fredag 27 november 2020

Datorstädning

Jag är papperspedant och har järnkoll på papper och pärmar. Jag kan när som helst plocka fram förrförra elräkningen eller mina gymnasiebetyg på tio sekunder. Jag strävar efter samma ordning i datorn, men är inte där än.

För det lönar sig. Åtminstone en dator med Windows blir trög eftersom den förr eller senare fylls upp av operativsystemet. Ju mindre skit i den, desto snabbare går den. Förutom den uppenbara vinsten, att man precis som i pärmar och lådor hittar bättre om sånt som inte ska vara där rensas ut.


Här är den … någonstans.

Att ta bort program jag inte använder och att inte ha en massa skit på autostart är jag ganska bra på. Värre är det med e-posten. Mitt mål där är att in- och utkorgarna bara ska innehålla mejl som på olika sätt behöver åtgärdas, av mig eller andra. Resten ska sorteras i mappar alternativt kastas bort. Nu är jag snart där, men sedan kommer den stora utmaningen – att behålla det så.

Ett annat projekt jag tagit tag i är att rensa bland bokmärken i webbläsaren. Varje gång jag bytt dator har jag exporterat bokmärkena till den nya. Ibland har det varit så rörigt att jag låtit dem ligga kvar i en mapp kallad ”importerade bokmärken” eller liknande och börjat på ny kula vid sidan om. Ja, jag hör själv hur dumt det låter. Igår rensade jag bort 80-90 procent av dem. En del hela mappar hamnade i papperskorgen. I den mån de hade varit intressanta var adresserna inte aktuella, och en hel del gamla bloggar av människor jag glömt i ämnen som inte längre intresserar mig.


Dassläsning i all ära, men ...

Poängen med att spara papper/filer/prylar är ju att man både ska ha nytta av dem och hitta dem när man behöver dem. Även om jag inte levt som jag lär tycker jag att ”less is more” är lika användbart i digital form. Hur gör ni för att hålla datorer och telefoner rena från brus och skit? Eller gör ni inte det?

30 kommentarer:

  1. Jag samlar nog inte på mig så mycket skräp i datorn, men lite blir det ju.
    Jag byter dator var X:e år. Då försvinner det som inte är intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte risk att det som ÄR intressant försvinner samtidigt?

      Radera
    2. Nja, jag ser naturligtvis till att aktivt spara undan allt jag vill ha kvar. Vilket normal sett är ytterst lite.

      Resten försvinner garanterat.

      Radera
    3. Jag tror att jag siktar på ett högre X än du. Skulle jag inte rensa datorn kontinuerligt hade den kläggat igen långt innan jag vill byta ut den.

      Radera
  2. Jag kan inte rensa vare sig dator eller mobil för jag
    vet inte vad som kan kastas.
    Uppdatering är inget bekymmer längre för minnet är snart slut
    (säger datorn) så jag antar att det snart är dags för ett köp av ny dator och då får affären lägga över allt från den gamla till
    den nya. Jag hör själv hur dumt det låter för då får jag väl
    all gammal skit i den nya. Men vad gör man när man inte är
    tekniskt lagd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man behöver väl inte vara tekniskt lagd för att markera och deleta i datorns utforskare?

      Radera
    2. Jo, en aning teknisk kanske. Jag vet ju inte ens vad en utforskare är.

      Radera
    3. Mappsystemet där du hittar datorns alla filer. I Windows symboliserad av en gul mapp som du hittar om du högerklickar på fönsterikonen längst ner till vänster och därefter vänsterklickar på "Utforskaren".

      Radera
  3. Så länge inga processer är igång så kan du installera hur mycket som helst och lägga in hur mycket semesterfilmer som helst utan att datorn skall bli segare. Det som i regel segar ner en dator med tiden är celler i cache eller SSD som skrivs sönder.

    Det nya inom IT-världen är att absolut inte sortera någonting alls. ALLT skall in i samma katalog i en salig röra, sedan skall algoritmer och metadata ta hand om sorteringen. När det gäller dokument så fungerar det faktiskt riktigt bra, sämre är det med bilder och filmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Semesterfilmer och katalog är de enda ord jag fattade av detta.

      "Celler i cache eller SSD som skrivs sönder".

      Jag hatar när det händer ;-)

      Radera
  4. Helt underbart när man städat upp i datorn, både privat och i jobbet. Det är helt klart värt insatsen att faktiskt gå igenom allt och städa/ta bort. Och sedan etablera en bra process för att alltid utvärdera om det man tänker spara faktiskt är värt att spara. I 9 av 10 fall är det förmodligen inte värt att spara. Om man bara sparar det som faktiskt är användbart så är sannolikheten att man faktiskt kommer använda det betydligt högre.

    Vet hur man kan känna en enorm olust att försöka hitta något när allt man bara ser är en stor ostrukturerad hög. Man surfar till Google istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, och allt det där gäller även för fysiska förråd. Ingen mening med att spara saker på hög om det resulterar i att man ändå inte hittar dem.

