tisdag 10 november 2020

Jordkällare

Jag vill ha en jordkällare. Svårt när man bor på tredje våningen, men sedan. Jag minns jordkällaren från barndomens elfria sommarställe och kanske förskönar jag dess förträfflighet, men jag minns den som helt magisk. Inte optimal för mjölk och sånt, men potatis och lök tror jag inte håller bättre någon annanstans.

Idén är att marken ska kyla och jorden isolera mot den varmare luften uppifrån (eller kallare vid vinterklimat). Fukten vädras ut med en skorsten och sen är det bara att bunkra upp frukter och rotfrukter. Tydligen blir den bättre med tiden, i takt med att jorden binds upp av växtlighet.

Familjens jordkällare antar jag att min pappa byggde. Tyvärr finns han inte kvar att fråga om råd, vilket är synd för han var klurig på sånt, men hela internet är fullt av guider och ritningar. Det svåraste blir kanske att räkna ut hur stort man ska bygga. Något säger mig att det finns lättare byggnader att bygga ut än just jordkällare.

Och som vanligt kan man slänga ut hur mycket pengar som helst. Eller vad sägs om denna modell i glasfiberarmerad plast för 40800 kr plus frakt som marknadsförs som ”en beprövad variant av den gamla klassiska jordkällaren”.

Låter lika klassiskt som ”Farmor Annas” pepparkakor med uråldrigt recept från 1800-talet innehållandes 23 olika E-nummer. Nej, det får nog bli som vanligt, jag bygger själv. Och bakar.

25 kommentarer:

  1. Pepparkakor i november???? Man får bara äta dom den 24 december , allt annat är dödssynd!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att pepparkakor är förbehållet åtminstone december månad – men ska man gå på vad handeln annonserar börjar ju julen så fort halloween är över :P

      Radera
    2. Jag har inga sådana begränsningar. Jag firar inte jul, men kan äta pepparkakor i november och semlor före fettisdagen. Däremot är det ännu ingen butik förstått att en stor burk pepparkakor ska kosta 5 kr och innan det händer får de behålla dem.

      Radera
  2. Blä, nu fick jag ännu en punkt listan över nästa bostads "krav".

    Finns det inte en viss risk för översvämning i en jordkällare vid kraftiga ihållande regnoväder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt ;-)!

      Det gör det säkert, särskilt om man inte bygger den i glasfiber. Kanske ska man sikta på tomtens högsta punkt om man ligger i farozonen. Min förra jordkällare låg 20-30 meter från Dalälven med sin traditionella vårflod. Jag kan inte minnas att den någonsin hamnade under vattenlinjen, men det borde ha hänt.

      Radera
  3. En enklare variant är ett eller flera cementrör i backen och ett stabilt lock. Borde fungera om man gör det mussäkert.

    En frigolitlåda på balkongen borde fungera vintertid. Men det förutsätter en frigolitlåda och en balkong, gärna i norrläge. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men vill inte ha öppningen uppåt.

      Min balkong är väldigt mycket söderläge och jag antar att det är det vanliga. Men på våra breddgrader undrar jag om det ändå funkar. Vid -20 grader eller ännu tidigare borde allt i frigolitlådan frysa.

      Radera
  4. Har du tur kanske du hittar ett ställe där en jordkällare redan fiñns..väldigt bra förvaringssätt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore det bästa. Dels litar jag inte på mina byggaregenskaper, dels känns en väl beprövad jordkällare som varit i drift i 50-100 år som helt oslagbar.

      Radera
  5. farmor hade en sorts jordkällare. eller källare är ett bättre uttryck. det var en lucka i golvet där de undertill byggt ett utrymme stort som ett rejält skafferi. tydligen så var det alltid svalt där.
    jag hade själv velat ha källare just för sval förvaring. jag har ett förråd som fungerar höst och vår men på vintern fryser det om det blir för kallt och på sommaren blir det för varmt. jag kan ju sätta in ett element som håller frostfritt på vintern men då ska den elkostnaden vägas mot besparingen på maten.
    finns det ens plats att bygga en jordkällare på en vanlig villatomt? när man har placerat ut poolen, stutsmattan, altanen, och alla andra 1000 sakerna man ska ha så får man vara glad om man själv får plats...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var rätt vanligt förr, en lucka ner till krypgrunden. Det försvann väl när vi kom på att vi inte längre orkar böja oss ner. Jag har sett många lägenheter där man t o m byggt bort ventilen i kallskåpet.

      Det har du nog rätt i. Studsmatta är det lag på, pool måste man också ha. Blir det någon yta kvar ställer man ett partytält där som man kan fylla med bråte.

      Radera
    2. Glöm inte bort plats för grill och utekök, ett måste ju på villatomten.

      Radera
  6. Hej Sparo, låter som att din flytt går mot ett hus med tomt om jag inte missat nåt. Och i Norge?

    Jordkällare skulle jag vilja ha ich en extra kyl till ädlare drycker för till sådana duger inte jordkällaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad det blir för land har jag inte sagt ett ord om, så det har du inte missat, men jag lovar att berätta när biljetten är bokad.

      Jag dricker så lite ädelt att det inte behövs lokal för det. Inspekterade min kusins vinkällare och visst, det är väl häftigt. Men inte värt det för mig.

      Radera
  7. Jag har en jordkällare! 100 år gammal med valv i natursten. Låter kanske attraktivt men är mest mörkt och fuktigt. Allt biologiskt möglar, metall rostar och eventuell oskyddad potatis äter mössen upp. Dörren och dörrkarmen håller på att ruttna bort. Nyinflyttad och entusiastisk använde jag den mer men nu är där bara ett par målarfärgsburkar som ska stå frostfritt.
    Dock bra att ha när kylskåpet gav upp för något år sedan. Då var där 9°C i mitten på juni. Lite väl varmt för mejerivaror men fungerade ändå bra innan ett nytt kylskåp kom på plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolt! Går den inte att reparera då? Halvrutten dörr låter inget vidare.

      Radera
    2. Jo, det ska väl inte vara några större problem förutom att få tid till det...

      Radera
    3. Till jordkällare måste man TA sig tid :)

      Radera
  8. Vi hade jordkällare i mina föräldrars hus, byggt på 1890-talet, i en gammal äppellund.

    Den hade dubbla dörrar (1 i ytterväggen samt 1 precis nedanför trappan). Funkade skitbra o förvara drickabackar och sånt i, men kan inte minnas om vi nånsin hade frukt o grönt i den tyvärr. Men det var alltid svalt, även på vintern, men varje vår när tjälen gick ur marken så fylldes den med några decimeter vatten..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Några decimeter vatten dödar väl tyvärr alla möjligheter att förvara frukt & grönt om man inte ska tömma den just den tiden på året (ni visste ju i alla fall när det var dags). Bra häftigt ändå.

      Radera
  9. Jag har en på tomten till mitt gamla hus. Köper potatis för ett år av lokal bonde och det förvaras där tillsammans med dricka och konserver. Inga fuktproblem alls. Kunde vara något svalare sommartid, vågar inte sätta dit något som kan bli dåligt av lite för varmt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller den för ett års förvaring av potatis skulle jag säga att den funkar så bra man kan önska. Coolt!

      Radera
  10. Just löken tror jag inte mår så bra i en jordkällare. Den mår nog bättre i en torrare miljö även om den är varmare.
    Svalt och torrt är lite svårt att kombinera löken borde må bäst om man då fokuserar på torrt.

    AndersB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde att det ska vara ganska torrt i en jordkällare, men kanske inte tillräckligt torrt för just lök då. Vilket är synd för den mår inte riktigt bra någonstans.

      Radera