onsdag 29 maj 2019

Dina bästa självhushållstips

Att bli helt självförsörjande inom något enda område är snudd på omöjligt i det moderna samhället, men även om vi inte kan odla all vår mat eller producera el för att ladda vår hembyggda elbil kan vi alla göra något. Om man vill, det går också att jobba för pengar och köpa in allt annat.


Men få saker känns så bra som att skörda sin egen mat eller dricka sitt eget vin. Jag vill utveckla den delen av mitt liv och undrar över de bästa möjligheterna. Jag kan t ex tycka att även om det är gott med hemodlad färskpotatis kostar potatis aldrig mer än 12 kr/kilo i affären och runt midsommar oftast en bråkdel, så då är det bättre att köpa.

Jag föredrar odlingar som kräver minimalt med jobb, som rabarber och gräslök som bara kommer år efter år. Några vinbärsbuskar skulle jag också vilja ha. Det hade jag som barn och minns dem som okomplicerade. Kanske ett äppelträd, men det verkar som att alla som har det har för mycket äpplen och att hämta andras överflöd är ännu enklare.

Höns verkar vara det ultimata husdjuret. Säkert en del jobb, men hittills har jag inte hört någon hönsfarmare säga att de är missnöjda med valet. Höns äter inte så mycket och de levererar ägg med viss regelbundenhet. Det finns ett proggband som hittat ett annat användningsområde, men det är jag mer tveksam till.


Den senaste tiden har jag snöat in på biodling, läst böcker och knarkat biodlarvideos. Att kunna ha en låda med åttiotusen husdjur som inte bara skaffar sin egen mat utan också förser biodlaren med ett överskott av honung och vax låter för bra för att vara sant. Deras flitiga och effektiva livsstil är dessutom otroligt fascinerande. Vore människan en hundradel så rationell i sina handlingar vore världen perfekt. Den dag vi utplånat oss själva kommer bina ta över – kom ihåg var ni hörde det först. Eller glöm det förresten, ni är ju döda då.

Men innan dess, berätta gärna era bästa självhushållstips. Syr du kläder av fårull, odlar psykedeliska svampar i jordkällaren eller har byggt ditt hus av barkat timmer från den egna skogen? Inspirera eller avskräck!

43 kommentarer:

  1. Eftersom min far har pysslat med biodling i flera år kan jag berätta att det inte så glassigt som det låter. Det är väldigt mycket jobb och en del tunga moment. Visst är det en intressant hobby och visst kan man göra lite pengar på honungen. Men rent ekonomiskt är det bättre att lägga de arbetstimmarna på att flippa burgare på McD, betala skatten och köpa honung för det som blir över.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du plockar ner det till verkligheten. I och för sig tror jag att få väljer mellan att skaffa bikupor och att flippa burgare på McDonald's :-).

      Radera
    2. Jag tycker biodling är ännu glassigare än det låter. Klart det har tunga och kladdiga baksidor, men slutresultatet är väl värt mödan. Både för eget bruk och vad överskottet inbringar. Finns inte mycket som är så tillfredsställande som att stå i bigården en varm försommardag omgiven av fågelkvitter och bisurr och betrakta de tusentals bin som flyger fram och tillbaka med honung åt dig :)

      Jag har hållit på med biodling i några år nu, och kan varmt rekommendera det. Började med 2-3 samhällen, men har på gott och ont en gen som försöker kapitalisera på allt som är roligt och har nu över 100 (och inga planer på att sluta växa). Rationaliserar man det behöver man inte spendera så mycket tid i varje samhälle - även om man i början vill det då det är otroligt fascinerande att se hur bina arbetar och beter sig. Krasst kan det räcka med 5-6 besök per samhälle och år, och få en skörd på 30-80 kg per kupa lite beroende på var man bor och hur vädret är. Det är rätt många kilon man kan sälja vidare.

      Vill man kräma ur ännu mer kan man börja skörda pollen och propolis och använda för eget bruk inom hudvård och hälsokost, eller sälja vidare. Och så vaxet förstås, det blir ett överskott varje år som kan användas till salvor, ytbehandlingar, ljus etc

      Sedan stämmer det helt enkelt inte att det är mer lönsamt att flippa burgare på McD, om man har en rationell biodling i någorlunda stort format. Kanske om man bor i en riktigt dålig zon och upplever skyhöga vinterförluster år efter år kombinerat med låga skördar. Men på rätt plats går det att tjäna riktigt bra pengar på det, iaf med nuvarande honungspriser.

