fredag 9 juni 2017

Nu måste återbäringen brännas!

3,2 miljoner svenskar ska få 23,5 miljarder i skatteåterbäring innan midsommar. Det blir 7344 kr per person. För många inte jättemycket pengar, men för de flesta långt ifrån kattpiss. Skatteverket har lobbat hårt för att vi ska deklarera digitalt för att få pengarna redan nu och det verkar ha gått hem även om jag vädrat min skepsis.

Men är det en bra idé för den enskilde medborgaren? Jag tror i och för sig att de flesta skulle bränna pengarna oavsett när de får dem. Det finns en förvriden bild av att detta är ”gratispengar” och sådana anses av någon anledning vara mindre värda och därför lättare att bränna.


Att ge svensken dessa pengar i mitten av juni är dock nästan en garanti för att de ska försvinna. De flestas skatteåterbäring kommer att omvandlas till resor, grillar, rosévin och annat som svenska folket ändå väljer att lägga pengar på den här tiden på året, bara mer av det tack vare ”gratispengarna”.

Tänk om folk kunde stanna upp, inse att det här är felaktigt inbetalda skattepengar som faktiskt skulle kunna göra skillnad på riktigt. Spara dem, investera, se till att ha pengarna kvar när det dyker upp bättre användning för dem. Exempelvis i höst, när det går att fynda en grill inköpt för skattepengar som hade kunnat bli en fin buffert åt någon som behövde den, men som är helt oförmögen att tänka två steg framåt.

36 kommentarer:

  1. Att resa är livet! Visserligen läggs skatteåterbäringen i någon allmän "resepott" men en resa till Barcelona (una grande cerveza por favor!) är bokad i juli.
    Jag är inblandad i fyra styrelser (satsar på titeln styrelseproffs som känns lagom diffus) och för att få ersättning från en av styrelserna måste jag skicka in kvitton på resor, böcker eller teknik. Jag valde resa så trippen till Spanien blir gratis (förutom boende och mat). Livet är hårt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va, går det inte att få ut arvodet i cash? Du skulle satsat på SCA, ABB eller annan styrelse där de förstår värdet av att ösa miljoner över sina ledamöter.

      Radera
    2. Nej, inte från den styrelsen. Jag har en lista på styrelser jag ska satsa på. Frågan är bara vilka som efterfrågar en beteendevetare som är ordförande i bostadsrättsstyrelsen? Den meriten är iofs svår att slå!

      Radera
    3. Står man ut i en brf-styrelse klarar man nog vilka styrelseuppdrag som helst.

      Radera
    4. Ja, de verkar inte jobba ihjäl sig direkt...

      Radera
    5. Framförallt tror jag rättshaveristtätheten är överlägset störst i brf-styrelser.

      Radera
    6. Det kan jag intyga att den är. Man får ta till fina metoder för att övertyga dem om att de egentligen har fel... ;)

      Radera
    7. Själv går jag helt på fördomar här, men det känns verkligen som att människor går in i brf-styrelsen för att jobba mot en grillplats och argumentera mot denna "farsot" på vartenda möte i fem år. Och eftersom ingen annan vill ta över platsen är det bara för övriga att gilla läget :-).

      Radera
    8. Jag sitter i en brf-styrelse, inte längre än framtill årsskiftet gudskelov, för jag har flyttat. Även om vi har gjort omfattande förbättringar på huset, som relining, revetering, dränering, för att inte tala om allt annat man får göra vad det gäller fjärrvärme eller ventilation t ex. Lirka och rodda med hantverkare! Ta hand om uthyrning av lokaler, allt pappersarbete, ekonomi, med mera, med mera i oändlighet. Jobbiga boenden som vill ha full service och att allt ska ske på minuten, som beter sig som de bodde i en hyresrätt och inte tar något ansvar, dessutom tror de att de äger sin lägenhet? Okunskapen är stor, därför för en del, är tvättstugan nästan på liv och död, men om huset håller på att rasar samman har de ingen koll på! Du har stort ansvar i en brf- styrelse för fastigheten och kan bli ersättningsskyldig om du inte har visat tillräcklig aktsamhet och det går fel.ME

