söndag 13 mars 2022

Ska brottsligheten tömma Sverige?

Fick upp en artikel i flödet jag tycker borde få mer uppmärksamhet. I gruppen 20-50 år med eftergymnasial utbildning kan 76 procent tänka sig att flytta från Sverige. Den vanligaste orsaken (även om det inte framgår ifall det också är den tyngst vägande) – vädret – kan vi inte göra så mycket åt, men några av de övriga går att påverka, som otrygghet, höga skatter och dålig sjukvård.

Brottslighet/otrygghet är dessutom en av de främsta orsakerna till att t ex danskar och norrmän inte kan tänka sig att flytta till Sverige. Så de företag som får svårt att rekrytera välutbildade svenskar kan inte räkna med att fylla på arbetsstyrkan utifrån heller.


Sverigebilden.

När politiker frågas ut om sådana här uppgifter och undersökningar brukar de hävda att folk har fel. Det är jätteliten risk att utsättas för ett våldsbrott och färre dör av yttre våld. Det är visserligen sant. De flesta drabbas inte direkt av våldet och tack vare mobiltelefoner och att vård som tidigare bara fanns på specialkliniker nu är standard i varenda ambulans är det fler som överlever knivhugg och skottskador.

Men om jag blir nerslagen hjälper det mig föga att det är statistiskt ovanligt, och faktum är att jag märkte skillnad i mitt eget beteende mot slutet i Sverige. Jag har gått nattetid i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och en rad andra städer utan att vara rädd för min säkerhet, men de senaste åren fanns det platser i min egen hemkommun som jag undvek även dagtid. Jag tog en annan väg när jag såg eller hörde ett ungdomsgäng i situationer där jag tidigare inte hade brytt mig.


Jag tar tre chipspåsar i bänkpress.

Då tillhör jag ändå den grupp som går mest under radarn. Varken ung eller gammal, kvinna eller kortväxt. Även om man hade vetat att jag inte varit i slagsmål sedan mellanstadiet finns det bättre offer. Så även om jag inte drabbats av våldet och klarade mig från den svenska vården med livet i behåll (genom att söka riktig vård utomlands när svensk inte fanns) blev det påtagligt.

Så vare sig politikerna vill eller inte är de skäl som anges reella, vilket tveklöst kommer att drabba företag i Sverige. Kanske väljer de till och med att undvika svensk etablering till förmån för andra länder där det kommer att vara lättare att hitta eftersökt kompetens. Därmed blir svenska skatteintäkter lägre, vilket leder till ännu högre skattesatser och/eller sämre polis, sjukvård och skolor. Att sticka huvudet i sanden kan möjligen rädda nästa val, men inte landet.

35 kommentarer:

  1. Håller helt med. Är själv i den åldersgruppen och funderar starkt på att inom kanske 5 år flytta ut. Då är brottslighet bara en faktor. Även skatter, vänstermupperier och lite geoarbitrage väger in.

    Den starkaste faktorn är egentligen inte hur det är idag utan snarare känslan av att det ständigt blir sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg heller ingen ljusning och kände mig säker på att bli en bitter gamling som sörjer över ett liv som tagits ifrån mig ifall jag inte hade flyttat på jakt efter ett nytt liv.

      Radera
    2. "Den starkaste faktorn är egentligen inte hur det är idag utan snarare känslan av att det ständigt blir sämre."

      Känslor grumlar förnuftet. Att "det var bättre förr" är väl en klyscha om någon. Faktum är att det mesta var sämre förr. Självklart finns det problem i Sverige och vissa saker var till och med bättre förr. Men det gäller att göra en förnuftig analys av hur landet ligger och inte gå på känslor. Sverige är ett bra land att leva i. Jag håller med dig om "vänstermupperierna" och då särskilt "genusmupperierna". Men det var inte bättre förr. Vänstern hade sin storhetstid på 60-70-talet men därefter har det gått utför. Kapitalismen och liberalismen har, om du ursäktar språket, knullat skiten ur vänsterrörelsen. Vänsterns försök att göra comeback i politiken genom feminismen slutade i kvinnliga förebilder som Blondinbella och Bianca Ingrosso som kränger smink och fillers så att det dammar om ansikspudret och stänker av det injicerbara fyllmedlet. Så kan det gå när man förlorar problemformuleringsprivilegiet, som genusvetaren sa. Det finns ingen anledning att flytta från Sverige. Ser ni inte att vi vinner?