      Radera
    3. Härligt med motstridiga uppgifter så att mitt huvud får jobba!

      Jag läste att man får räkna med ett par dagars arbete per år och samhälle, men logiskt måste ju 100 kupor ge synergieffekter. Har svårt att se mig själv fixa 100 samhällen (man ska aldrig säga aldrig, det verkar otroligt intressant), men även med tio à 30 kg honung blir det ju en inkomst att räkna med.

      Radera
  2. Jag vågar mig på att lägga mig på kanten här men kan nog knöka in det under kategorin självhushållning med tanke på vad bekanta i min omgivning pysslar med.
    - Jag städar själv
    - Jag servar bilen själv
    - Jag byter däck själv
    - Jag tvättar bilen själv
    - Jag lagar maten själv
    - Jag odlar egen ved
    - Jag bränner dock inte min egen sprit, men vore det lagligt så varför inte...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig sett städning och däckbyte som självhushållning, men egentligen är det ju det, tjänster man väljer att inte köpa in. Fast för mig känns merparten av punkterna så fullkomligt självklara. Inte ved och sprit, men där har jag också ett obefintligt behov.

      Radera
    2. Sprit 'får' du i princip göra för hemmabruk. Har aldrig hört någon polis invända mot det, och då känner jag MÅNGA. Men visst - skall man hålla sig strikt till lagboken så...

      Radera
    3. Enligt internet (lagom suspekt källa) har det varit förbjudet sedan 1855. Visserligen kommer många undan med värre brott än så trots att brottsoffret levererar hela caset till polisen (som omedelbart lägger ner "i brist på spaningsuppslag"), men det känns som ett sidospår.

      Radera
  3. alkohol är väldigt dyrt i sverige så att lägga lite tid på att göra eget vin/öl/mjöd/cider/glögg/dylikt kan snabbt bli välinvesterade kronor. Sedan är det ganska kul också. Synd bara att man inte får bränna egen sprit i sverige, annars är det ett bra sätt att ta hand om alla misslyckade batcher av ovanstående drycker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har provat vin och mjöd, men numera är min alkoholkonsumtion så otroligt liten att det inte vore någon idé. Fast kul, det håller jag med om, lite på samma sätt som att jag härom nyssens gjorde egen maskrosmarmelad trots att jag hade blivit utomordentligt förvånad om jag hade velat göra om det.

      Radera
    2. Jo, men allt för många skulle inte kunna hantera legal hembränning.

      Radera
    3. Jag vill inte försvara hembränning, men vad är det i den de inte skulle hantera som blir bättre med den statliga spriten (som det ju också är många som inte kan hantera)?

      Radera
  4. Men man kan äga 'sin andel' av det man konsumerar. Lite bilfabrik, lite mataffär, lite jordbruk, lite bank, lite rederi, och lite oljebolag osv. Så är man implicit självförsörjande eller i alla fall inte strikt livegen. Att göra exakt allt själv är ineffektivt. Kul, kanske - men det är verkligen en heltidssyssla. Sen är det bra att vara självförsörjande 'om kriget kommer', men det är knappast huvudscenariot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår tanken, men bara för att jag köper mat är det inget som säger att jag tror mataffär eller jordbruk är bra investeringar.

      Att självhushåll vore en heltidssyssla är väl själva poängen, för då behöver man ju inte göra något för att få in pengar. "Om kriget kommer" eller "När samhället imploderar" är inget scenario jag jobbar med. För mig handlar det om att ha kontroll över mitt liv i fredstid.

      Radera
  5. Tror att det är svårt att själv vara helt självförsörjande, men funderar litet på någon form ett litet, frivilligt kollektiv i moderniserad form. Nix, inte en kibbutz, inte heller en kolchos. Kanske mer någon form av "byts" eller "lets" (om det är någon som kommer ihåg det begreppet) fast i ett mindre, mer personligt format.