      Radera
    9. Sen kan jag tillägga att jobbigast är de boende som inte tycker att man har något att göra, och som samtidigt tjafsar om allt möjligt. Ibland om de mest korkade saker som tar upp ens tid i onödan. Men om man frågar dem om att gå in i styrelsen och ta på sig ett ansvar så är det stört omöjligt, Suck. ME

      Radera
    10. Detta är rakt av vad jag trott, trots att jag själv aldrig suttit i en brf-styrelse. Jag börjar ana att jag lyssnat noga på kompisar som har det och som ondgjort sig över situationen. Särskilt det där med att andra vill att man gör det, det och det, men de skulle inte kunna tänka sig att själva ta en plats.

      Radera
  2. Jag fick restskatt som jag inte hade räknat med... Dvs inte "tvångssålt" nån aktie med vinst eller jobbat för mycket med fel skattetabell. Klurade ett tag på anledningen tills jag till slut kom på det. Såg till att betala in absolut sista dan (varför ska de tjäna ränta på mina pengar som kan förräntas hos mig på lämpligt sätt?). Kommer antagligen nästa år att få en hejdundrande skattesmäll (uppskjuten reavinst), men funderar redan nu hur jag bäst finansierar den, dvs vilka aktier jag ska äga det närmaste året.

    /Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, återbäring är ju egentligen ett misslyckande (även om hejdundrande skattesmällar inte känns som motsatsen).

      Radera
  3. Pga firma har alltid använt deklarationsprogram. Ett tag gjorde jag en grej av att se till att jag fick 24kr i kvarskatt då belopp under 25kr inte krävdes in av Skatteverket. Jag har alltid fått kvarskatt och då haft pengarna innestående på högräntekonto tills absolut sista dan för att kräma ut så mycket ränta som möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Det fanns ju en tid då staten betalade ganska bra ränta när de "lånade" våra pengar, men den tiden lär inte komma tillbaka.

      Radera
  4. Kan tipsa om att anmäla digital brevlåda, fick min återbäring redan före påsk. Har inte bränt pengarna explicit utan de fick gå in i balansräkningen som alla andra "inkomster".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast du är nog inte genomsnittlig i detta fall. Inte jag heller, jag skulle helst slippa även den analoga brevlådan.

      Själv kan jag annars tipsa om att inte betala för mycket pengar i skatt. Om det går.

      Radera
  5. Sparo en svensk som kan svenska! Mycket ovanligt att en svensk behärskar var och vart samt de och dem. Tack för det Sparo. Är ju gränsfall att rikssvenskar borde byta till något annat språk än svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag var med på var- och vart-lektionen, och märkligt nog var det där med objektsform inget problem när jag gick i skolan. Både det och särskrivning kom senare, oklart varför.

      Radera
    2. Till viss del beror det i alla fall på att det uppstod en pedagogisk trend i mitten på på 90-talet där lärare inte skulle rätta elevers språk i deras skrivna alster. Man skulle i första hand ge beröm och därmed "stärka självkänslan" som var det nya målet med skolan - inte kunskap som var närmast förlegat i den framväxande internetvärlden där allt bara kunde plockas fram med några knapptryckningar.

      Inte är det konstigt att många aldrig lärt sig vissa saker som var sjävlklart för tidigare generationer. Att många unga vuxna kan ha höga ambitioner, tro sig själva om obegränsade möjligheter men finna sig i överraskande svårigheter och motstånd när chefen, äldre vuxna och övriga medmänniskor kanske plötsligt inte tillåter allt och ger beröm utan tillräcklig prestation. Unga sägs må sämre nu än förr. Inte så konstigt att få ångest och bli deppad över att verkligheten är annorlunda än i en skola där allt undermåligt arbete och uppträdande ses mellan fingrarna med.

