tisdag 13 april 2021

Alternativa arbetsformer

När jag berättar att jag inte haft en fast anställning sedan år 2000 blir folk nyfikna. Kanske till och med sugna att följa efter, vad vet jag.

Det enklaste och kanske vanligaste sättet (tillika det sätt jag använder) är att starta eget. För att för omväxlings skull vara lite systematisk tänkte jag ta egenföretagande i ett eget inlägg imorgon. För det finns ju fler sätt.

Ett är att välja timanställning. Någon kommer att reagera på ordvalet. Lyssnar man på statsmedia och LO är det lätt att tro att ingen väljer det frivilligt utan att det är en anställningsform man tvingas till av elaka arbetsgivare, men faktum är att en del aktivt väljer behovsanställningar, en eller flera parallella. För det där med behov går åt bägge håll. När man inte har tid eller lust att jobba låter man bli. Är man bra får man nya chanser.

Projektanställningar av olika slag går både att administrera själv eller dra genom ett bemanningsföretag eller vikariepool. För femton år sedan jobbade jag själv extra på somrarna, på företag som hade sin högsäsong då, men vars personal ändå ville ha sommarlov. Min egen verksamhet hade lågsäsong så det passade bra att dra in lite okomplicerade pengar på det viset.

Som frilans kommer du förr eller senare träffa på företag som inte vill anställa dig för tillfälliga uppdrag för att administrationen är för krånglig. Då kan du gå via en faktureringstjänst, företag som fakturerar uppdragsgivaren, betalar lön till dig och tar en slant för besväret. Min högst personliga bild är att detta är särskilt populärt hos skådespelare. Kulturarbetare lider ofta av svår administrationsångest.

För allra bäst tycker jag att det är att starta eget, fakturera själv, behålla kontrollen och alla pengar (förutom drygt hälften som staten lägger beslag på). Mer om egenföretagande imorgon!

21 kommentarer:

  1. Håller med om att timanställning har två sidor. För egen del har jag en fast anställning hos arbetsgivare som sällan (aldrig) tillämpar inbeordring och har valt timanställning på arbetsplats där det ofta tillämpas.
    Ser fram emot morgondagens inlägg!

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra andras erfarenheter! De man hittar på nätet är ju i regel de som är väldigt nöjda eller ännu oftare väldigt, väldigt missnöjda. Det finns bra och dåligt med det mesta.

      Radera
  2. Jag har en fast anställning med timbetalning. Så jag är garanterad min 92,5% tjänst, men om de e lugnt så kan jag gå hem tidigt, eller om de e mycket så kan jag jobba över. Är väldigt nöjd med det upplägget

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får du övertid direkt eller är det "mertid" fram till 100 %? Det där är ett oskick jag minns och irriteras över från att jag själv jobbade deltid.

      Radera
    2. Mertid till 100% såsom arbetstidslagen föreskriver. Jag var dock en sv de sista som fick så mycket på papper, de nya kullarna får 3h per vecka på papper.

      Radera
    3. Ja, i slutändan blir det ju ändå ett givande och tagande. Är jobbet och lönen bra, arbetsgivaren resonabel osv kan man kanske leva med mertid istället för övertid. Jag tycker att det är idiotiskt att det överhuvudtaget får vara så. Jobbar jag 30 timmar per vecka är det ingenting som säger att min 31:a timme är mindre värd för mig än den 41:a för någon som jobbar 40 timmar.

      Radera
    4. Helt klart, men lagen är vad den är. Arbetsgivaren är väldigt resonabel (avdelningschefen iaf, som sköter allt vad gäller ledighet o extra timmar). Lönen är helt ok för vad jobbet är och familjen klarar sig i dessa tider när frugan e arbetslös o a-kassan e helt dum i huvudet.

      Radera
    5. Har en känsla av att a-kassor alltid varit hopplösa, oavsett tider. Tror inte jag vet en enda människa som fått ut a-kassa på ett smidigt sätt under arbetslöshet.

      Radera
    6. Har faktiskt 4 exempel i min direkta närhet i närtid som fått/får ut A-kassa på ett smidigt sätt så det är möjligt! För egen del sa jag upp min korta period av inbetalning för drygt 5 år sen och samtliga som får höra det ser skräckslagna ut och kan inte förstå mina argument. Tur att vi får tycka och göra annorlunda, åtminstone för tillfället.

      Vänligen Annelie

      Radera
    7. Jag tycker också att a-kassa är överskattat. Särskilt för unga människor med stort kontaktnät och/eller bra utbildning. Tar de hellre ett sämre jobb än att gå arbetslös är ju väntevärdet på a-kasse-inbetalningarna snudd på noll.

