Det kan jag tänka mig. Det är ingen slump att familjen Ingebrigtsen satsade på löpning istället för skidåkning. Nu är de inte från Bergen, men det kan inte vara många färre regndagar i Sandnes.

      Radera
  9. Väldigt kul läsning, keep it up!

    SvaraRadera
  10. Sådana stora temperaturväxlingar i ett hus kan ju alldrig vara nyttigt. Måste ju bli massor av fukt som skall transporteras. Sossemats

    SvaraRadera
  11. Kan det inte vara värt att antingen starta luftvärmepumpen (helst på schema) några timmar innan du brukar vakna, eller ha den igång hela natten på ex 15C?
    En bra lfv kostar inte mycket att ha igång, och kan ofta vara billigare än ved.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så småningom faller jag nog till föga även i vinter och då ska jag kolla vad den kostar att köra. Men att det skulle vara billigare än ved kan jag inte tänka mig, veden jag har nu kostade mig 420 kr/kbm. Nu går ju KWh-priset upp och ner, men jag ska som sagt kolla vad det kostar mig när jag inte längre pallar kylan. Vi är ju trots allt bara i november och har antagligen tre kalla månader kvar.

      Radera
  12. För mig är livskvalite´att ha det varmt och gott dygnet runt 21-22 gr .Struntar fullkomligt i vad det kostar och kan inte tänka mig ha problem med att ränna runt och elda i kaminer utan min bergvärmepump sköter allt med bravur

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det är livskvalité för dig ska du givetvis fortsätta med det.

      Radera
  13. Det kostar väl i princip gratis att ha luftvärmepumpen igång rejält på natten gentemot på dagtid även i Norge med timpris, eller?
    I Småland kan det hända att folk frågar vad det kostar innan köp. Men du tar priset, du verkar istället fråga kostar det något :)
    Seriöst, det här är inte livskvalite. Du får tänka om.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tycker jag inte. Lite billigare brukar det vara på nätterna, men ingen stor skillnad.

      Jag har jobbat med ett helt gäng smålänningar och insåg snabbt att snacket om deras snålhet är kraftigt överdriven.

      Radera
    2. Varför skulle Norge vara annorlunda än Sverige vad det beträffar?

      Radera
    3. Nej, länderna utgår väl från samma spotpris. Däremot verkar timpris vanligare i Norge än i Sverige.

      Radera
  14. Funderar på om elvärmefilt eller kanske sängvärmeflaskor vore något. (Bara en Sparo som värms upp och inte hela rummet.) Om du är händig sätt upp säng-gardiner runt som i forna tider.
    Och gällande nattliga toalettbesök. En potta eller pissflaska. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potta funkar ju inte. Sparo måste upp och pinka i toan annars fryser toastolen sönder :D

      Radera
    2. Som sagt, på nätterna är det inga problem. Vanligt täcke och eventuellt en vanlig filt duger gott.

      Och det går helt fint att gå på toa på natten. En minut i kyla klarar jag, vi snackar inte minusgrader.

      Radera
    3. Verkar vara ett jäkla nattpinkande. Hur är det med prostatan

      Radera
    4. Jo tack, mitt PSA-värde var på topp senast jag kollade, men det tränger på ändå.

      Radera
  15. Glöm inte att ha tak förutom sänggardinerna. Det hindrar vägglössen från att komma ner från taket:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu bor jag inte längre i en Stockholmsförort, så vägglöss är inget problem.

      Radera
  16. Haha, känner igen mig! Däremot vaknade jag i natt av att jag frös, och då är det inte motiverande att kliva upp för att klä på sig mer (kan starta luftvärmepumpen från mobilen men misstänker att den inte skulle värma upp mig på ett bra tag). Till slut fick jag dock ge mig och gick upp och tog på mig mina stickade ullbyxor och sov gott i dem efter det.

    Jag har luftvärmepumpen på schema, så den går igång ungefär en timma innan jag vaknar och sedan stänger den av efter en timma (antingen har jag åkt till jobbet då, eller börjat elda), sedan startar den en timma innan jag kommer hem och stängs av på kvällen. Upplever inte någon större elräkning av detta, marginell ökning från i somras när den inte var igång. Inga höga temperaturer dock, bara lite stöd.

