onsdag 31 mars 2021

Värmeslag på börsen?

Det sägs att börsen är nära toppen när taxichaufförer snackar aktier. Jag har inte fattat varför den yrkeskategorin skulle vara markör för någonting annat än trafik, men poängen är att när ”alla” är på börsen, eller på väg in, brukar det vara tid att kliva ur.

Jag ser helt andra indikatorer för börskrasch. En av dem är när ”alla” tror att det bara kan fortsätta upp och ser allt annat än branta uppförsbackar av innehavens utveckling som galet, när sanningen snarare är tvärtom.

Häromdagen öppnade LeoVegas aktie upp 6,5 procent för att aktien skulle börja handlas på en amerikansk lista. Det var dessutom en sur börsdag då Stockholmsbörsen gick ner någon procent. Jag antar att glädjeskuttet bottnar i att bettingaktier generellt är högre värderade i USA, så med amerikansk draghjälp kan det fortsätta uppåt. Jag hoppas det, jag äger själv aktien, om än med fingret på avtryckaren.

Men åter till kraschteorierna. I Avanzas forum kommenterades uppgången med följande replik:

Snacka om ljummen reaktion på en sådan fantastisk nyhet.

Vad som är ljummet är förstås en subjektiv bedömning, men 6,5 procent är inte kattskit i min värld. Till råga på allt hade Leo redan stigit nästan 50 procent på ett kvartal, så vi pratar inte om en nedtryckt aktie som studsar tillbaka lite när det efter år av väntan kommer en positiv nyhet.

Om det är där vi är nu, att till och med uppgångar i den storleksordningen möts av otåliga gäspningar, tror jag att man ska iaktta viss försiktighet. Eller springa i vild panik.

23 kommentarer:

  1. Det är intressant hur olika man ser på saken. Jag har konstaterat att vår egna portfölj nu äntligen har återhämtat sig till ungefär samma värde som innan covid, och ser inte minsta spår av någon sorts "överhettning", utan de bolag som återfinns i portföljen handlas till rimliga värderingar (utom möjligtvis 1-2 st som är på gränsen till övervärderade). Nu äger vi ytterst lite tech och småbolag och som jag förstått det hela är det dessa som befinner sig i en bubbelfas, inte börsen i stort och definitivt inte finans, telekom, och energi samt fastighet. Jag kommer defintivt inte att iakkta försiktighet eller springa iväg, snarare är jag den där gubben i bilden som ropar "äntligen", för att signalera min glädje i att värdebolagen åter får lite kärlek från Mr Market.

    Sen visst, på sikt finns det ju tilltagande mörka moln mot exv telekom i form av stigande räntor, men detta gynnar snarare banker och BDCs, så det blir antagligen ett nollsummespel i portföljen.

    För de som satt på stora mängder cash när det var som mörkast förra året, de har säkert gjort en hejdundrande resa, men vi som satt kvar i portföljen och åkte med ner, och fortsatte månadsspara, ja vi har haft det aningen trögare och har kanske mer att vinna än andra, framöver. Det som väntar får se...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger inte att det är kraschvarning, men när +6,5 % ses som en ljummen öppningskurs är något galet.

      I min portfölj är det blandade skurar. En del innehav är som du beskriver, återhämtade, men inte extrema. Andra har P/E-tal över 25.

      Du nämner finans som en av de branscher som inte är högt värderad, men SEB i min portfölj är uppe på ATH-nivåer och jag har lite svårt att se varför.

      Radera
  2. Det finns ingenting som tyder på en börskrasch, tvätrom. Ekonomin vänder nu efter pandemin. Vi måste se positivt på framtiden. Problem är till för att lösas. Jag tror att vi har lärt oss mycker av den här krisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting? Att index stigit nästan 50 procent på ett år har ingen som helst inverkan på framtida förväntningar?

      Varför måste vi se positivt på framtiden?

      Radera
  3. Vi behöver såklart inte se positivt på någonting. Vi kan sitta och se när världen går under av översvämningar, bränder, krig och sjukdommar. Det finns ingen mening med någonting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också kan vi sträva efter att vara balanserade, se positivt på positiva tecken, negativt på negativa och försöka väva samman det till en helhetsbild.

      Radera
    2. nej Sparo, du kan inte va en blandning av saker. Allt eller inget är det som gäller i världen. Eller så kan man något så nymodigt som realist o se saker för vad dom är :)

      Radera
    3. Ja, jag fattar att det kan verka lite omodernt, men det var något i den stilen jag tänkte mig.

      Radera
  4. Att mäta börstemperaturen genom att doppa fingret i Avanzas forum känns lite vanskligt. Då lyssnar jag nog hellre på taxichauffören. Problemet är att den enda taxichauffören jag känner är totalt ointresserad av börsen i alla tider.

    Det känns dock lite väl "hett" just nu men det kan också vara en falsk bild jag målar upp i mitt huvud bara för att jag tycker det gått så bra nu det senaste året. Jag har för ovanlighetens skull lite kassa nu bara baserat på denna känsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, jag inser att det här bara var en röst i folkhavet, men det känns som att jag hört liknande röster på sistone. Möjligen är det en och annan som säger att vi inte kan räkna med att det bara ska fortsätta upp, men ändå verkar många tro det.