      Radera
    3. "Sverige är ett bra land att leva i."

      Det är väl också en känsla?

      Allt var inte bättre förr, allt är inte bättre nu. Jag vet inte vilka "vi" som vinner, men jag var inte med i den gruppen.

      Radera
    4. Att det är bättre nu är förut kan jag till viss del hålla med om. Däremot följer det inte av det att framtiden kommer vara bättre än nu. Jag skulle säga att de mörkaste molnen är en alltmer auktoritär miljövänster och ökande korruption och aktivism inom det offentliga.

      Radera
    5. "Det är väl också en känsla?"

      Det kanske det är. Det går egentligen inte att svara på vilket land som är bra att leva i utan att först ha definierat vad som gör ett land bra/dåligt.

      "Jag vet inte vilka "vi" som vinner, men jag var inte med i den gruppen."

      Med "vi" menade jag "vi som tror på individens frihet". På vilket sätt har du inte fått mer att säga till om i ditt liv? Sveriges ekonomiska utveckling (avregleringar, sänkta skatter, låg inflation mm) har gynnat näringslivet och i förlängningen Stockholmsbörsen. Hushållens disponibla inkomster har ökat under lång tid. De senaste 20 åren har uppgången varit stark. Det har väl gynnat ditt "ekonomiska oberoende". Listan över saker som är bra i Sverige är lång: allemansrätten, avgiftsfria universitetsutbildningar, högkostnadsskydd för sjukvård/läkemedel/tandvård, längst medellivslängd i världen (tillsammans med Japan, Kanada och Australien), hög boendestandard (för de som har bostad) mm.

      "Jag skulle säga att de mörkaste molnen är en alltmer auktoritär miljövänster och ökande korruption och aktivism inom det offentliga."

      Jag vågar inte uttala mig om ifall korruptionen ökar i Sverige men Sverige hade så sent som 2021 en av de minst korrupta offentliga sektorerna i hela världen enligt Corruption Perceptions Index. Så även om du skulle ha rätt i att korruptionen är ökande så ökar den från en väldigt låg nivå. Jag tror att det är lätt att få för sig att det är bättre i andra länder.

      Jag upplever också ökande aktivismen i det offentliga men jag är inte säker på att aktivismen faktiskt ökar. Politiska aktivister har länge använt lärosäten, media mm för sina politiska syften. För 30 år sedan tvingades TV3 sända TV i Sverige från London via satellit medan Televerkets personal skickades ut för att stänga en radiostation för att den sände reklam. Televerkets monopol upphörde 1993. Året efter började företag erbjuda internet till privatpersoner. Nuförtiden beror vår uppfattning om samhället inte bara på statsmedia. Det kanske inte är aktivismen som ökar utan det kanske är vi som har fått upp ögonen?

      Radera
    6. När det gäller den personliga friheten skulle jag säga att den aldrig varit så hotad som nu. Det största (?) oppositions(?)-partiet Moderaterna har lagt flera riksdagsmotioner om tvångsmedicinering och Sverige är ett av få I-länder där man inte får hemskola sina barn. Tvärtom läggs förslag om att göra förskolan obligatorisk från tre års ålder. Får man inte ta ansvaret för sin hälsa och för sina barn är man inte fri.

      Korruption. Det ligger i sakens natur att den är dold, men t ex tror jag inte att Reinfeldt, Löfven, Wallström och Tegnell hade fått internationella toppjobb utan att Sverige lagt stora skattepengar på att finansiera intressen utanför Sverige. Korruption? Jag vet inte.

      Om den offentliga aktivismen inte ökar beror det kanske på att den redan ligger på en extrem nivå. Var det 85 % av de anställda på SVT/SR som röstade vänster? Häromdagen visade en undersökning att 80 % av forskarna i Norge har tydlig vänsterprofil. Vet inte vad motsvarande siffra är i Sverige. Det faktum att sånt inte ens forskas på säger kanske en del.

      "Nuförtiden beror vår uppfattning om samhället inte bara på statsmedia."

      Jag slås ganska ofta av hur många som tar precis ALL sin information i samhällsfrågor från statsmedia och ytterligare 2-3 källor med samma åsikter och ointresse av att ge nyanserade bilder. Om vi tar Covid igen, har de exempelvis ingen aning om att Pfizer dokumenterat nästan 1300 biverkningar för sitt vaccin eller att Bill Gates i en tv-intervju beklagat att Omicronvarianten gett människor ett naturligt skydd och därigenom gjort ett mycket bättre jobb än de kemiska vaccinen. För deras 3-4 nyhetskällor har inte sagt ett ljud om det.