    Hjälp, jag som saknar Gösta Bohman börjar prata om kooperativ … Men jag tror att det borde gå att koppla bort den politiska aspekten, och skapa samarbeten mellan individer/mindre grupper med samma "erbjudande". Kanske någon som är privatekonomiskt kunnig kan lägga ett par timmar i veckan på att få igång ett sunt ekonomiskt tänk hos en handfull personer, och få tillbaka något denne skulle uppskatta (några kilo bär, en handfull hantverkstimmar eller något annat).

    Utmaningen ligger väl i hur man värderar insatsen. Hittade denna länk

    http://www.teamcoop.se/lets

    men är osäker på om det fungerar bra? Och det måste ju vara någon man i alla fall inte tycker illa om som man samarbetar med, och att man själv kan erbjuda något som efterfrågas i form av varor eller tjänster. Hm.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar en fungerande by i folkhemmet? "Då får honung av mig om jag får hö av dig och så passar vi varandras barn." Innan något ljushuvud kom på att vi måste betala skatt och arbetsgivaravgifter till varandra varje gång vi hjälps åt.

      Sådana där lokalvalutor har jag varit inne på och fascineras av:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/12/lokalvalutor-grannsamverkan-eller.html

      Radera
    2. Det låter som att bo på landet tycker jag. Mina föräldrar skottar granntantens gård och hon kommer med posten och bakar kakor.

      Radera
    3. Just det upplägget har jag även här i den ruttnande förorten. Jag skottar granntantens parkering/bil och får svamp och inlagd gurka. Berätta inget för Magdalena Andersson för då åker vi väl i fängelse.

      Radera
  6. Räknas det in att sköta sin aktieportfölj helt själv? :)
    Det är mitt bästa tips, sparar rejält med kostnader och ger bra intäkter, och är samtidigt kul.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte kalla det för självförsörjning, lika lite som det är självförsörjning att ha en anställning som ger mer pengar än man gör av med, men det är helt klart en bra grej.

      Radera
  7. Har inget specifikt, men jag försöker se till att förstå HUR saker fungerar. På så sätt kan jag fixa det om jag vill. Inte självhushåll men då hamnar jag inte i en beroendeställning.

    Sedan finns det många områden som det inte är värt att sätta sig in i....men då får man budgetera för att det kan gå sönder vid fel tillfälle.

    Kanske inte vad du tänkt dig (dvs specifika tips) utan mer en generell inställning.

    Mvh
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men tycker att det är kul med nya infallsvinklar. Fått minst tre sådana nu.

      Tror att det kan vara det där som får mig att hellre köpa/använda gamla grejer och system hellre än nya. Färre grejer som kan gå sönder och när det händer (för det gör det) finns det en chans att laga, till skillnad mot när allt hänger på något jädrans datachip.

      Radera
  8. Jag har växthus, pallkragar med div örter/grönsaker. Äppelträd, jordgubbar och hallonhäck. Rabarber hämtar jag från bekanta. Fortfarande finns det tomater från fjolårets skörd (10-11 olika sorters tomater) i frysboxen. Det blir INTE lika många plantor i år! Odlade skogar av Basilika, sallad och Pak Choi hydroponiskt i tvättstugan i vinter. Sabla fint.
    Haft höns en gång i tiden. Köpta billigt utrangerade från hönseri till ett andra liv i min trädgård. Inte underhållsfritt, men väldigt trevligt och ångestbefriade ägg.
    Stickar egna tröjor och strumpor när andan faller på, fast ullen är köpt. Kan sy en kostym om det skulle behövas, men den kunskapen har jag inte haft mkt nytta av på mååånga år känns det som. Kan koka tvål av fett/olja och lut och göra salva av bivax och hemmaodlade Ringblommor. Ställ hit en ko så kan jag mjölka den, sko en häst och handklippa ett får. Zombieapokalyps come on. Jag ska nog klara mig.

    På somrarna har jag varit husvakt åt kompis med bikupor. Fått läsa på lite inför förtroendet och håller med att det är ytterst fascinerande djur, men det sköter sig ju inte helt självt. Investeringen i början med kupor, ramar, tillbehör, fodersocker m.m går på några friska lappar. Och jag tror en lokal biodlarförening är a och o för support och tillgång till slunga. Hur ska man ta hand om allting annars. Han försöker lura på mig en avläggare men nja...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, finns det något du INTE gör :-)?

