söndag 5 maj 2019

Konkurrent med storebror

Tänk dig att du startar ett företag i en konkurrensutsatt bransch. Du jobbar med verksamheten på dagarna, på kvällarna sköter du bokföringen och helgerna läggs på marknadsföring. Genom hårt arbete lyckas du ta en marknadsandel tillräckligt stor för att räcka åt dig och dina anställda.

Plötsligt dyker det upp en ny konkurrent, men till skillnad från dig har de ett färdigt distributionsnät, en hel avdelning som jobbar med pappers- och annat kringarbete. Dessutom behöver de inte gå med vinst, bara de sysselsätter en massa människor. Hur ska du kunna konkurrera med dem? Det kan du inte.


För skulle du lyckas kommer konkurrenten helt enkelt förbjuda dig. Konkurrenten är nämligen samhället – stat & kommun – och de gör som de vill. Antingen startar de sin verksamhet och slår ut konkurrensen, eller också finns de redan och hindrar effektivt andra från att komma igång. Och detta händer hela tiden.

Hur lätt är det t ex att starta ett företag som håller på med städning och hemtjänst ifall kommunen redan kör eget? I det fallet råkar det vara kommunen som betalar kalaset också, så då ska du slåss mot en konkurrent som dessutom är kund. Eller starta ett tvätteri och försök tävla mot ett företag vars medarbetare sitter i fängelse och tjänar 13 kr i timmen.


Sveriges Radio brukar ståta med att utan dem hade det inte funnits lokal nyhetsbevakning överallt. Hur de nu kan veta det. Lokala webbsajter dyker upp ibland, men låser de en nyhet kan de en kvart senare få se en rewrite på sitt material, utan källhänvisning, på Sveriges Radios hemsida, en sajt med mångdubbelt större webbtrafik, det garanterar SR:s miljardbudget.

Jag kan räkna upp flera exempel, men jag tror poängen har gått fram. Jag tycker att det är bra när de kommunala soptunnorna töms av kommunanställda som inte klarar sig på en fri marknad. De kan ha en bakgrund av missbruksproblem eller sviktande hälsa som gör dem mindre konkurrenskraftiga. Men det gäller att inte dra det för långt. All kommunal ”idealism” är inte av godo.

16 kommentarer:

  1. Det låter lite komiskt och absurt som du beskriver det. Det värsta är dock att det där är verklighet i många av våra kommuner. Se bara i Stockholm ur kommunen har agerat i praktiken, när de slagit ihjäl konkurrens och fri marknad.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter komiskt, men ägaren till det privata tvätteriet verkar kunna hålla sig för skratt :-(.

      Radera
  2. Har en kompis som startade en verksamhet i en liten kommun i Värmland.Kommunen kopierade och hon fick lägga ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och förmodligen inser kommunen inte ens att de gjort något fel, men tänker man på det är det ju helt galet. Din kompis kanske bor i den kommunen och finansierar deras "krutförråd". Blir det en rättssak av situationen är hon med och betalar motpartens toppadvokat och hon kan inte ens göra något åt det.

      Radera
  3. Så fungerar Jonas Sjöstedt's drömsamhälle. Mer än en halv miljon svenskar tycker det där är jättebra, men att det inte sker i tillräckligt stor utsträckning. Åtminstone var det så de röstade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är nog att många - mig själv inkluderat - tycker att svensk politik är så in i helvete tråkig att de kan häva ur sig nästan vad som helst utan att det tränger in i folksjälen. Sjöstedts uttalande om att man på sikt vill få bort allt privat ägande gick obemärkt förbi.

      Radera
    2. Alla dina pengar är egentligen statens, det är bara omoraliska djävlar som jobbar mindre när skatten höjs, när det korrekta och solidariska är att jobba än mer när beskattningen är 100%.

      Vår värdegrund är oantastlig,
      hälsar arabetarepartiet Socialdemokraterna

      Radera
    3. Jag vet inte om det där är uttalat från hela partiet, men en av dess tongivande medlemmar, Göran Greider, skrev nyligen så här:

      "Varje skattekrona som går förlorad i en skattesänkning är en stöld från det gemensamma."
      https://twitter.com/greiderdd/status/1014992807755419648

      Radera
  4. Jag tycker nog att det här är lite väl ensidigt från din sida. Marknaden är inte alltid lämpad att ta hand om vissa tjänster, det har ju Stockholms (brist på) snöröjning tydligt visat. I mindre kommuner kan det ju också bli stora problem om samhället är helt beroende av Bosses hemtjänst och dessa bestämmer sig för att lägga ner eller hamnar i andra trångmål. Dessutom finns ju SAS, Vattenfall och Telia men andra bolag tycks ändå kunna konkurrera mot dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skriver ingenstans att det inte finns samhällsfinansierad verksamhet som fungerar (på slutet ger jag tvärtom ett sådant exempel). Inte heller skriver jag att det saknas problem med privata företag, jag har genom åren tagit upp otaliga exempel.

      Fast ett privat hemtjänstföretag som dödat konkurrensen har jag aldrig sett exempel på. Om det finns beror det åtminstone inte på att denna konkurrens snedvridits pga skattemedel och korrupta myndighetspersoner.

      Radera
    2. Jag tror nog snöröjningen hade fungerat utmärkt privat på en ren privat marknad.

      Mycket av det vi säger är privat och inte fungerar är i grunden statliga problem och statlig finansiering. Skolan, vården, snöröjningen och mycket annat.

      Radera
    3. Jag har i och för sig varit med om motsatsen, när privat snöröjning av enskilda vägar inte funkat. Skillnaden är att då kan vägföreningen snacka ihop sig och byta leverantör lite snabbt och smidigt. Man slipper hoppas på nästa kommunalval och en ny upphandling utan personliga kopplingar mellan entreprenör och beställare.

      Radera
    4. Det är lite det som är min poäng. I privat regi byter man leverantör om man är missnöjd.

      Det är avsaknaden av alternativ och valfrihet som oftast är problemet. Det går inte att byta alls och i de fall det går eller att man kan göra det själv så får man fortsatt betala för tjänsten och betalar således dubbelt.

      Radera
    5. Ja, som jag var inne på förra gången jag "dampade" på ofrihet gäller det redan många för sophämtning (https://sparosverige.blogspot.com/2019/04/sluta-straffa-miljovanlighet.html). Det går utmärkt att kompostera själv, men du får ändå betala för att kommunen "hämtar" din kompost.

      Radera
  5. Påkörd i en seriekrock vid 25 års ålder, med resultat sjukpensionär med hemtjänst.
    Hade först kommunens hemtjänst på den tiden då man inte kunde välja där jag bor.
    Så otroligt mycket problem. Bytte 2013 och det är ljusår mellan de olika aktörerna. Kommer aldrig byta tillbaka. Kommunen behandlade inte "brukarna" som människor. Djur har mer rättigheter. Naturligtvis fanns det enstaka personer som skötte sitt bra, men det var ytterst få. Min erfarenhet av en privat aktör är att de är mer lyhörda, t.ex kan jag själv bestämma när jag vill ha hjälp med t.ex handla, tvätta städa mm. Deras personal har betydligt bättre attityd och anstränger sig mer och är dessutom trevliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade mycket insyn i kommunal hemtjänst i min barndom och på den tiden (och just där) funkade det mycket bra, och visst har det varit mycket problem även med privata aktörer (https://www.metro.se/artikel/stora-brister-avsl%C3%B6jade-stockholm-s%C3%A4ger-upp-hemtj%C3%A4nstbolag-xr).

      Skillnaden är att på en fri marknad kan man välja. På en ofri kan man inte det.

      Radera