      Radera
    7. Jag vet inte om jag håller med dig om att den personliga friheten aldrig har varit så hotad som nu. Jag är inte säker på att hotet mot den personliga friheten var mindre förr. T ex tvångssteriliseringarna genomfördes med "varierande grad av frivillighet".

      Anders Tengells nya jobb senior expert för WHO i Genève behöver inte bero på korruption. Tegnell är matematiker, läkare och har lång arbetslivserfarenhet inom området. Han är nog ganska kvalificerad för uppgiften. Löfvén och Wallström inte fullt lika så. Jag håller med dig om att många politiska reträttpositioner liknar "dold korruption".

      "Om den offentliga aktivismen inte ökar beror det kanske på att den redan ligger på en extrem nivå."

      Jag tror det. Den är nog maxad.

      "Jag slås ganska ofta av hur många som tar precis ALL sin information i samhällsfrågor från statsmedia och ytterligare 2-3 källor med samma åsikter och ointresse av att ge nyanserade bilder."

      Visst är det så men var det bättre förr? Nuförtiden har vi möjlighet att själva söka information (men kan man lita på sökmotorerna?). Förr i tiden hade du aldrig fått reda på biverkningarna och Bill Gates beklagande om SVT/SR hade valt att inte rapportera om dem. Att MÅNGA nuförtiden hämtar ALL sin information statsmedia är inte sämre än att ALLA förr hämtade ALL sin information från statsmedia. Förr hade vanligt folk i princip inga andra källor att gå på än statsmedia. Internet har revolutionerat informationsfriheten. Tillgången till information var definitivt inte bättre förr!

      Radera
    8. Nej, alla individers personliga frihet har inte slagit bottenrekord den senaste tiden. Men exempelvis de tvångssteriliseringar du pratar om genomfördes ju i rätt mycket lägre skala än de tvångsmässiga medicinska ingrepp som föreslås nu.

      Och nej, jag säger inte att just Tegnells jobb måste vara korrupt. Hans nya arbetsgivare kanske inte ens fått med sig att han var ytterst ansvarig för att ge hundratals svenska barn narkolepsi genom att försäkra dem om att Pandemrix var ofarligt. Å andra sidan hade jag kunna rabbla tio namn till och då är jag långt ifrån expert.

      Svårt att jämföra media nu och tidigare. Men det faktum att vi KAN ta reda på saker nu spelar ju ingen roll för den breda majoritet som ändå inte gör det. När jag var ung såg man antagligen större skillnader mellan Aftonbladet och Expressen än man idag gör mellan Svenska Dagbladet och Flamman. Internet (så länge vi får ha det i sin nuvarande form) har revolutionerat informationsTILLGÅNGEN, det är skillnad. Sen menar jag inte att allt är sämre nu, absolut inte! Men påståenden som "Sverige är ett bra land att leva i" måste problematiseras med frågan "Jämfört med vad?".

      Radera
    9. "Men exempelvis de tvångssteriliseringar du pratar om genomfördes ju i rätt mycket lägre skala än de tvångsmässiga medicinska ingrepp som föreslås nu."

      Det är sant. Dock är vaccinationsviljan hög i Sverige så i praktiken skulle "bara" om 20 % av befolkningen tvångsvaccineras. Sedan tycker jag att tvångssteriliering är sju resor värre än tvångsvaccinering. But hey that may be just me.

      "Internet (så länge vi får ha det i sin nuvarande form) har revolutionerat informationsTILLGÅNGEN, det är skillnad."

      Ja informationsfriheten på internet ska vi vara rädda om. Den är absolut inte självklar. Informationsfrihet är rätten att ta del av och inhämta information och andras yttranden. Du har rätt i att internet framförallt har revolutioenrat informationsTILLGÅNGEN. Men utbud och efterfrågan hör ihop. Att informationsTILLGÅNGEN har ökat leder troligtvis till att fler också använder sig av sin informationsfrihet - dvs rätten att inhämta information - genom att söka information bortom statsmedia. Därmed inte sagt att majoriteten gör det.

      Radera
    10. "Men påståenden som "Sverige är ett bra land att leva i" måste problematiseras med frågan "Jämfört med vad?"."