      Tomater har jag försökt mig på, med uruselt resultat varenda gång. Då andra odlingarna skulle jag vilja ha.

      Att sticka, kan det löna sig? Jag fattar att kvaliteten bli bättre än köpta tröjor och strumpor, men blir de billigare?

      Utrangerade höns? Värper de vettigt då? Jag tänker mig att det finns en anledning att de ratats.

      Visst är det startkostnader med bin, men går det inte helt åt fanders verkar de ganska snabbt komma upp till noll och kunna ge avkastning. Och visst lär det vara jobb, inte minst att lära sig allt, men människan är skapt att arbeta. Slå till på avläggaren!

      Radera
    2. Jag glömde säga att jag kan brygga öl oxå ;)

      Jorå, det finns saker jag gärna lejer bort. Jag är ju inte den som renoverar en gammal Volvo med delar från skroten direkt.

      Sticka gör men inte enbart för kostnadsbesparning, även om etpar gosiga yllestrumpor kan man sno ihop för tretti spänn eller en tjuga på rea. Min mest använda ylletröja gick nog på 250 pix. Det är trevligt och nyttigt handarbete att lyssna på podcast eller bok och sticka. Sy en kostym skulle kosta 3 gånger så mycket som köpa på Dressman, så det går inte ihop sig på samma vis o är jädrans mkt jobb. Glöm det.

      Efter en säsong byter dom ut hönsen och efter lite välbehövlig vila så kom dom igång igen ganska fint vill jag tycka. Dom hade ju vanan inne tänker jag mer...

      Det är ju inte helt lätt bli av med all honung heller verkar det som. Att sälja faller i vissa fall under regler från livsmedelsverket. Byteshandel med 100 kg honung känns åt det jobbiga hållet och det finns en gräns hur mkt honung vänner och bekanta gör av med på ett år har jag märkt. Inklusive mig själv som har nån burk från etpar säsongers skörd fortfarande. Så det kan vara värt kolla både en och två gånger att man kan avyttra eller konsumera allt de små liven producerar.

      Radera
    3. Ja, byter de ut dem så tidigt borde det finnas liv kvar. Hörde någonstans att hönor "håller" i fem år, men kanske inte om de börjat sitt liv i fabrik.

      Går det inte att kränga honung på nätet eller typ Bondens marknad eller loppis? Annars går det väl att sälja till någon grossist?

      Radera
    4. Åter igen kolla Livsmedelsverkets sajt kring försäljning. Saker som ska konsumeras av människor som inte är du själv får du inte sälja helt fritt varje sig på Blocket ellr i en mörk gränd.

      https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/primarproduktion/biodling-och-honung

      Jag har som sagt bara passat bikuporna några veckor på sommarn och varit med och några gånger vid olika skötselssysslor så någon som haft egna bikupor får gärna fylla på med info.

      Men mer Urbana biodlingar åt folket! Så överallt man kan ha en kupa och kan tänka sig ta hand om skötseln är vinst för odlingsmiljöer och människor.

      Radera
    5. Jag är med på det, men det finns så mycket här i världen som inte tillåts av svenska myndigheter att det är svårt att hålla reda på allt ;-).

      Ja, det verkar som att Sverige skulle behöva fler bisamhällen för att öka produktiviteten i jordbrukssektorn, vilket borde vara ett så gott skäl som något för Livsmedelsverket att lägga ner Stasimetoderna.

      Radera
  9. Lingonsylt! På grund av förra sommarens torka är jag hänvisad till butikernas utbud. Saknar min egen sylt varje morgon. Störs över att behöva betala för en produkt som är mycket sämre än min egen.
    Tidigare har jag med lätthet plockat ihop och kokat mig en 6-10 liter lingonsylt som har räckt ett år med havregrynsgröt till frukost. Få saker som ger så bra utdelning per insats även om det är jobbigt att rensa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där känner jag igen mig i. Jag har inte ett enda blåbär kvar i frysen nu. Förutom att köpesylt är mycket dyrare smakar den mycket mindre, mest socker. Har klarat mig hjälpligt med äppelmos istället, men nu vill jag fylla på frysen med bär.

