torsdag 17 november 2022

Vegetariskt skräp

Som vegetarian får jag en och annan gliring. Hade jag haft anlag för att bry mig om vad andra tycker om vad jag äter skulle jag kanske se det som hot och hat (i alla fall hat, men tydligen hör dessa ord ihop numera), känna mig kränkt och gråta ut om personangrepp, men en åsikt jag inte känner mig ett dugg träffad av är att vegetarianer äter konstgjord skräpmat.

Det mest processade livsmedel jag äter är antagligen vetemjöl, och med undantag för glutenallergiker gör de flesta svenskar det. Eftersom jag undviker hel- och halvfabrikat är det nog få som får i sig så lite konserveringsmedel och färgämnen som jag.

Det här är lite tillspetsat, för den som köper en färdig köttfärsbiff i tron att den innehåller 100 procent kött skulle bli grymt besviken av att läsa innehållsförteckningen, men lite ligger det ändå i bilden. Därför köper jag inte ”fejkon” eller ens quorn.

Jag lagar nästan all mat helt från grunden. Vill jag ha någon form av vegobiff gör jag den själv, av ärtor, bönor, spenat, rödbetor, morötter eller andra rena råvaror. Inte sällan äter jag kokta eller stekta grönsaker/rotfrukter och inget annat. Det blir billigast, godast och nyttigast, så varför krångla till det?

Det här var min middag igår kväll. Vitkål, lök och ägg, stekt i en skvätt olja och kryddat med salt och peppar. Varför köpa en färdigrätt bestående av en massa koncentrat och extrakt när det finns riktiga råvaror?

Är vegetarianer och veganer mer benägna än köttätare att köpa konstgjort skräp? Det vet jag inte. Kanske de yngsta, men ärligt talat är det nog även många köttätare som äter skräp i tonåren och när de precis flyttat hemifrån. Men tråkigt är det för det är gott med riktig mat.

60 kommentarer:

  1. Mycket intressant! Trist att fabrikstillverkad vegetarisk mat utvecklats till någon sorts tävling om den längsta innehållsförteckningen. Men även vegetarianer kan uppenbarligen vara mindre medvetna konsumenter. Bättre att lägga pengarna på ett par bra kokböcker, och laga all mat från grunden. "Men tänk på alternativintäkterna för den tid som går åt"-personer ombedes vara tysta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hatar man verkligen att laga mat är det kanske lätt att ta till argument om alternativintäkter, men jag tror att ovilja att laga mat ofta grundar sig i att man inte lärt sig, och det går att ändra på.

      Radera
  2. Får vegetarianer äta ägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt säker på att vegetarianer får äta vad de vill ;-)

      Men det är väl upp till var och en känner folk som kallar sig Vegetarianer som äter fisk tex. Just ägg tror jag är rätt vanligt bland Vegetarianer.

      Radera
    2. En vegan äter inte något som kommer från djurriket (mjölk, ägg, honung...). En lakto-vegetarian äter mjölkprodukter, en lakto-ovo-vegetarian äter även ägg.

      Äter man djur, som fisk, tycker jag inte att man med trovärdighet kan kalla sig vegetarian överhuvudtaget. Då är det ju mer fråga om en diet där man uteslutit landbaserade djur. På samma sätt finns det ingen färdig beteckning för dem som inte äter rött kött, kyckling eller inälvsmat. Folk får absolut kalla sig vad de vill, men det ska ju helst bli begripligt för att det ska vara någon idé.

      Radera
    3. Då är man en peskiterian.. för fisk är inte djur tydligen..

      Radera
    4. Fast är det verkligen någon pescetarian som tycker att deras kosthållning är en slags vegetarianism?

      Radera
    5. Om man är det så handlar det nog oftast inte om djurfrågan utan om hälsoaspekten, så var det iaf för mig.

      Radera
    6. Ja, det låter rimligare.

      Radera
    7. Nej, men så många andra kallar mig vegetarian fast jag äter fisk :S När jag varit på sjukhus har jag uppget veg+fisk eftersom många inte vet vad pesc. betyder, har då fått frågan om jag äter kyckling när jag sagt att jag inte äter kött

      Radera
    8. Det där med kyckling fick jag en fråga om för bara några dagar sedan. Jag förstår inte i vilken parallell verklighet en kycklings kropp inte är gjord av kött, men tydligen är det inte glasklart för alla.