      Jämfört med de flesta av världens cirka 200 länder (inkl de flesta nordiska länder även om skillnaden är marginell mellan Sverige, Norge och Danmark):
      https://www.usnews.com/news/best-countries/rankings/quality-of-life
      https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Country_Index

      Radera
    11. "inkl de flesta nordiska länder även om skillnaden är marginell mellan Sverige, Norge och Danmark"

      Kanske inte bättre än de nordiska länderna men inte mer än marginellt sämre. Jag står fast vid att Sverige är ett bra land att leva i. Till och med jämfört med Danmark, Norge och Finland.

      Radera
    12. "Dock är vaccinationsviljan hög i Sverige så i praktiken skulle 'bara' om 20 % av befolkningen tvångsvaccineras."

      Beror lite på hur man räknar. Men rimlig media och allsidig information tror jag siffran skulle vara betydligt högre. Inte för att jag tycker att det inte "räcker" med att var femte svensk mot sin vilja ska behöva ta ett nödgodkänt medicinskt preparat.

      "Jag står fast vid att Sverige är ett bra land att leva i. Till och med jämfört med Danmark, Norge och Finland."

      Då är det bra att den möjligheten finns för dig.

      Radera
  2. Det där med vädret köper jag inte, det är den feges svar och ett sätt att kunna bejaka sin egna inbillade höga moraliska position.

    Som personligen drabbad, nersparkad av ett gäng på fem och fått en hel sommar i ryggläge, fortfarande lätta men, ser jag andra bevekelsegrunder än det hemska svenska vädret.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur undersökningen lades upp, men uppenbarligen kunde man nämna flera faktorer och då kan ju vädret vara en av dem. Hur illa får var och en bedöma. Själv flyttade jag till ungefär samma breddgrad, så i mitt fall var det inte en flyttfaktor.

      Radera
    2. Sant. Personligen tycker jag vi har kanonväder och då har jag varit runt jordklotet. Visst, det är inte alltid som man skulle önska och en grådaskig november är ju inte någon boost, men i det stora hela älskar jag variationen.

      Skulle inte vilja byta det mot ständig värme som jag nu bara antar skulle vara det lockande alternativet. Levt ett tag på sådana ställen och det är inte för mig iaf.
      /Jonas B

      Radera
    3. Jag vill också ha årstider, men november kunde jag gott tänka mig att hoppa över.

      Radera
  3. Rätt uppenbart att du kan tjäna pengar på att hjälpa andra som vill slippa Sverige. Sparo Konsult AB "jag hjälper dig till ditt nya hemland Norge".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, bevare oss! Inte vill vi ha hit en massa svenskar :)

      Radera
    2. Haha!! Norrmännen invaderar Jämtland varje helg och lov. Tror inte det är mer än rätt att vi hederliga svenskar köper oss ett hus i Norge. Snart kommer vi. Vem f-n vill bo kvar i Europas farligaste land, med våldtäkter, grovt våld, skjutningar och bombdåd i nivå med rena krigszoner. För att inte nämna en skola i fritt fall. Eller sjukvård där du får vänta på akuten i 18 timmar eller i dö i vårdkön. Har faktiskt svårt att hitta någonting som fungerar bra i Sverige idag jämfört med 30 år sedan. Vet ni något?
      // Janne

      Radera
    3. Det där kan du inte skylla på mig ju :)

      Radera
    4. Till Janne: Skatteverket fungerar bättre idag än för 30 år sedan. Skatteindrivningen är mycket mer effektiv idag.

      Radera
    5. Mm, det är ju bra att det går fint att betala skatt ;-)

      Radera
    6. Också till Janne: Nej, frustrationen man känt både när man stått bredvid och när man hoppat in i sandlådan för att försöka förhindra destruktionen av en gång en av världens mest välfungerande länder…
      …jag klandrar ingen som plockar hem sina poletter och lämnar skutan. Jag har själv ingenting som nödvändigtvis binder mig kvar. Viljan att förändra till det bättre då.

      Fallerar detta hårt kanske jag går i Sparos fotspår då. Kanske inte Norge men ett land som förstår att värna sina egna medborgare.
      /Jonas B

      Radera
  4. Jag försöker få mina barn att tänka sig ett liv utanför Sverige. Det går utför rejält och jag har inte för avsikt att stanna själv allt för länge. Varje kväll är det 'learning english' som godnattsaga varpå de nu helt utan någon egentlig ansträngning kan göra sig förstådda på ett vettigt språk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har de nytta av oavsett. Jag är glad att jag inte har barn i svensk skola. Fattar samtidigt att det inte är alla som kan flytta bara så där. Men jag tror att du gör rätt.

