lördag 24 april 2021

Effektiv bakning

Att det kräver en massa tid att baka är en seglivad myt. Möjligen är det ibland av slöhet, men ännu oftare av okunskap, som det hävdas att man måste välja mellan heltidsjobb och hembakt bröd. Nu när jag bakat allt mitt bröd i över ett halvår är jag förvånad över hur lätt det är. Det kräver framförhållning, men inte särskilt mycket arbetstid.

Jag ska illustrera vad jag menar genom att visa den effektiva baktiden. Jag använder ett recept jag redan bloggat om, men principen är densamma för allt bröd.

Bakningen går att dela in i följande sju etapper:

  1. Värm vatten, lös upp jästen och blanda ihop alla ingredienser (5,5 minuter).
  2. Jäsning (30 minuter).
  3. Smörj formar och häll ner degen där (3 minuter).
  4. Jäsning (30 minuter).
  5. In med brödet i ugnen (0,5 minut).
  6. Grädda (30 minuter).
  7. Ta ut brödet – i tid! (1 minut)

Det är alltså bara fyra av sju punkter som kräver bagarens medverkan, totalt 10 minuter, mot 90 minuter då degen sköter sig själv. Så här ser arbetstiden ut, men lite uppspeedad så att ni slipper följa mitt liv i realtid.


Fast även tio minuter är ju tid man kan lägga på något annat, kan någon invända. Ja, jag vet ju inte vad ni gör på dagarna, men ni kanske har någon dötid att utnyttja. Dra ihop degen medan du lagar mat. Baka när du ändå kokar potatis eller steker fläsk. Lyssna på radio, titta på tv eller prata i telefon samtidigt. Kanske inte i kombination med degkroksbearbetningen, då skulle den du pratar med bli irriterad. Men det jobbet tar tre minuter. Har du inte tre lediga minuter i veckan är bröd ditt minsta problem.

49 kommentarer:

  1. Skrattade gott åt detta: "det hävdas att man måste välja mellan heltidsjobb och hembakt bröd." :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, jag har hört alla möjliga dumheter. Här är en kvinna som anser sig tvungen att leverera veganska matlådor till sina barns skola och därför inte kan jobba:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/i-skelleftea-nekas-barn-vegankost-moa-tvingas-laga-matlada-till-barnen
      "För hennes familj är läget nu ohållbart.

      – Jag kan inte jobba, mitt liv är begränsat av det här. Vi kommer att flytta härifrån, säger Moa Havby"

      Radera
    2. Såna där artiklar gör min dag. Tack.
      En fråga relaterad till bakning, har du testat surdegsbröd? Har tidigare inte haft något behov av det men nu har priset på jäst stigit astronomiskt mycket att jag börjat baka med surdeg istället.

      Radera
    3. Man baxnar, men det kan vara kul ibland.

      Jag fick en surdeg och testade ett tag, men fick aldrig riktigt till det. Jag gillade inte smaken, men det är möjligt att det hade gått att lösa. Däremot har jag börjat experimentera med att använda mindre jäst, så det funkar som "hedge" till de höjda jästpriserna.

      Radera
    4. Ja man behöver inte fundera någon längre stund varför det skiter sig med det mesta i samhället när man läser sånt. Tar alltid halva jästmängden när det nyttjas, får bara stå och jäsa lite längre. Surdeg har ju nackdelen (utöver smaken om man anser det vara ett problem) att man måste börja kvällen innan. Funkar ofta bra men ibland vill man vara spontan och crazy.

      Radera
    5. Vill man vara riktigt spontan behöver man kunna köpa bröd, så det har jag kommit ifrån. Jag tror att min surdeg blev för sur. Kanske hade det funkat om jag slängt halva och blandat ut den, men jag ledsnade. Ett halvt paket jäst i veckan (och då räknar jag högt) kostar mig c:a 60 kr/år, jag orkar inte krångla för att få ner det.

      Radera
    6. Numer använder jag 1/4 av ett jästpaket till 1 liter degvätska. Funkar utmärkt. En bagare sa en gång att det är för mycket jäst i recepten så då drog jag ner mer och mer på jästen. Har inte gjort någon ekonomisk kalkyl på det hela

      Radera
    7. Bra tips! Jag har aldrig funderat över förhållandet mellan vätska och jäst, men i fortsättningen ska jag kolla på det. Jag har halverat ibland för att kolla skillnaden och bara jag väntat tillräckligt länge blir det bra.