      Radera
  3. Jag är också vegetarian sedan drygt 40 år. Jag äcklas av tanken på att äta ett djur och får bara inte i mig det.
    Det är inte fråga om att jag tycker det är fel att äta kött. Det hade varit mycket enklare att kunna äta kött, men jag fixar inte det.
    Annars tycker jag att det är positivt att fler har börjat äta vegetariskt. De gånger man äter på restaurang är det numera aldrig problem. Den tiden är förbi när det inte fanns något annat än garneringsgrönsaker och potatis på vissa matserveringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För precis så var det. Jag minns fortfarande när jag åkte runt och uppträdde på julbord och firmafester i december på 00-talet. Det jag kunde äta var knäckebröd och i bästa fall rödbetssallad (om de inte hade majonnäs i den, för på den tiden åt jag inte heller ägg).

      Radera
  4. Det ser jäkligt gott ut din mat, Micke!
    Jag tillhör kategorin som alltid varit försiktigt skeptisk till all vegetarisk mat, men på "ålderns höst" nu inser att jag nog av flera skäl gärna skulle vilja äta mer vegetariskt.
    Ett tips till nytt inlägg skulle därför för min del gärna få vara: "Mina fem bästa vegetariska rätter" med recept mm.
    Ha en fortsatt fin dag!
    Hälsar Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Gud hör bön: https://sparosverige.blogspot.com/2022/07/tio-matratter.html

      Där har du länkar till tio maträtter, rata hälften så blir det fem :)

      Radera
    2. Superbra!
      Jag trodde jag läst & hade koll på alla dina inlägg, men denna måste gått mig förbi alternativt att jag börjar bli senildement... Oavsett vilket - Tack!
      Hälsar
      Lars D

      Radera
    3. Jag var själv inte helt säker på att jag skrivit det där inlägget. Minnet är en märklig muskel.

      Radera
  5. Skulle gissa på att jag är storkonsument av halvfabrikat.
    Det vore ett intressant experiment att testa att enbart äta så ickeprocessad mat som möjligt i någon månad för att se vad som händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan berätta vad som hände för mig. Min migrän försvann. Från något anfall i månaden gick jag till max ett om året, oftast lindrigt. Jag kan inte veta säkert vad det beror på, det kan ju vara en ren åldersgrej, men jag tror att det hänger ihop med att jag slutade inmundiga smakförstärkaren natriumglutamat, som finns i väldigt mycket färdigmat.

      Radera
  6. Grymt tråkigt kan jag tycka att vi inte kommit längre än att utan att leverera upplevt "hat" låta var och en få bli saliga på sin fason. Vem skadar det liksom. Eller cui bono kanske är den korrekta frågan.

    Jag har sedan barnsben stort matintresse, både att laga och testa nya saker och har i resande sällskap ständigt landat i rollen som någon slags kulinarisk ciceron gällande nästa måltid, välförtjänt eller ej.

    Vegetariskt är i mina ögon "ren", ärlig och god mat som huvuddelen av mina måltider består av. Jag har dock noll ambition att utöka den delen pga någon medveten tanke utan äter som jag har aptit för och budgeten säger ja till. Sedan är det givetvis fullt möjligt att fuska till även vegetarisk mat så den blir allt annat än ärlig utan rent äcklig.

    En ögonöppnare för min del var den lättlästa men faktaspäckade lilla boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Han har senare gett ut ett halvdussin böcker till kring samma tema, men jag kan bara rekommendera det jag faktiskt läst.

    http://www.hemligekocken.se/bcker

    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag kan tycka att det är berättigad kritik mot innehållsförteckningen till vänster ovan. Mat ska inte innehålla så många ingredienser och förhoppningsvis (men det tror jag inte) är det därför Beyond Meat m fl börjat gå dåligt.

      "Den hemlige kocken" var riktigt bra. Hans "Äkta vara" också. Resten har inte jag heller läst.

      Radera
  7. Jag är inte vegetarian. När jag var liten, på 70-talet, så var en klasskompis mamma vegetarian. Hon hade nån typ av reumatism på gång (inte fullt utvecklad) och hade upptäckt att hon mådde bättre utan kött. Det var jättespännande att äta middag hos dem för man kunde få vegetarisk köttfärssås till spagettin, vegetariska köttbullar, vegetarisk korv... ja allt som vi var vana vid fast med prefixet vegetarisk. Jag har ingen aning om vad de innehöll. Varför ingen ville säga, eller servera "spagetti med grönsaksröra", "crepes med svampstuvning" eller liknande förstod jag aldrig.
    Förstår fortfarande inte det. Varför ha dessa konstgjorda omvägar med quorn, "köttbullar utan kött" osv?

