tisdag 22 mars 2022

Golv i vedbod

Det ingick en trevlig vedbod i mitt husköp. Vi snackar inte om ett upprest tak för att hålla snön och regnet borta, detta är ett riktigt hus. Just nu (som de flesta av mina hus) behöver taket läggas om, men det regnar inte in.

Däremot var det stampat (fast ganska ojämnt stampat) jordgolv och det är inte optimalt för vedförvaring. Dessutom finns det ingen belysning och när det är mörkt och man balanserar en vedkorg i famnen samtidigt som man försöker låta bli att snubbla på vedklabbar insåg jag att här finns rum för förbättring.

Så jag la ett golv med världens billigaste byggmaterial – lastpallar. De finns i två storlekar, helpallar på 120x80 cm och halvpallar på 60x80 cm. Faktum är att de är ganska tåliga och slitstarka, och även om de har lite olika utseende är storleken exakt eftersom de används i industrin. Det får bara diffa 3 mm på längd och bredd och så noga var det definitivt inte här.

För att slippa släpa runt på pallar (de är tunga också) började jag med att göra en skalenlig skiss och kom fram till att jag behövde använda både hel- och halvpall. Halvpallar tror jag faktiskt folk slänger efter en oavsett. Riktiga europapallar i fullstorlek, stämplade med ”EPAL”, ”EUR” eller liknande, betingar ett värde, men har man känselspröten ute kommer man att hitta gratispallar mot bortforsling.

Det här är inte första gången jag bygger med pallar, i Stockholm gjorde jag möbler av dem. Och jag tycker ärligt talat att det är ett underskattat byggmaterial. Internet är fullt av fiffiga människor som byggt både golv, bord och hela hus av lastpallar.

Nu är vedboden fylld av pallar som jag spikat ihop för stabilitetens skull. Över förväntan, om jag får säga det själv. En extra bonus att man får luftgenomströmning under vedtravarna. Mm, uppmärksamma läsare märker att de där travarna lyser med sin frånvaro just nu. Ännu en sak att ta tag i.

16 kommentarer:

  1. Ett förslag från en som en gång i tiden haft tillgång till en större vedbod:

    Dela upp boden i två (eller tre) där du har ved i olika stadier av torrhet. Färsk (årets skörd), på g (legat nått år eller två) och torr (denna binge plockar man ur).

    När man sedan tömt den torra flyttar man skyltarna (om man nu vill ha sånt) så den tomma bingen heter färsk etc. Du fattar…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé. Hittills har jag köpt färdig ved, kluven och torr, men det kan nog vara bra att ha möjligheten att dela upp den om den kommer från olika år. Mer än två delar har jag nog inte utrymme för.

      Radera
    2. Tycker nog det ser ut som plats för tre 😉. Ställ pallar på högkant.

      Dessutom kan jag tänka mig att du som nu bor på landet kanske kan köpa direkt av grannar (eller tar ner deras och då får som tack för hjälpen) eller i alla fall någon gång tar ner ett eget träd eller två. Då är det pinfärskt och behöver ligga ett tag innan det går att elda med

      Radera
    3. Snarare tvärtom, skulle jag säga. Nästan varenda granne har skog och hydraulisk vedklyv. Egna träd har jag knappt.

      Radera
  2. Aah, ok! Oavsett, om du får tag på nyfälld, nyklyvd ved behöver den ligga ett tag. Utan att faktiskt veta så tycker i alla fall jag att den borde vara billigare i inköp å lagrings/torkutrymme har du ju…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi får se. Jag håller på nu och försöka få tag i ved till i höst eftersom jag i princip fått slut nu och inte vill riskera det nästa år. Förutom vedboden har jag en lada på 400 kvm och spela med.

      Radera
  3. Ser bra ut. Nocken på huset ser dock lite svack ut ? Eller är det något konstigt perspektiv. Annars kan det behöva riktas upp vid ditt takbyte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt att det bara handlar om takpannorna, men helt säker är jag inte förrän jag plockat ner dem. Planen är ny råspont och läkt, men behövs det reglas upp på något vis får det också göras. När det här är klart vill jag ha ett tak som håller länge.

      Radera
    2. Förstår det. Takplåt törs man väl knappt nämna åt dig !?? ;) Det är enklast enligt mig, räntar på fort när man börjar lägga den, lätt att få luftning, inte mycket trä så inte mycket som kan ruttna bort med tiden.

      Men det är ju bara som jag tänker. Jag vet att du hade ett förråd av gamla takpannor liggande.

      Radera
    3. Det är inte givet. Jag gillar takplåt och hade det här huset stått lite mer undanskymt hade jag nog satsat på det. Nu är detta det första man ser när man kommer in på tomten och dessutom har jag som sagt hittat och gjort rent ett lager av pannor.

      Radera
  4. Bra jobbat! Så, förutom huset och ladan och vedboden, finns det fler skrymslen på tomten? Hönshus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns några stycken. Hönshus har jag tänkt ha i den vänstra delen av vedboden, bakom den vänstra dörren på översta bilden. Och så ett litet "kryp-ut" på baksidan där de kan hänga och kackla när de vill vara ute.

      Radera
  5. Stiligt! Jag har byggt små förrådsbodar på landet av lastpallar och plywood. Mer av tillfällig karaktär, men om jag målar så kommer de hålla länge. Nu hade jag begagnad plywood, men annars funkar masonite bra, klarar väta otroligt bra jämfört med vad de kostar. Jag gillar verkligen att bygga saker när frihetsgraderna är lite begränsade, dvs att jag ska använda lastpallar. Jag har några "mått" jag måste förhålla mig till. Annars ritar å ritar jag, och kommer aldrig till skott. Sett många likt dig som byggt utemöbler, de ska jag kika närmare på. Sonen kan ta pallar på sitt jobb, så tillgången är nästan obegränsad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plywood är ett slitstarkt material som jag tycker även går bra att jobba med. Masonit är jag inte lika förtjust i.

      Jag har begränsat med utemöbler. Å andra sidan vet jag från tidigare boenden att det ändå är sällan det sitter någon i dem, så det är inte högt prioriterat.

      Radera
    2. Plywood är otroligt tåligt. Men masonite är billigare, så för temporära konstruktioner funkar det bra. Tål väta fint. Det tuffa är att det inte är lim i masonite. Bara sammanpressade träfibrer. Men håller med, plywood är fint!

      Tänk så många altaner som byggts, som aldrig används. Stora tryckimpregnerade schabrak. Samma som din tanke om utemöbler. En bänk duger gott, det har vi på landet.

      Radera
    3. När jag flyttade från en lägenhet utan balkong till en med såg jag framemot att sitta där ute. Jag la ett fint trallgolv och ställde ut växter bara för att konstatera framåt hösten att jag i stort sett inte suttit där.

      Radera