      Någon tidigare på bloggen föreslog att man kunde dra ner till ett minimum, att några gram är tillräckligt för att dra igång processen.

      Jag tycker inte heller att pengarna spelar så stor roll. Om jästkostnaden på en större deg blir 50 öre eller 2 kr gör ingen större skillnad för mig i slutändan, jag driver ett enpersonshushåll och inget bageri.

      Radera
    8. Precis! Det är inte de ekonomiska aspekterna som gör att jag minskat jästförbrukningen så radikalt. Det började med att jag en gång helt enkelt hade för lite jäst till det jag skulle baka, så då halverade jag mängden jäst. Och sen har det fortsatt utav bara farten :) jag lägger det öppnade jästpaketet i en glasburk med lock så håller den bra. Nu har jag även fryst in en bit jäst men har inte provat baka med den ännu. Vill ha lite ofryst jäst i beredskap ifall det inte funkar.

      Radera
    9. https://images.app.goo.gl/XQCHKMnCxguXHkx6A är det samma Moa?

      Radera
    10. Marie: Själv har jag bara vecklat ihop paketet och dragit en gummisnodd runt. Det funkar för ett par veckor.

      Jim: Tror inte det, men nog finns det likheter :)

      Radera
  2. Brukar ta tillfället i akt när jag sitter i nått digitalt möte. På med hörlurar, gör nått annat. Städar, bakar, tvättar...

    Video avslagen såklart, bara ljud...

    Aldrig fått så mycket gjort hemmavid som det senaste året....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är för tekniskt klantig för det upplägget. Det skulle ha gått en vecka innan mina kollegor klagat på att min dammsugare saboterat videomöte :)

      Radera
    2. Äsch. Suttit i möten där deltagare spelar tennis samtidigt....

      Radera
    3. En kompis berättade så sent som igår att han hade en kollega som var ultralöpare som brukar springa med headset och ha möte under löprundan, men tennis var nästan ännu mer skruvat.

      Radera
    4. Sen finns det ju olika typer av städning. Dammvippande och hylltorkning är hyfsat tyst och är tillräckligt hjärndött för att gå att göra även om man behöver prata

      Radera
    5. Ja, det skulle vara det då.

      Radera
  3. Den stora vinsten i att baka själv ligger väl ändå i att man slipper självplåga sig med att äta matbutikernas äckliga bröd?
    Man får säga att industrin varit duktig med sin marknadsföring, att de lyckats vänja folk vid den skitmaten.
    Visst kan man åka till ett riktigt konditori, men det tar extra tid och med svenska skatter (moms på arbetsgivaravgiften osv) blir det inte direkt billigt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vilken som är den största vinsten, om det är att priset blir en tredjedel, att smaken är bättre eller att man slipper en massa konserveringsmedel.

      På konditori må du slippa en eller två av punkterna, men då är inte priset tre gånger högre längre, utan kanske fem.

      Radera
  4. Jag har gått så långt att jag till och med införskaffat en Ankarsrum för mitt brödbak. Anledningen är helt enkelt att desto längre man jobbar med degen, desto bättre blir brödet. Dessutom kan jag meddela att man inte behöver värma vattnet, så där kan du spara in några minutrar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har jag potential att få goda bröd för jag tycker ofta att det blir för långtråkigt att knåda, så jag försöker minimera den tiden.

      Men visst går väl jäsningen snabbare om man har ljummet vatten? Det är visserligen inte arbetstid, men ändå. Och några minuter är det inte, max en. Under tiden vattnet värms förbereder jag de andra ingredienserna.

      Radera
    2. Knådning är supertråkigt, därav min dyra maskin som sköter det åt mig.

      Egentligen hänger det ihop. Kallt vatten löser upp jästen. När du sedan knådar bröder ordentligt så vill du jobba upp glutentrådarna i brödet. Då tillför du också värme, som sedan får brödet att jäsa. Så många proffs (som jag har hört) tycker man ska använda kallt eller åtminstone kallare än fingertemp för att inte ta död på jästen när den sen knådas som då kan bli för varm. Typ så har jag förstått det. Sen gillar ju jag kalljästa bröd som man gör på kvällen och sen stoppar in i ugnen på morgonen. Väldigt härligt!

      Radera
    3. Det vore det kanske värt. Jag älskar min hushållsassistent, men den är nog betydligt billigare. Vad kostar en sån där maskin?