    I min utökade släkt finns en familj där ett barn är allergisk mot soja och ett är vegetarian av ideologiska skäl. Den familjen har det ganska tufft att hitta maträtter som funkar för hela familjen. Men när de slutade med de konstgjorda köttsubstituten så blev det mycket lättare.

    I min egen familj har vi aldrig försökt ljuga/undanhålla sanningen för barnen när de var små och frågade om maten. Fisken var fisk, gärna en abborre de fångat själva, kött kommer från kor, grisar och lamm om man inte har jagat älg och en höna kan ge upphov till både ägg och en kyckling att äta. Grönsaker är godast om man lyckas odla dem själv och äpplen köper man bara inte (vi har ganska många äppelträd).
    Nu är vi dåliga på att odla, så det blir mycket köpt, jagandet är av olika skäl också på sparlåga. Oftast äter vi något animaliskt till middag. Helt enkelt för att våra tonåringar inte blir mätta annars. Varför det är så vet jag inte, men om vi uteslutit animalierna så blir de vrålhungriga efter nån timme. Kan någon förklara det?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte kalla en pastasås jag gör för "vegetarisk köttfärssås". Däremot tycker jag att köttätare ibland kräver lite för mycket ensamrätt på ord. Varje gång jag skriver om vegobiffar får jag kommentarer som menar att biff måste vara av kött och där håller jag inte med. Vegobiff är ett smidigt sätt att förklara formen och användningsområdet för maten.

      Jag kan tänka mig att de fick det lättare av att göra egen mat. Titta bara på innehållsförteckningen ovan. Om man är allergisk mot något är chansen stor att det finns med på en lista av den längden.

      Jag äter oftast tre gånger per dag med c:a fem timmar mellan måltiderna och blir sällan "vrålhungrig" däremellan. Kanske måste ni jobba hårdare på att ersätta animalierna med andra proteiner, t ex linser eller ärtor. Jag vet verkligen inte, men det skulle kunna vara värt att testa.

      Radera
    2. Snålgrisen: det beror kanske på vad du äter istället. Bönor blir man ganska mätt på, men jag tror man också måste vänja sig lite. De innehåller mkt fibrer som skapar mättnad. Men du kan inte bara ta bort köttet utan att ersätta det med vegetariskt protein, då blir det ju bara mindre mat & inte konstigt om man blir hungrig fortare.

      Radera
    3. Sorry, spargrisen skulle det stå.

      Radera
    4. Proteiner har den egenskapen att de mättar rätt bra, så det funkar bättre med en sådan sammansättning än att bara äta mer av pastan eller vad man nu har.

      Radera
    5. Det var det jag trodde, att protein skapar en längre mättnadskänsla. Det tycker jag mig ha märkt. En del proteinfria måltider hade jag kunnat följa upp efter en halvtimme.

      Radera
  8. Jag fattar inte varför man ens svänger sig med begrepp som vegetarian och vegan eller andra matvanerelaterade etiketter. Man äter väl det man vill äta och tycker om och om det råkar vara att inte äta kött någonsin eller ytterst sällan eller inte vilja äta något annat så är det väl gott så. Varför sätta en etikett på det?

    Om jag inte vill äta viss föda så behöver jag inte döpa mina matvanor till något särskilt samlingsbegrepp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag svänger mig med begreppen, men etiketten är ett enkelt sätt att förklara vad jag äter. Särskilt på restaurang där jag faktiskt förväntar mig att personalen greppar vad som utesluts i exempelvis en lakto-ovo-vegetarisk kost.

      Om du exempelvis (som jag) är allergisk mot nötter skulle du nog gärna "svänga dig" med begreppet nötallergiker, för att få den som lagar maten att förstå vad du inte äter. Det är inte för att det ska låta fancy, det är för att förklara så snabbt och tydligt som möjligt.

      Radera
    2. Allergi är en fysisk åkomma och kan vara rimlig att nämna när det är relevant. Självvalda matvanor är självvalda matvanor och det blir ofta lite bakvänt när man bestämmer sig för att bli vegetarian eller dylikt och måste fundera på om man "får" äta en viss föda eller inte.

      Kan man inte bara äta det man vill och gillar utan att konsultera någon slags lista över vad som är godkänd föda då man köpt in sig på ett koncept.

      Det här gäller för övrigt mycket mer än bara matvanor.