      Radera
  10. Som den småbarnsmamma jag är så satsar jag på att bli självförsörjande på rabarbersaft och sylt. Det lönar sig nog typ ekonomiskt till skillnad från mina morötter i hink.... /Frihetsmamman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag är en betydligt bättre satsning. Inte bara ekonomiskt. Den största vinsten kan vara att du redan från tidig ålder lär barnen att allt inte måste smaka socker. Allt med rabarber måste - i min smak - sötas, men de groteska mängder socker som finns i köpesylt och -saft kan man lära sig att inte tycka om.

      Radera
  11. Allt som man väljer att göra själv och inte köper tjänsten/varan borde väl rymmas inom kategorin "självhushållning"?
    Mest pengar tjänar man dock på antingen:
    1) Sådant som folk i allmänhet tror är extremt tekniskt komplicerat.
    2) Varor som straffbeskattas hårt

    Därför bör man underhålla bilarna själv, ordna med teknik själv, renovera/bygga själv, allt som har med alkohol att göra bör utföras själv, tobak går utmärkt att köpa som råtobak och göra snus av.

    Det finns absolut en skön känsla i att göra sin egen hallonsylt, odla sina egna ägg eller plocka potatis i trädgården. Men man behöver se andra värden än pengar om man sysslar med dessa saker(?).

    I gränslandet hamnar "den egna kroppen" i form av självmedicinering/klippa sig själv/etc. Jag brukar resonera att "håret brukar växa ut igen", men importeras fel antibiotika från Thailand så kan det bli tråkigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar din definition av självhushållning, men du vet att det finns ett ännu enklare/billigare sätt att lösa tobaksbehovet ;-).

      Ja, man behöver se andra värden än pengar, som frihet, oberoende och kontroll.

      Antibiotika är definitivt ett område där jag vill köpa in och låta det få kosta. Däremot kan man kanske komma undan en del andra mediciner och kosttillskott genom att äta rätt.

      Radera
  12. Livsmedelverkets sida har nämnts. Tipsar också om jordbruksverkets hemsida.

    Odling kräver markyta att odla på. - Flytt till landsbygd?
    Något att plantera, vattna och göda. - Finns det?
    Redskap att rensa och skörda med. - Lie, skottkära mm. Finns det?
    Lagra din skörd. - Frys, tork, jordkällare? Finns det?

    Höns och bi. (och även andra djur) - Får man ha dem i tättbebyggt område? Flytt till landsbygd?
    (vad ska du föresten ha höns till?)
    Förvaring av djur. - Staket, bikupor, hönsgård, byggnader och foder. Finns det? (och hur hanterar du deras restprodukter?)

    Allt beror ju lite hur hardcore man vill vara.
    Gräslökskruka på balkongen.
    Eller totalflytt till litet torp ute i ödemarken.
    Om man skulle flytta ut i skogen kommer även andra faktorer in.
    Allt annat hamnar så längt bort. T.ex. vänner, affärer och sjukhus. Är det värt det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt tror jag folk krånglar till det där med redskap. Okej om man behöver traktor eller hästar för att kunna utföra jordbrukandet, men de flesta av oss kommer aldrig upp till den nivån utan klarar oss fint med spadar, krattor och en billig skottkärra.

      Ja, man får ha bin i tättbebyggt område. Höns kan vara lite knepigare, men för bägge skulle jag säga att man bör snacka med grannarna innan.

      Eftersom jag inte kommer att skaffa några djur i Sverige orkar jag inte kolla upp reglerna här, men det är väl ett bra tips att ta reda på vad som gäller innan en granne eller myndighetsperson står vid tomtgränsen och upplyser om att din hönsgård är för lite och att dina getter måste avlivas.

      Radera
  13. Potatis, rödbetor, morötter, lök och bönor är ju hur smidigt som helst.
    Stoppa dom i marken på våren, plocka upp på hösten.
    Potatis är favoriten, en liten knöl ger tio till. I år är första gången jag tog vanlig willys-potatis eftersom den bara kostar en tia istället för 50/kg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast allt det där är ju så billigt i affären. Knappt över 10 kr/kg. Ekonomiskt vore det nog bättre att satsa på en bra jordkällare så att man kan köpa in extra mycket när det är rea.

      Jag har förstått att egen, hemodlad färskpotatis är något alldeles speciellt för en del. Jag vet inte varför, men jag saknar den genen.