      Jag tror inte att det är någon risk att mitt arbete alstrar så mycket värme att det dödar jästen.

      Problemet med kalljäsning är att det ofta dyker upp oväntade grejer så att jag inte hinner baka på morgonen. Idag t ex gick jag upp kl 8, men hann inte äta frukost förrän 10.30 eftersom det dök upp en massa akut skit att hantera.

      Radera
    4. Jag hade tidigare en Electrolux men tyckte den lät för jäkla mycket. En Ankarsrum kostar väl mellan 5000-6000 kr beroende på om man lyckas hitta den på rea eller lyckas pruta (där är Elgiganten bra). Jag tycker personligen det är värt det eftersom de tydligen har en riktigt lång hållbarhet (vissa har haft sina i 20ish år) och du kan köra stora degar om du vill.

      Nä, med tanke på att du knappt arbetar degen så tror jag inte det heller ;)

      Fördelen med kalljäsning är att det kan stå tills du är redo. Men absolut, jag förstår dig!

      Radera
    5. Menar du att det alltså finns någonting bra överhuvudtaget med Elgiganten?

      Men jag förstår vad du menar. Jag har nog haft min hushållsassistent i åtminstone femton år, och maskinen jag gör nyponsoppa med (https://3.bp.blogspot.com/-IxDEZvmwd-k/WAAC49AEPGI/AAAAAAAABRg/r0VY0kysQPEqa9l1OMIGldZLGUcAAF0bgCLcB/s1600/nypon4.JPG) har hängt med i c:a 70 år.

      Radera
    6. Vet inte om ni missuppfattar varandra eller om jag missuppfattat er: ni pratar i princip om samma maskin, assistenten från Ankarsrum och Electrolux alltså

      https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Electrolux_Assistent

      Vid börsnotering/upprensning av Electrolux passade inte trotjänaren in längre och såldes av/iväg. Maskiner som håller i typ femtio år eller antagligen mer passar väl inte in i konceptet med fast fashion i köket. Dåliga utsikter om tillväxt kan man tänka sig resonemanget gick bland ekonomerna på huvudkontoret: lägg ner eller sälj till nån tok utanför vårt kungadöme. Problemet löst, och bonusen inhöstades.

      Radera
    7. Mer historik kring maskinen (för nördar)
      https://www.ankarsrum.com/se/om-ankarsrum-assistent/

      Radera
    8. Den gamla varianten av assistenten har ju evigt liv. I familjens ägo finns iaf en som är minst 50 år och en annan som är (inte i samma kök).
      Det bortglömda men trevliga investmentbolaget Traction äger Ankarrum men lönsamheten är sisådär prislappen på produkten till trots.

      Radera
    9. Text föll bort. Vi tar det från början.

      Den gamla varianten av assistenten har ju evigt liv. I familjens ägo finns iaf en som är minst 50 år och en annan som har 30+ år på nacken (inte i samma kök).
      Det bortglömda men trevliga investmentbolaget Traction äger Ankarrum men lönsamheten är sisådär prislappen på produkten till trots

      Radera
    10. Anonym: Både Ankarsrum- och Electrolux-apparaten var Saras, och det var hon som pratade om bägge, så inga missförstånd här.

      Lordcashpoint: Jag tror att det hänger väldigt mycket på hur man tar hand om grejerna, även om de där som köptes på 1950-talet förmodligen hade högre kvalitet.

      Radera
    11. Och eftersom jag har ägt båda två kan jag meddela att det INTE är samma maskin. Jag känner också till historiken men tyvärr håller dagens Electrolux assistent inte samma standard som den gamla typen. Det här är den Electrolux assistent jag pratar om: https://www.electrolux.se/kitchen/small-kitchen-appliances/kitchen-machines/kitchen-machine/ekm5550/

      Radera
    12. Och ja, ibland så finns det bra saker med Elgiganten! Jag köpte min på Cervera men en polare köpte sin på Elgiganten och hade lyckats pruta.

      Radera
    13. Att det går att pruta på Elgiganten förvånar mig egentligen inte. Varje gång jag varit där har säljarna känts som hämtade från en marockansk marknad. "Prislappen gäller inte, det är ett... tryckfel. Jaha, står det ett annat pris på hemsidan? Det var märkligt, men det är det högre priset som gäller..."

      Radera
    14. Hahaha! Jag har väldigt lite erfarenhet av Elgiganten så du har säkert rätt :) Just ibland kanske det dock kan vändas till en fördel?