      Radera
  5. Förra året var världsindex (eller globala indexfonder) upp 2,5 %, 2018-2020 har fonden gått upp 35 %. Inga rekordstigningar direkt om än lite över medel kanske.

    De flesta bubblor/krascher uppstår väl av saker vi inte vet om. T ex i feb/mars förra året när det gick upp för världen att stora delar av ekonomin skulle stängas ner på obestämd tid, ett virus hade dykt om som vi inte visste hur vi skulle hantera med mera.

    Kan även instämma i att titta på vad som sker i enskilda aktier eller för den delen i Sverige (som är mindre än 1 % av världsindex) har ganska liten betydelse för om något är på väg att krascha eller inte.

    Men visst, det har gått bra för värdeaktier i år :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, enskilda aktiers rörelser betyder inte mycket för andra än företagets intressenter, men det hade gått bra innan det där viruset och nu är börsklimatet som att det aldrig hänt trots att stora delar av världen fortsatt är nedstängd.

      Radera
  6. Det som är kraschade är det som händer i usa. Banker som systematiskt använder nakna shorts med enorm risk. Archegos capital gick ju just i graven. Tydligen är dom inte ensamma. Spekulationerna ligger vid 37% av aktiemarknaden är byggda med fejkaktier. Undrar om det blir ett 2008 igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen kris är den andra lik, men att något ska hända på nedsidan känns inte orealistiskt.

      Radera
    2. Jag vet inte tycker det ser allt för likt bostadskrashen 2008. Lån utan säkerhet bara i en annan form.

      Radera
  7. Kalla mig gammaldags men tycker det är något djup osunt men dessa stödpaket från centralbankerna. Vad hände med illusionen om att vi lever i en marknadsekonomi? Lägg till att EU får ett inflationsjusterat paket som är 5 gånger marshallplanen som då behövdes för att bygga upp det krigsdrabbade Europa så blir det riktigt uppenbart hur vekt dagens samhälle är.
    Samtidigt som bemaningsföretag eller ICA kan rasa 5 procent eller mer på en rapport där analytikerna missat påsk/jul ledigheten. Nu har vi alltså 365 dagar av minskat arbete i många sektorer och börsen går upp. Logik?
    Om inte annat är det väl när "alla" säger att börsen ska upp som det är läge att dra öronen åt sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med otroligt mycket! Det är ju just dessa konstgjorda andningar som brukar leda till bubblor och krascher. Bättre att rycka varje plåster för sig när det dyker upp.

      Radera
    2. Ja en lite off topic angående börsen som inlägget handlade om men jämför med Lettland hanterade finanskrisen så var det genom att stålbad, högarbetslöshet och sänkta löner inom offentliga anställningar på uppemot 35 procent.
      I Sverige får lönetagaren en gigantisk löneökning i verkliga tal. Var ledig fyra dag och få 94 procent av lönen. Ja tack. Man kan diskutera fördelningen mellan hur mkt lönesänkingen ska vara men 25 procent för att få 80 procent mindre är ändå en fair deal om alternativet är att du sägs upp. Eller om det inte är bättre att en det blir en kortare massarbetslöshet hos krogar, flyg och hotellbranshen istället för att hålla dessa verksamheter flytande med skattepengar.

      Radera
    3. Nu är det så länge sedan jag hade en arbetsgivare att jag blir tvungen att blotta min okunskap, men har man inte karensdagar?

      Radera
    4. Sorry, pratade om permiteringsstödet och det gäller från dag 1 som jag förstått det. Sjukskrivning finns det tack och lov karensdag på, eller karensavdrag som det heter nu. Men det är ju borttaget i och med Covid och får väl anses rimligt om vi vill ha mindre snuviga personer på arbetsplatsen.

      Radera
    5. Aha, permitteringsstöd har jag ännu mindre koll på.

      Jaså, det är borttaget. Ja, lite rimligt är det. Samtidigt stör det mig att folk ska kunna ta ledigt för att titta på ishockey eller ruska tupp till TV1000.

      Radera
  8. Taxiförare, skoputsare och frisörer bland andra har ju historiskt fått ta en del skit för att de pratar aktier när vi är kring toppen. Teletubbies officiella twitterkonto hade bitcointema i dagarna....

    Förslag på blogginlägg, mängden zombiebanker/företag och pengaströmmar in i bolag som ej gör vinst. Sistnämnda behöver ju ej vara fel men kan ju ses som en varningssignal.
    // Erik G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar inte vad dessa yrkeskårer har gjort för ont. Gemensamt för samtliga är ju att de träffat väldigt mycket folk med olika bakgrund. Frisörer utbildade i Sverige var dessutom troligen skitbra i skolan för annars hade de inte kommit in på frisörutbildningen.

      Oväntat med Teletubbies! Det tillhör inte det kulturutbud jag tar del av, men hade du bett mig hitta på något osannolikt program att snacka bitcoin hade jag inte kommit på ett bättre exempel.

      Bloggidén känns för avancerad för mig (plus att jag försöker att inte vara så mycket domedagsprofet), så den får någon bloggande läsare gärna stjäla. För idén är nog bra, bara inte för mig.

      Radera