      Radera
  14. Biodling har jag funderat på också, har bekanta som sysslar med det och har tänkt lära mig ordentligt men har aldrig blivit av. Där får du ju synergier om du har en odling utomhus (vet att du bor i BR). Nackdelen med biodling är att det inte är särskilt kostnadseffektivt då insatskostnaden är hög. Därför behöver du om du inte är oerhört seriös och långsiktig i praktiken vara med i en biodlarförening för att på ett någorlunda effektivt och kvalitativt sätt framställa honung. Gör du det är det rätt lönsamt men du är heller inte självhushållande i strikt mening. Det går förstås ändå men kräver väldigt mycket mer jobb.

    Rabarber är en egen favorit också!

    Mina bästa självhushållningstips är klassiska: odla mat och grönsaker. Fönsterodling med ampel, t.ex. IKEA:s bittergurka som du kan få för under hundralappen, ger mycket resultat på liten yta. Jag bygger i övrigt det mesta själv för att optimera både materialkostnad och odlingsyta efter mina förutsättningar. Se därför till att du bor med rejäla fönster/balkonger i sydläge - värdet av det kan inte nog understrykas. Att producera egen energi är också ovärderligt, det kommer jag investera i den dag jag flyttar hem. Finns idag många varianter där du med planering utifrån dina förutsättningar i praktiken blir självförsörjande på energi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, biodling känns sådär om man bor i lägenhet. Inte bara för synergierna utan för att det är svårt att ha koll. Vet att det finns biodlare i Stockholms innerstad, men sabotagerisken måste vara betydande.

      Den där insatskostnaden vet jag inte om jag håller med om. Slunga går att köpa begagnad eller t o m låna första året och verktygen verkar inte så farligt dyra. Senare kan man köpa lyxprylarna.

      Rabarber är ett fantastiskt litet ogräs. Jag lyckades dock med konststycke att frysa min planta när jag odlade det i tunna på balkong, så mark är nog att föredra där eller också hade jag bara väldig otur.

      Jag är inte jättehändig, men tycker att det är kul att bygga egna lösningar istället för att köpa färdiga ställningar, växthus och annat.

      Energi känns som ett eget inlägg, har kikat lite på solenergi t ex, men det får jag återkomma till.

      Radera
  15. Mitt största halelulja-moment i självhushållande var när jag stickade en tröja, blev missnöjd med färgen men gick in i en facebookgrupp där man kan byta handgjort mot handgjort och frågade om någon ville ha tröjan i utbyte mot en frukostbricka (som jag kollat efter länge för att samla mina matoljor/kryddor på, men inte hittat den perfekta dealen på) och fick napp! En konstnär hade gjort en rund fin i rätt färger och signerat motiv och ville gärna byta den mot min tröja. Helt osannolikt bodde dessutom hennes dotter i min lilla håla så det gick ju smidigt att byta också. Egentligen kostade ju den där brickan några hundralappar i garn, men jag älskar att sticka och hobby (som man dessutom får nytta av senare) kan jag allt unna mig att lägga pengar på. Men det KÄNDES som jag varit ute på åkern och försörjt mig i ett år genom att byta till mig något jag faktiskt ville ha tack vare något jag gjort själv. Sen om det egentligen räknas som självhushåll vet jag inte, men ändå. Oftast säljer jag mina alster (inget jag blir rik på, utan det ger mig garn till nästa projekt och kanske något eget plagg emellanåt), men bytet var en helt annan känsla, även om det krasst säkert var en sämre deal.

    Egentligen tror jag att det enda ekonomiskt försvarbara självhushållande jag haft är mina oregano-odlingar. De fanns på tomten när vi flyttade dit, kräver noll kärlek och ger mer än vi någonsin kan äta upp. Blir ofta en del i en present när vi går bort. Till skillnad mot de vi aktivt själva valt att odla, där ligger jag nog egentligen rejält back med tanke på jord, frön och små gröna snören som nog kostar mer än de tior man kan betala för lite körsbärstomater. Men känslan är desto bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul när sånt lyckas! Tyvärr alltför ofta och då är pengar trots allt en fin uppfinning.

      Chili kan aldrig slå fel. Dels nöjer de sig med vilken skitjord som helst, dels kan man driva upp dem ur fröna från en befintlig frukt. I stort sett vartenda frö tar sig.

      Radera