      Radera
    15. Ja, om man orkar. Varje gång jag handlat där har jag tänkt att det här får bli sista gången. Senast var några år sedan.

      Radera
  5. Helt rätt Sparo, man behöver inte sluta jobba för att hinna baka sitt eget bröd. Ändå har jag, konstateras skamset, slutat baka det mesta av mitt dagliga bröd själv sedan några år tillbaka. Förr när jag var mellan jobb gjorde jag som dig.

    Får nöja mig med att det finns potential till ytterligare kostnadsbesparingar när arbetslivet avslutas. Eller gå ut i köket och sätta en deg. Jag kör med torrjäst oftast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara gör't! Inte ska du väl behöva sluta jobba förrän du kan ta dig tio minuter för att baka. Troligen går den tiden att pressa också, om man aktivt letar efter lättbakade recept och gör samma flera gånger.

      Radera
    2. Använder inga recept, freebasar allting. Har jobbat med matlagning i ett tidigare liv i slutet på 80-talet och det är ett av mina största intressen sedan över 40 år tillbaka i tiden.

      Radera
    3. Och då snackar vi antagligen om sju minuter. Bara dra igång och slippa skammen ;-)

      Radera
  6. Såg dagens rubrik och tyckte först det stod "Effektiv banking" och trodde att det blir en effektiv dräpa mot bankerna på ett speciellt anglo-svenskt vis ala` Sparo. Lite förutfattade meningar har man allt.

    Vad använder du att videofilma med förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen att göra dig besviken. Till mitt försvar är det himla svårt att gardera sig för associationer man får om man läser fel ;-)

      En gammal Samsung-läsplatta, men även om den säkert inte är något vidare tror jag anledningen till den dåliga kvaliteten mer är min bristande förmåga än utrustningen.

      Radera
  7. Jag kör nästan uteslutande jäsning över natten och gräddning direkt på morgonen. Jag tycker det blir bättre bröd med en väl tilltagen jästid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det så. Jag har gjort det ibland, så jag är inte motståndare till konceptet. Jag vet bara väldigt sällan på kvällen hur min morgon blir. Det vore nog lättare för mig att sätta degen tidigt på morgonen och grädda femton timmar senare. Det borde kvitta för degens dygnsrytm.

      Radera
    2. Haha! Det kanske blir ett SURdegsbröd! Tack, jag hittar ut själv...

      Radera
    3. Haha! Gör jag klart det på morgonen borde det bli ett surdegsbröd för att matcha bagarens sinne.

      Radera
  8. Du bakar på känsla? Alltid imponerande! Skulle aldrig kunna måtta ut 7 dl mjöl genom att hälla direkt ifrån påsen, kan lika gärna bli 4-11 dl.

    Borde verkligen själv börja baka bröd då det är något som jag njuter av att äta på helgmorgnar. I nuläget köper jag ibland (de få gånger jag handlar på fredagar) färskt bakat bröd för 20-30 kr/limpan i butik, men kan säkert baka en likvärdig för 5-10 kr beroende på brödsort (gillar mest bröd som 'Boule Aux Céréales' som finns på Willys). Verkar dock vara lite drygare att hålla på med surdeg.

    Brukade för några år sedan köpa nybakt surdegsbröd av en vän som bakade av rent intresse, 10 kr/limpan (vilket var vad ingredienserna kostade). Those were the days!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Northernlightsinvest skrev att han "freebasar", jag gör det inte. Jag ställde bunken på en våg innan jag började med mjölet. 1 dl mjöl=60 gram, så först slog jag på 180 gram havregryn, sedan fyllde jag på med övriga mjölsorter. Möjligt att det blir lite mer eller mindre av någon sort på det viset, men är totalvikten rätt blir volymen också det.

      Det bröd jag bakade nu har jag räknat ut kostar en tredjedel av Willys billigaste bröd (som jag köpte på den tiden jag köpte jag bröd, inte bara för priset utan för att jag faktiskt gillade det), så har du högre krav på bröd blir nog skillnaden ännu större.

      Det är drömmen, att hitta folk som gillar att göra det man själv ogillar. Särskilt bilmekaniker, svetsare och sånt jag inte ens försöker fuska inom.

      Radera
  9. Det är disken som är der jobbiga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, jag brukar fylla bunken med varmt vatten och slänga ner redskap och bestick i den redan under gräddningen så att inget torkar fast. Sedan är det bara plåten/formen kvar.

      Radera