söndag 27 juni 2021

150 kr hyreshöjning sprängde smärtgränsen

Det fick bli ännu ett dyk ner i det journalistiskt svarta hål som kallas Sveriges Radio. Denna gång är det 70-åriga Yvonne som inte har råd med hyran av sin tvårummare i Falun pga en hyreshöjning på 150 kr!

Det är ungefär det vi får veta i Charlotta Rådman Frans reportage. Vi får däremot inte veta hur hög hyran är eller vad Yvonne får ut i pension (bara att hyran sväljer halva inkomsten). Inte heller får vi reda på hur länge Yvonne bott i lägenheten, vad hon tjänade när hon flyttade in eller hur hon hade tänkt klara detta. Vi ska bara tycka synd om Yvonne.

Och visst tycker jag synd om Yvonne, men mest av allt undrar jag hur hon kan ha levt 70 år utan att ha sparat en enda krona. För att klara sitt uppehälle måste hon låna pengar av sin 90-åriga mor. Oklart om mamman har sparkapital eller om hon varje månad lägger undan av sin pension för att betala för dotterns liv.

Som jag ser det finns två huvudsakliga alternativ. Ett är att det finns rimliga skäl till Yvonnes fattigdom, bortom hennes egen kontroll. Hon kanske lidit av psykisk ohälsa, oavlönat tagit hand om en sjuk anhörig eller av annan orsak fått sin privatekonomi raserad.

En annan möjlighet är att hon levt för dagen helt ansvarslöst och plötsligt upptäckt att klockan slagit pension varpå hon fått nästa överraskning, att pensionen blev lägre än lönen och att hon överhuvudtaget inte tagit höjd för det utan saknade marginaler. Nu, fem år senare, har hon fortfarande inte försökt göra något åt det, sänkt sina kostnader eller försökt få hyra en etta av det kommunala bostadsbolaget.

Om det är alternativ två som gäller finns det ungefär en miljon svenskar jag tycker mer synd om. Tyvärr räckte inte public service-budgeten på 8,7 miljarder för att ta reda på hela historien.

34 kommentarer:

  1. Hur de lyckas göra av med 8,7 miljarder SR/SVT och på vad?

    Borde var som kyrkoskatten att man själv kan gå ur om man vill.

    Sen hade man kunnat behålla P4 då den har en funktion vid beredskap/kris mm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen aning.

      Det var ju så innan. Sedan bestämde sig Moderaterna m fl för att tvångsanslutning var rätt väg att gå.

      Radera
  2. Aftonbladet kör många sådana reportage nu äldre kvinnor deltid innom vården.
    Stenfattiga och inget sparat ,,hemma med barn skilsmässa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske blir det extra många under sommaren. Inte mycket händer och journalisterna vill ha semester. Perfekt att bunkra upp snyfthistorier.

      Radera
    2. "Inte mycket händer", det beror på åt vilket håll man tittar. Jag har för mig att vi har en liten regeringskris, ett större sportevenemang pågår inom Europa, ett virus roar sig med att förändra sig litegrann för att skaka om hela världen, lite sprängningar av olika sort i Mellanöstern (den här gången kan palestinierna inte skylla på elaka grannen eftersom det är inom den egna befolkningssfären), ett lands flygvapen har kanske hotat ett annat lands fartyg när den befann sig där den sagt att den skulle på internationellt vatten och priskrig mellan jordgubbsförsäljarna i hipsternas högborg Hammarby Sjöstad.
      Och då har jag ändå varit väldigt offline hela helgen eftersom jag haft roligare för mig.

      Spargrisen

      PS det där jordgubbspriskriget är ju så väldigt lokalt så de navelskådande nyhetsförmedlarna tyckte det var det viktigaste som hänt i helgen :-D DS

      Radera
    3. Vi har haft en regeringskris sedan 2010, fotboll spelas exakt jämt, viruset kommer vi ha i evinnerliga tider nu när politiker och andra upptäckt hur bra det är att skylla precis allt på och krig i Mellanöstern har det varit så länge jag kan minnas.

      Jordgubbskrig har jag däremot missat helt.

      Radera
    4. Men vi har ju också haft snyftreportage om stackars jungfrufödande 10-barnsmamman med inte ett öre sparat exakt jämt. Eller i alla fall så fort det blir sommar, jul, sportlov, höst, fullmåne eller en dag innan lönen kommer.