    Jag brukar däremot gå ut och gå med hunden det första jag gör, och då blir det oftast ganska varmt när jag kommer in igen trots att temperaturen är densamma, men allt är ju relativt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man väl är uppe, har klätt på sig och rört sig lite grann känns kylan (än så länge) inte som något stort problem. När jag väl har 14 grader i sovrummet känns det helt okej när man kommer från kallare rum. Allt är relativt, som sagt.

      Jag är rädd att min ganska underdimensionerade pump inte skulle göra någon som helst nytta första timmen, även om det verkar praktiskt att kunna starta den på distans.

      Radera
  17. Kul ämne, här känner jag igen mig.

    Nu är vi 5 i hushållet och 1 katt, frugan jag och våra 3 barn så vi får gå lite lugnt fram (vi har det kallaste rummet).

    Ofta när jag vaknar är det omkring 10-12grader sista veckorna. Hjälper oerhört att sova i underställ (speciellt långärmat) samt har vi sovit i sovsäck säkert 1månad nu, utöver detta så är ett par sköna tofflor väldigt bra för att kliva ur sängen och knalla omkring i lägre temperaturer (fick bli några billigare från Rusta med hård sula o mycket ludd).

    Vi hade direktverkande el när vi flyttade in för ett par år sedan, det första som gjordes var luftvärme pump samt en kamin. I år installerades en billig till luftvärme för ca 10k med installation från jula (dock endast Scop på 4a, men man får ju snabbt igen dem pengarna...) och inväntar en sorts värmepumps vatten beredare (ca 40k med allt) borde spara omkring 3-4k kwh per år, så beror ju lite på vad man får betala för elen vad man får för ROI men allt är bättre än vad jag avkastat på börsen sista åren i vilket fall.... (vi är i en av de två dyrare elområderna i Sverige)

    Idag och igår har jag kört lite värme i pumparna och den ökade elen är inte speciellt många kwh faktiskt. (el reduktion från förra året var på 65% som bäst under flera månader och nu ligger vi på strax under 60% reduktion) Vi har också solceller sen ca 3år så lite underliga siffror ibland, (men vi har ökat såld el med ca 200-300% de sista 8månaderna eller så också. Detta eftersom vi använder mindre el själva o då säljs mer)

    Mvh Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan sova i +12 under ett ordinärt täcke utan att frysa. Underställ skulle bli för varmt för mig. Däremot att behöva gå upp är kämpigt.

      Tofflor är viktigt för mig. Jag har ett par supervarma. Såg dem på en marknad häromveckan för 299 kr, så det är ju inte så farligt.

      Jag är lite sugen på en Jula-pump till garaget, men jag väntar till nästa år för att se vad jag egentligen behöver. Kanske kommer jag långt med ett element och då får man mycket el för pengarna pumpen kostar.

      Tjänar man bra på att sälja överskottsel? Jag har en känsla av att det inte betalas så bra och jag använder inte heller så mycket el själv, så ska jag räkna hem dem måste jag sälja till vettigt pris.

      Radera
    2. Spotpris o ibland lite extra (beroende på leverantör) brukar man kunna få, samt får man dra av på skatten för såld el (därför föll alla lagrings alternativ). Pengarna tycker jag är enklast att få dra av på fakturan men även det är olika hos olika bolag. Jag har kommit fram till att det blir bäst ekonomiskt för oss att gå på timmpris. Detta eftersom de högsta priserna brukar vara mitt på dagen när solcellerna över producerar o sen på kvällen går priset ofta ner o vi kan styra typ disk/tvätt samt varmvatten pumps pannan att jobba då.

      Personligen så lånade vi på huset och band lite längre tid, amortering +ränta var ca 500kr mindre än snitt förtjänsten per månad (då räknades det på ca 1kr/kwh) och ingen styrning av förbrukning till nötter/kväll

      Mvh Kemoko

      Radera
    3. Intressant! Måste ta tag i detta snart.

      Radera
    4. Angående solceller så är också bland det viktigare i vilket skick taket är i, ska ju inte gärna behöva göra något med taket på 30år om man lägger på paneler, annars får man ju helt enkelt ta med den extra kostnad för ner o upp med solcellerna i kalkylen (för när taket ska bytas), lätt o glömma/missa ifall det går snabbt i beslutsvängarna.

      Mvh Kemoko

      Radera
    5. Jag har antagligen Norges soligaste ladutak med söderläge i korrugerad plåt, så den biten är inget problem för mig. Taket kommer att hålla längre än solcellerna.

      Men det är en bra poäng. Det är sånt jag och andra som inte har koll på detta riskerar att missa.

      Radera