      Radera
  5. Du har fel i sak. De flesta unga svenska killar drabbas av våld en eller flera gånger. De misshandlas och rånas. Alla yngre manliga släktingar och några av de kvinnliga har blivit mångkulturellt misshandlade eller rånade. Det polisanmäls som regel ofta inte ens. En känd sportjournalist skrev ju i veckan hur hans tredje son blivit rånad nu också, så det är inte jag som fantiserar. Så ser verkligheten ut för unga pojkar och män.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Polischefen har i intervjuer sagt att det kommer att bli värre i minst tio år framåt. Alltså, minst tio år.
      Vi får väl se om den s.k. generation villebråd, som då har erhållit rösträtt, har förmågan att ändra på sin vardag genom att nyttja sin demokratiska möjlighet.

      Tyvärr är det väl låg sannolikhet för det. Naturligtvis kommer det att utställas löften i och omkring val vart fjärde år eller så, men att vardagen skulle förändras i någon annan riktning än den nuvarande inriktningen är det inte mycket som pekar på.

      Radera
    2. Gustav: Har jag sagt något annat? Jag konstaterade väl bara att jag själv är för gammal (eller för ung) för att hamna i den värsta skottlinjen just nu.

      För övrigt förstår jag att det inte polisanmäls. Jag skulle aldrig polisanmäla något i Sverige där jag inte måste det för försäkringsbolagets skull, och eftersom jag aldrig haft personskadeförsäkring gäller det inte vid misshandel. Det är ju ingen idé. Polisen löser ju knappt ens brott när man ger dem hållbara bevis på silverfat.

      Anonym: Det blir det säkert, men jag förstår inte heller vad som ska kunna bli bättre om tio år.

      Radera
  6. Jag är i 35-årsåldern. Kommer att lämna landet under hösten om allt går som det ska. Tydligaste hindret just nu är en viss grupp som bokat upp alla tider för att skaffa pass hos polisen, för att sedan sälja dessa tider på Facebook.

    Kan tillägga att jag är höginkomsttagare som i princip aldrig nyttjar offentlig service. Nu tar jag mina resterande ca 30 år i yrkeslivet jag har kvar, och drar. Det ska bli kul att bidra i ett land som uppskattar och tar hand om sina invånare.

    Hejdå Sverige, lycka till i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till själv!

      Det där med passtiderna har väl också att göra med ett uppdämt resbehov? Fast redan när jag skaffade pass, förra våren, var det rätt hopplöst. Jag bokade till slut passtid i Norrtälje för att få ner kötiden.

      Det är inte utan att jag funderar över hur politikerna tänkt få ihop ekonomin när sådana som du, som hade kunnat försörja ganska många med skattepengar, slutar att göra det.

      Radera
    2. "Tydligaste hindret just nu är en viss grupp som bokat upp alla tider för att skaffa pass hos polisen, för att sedan sälja dessa tider på Facebook."

      Sparos följare klagar ofta på att folk gnäller och säger att man ska ta ansvar för sin situation. Om du inte bara hade varit höginkomsttagare utan även högbegåvad så hade du löst problemet med passtiderna lätt som en plätt: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/svart-att-fa-tid-for-nytt-pass-i-stockholm-sa-fick-han-tid-snabbare

      Radera
    3. Kallade du mig just för höginkomsttagare? I så fall får jag önska dig välkommen hit för då utgår jag ifrån att det är första gången du är inne på min blogg. Jag är inte och har aldrig varit höginkomsttagare. Däremot har jag alltid haft ännu lägre utgifter än inkomster.

      Själv tycker jag att den givna lösningen borde vara att passtiden är personlig och inte kan bokas för att säljas vidare. Plus givetvis att kopiera den norska modellen som innebär att man bara får slarva bort sitt pass två gånger. Den som gör det för tredje gången får vara utan.

      Radera
    4. Nej. Det var inte dig jag kallade för höginkomsttagare. Den som skrev det här som jag kallade för höginkomsttagare: "Kan tillägga att jag är höginkomsttagare som i princip aldrig nyttjar offentlig service.".

      Radera