      Är det verkligen så att folk har svårt att klara sig på sin pension om den är lite lägre än lönen? Det är ju en hel del utgifter som försvinner när man slutar åka till jobbet och dessutom blir många "nöjes"aktiviteter billigare, tex kollektivtrafiken. Och har man barn så är de i de flesta fall vuxna och har flyttat nån annanstans så den utgiften har också minskat betydligt till pensioneringen (gäller inte medelålderskrisande gubbar som skaffar ny kull barn lagom till pension).

      Spargrisen

      PS Apropå köerna till systemet före midsommar som du skrev om, så KAN de bero på att lönen för de flesta inte kom förrän i torsdags. Innan dess har tydligen många tomt på kontot och kan inte handla. Det där beteendet har jag aldrig förstått. DS

      Radera
    5. Och även om man skulle ha höga utgifter efter pensionen så får man väl ta höjd för det! Det är liksom ingen hemlighet att pensionen blir lägre än lönen.

      Har man slut på kontot inför midsommar borde man hålla sig från spriten helt och hållet :)

      Radera
  3. Denna historia är ju huvudet på spiken angående hur dåligt det journalistiska arbetet är nu för tiden. Man får aldrig veta hela historien, fattas alltid följdfrågor och eget grävande av journalisten.

    Bristen på saklig information är det som ställer till det för oss alla till slut! Vad är sant? Vad är vinkeln i denna historia? Vem ska man lita på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är antagligen därför Sverige har världens mest livaktiga alternativmedia. Jag minns att jag redan för tjugo år sedan ofta började med att läsa artikeln och sedan kollade vad som stod på Flashback. Inte för att jag nödvändigtvis vill ha snaskigt skvaller utan helt enkelt för att jag ville läsa hela historien, inte bara en enskild journalists subjektiva vinkel.

      Radera
    2. Det finns några gyllene talesätt inom kåren som kan vara värda att lägga på minnet för oss som konsumenter av journalistik:
      "kolla aldrig en bra story"
      "tre är många"
      "journalister är lata"

      Kan kompletteras med ett uttalande av en inom skrået som lät ungefär så här :
      " det är jag som bestämmer vad orden betyder, inte någon akademi eller myndighet"

      Tycker dessa tillsammans sammanfattar ganska bra varför många/de flesta alster vi mediakonsumenter får ta del av ser ut som de gör.

      Radera
    3. Det kan stämma. Numera läser jag sällan artikel i SR/SVT och de stora drakarna med mindre än att jag får ett direkt tips om att göra det.

      Radera
    4. Läser sällan DN men idag var Helmersons ledarstick rätt ok. Lider med offret där pappan tvångförmyndar både hennes kropp och hennes 50 miljoner USD.

      https://www.dn.se/ledare/erik-helmerson-befria-britney-och-alla-andra-kvinnor-som-kontrolleras-av-patriarkatet/

      Radera
    5. DN gillar inte min annonsblockerare. Å andra sidan gillar inte jag DN så det känns rätt okej :)

      Men håller med om Britney Spears (och en massa andra människor som omyndigförklarats i USA på tveksamma grunder). Leave Britney alone!

      Radera
  4. Snyggt! Jag saknar också följdfrågorna som man knappt får ställa i Sverige. "Har du något eget ansvar för din pension t.ex?"

    Den här hittade jag på AB idag:
    https://www.aftonbladet.se/minekonomi/pension/a/M3zqzr/knackt-av-dromjobbet--blev-fattigpensionar

    Den här typen av artiklar kommer ju ut med jämna mellanrum eller kan det röra sig om en marginell ökning inför stundande extraval? Nej, det kanske är lite långsökt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte jättehög pension, men är verkligen 12780 kr så himla dåligt? Jag har sällan eller aldrig gjort av med mer. När jag tjänade hälften sparade jag undan pengar, har alltid haft bil, köpt min bostad kontant osv.

      Tror inte att Aftonbladet är så utstuderade, det är nog mest känslostyrt och slumpartat.

      Radera
    2. Ganska provocerande artikel ändå. "Har jobbat heltid i stort sett hela sitt yrkesliv". Många år med extraskift också. Men inte en enda krona sparad?