      Radera
    3. Nu gav du mig en uppgift för dagen, att hitta det korrekta ordet för mig som utesluter ärtsoppa och inälvsmat! 😂
      /JonasB

      Radera
    4. Jo, även paprika pga av allergi. Tyvärr, då jag älskar paprika.

      Radera
    5. Så ditt problem med begreppen, D.L., är inte att de misslyckas med att förklara vad man äter utan att du tycker att allergi är lite finare skäl att äta på ett visst sätt och att det devalveras om även självvalda dieter ges etiketter? Eller är jag för hård nu? Varför tycker du annars att jag inte får sätta en etikett på min diet, som du ju propagerar emot här: "Jag fattar inte varför man ens svänger sig med begrepp som vegetarian och vegan eller andra matvanerelaterade etiketter."

      För svaret är att det gör man för att snabbt och tydligt förklara vad man äter.

      Själv är jag visserligen både självvald vegetarian och högst ofrivillig allergiker, men jag tycker inte att min allergi tas mindre på allvar för att det finns människor som äter vegetariskt, LCHF eller något annat, vad de än kallar det.

      Radera
    6. Stötte på att i Indien så kallade man de som åt kött icke-vegetarianer, eftersom alla ju äter grönsaker, men inte alla äter kött.

      Radera
    7. Det låter lite som den svenska storköksbenämningen "Minus fläsk" på folk som av religiösa skäl inte äter fläskkött.

      Radera
    8. Fast tvärtom? Plus fläsk

      Radera
    9. Ja, min liknelse haltade.

      Radera
    10. Nej jag har faktiskt inget problem alls, folk får göra precis som de vill men jag förstår det inte helt och fullt själv.

      Det har inget att göra med vad som är finare, allergier eller självvalda avkall på saker och ting. Det kan ju så klart vara lämpligt att säga att man är vegetarian då det är ett fint samlingsbegrepp för något men ofta verkar det ju vara så att man bestämmer sig för att bli vegetarian tex pga omsorg för djur och sen blir man besviken när vegetarianism inte tillåter att man äter födoämne X som man tycker är så gott.

      Det här sättet att göra saker på är problematiskt överallt. Benämner man sig som vegetarian, vänster, höger, religiös eller något annat så förväntas man följa någon slags mall över vad som är ok eller inte. Avviker man från mallen är man någon slags kättare.

      Det är därför jag inte förstår varför ett begrepp (oavsett om begreppet är vegetarian, kristen, miljöpartist eller något annat) ska styra ens liv när det står en fritt att göra valen utan att etikettera det då etiketten ofta verka tvinga folk till saker som de egentligen inte alltid vill eller tycker men de måste för etiketten kräver det.

      Vet inte om jag är otydlig.

      Radera
    11. "Ofta verkar det ju vara så att man bestämmer sig för att bli vegetarian tex pga omsorg för djur".

      Det finns säkert massor av anledningar, från etiska till hälsomässiga eller ekonomiska. Att man kallar sig vegetarian säger ingenting om orsaken, bara att man inte vill äta djur. Utifrån ditt resonemang känns det som att du utgår ifrån att vegetarianer vill missionera eller framhäva sig. Testa för ett ögonblick att tänka tanken att det inte är så, att vi bara vill slippa att äta djur.

      Jag säger för övrigt väldigt sällan att jag är vegetarian annat än för att berätta för en servitör eller någon som tänkt bjuda mig på mat vad jag inte äter. Det handlar inte om mallar, jag är inte del av en rörelse och jag skulle inte drömma om att kritisera någon annan för vad de äter, med undantag för kannibaler. Etiketten styr inte mitt liv, men om t ex grannen ska bjuda mig på middag är det enklare att berätta att jag är vegetarian än att han/hon ska räkna ut det själv.

      Radera
    12. Testa gå på konferens med den inställningen. Ser att de numera ofta lagt till allergi/kostpreferens.

      För ett tiotal år sedan var jag ansvarig för en konferens där säkert hälften hade kostpreferenser/allergier. Jag beställde vegansk mat för det kunde alla äta. Förutom en man som försvann från konferensen och dök inte upp på eftermiddagen. Maten var god. På den tiden var det nog lite mer ”exotiskt” än det är idag då ingen skulle höja på ögonbrynen för en vegetarisk eller vegansk måltid.

      Jag har gått över till att äta merparten av mina måltider vegetariskt inspirerad av portionen under tian. Hon har enkla och goda rätter utan en massa konstiga ingredienser.

