Enligt jämförelsesajten Expatistan är
mat 31 procent billigare i Stockholm än i Oslo.
Jag vet inte hur de kommit fram till den siffran, men mat är dyrt i
Norge. Det betyder dock inte att all mat är dyr, överallt och hela
tiden.
Kort datum, rabatter på utgående
varor, verkar inte lika vanligt i Norge som i Sverige, men på Coop
har man ett koncept kallat ”nullvisjon” med syfte att ingen mat
ska kastas. Frukt & grönt som ser lite trist ut hamnar på
nollvisionshyllan där allt kostar 10 kr/kg. Man tar en särskild
papperspåse, blandar hur man vill därifrån och betalar 10 kr
kilot, vilket ju faktiskt är billigt även med svenska mått mätt.
Som jag var inne på häromveckan får man på det sättet chansen att testa sånt man inte hade tänkt äta. En gång fick jag med mig några hekto champinjoner, så då
blev det varma mackor med svampstuvning. Nästa vecka var det äpplen
– äppelpaj.
Men det finns en butik som dragit det
här ännu längre. På Holdbart säljs bara
stora partier av mindre lyckade restlager, med upp till 90 procents
rabatt. Butikerna har ett öststatsutseende som får Ö&B att
verka som en inspirerande miljö, men det kvittar när man kan göra
klipp.
Jag har ju berättat att jag dessutom lyckats hoppa över ett par led – grossister och detaljister – genom att handla direkt från producenterna, men även i butik kan man komma hyfsat lindrigt undan. Det finns bonusprogram som ger rabatter och återbäring, men så finns det också vanliga extrapriser beroende på felköp eller säsongsvariationer. Ju högre matpriser ett land har, desto mer går att spara på att vara lite fiffig.