      Radera
    8. A-kassan tyckte hon skulle söka jobb i hela Sverige trots att jag har fast jobb o vi har barn i skola. Deras lösning var att jag skulle säga upp mig o flytta med o sen söka jobb där hon får jobb.

      Radera
    9. Det låter som ett rätt uselt förslag faktiskt. Vad skulle ni göra med skolgången under tiden ni letar jobb, låta barnen hoppa från skola till skola runt om i landet? I väntan på att hemskolning blir tillåtet :)

      Radera
    10. Det förtäljer dom inte, deras ansvar går ju inte dit, utan bara att håva in medlemsavgifterna och göra det så jobbigt för de som ska ha ersättning.

      Radera
    11. Ja, det är ju enklast så. Den enda a-kassa jag varit med i hade en telefonsvarare där man inte kunde prata in meddelande, inte heller stå i kö. Den sa bara "Just nu är det många som ringer, var vänlig försök igen". Att ringa dem från mobiltelefon på 90-talet (någon krona per samtal?) under extremt kort telefontid när 99 av 100 samtal resulterade i att man fick betala för att ha lyssnat på en telefonsvarare var tålamodskrävande.

      Radera
  3. Appropå alternativa arbetsformer: 19-åriga Amelie loggar in på börsen mellan lektionerna på värmdö gymnasium, där hon köper en bulle i valutaparet EUR/AUD och tar hem några hundralappar. Hon siktar på att gå i pension vid fyllda 45 år, säger att "det vore helt fantastiskt".

    I sann SVT-anda är det självklart en sorts form av "debatt" efter inslaget, där rådighet efter rådighet utvecklas, såsom:


    - "det finns appar där det är JÄTTEENKELT att handla - och man kan vara ganska ung och gör det DESSUTOM - har ni något ansvar"

    - "Ni har Bull och Bearprodukter med JÄTTESTOR hävstångstångseffekt - är det LÄMPLIGT att UNGA människor kan, kan gå in och handla dom här"

    -"Ni har massa nya unga kunder, nån gång kommer en nergång, de här kunderna har aldrig varit med om någon nergång, det har gått jättebra de senaste månaderna - vad tänker du om den här SITUATIONEN"

    Frida Bratt och Mohammaud Shalu får spekulera i studioreporterns olika påståenden

    Från gårdagens Aktuellt, se från tidsindikatorn 21.42 -34.12
    som påas med
    -"Många, inte minst unga, har givit sig på att handla med aktier i hopp om att kunna tjäna snabba pengar på upp- och nergångar. "

    https://www.svtplay.se/video/29611344/aktuellt/aktuellt-12-apr-21-00-4?modalId=8LdE5QY

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snart dags för "Löparn" att återuppstå i något mainstreamprogram ska vi se, då är det garanterat försent att snöra på sig skorna och springa åt andra hållet.

      Radera
    2. Jag tog Amelie lite i försvar (https://sparosverige.blogspot.com/2021/03/den-som-ar-fri-fran-drommar-kastar.html) när kvällstidningarna skrivit om henne, men det var innan jag fått reda på att hon säljer coaching för 3000 kr. Men okej, om någon tror att de kan få så mycket hjälp av en person som varit på börsen ett par år är det upp till dem.

      Ska vi ha artonårsgräns för myndighet måste man väl få vara myndig då. Ansvaret för att unga människor (över 18) riskerar att förlora pengar måste de unga själva ta.

      Löparn är vit medelålders man, så jag tror att vi kan vara rätt säkra på att inte SVT kommer att upplåta någon plats åt honom. Fast det kanske är överflödig information för någon som kallar sig Hanna Stjärne ;-)

      Radera
  4. Sedan jag i höstas sa upp min fasta tjänst och gick till timanställning på samma arbetsplats har samtliga kollegor börjat att investera i aktier och/eller fonder på Avanza. De är nog också sugna på lite mer frihet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Kan tänka mig det när de märker skillnaden i sin direkta närhet.

      Radera
  5. I ett land som Sverige så är de ökande möjligheterna att planera sin skatt något som är lockande som företagare. Dvs det blir allt mindre lockande att vara vanlig anställd i detta land. Planering av sin skatt blir allt mer relevant för var dag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast då måste man väl ner i AB-träsket. Hittills har jag snarare löst det genom att inte lönearbeta så mycket utan hellre lägga tiden på att förkovra mig inför framtiden. Fritid är än så länge en obeskattad resurs.

      Radera