      Radera
    13. Jag är förvånad att inte fler väljer den lösningen. Fattar att inte alla vill äta veganskt, men är det bara gott tror jag folk överlever en dag eller två. Så slipper man problemet som arrangör.

      Portionen under tian är bra!

      Radera
    14. Ja varför kalla sig löpare eller fotbollsspelare eller skidåkare? Man motionerar väl bara på det sätt man föredrar. 😁 men då blir åtm idrottstävlingar ganska omöjliga…

      Radera
    15. Vid något tidigare tillfälle nämnde jag att jag var pescitarian. Bloggaren kallade då mig för "hycklare". Men om man inte får säga pescitarian för att på ett enkelt sätt förklara vad äter, men lakto-ovo-vegetarian är okej som förklaring. Är inte det ...hyckleri?

      Radera
    16. Anonym: Ja, ibland är etiketter väldigt praktiska, och man behöver ju inte lägga värderingar i dem.

      Hycklaren: Det minns inte jag. Jag gissar (är faktiskt helt övertygad) att det var ett skämt från min sida, men om det inte framgick ber jag förbehållslöst om ursäkt.

      "Men om man inte får säga pescitarian för att på ett enkelt sätt förklara vad äter".

      Vänta nu, DET sa jag väl aldrig? Och jag har definitivt inte sagt det i detta kommentarsfält. Jag blev påmind om begreppet av en en som skrev "för fisk är inte djur tydligen" och svarade då:

      "Fast är det verkligen någon pescetarian som tycker att deras kosthållning är en slags vegetarianism?"

      Det var väl snarare ett försvar för er? Den enda i detta kommentarsfält som kritiserat dietetiketter var D.L. som skrev "Jag fattar inte varför man ens svänger sig med begrepp som vegetarian och vegan eller andra matvanerelaterade etiketter" och jag tror att alla fick med sig att jag inte höll med.

      Så för att förtydliga och slippa etiketten hycklare tycker jag både lakto-ovo-vegetarian och "pescitarian" är rimliga etiketter för att beskriva vad man äter, men att den sistnämnda inte är en slags vegetarianism. Dock lägger jag ingen värdering i det, det är bara ett konstaterande.

      Radera
  9. Det lät gott det där du gjorde till middag igår. Något liknande kan jag slänga ihop ibland, möjligtvis adderar jag kokt potatis/ris/bulgur och en kall yoghurtsås.

    Egna vegetariska biffar från scratch är även det en vegetarisk rätt som blir mycket smakfull. Jag brukar blanda olika former av utgångsmaterial; kikärtor, riven morot, riven squash, riven halloumi och så vidare.

    Tillsatser undviks så långt som möjligt men ibland blir det naturligtvis avsteg från den upplysta vägen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag stod lite i valet och kvalet om jag skulle laga mat eller ta en smörgås och en frukt, så jag behövde en lätt måltid och kollade vad jag hade. Kombinationen vitkål och lök använder jag ofta istället för t ex pasta eller potatis. Men jag kände att jag behövde någon protein till och då funkade ägget alldeles utmärkt, så det kommer jag att göra igen.

      Jag blandar också gärna ut kikärtorna med t ex riven morot. Det kan bli lite roligare färg och så är ju morot mycket billigare än kikärtor.

      Avsteg måste man få göra om man kan och vill.

      Radera
  10. Har ätit vegetariskt länge och någon gång köper jag vegetarisk korv eller färs, gillar kåldolmar och kålpudding och då är färsen bäst men det går säkert att göra det med linser också. Längtar ibland efter potatismos och korv och då blir det soja.
    Tycker att mat egentligen ska lagas från grunden blir både billigare och bättre. Hur ser ditt matkonto ut nuförtiden? Det måste ha gått upp en del./ M





















    och det finns många snabba rätter man kan göra så man behöver egentligen inte köpa något fabricerat, blir dessutom mycket billigare om man gör det själv. Vad ligger dina månatliga kostnader på mat nuförtiden? Har det kommit upp över tusenlappen?/ M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu blev det knas här! Det försvann och kom tillbaka.

      Radera
    2. Ja, där verkar det ha blivit några blankrader emellan :)

      Potatismos äter/saknar jag aldrig och jag kan inte säga att jag saknar korv heller. Däremot saknar jag fenomenet att ha mat i frysen färdig att äta på några minuter, som korv. Jag har dåligt med "panikmat" numera.