      Radera
  5. Jag har vart dålig på det med hemdatorn. Men sist så löste det sig av sig själv när SSD disken pajade efter 7 års trogen tjänst. Jag hade tyvärr slarvat med backup. Men nu har jag åtgärdat så att det tas automatiskt. Gäller bara att komma ihåg alla lösenord :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Backup är jag hyfsat noga med, men det görs ju inte varje dag.

      Radera
  6. Jag bidrar med min standardkommentar när det klagas på nersegade datorer; det är skönt att ha en Mac.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul att höra någon som är nöjd med sin Mac. Händer tyvärr inte så ofta ;-)

      Radera
    2. Verkligen? Jag har nog aldrig hört någon klaga på annat än inköpspriset (som egentligen inte är så hemskt om man tar hänsyn till hur mycket längre den går att använda) och att vissa dataspel inte finns.

      Radera
    3. Att program inte finns har jag också hört och att vissa sajter inte är kompatibla. Men lite av varje faktiskt. Fast priset ser man ju redan när man köper den, så surar man över det får man väl helt enkelt låta bli att köpa.

      Radera
  7. Min desktop är full med grejer så man ser knappt bakgrundsbilden hehe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Been there! Problemet för mig var att jag aldrig säkerhetskopierade skrivbordet, och märkte vid ett datorbyte att det var mycket där jag hade velat spara.

      Radera
  8. Har just köpt en ny dator, då den jag har nu är full!
    Den har varit "full" i ett par år nu, jag gör ständigt städning av program och filer som inte används. Men jag fattar fan inte hur det kan bli fullt jämt. Visst den är ju gammal och alla nya saker kräver större plats, kan det va så enkelt?

    För jag sparar nog inget på datorn förutom exelfiler. Inga bilder videor eller annat?

    BTW.. skrev just ett väldigt lång inlägg om sveriges förfall i en annan tråd, men det försvann när jag skulle logga in ;(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vilja backa ett steg och fråga varför "nya saker kräver större plats". Jag har ju förstått att det är så, men jag förstår inte varför. Ta valfritt program, ett ordbehandlingsprogram som Word t ex. Det har ungefär samma funktioner nu som för tjugo år sedan. Borde man då inte ha kommit på sätt att göra programmet mindre, inte större?

      Det där har hänt mig med, varför jag numera alltid trycker Ctrl+A följt av Ctrl+C innan jag trycker på "Publicera". Om sajten då hänger sig ligger texten kvar i minnet.

      Radera
  9. Jag är ju ingen raketforskare och behöver därför inte förstå allt :)
    Men om det hela skulle funka så fick jag nog allt bara köpa ny dator.

    Kommer ihåg när vi hade ute en datakille till jobbet för ett par år sedan.. Han undrade hur i helvete jag kunde arbeta med min dator! Tog ju säkert 5 min att bara starta skiten nästan skrek han..

    Jo men jag är ju snickare sade jag, brukar trycka på den, sen tar man lite kaffe och går ett varv..:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte ens raketforskare förstår allt, men jag är en nyfiken natur. Om bilar hade haft samma utveckling som datorer skulle vi tycka att det är helt naturligt att då och då köra in till vägkanten, stänga och starta om bilen utan att någon kan förklara varför.

      Jag har haft sådana där datorer, man vänjer sig. Tills man får tag i en dator som inte (åtminstone inte från början) kräver att man tar en bensträckare varje gång den ska starta upp något, för sedan fattar man inte hur man stod ut innan.

      Radera
  10. Börjar bli dax för julöls provning..men blir inget i år. Hittade edward blom på tuben istället, provar 90 öl på ett par timmar :)

    Ska lägga in en beställning inför jul i veckan :) Kommer då lita på Edward helt blint.

    Kämpa på Micke, du håller upp bra i ett land som faller samman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag dricker inte öl, men julölsprovnings-tv med Edward Blom skulle jag lätt kunna lägga några timmar på.

      Tack, jag försöker.

      Radera
  11. Bästa spartipset för livtidsförlängning och återupplivning av gamla sega windows-datorer har för mig de senaste 15 åren varit Wise disk cleaner. Det finns säkert också andra motsvarande. Kräver ingen särskild kunskap för att köras. Framförallt är det gamla uppdateringsfiler som segar ner vad jag förstått.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Sådana spartips gillar jag! Ser att det är gratis också, vilket inte gör det sämre.

      Radera
    2. Jag tror det kan vara längre tid än 15 år. Imponerande gratisverktyg. Den avancerade användaren går även på "register cleaner" men med den har jag aldrig upplevt samma underverk "disk cleaner" kan åstakomma vad gäller prestanda.

      Radera
    3. På "den avancerade användaren" tappade du bort mig ;-)

      Radera