      Hon har arbetat deltid några år "när barnen var små" - 5 år? Och sedan varit sjukskriven mellan 54-65 år och troligen också tidigare i livet pga ryggbesvären?
      "Började inom vården som 17-åring" - troligen inom hemtjänst eller dylikt, strötimmar. Sedan (efter gymnasiet) måste hon ha läst sin utbildning. På den tiden 2-årig sjusköterskeutbildning + hennes specialisering (på 1 år?).
      Vi säger att hon var 19 år när hon började studera (direkt efter studenten), 3 år till specialisten (21 år), blir med barn och jobbar deltid i 5 år (26 år), sjukskriven av och till pga ryggbesvär x antal år? Och sedan permanent sjukskrivning mer eller mindre från 54 års ålder. Hon har troligen arbetat heltid i max 28 år (vilket också är mycket) men artikeln får det att låta som det är i 40 år eller ännu mer. Sedan har hon inte lyckats spara en enda krona själv verkar det som, under 28 år med heltid (+ extra). Det är nästan imponerande.

      Sedan håller jag med om 12780 kr netto per månad inte är så dåligt med 10-15 år av sjuskrivning.

      /Arbetsplanen

      Radera
    3. Om jag fick ryggbesvär pga mitt jobb skulle jag tänka att det är ytterligare ett skäl till att ha en buffert och kunna ta sig därifrån (kanske rentav leta efter ett annat jobb innan jag tvingas sjukskriva mig i elva år).

      Radera
    4. Mhm! Jag förstod det dock att det var "utmattningen" som gjorde henne sjukskriven mellan åldrarna 54-65 år, inte ryggvärken. Att vara utmattad i 11 år är länge, men det kanske är möjligt det med (går ju inte att mäta adekvat), men att inte hitta något annat passande arbete under 11 år är orimligt.

      /Arbetsplanen

      Radera
    5. Om utmattningen till del beror på ryggvärken som fortsätter under alla år är det nog fullt möjligt att vara utmattad i elva år eller ännu längre.

      Radera
  5. Hög tid för en sammanslagning av SR/SVT/Utbildningsradion. Sedan en delning i en Public Servicedel, med ett Rapport eller Aktellt och krisinformation. En kommersiell del som man får prenumerera på. Där läggs Melodifestivalen, Gift vid första ögonkastet och sån skit. P3 som vill vara Rix/Mix/NRJ kan finansieras med reklam som konkurrenterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle föredra en nedläggning.

      Radera
  6. Det som slog mig är varför kärringen inte någon gång under hela sitt liv har öppnat det röda kuvertet eller loggat in på minpension.se. Vad man får för pension kan ju knappast komma som en blixt från klar himmel?

    Sen borde de s.k. "journalisterna" ha kritik för alltför ytliga och faktaresistenta artiklar som endast verkar finnas för att tycka synd om tanten...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Personligt ansvar? Du verkar ju lika bakåtsträvande som jag!

      Åtminstone får man ju den känslan när alla uppgifter som skulle kunna avgöra om det verkligen ÄR synd om henne saknas i artikeln.

      Radera
  7. Märkligt hur det alltid är kvinnor i vården som sliter ut sig i dessa artiklar. Aldrig några gubbar på lager, byggen eller från industrin. Man kan lätt få intrycket att slitsamma jobb bara finns i den offentliga sektorn. Som någon LO-ekonom påpekade häromdagen, den största gruppen på arbetsmarknaden är faktiskt, hör och häpna, privatanställda arbetare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i, det verkar onekligen som att media har en slagsida här.

      Radera
    2. Mer intressant är att S tidningarna inte gör mer än skriver tycka synd om artiklar. Samtidigt vet vi ju alla att det är deras eget parti som genom alla felprioriteringar orsakat situationen med sparbeting och personalbrist och stress i tex vården. Det sägs ingenting om.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Jag vill inte försvara några politiker, men jag tycker nog att många felprioriteringar görs av privatpersoner, helt utan politisk hjälp.

      Radera
    4. Ibland är du partisk och ibland helt objektiv, vet inte riktigt var jag har dig sparo ;)
      @gustav Skillnaden mellan gubbarna och gummorna är att gubbarna får betalt för sina trasiga kroppar, det får inte gummorna.

      Radera
    5. Jag är alltid helt objektiv. När du tycker att jag är partisk är antagligen när du tycker att jag tycker fel.

      Radera
  8. Brukar inte dessa snyftartiklar dyka upp i samband med att ett visst stort parti kommer med lite olika floskler om höjd pension och så? Kanske finns nått mönster som man kan försöka hitta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt, men de kommer ju alltid med floskler så jag tror ändå mer på sommarteorin. Journalister vill ha semester så då bunkrar de upp med artiklar innan.

      Radera
  9. Läste en krönika i min lokaltidning som försökte få det till att det var synd om en manlig pensionär som bodde själv på Östermalm i en femma på 130kvm för 11 000 /mån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore möjligen synd om honom ifall marknadshyror införs och siffran blir 31000 :)

      Radera