      Jag håller på att räkna på maten nu, sedan 1 september, och vill egentligen inte säga någonting än, men de verkar snarare ha gått ner från förra gången jag räknade på det, 2015. Verkar märkligt, men kanske är det just detta som är skillnaden, att jag lagar från grunden. På den tiden var bröd en stor utgift. Nu bakar jag allt bröd själv, vilket kostar ungefär en tredjedel. Men jag återkommer med siffror om något kvartal.

      Radera
  11. Du är en riktig renlevnadsman du Sparo. Ingen alkohol, inga cigg, inga tillsatser i maten. Det skulle inte passa mig, även om jag gillar att laga mat när jag har gäster och faktiskt ocksa till mig själv ibland.

    Vegetarian är jag inte, jag gillar kött, mest gris och kyckling men nagra ggr om aret käkar jag även en kebab eller en burgare (fast aldrig pa McD).

    Nu har jag turen att inte längre behöva tänka sa mycket pa kostnaden, men jag fortsätter läsa din blogg ända för jag har ocksa varit fattig en gang (fast jag tror inte du är det längre).

    Har du nagot mal med ditt sparande?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte någonsin att Sparo har varit fattig. Han gjorde kloka och ekonomiska beslut redan som liten och gnetade med sin veckopeng. Däremot har han kanske inte alltid haft någon hög inkomst men pengar har säkert alltid haft ganska mycket. Han skulle ha klarat Marshmallovtesten redan vid späd ålder.

      Radera
    2. Jag äter nog alldeles för mycket socker och vitt mjöl för att klassa som en riktig hälsokostare, men i övrigt har du rätt. Min alkoholfrihet är visserligen inte huggen i sten, jag skulle inte kalla mig nykterist. Det är bara det att jag inte dricker när det är smidigt att kunna köra bil och vara pigg morgonen där. Och då blir det i stort sett aldrig.

      Nej, mitt enda mål var egentligen att kunna slippa bry mig om att skaffa inkomster. I Sverige var jag i det läget, nu vet jag inte längre, men om inte så vill jag dit igen.

      Lustigt det där med veckopeng. Jag fick lördagsgodis som barn, vid sidan av veckopengen som jag minns det. När föräldrarna tyckte att det blev lite mycket godis höjde de veckopengen och lät den inkludera godiset. Och då slutade jag äta godis för det var mycket roligare att spara pengarna. Så ja, om inte förr hade jag klarat marshmallow-testet efter det.

      Och om någon inte förstår vad vi pratar om är det ett gammalt psykologitest jag beskrivit här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/ekonomisk-spontanitet-ar-alltid-av-ondo.html

      Radera
    3. Blev lite fundersam, där skriver du att du aldrig brukar ha pengar i plånboken men samtidigt är du den som verkligen har förespråkat att man ska använda kontanter så mycket som möjligt.

      Radera
    4. Det är väldigt enkelt. Mer än nio av tio gånger jag går utanför dörren har jag ingen avsikt att handla något och då har jag varken pengar eller bankkort med mig.

      Radera
  12. Jag brukade bli så förbryllad över alla veganer mm som verkar leva på halvfabrikat och knappt tittar åt en böna, tills någon formulerade det som att veganism handlar mer om vad man INTE äter och jag tror det kanske gäller även för vegetarianer i vissa fall. Det är inte säkert att de ens äter grönsaker utan de kan lika gärna leva på nudlar, pasta ris och diverse köttsubstitut. Själv har jag numera tagit det ett steg längre och fokuserar mer på vad jag faktiskt äter och försöker göra så hälsosamma val som möjligt med utgångspunkt från det jag lärt mig om kost och näring.
    /Katarina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är väl något som kommer med åren. Jag åt mycket pasta med stekt lök och ketchup när jag precis flyttat hemifrån, och intalade mig att det säkert var nyttigt ("det är ju tomater i ketchup..."). Fördelen som köttätande skräpmatskonsument är att det är lite lättare att klara näringen som allätare än vegetarian, och ännu svårare som vegan. Men oavsett diet är det såklart bäst att äta bra mat.

      Radera
  13. Själv äter jag både vegetariskt och animaliskt hehehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. En så kallad allätare, om man finner behov för att etikettera det.

      Radera
  14. Av animaliska livsmedel äter jag bara fisk. Detta för att kunna ta fisksupen! Nu är det så vist ordnat att allt animaliskt räknas som fisk i mitt hushåll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fisksup var ett nytt begrepp för mig.

      Radera