      Eva

      Radera
    3. Förresten så finns det ett vanligt meningsbyggnadsfel i min kommentar ovan... ;) /Eva

      Radera
    4. Lärare som inte ska lära ut utan i första hand stärka självkänsla... Vad kan gå fel :-)? Sen drabbas ungdomarna av hatdrev/näthat, eller konstruktiv kritik som det hette förr.

      Jag hittar bara ett litet stavfel ("sjävlklart"), och själv hade jag nog kommaterat lite mer, men det är ju närmast en fråga om tycke och smak.

      Radera
    5. Meningen "Att många unga vuxna..." är avklippt med punkt innan den fått ett avslut.

      Jag borde ha lagt till något i stil med "... kan man se som en möjlig konsekvens av skolans och samhällets fokus på att bekräfta barn istället för att tillrättavisa."

      Även om det då blir korrekt blir det ju förstås en onödigt lång och tung mening. Bäst att vara mer klar över vad man vill ha fram. Den som vet vad han talar om, behöver inte så många ord och formulerar sig därför lättare på rätt sätt...

      Jag har för övrigt också noterat ditt goda språk.

      /Eva

      Radera
    6. Ja, nu när du säger det. Du lurade mig med antalet bisatser :-).

      Tack för berömmet! Jag försöker verkligen skriva bra och korrekt. Dels för att jag är språkfascist, men också för att det inte finns något bättre sätt att skrämma bort potentiella läsare än att skriva dåligt eller för krångligt.

      Radera
  6. Vad som verkligen bränner är de 16 000 kr i restskatt jag fick pga aktier jag sålt! Har alla "nya" investeringar i en ISK, men detta var aktier jag köpt för typ nio år sedan eller nått sånt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite av ett I-landsproblem, men visst är det surt. Å andra sidan lika surt att sälja förluster i KF/ISK.

      Radera
  7. Tyvärr blev det ca 20,000 kr kvarskatt här, staten ska alltid ha sitt och sedan lite till. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, staten ska ha sitt. Sedan ska de ha ditt :-).

      Radera
  8. 12000kr tjoffs in på buffertkontot. Känns okej ändå med för mycket skatt som "kommer i retur" när man behöver bygga buffert. /J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag, men bufferten hade ju inte blivit mindre om du varje månad under året fått behålla en tusenlapp mer av din lön. Åtminstone borde den inte bli det ;-).

      Radera
  9. Alla ska ha sitt! Men jag är inne på denna bana...skatteåtebäring..ses som en "bonus" lagom till semestern.¨Folk får än så länge bestämma själv vart et hela ska gå..Jag är trött, dricker för mycket, men har fått en hel familj på rätt spår enligt mig..Nu sparar vi ca 30% av lön istället för +-0 :) Steg ett är på plats..:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju fint att man får bestämma över en del av sin egen lön, om än ett halvår senare.

      30 procents sparkvot låter som ett starkt första steg!

      Radera
    2. Ja det är starkt! Men det är från 0. Steg ett var budget.
      Sedan ett par kraftiga åtgärder i våra utgifter. Det tog nog ca 4 mån innan vi var i hamn. Sakta men säkert så glider vi vidare..Nästa blir en frys...sedan blir det egen mat..Men det kommer ta tid..DU är vad du äter..Enkelt,, men svårt och jobbigt på riktigt.
      Om båda jobbar 100%+ blir det lite motigt..men det kommer gå..:)

      Radera
    3. Allt (eller i alla fall mycket) går med lite vilja och jävlar anamma. Men jag hoppas att du har fel i att vi blir vad vi äter. Lite för mycket mjöl och socker för mig. Jag vill inte bli trolldeg :-(.

      Radera
  10. Blev tvungen att betala 3 cloettaaktier i restskatt. Det blev en mardröm utan dess like :/

    SvaraRadera
  11. Aj, de som blivit så dyra!

    SvaraRadera