fredag 4 mars 2022

Slut på pengar?

En effekt av kriget i Ukraina är att allt fler tar ut allt mer kontanter. 63 miljoner eller 34 procent merän väntat på en enda dag. Folk är tydligen rädda för cyberattacker.

Det ska vi nog vara, men inte bara nu utan alltid. När Bankomats vd säger att det inte är någon risk att kontanterna tar slut eftersom "bankomaterna fylls på kontinuerligt" kommer jag att tänka på Per Albin Hanssons uttalande om att ”vår beredskap är god”. Grejen är ju att i samma stund som man säger motsatsen blir beredskapen genast sämre. Kanske har Bankomatchefen rätt, men lek med tanken på att det finns risk att kontanterna tar slut, vad skulle hon säga då?

Att det inte är någon risk såklart. För i annat fall är det inte bara ett risk utan ett faktum. Orsaken till att pengarna tar slut är förresten oväsentlig. Det behöver inte ens finnas rationella skäl. Kommer ni ihåg när toapappret tog slut 2020 för att alla sprang och köpte av rädsla för att det skulle ta slut? Det kvittade att toapapper är en av få dagligvaror Sverige normalt är självförsörjande på, det tog slut ändå.

Då är toalettpapperskonsumtion ändå otroligt mycket lättare att räkna på. Det produceras exakt en rulle för varje rulle som förbrukas. Till skillnad från pengar som finns mångdubbelt fler på pappret än i verkligheten. Det är inte möjligt att ta ut mer än en bråkdel av världens pengar i kontanter.

Sen vet vi ju inte vart kriget tar vägen. Kanske blir det långvarigt och kanske blir det verkligen en massa hackerattacker. Skulle någon av storbankerna råka ut antingen för det eller för ett helt vanligt datorhaveri kommer bankomaterna gå ännu varmare än nu, och det är jag inte alls säker på att de klarar, hur kontinuerligt de än fylls på.

29 kommentarer:

  1. Man ska inte heller glömma att om bankerna töms på kontanter för fort så kan de få problem med balansräkningen och faktiskt gå omkull. Ett så kallat bank-run.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att de ser till att slippa det. Nuförtiden är det ju nästan omöjligt att få ut mer än tiotusen utan att lämna in en omfattande skrivelse som berättar vad man ska göra med dem.

      Radera
  2. Andra inlägget på samma ämne. Det är väl nu jag måste gå in och påpeka att du har tendens till hording? Jag undrar om det är nyttigt att läsa för mycket negativa nyheter? MÅnga brukar ju spå att världen går under 10 gånger av 1.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är andra gången jag nämner Ukraina i bloggen. Fortsätter kriget kan det tyvärr bli fler.

      Radera
  3. Jag drog öronen åt mig redan när regeringen i Canada började låsa konton och lade ut något på FB om nyttan av kontanter.
    Inte haft vägarna förbi en bankomat än, men när jag har det tänker jag plocka ut 5-10.000 kontant att förvara säkert. Bättre förekomma än förekommas.
    //Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanada är ett bra exempel på varför kontanter behövs. Ingen vet när demokratin avskaffas av en folkvald ledare.

      Radera
    2. Vänta lite nu. Att kontanter har ett värde förutsätter att det finns en tilltro till landet ifråga, dess ledning och finanser. Finns inte det så blir det som i Ryssland nu. Dvs värdet av valutan går mot noll. Det är det scenariot ni pratar om ovan om jag förstår er rätt. Vad ska ni då med kontanter till? Elda med kanske?

      Radera
    3. Fast det gäller ju digitala pengar i samma utsträckning. Trist att ha sitt sparkapital i en valuta som blir värdelös, men det sker lika mycket oavsett om du har dem på banken eller i madrassen.

      Radera
    4. Ja, och då kokar det ju inte alls ned till form (digitalt el kontant). Utan snarare hur man allmänt skyddar sig mot den faktiska och mer reella risken, dvs att politrukerna försämrar penningvärde varje dag enligt sina egna mål. Man får äga reala tillgångar, aktier, se till att vara belånad osv. Fundera på vilka länder man äger i så att man är diversifierad där.

      Radera
    5. Ja, ifall ända risken vore att ens valuta blir värdelös, men jag tror t ex inte att svenska kronan blir värdelös (eller ens tappar i värde) för att en svensk storbank utsätts för en cyberattack som får hela nationen att ta ut cash.

      Radera
    6. Nja fast titta på utvecklingen av kronan mot chf eller usd över lång tid. Inget vidare alls. Ett faktum och inte en spekulativ risk om temporär kontantbrist.

      Radera
    7. Så är det, men det är ju något som har pågått i decennier och inte kopplat till tillfällig brist på kontanter.

      Radera
    8. och det är bland annat därför som folk vänder sig till krypto, de har börjat förstå hur skör fiat-valutor faktiskt är. Just nu handlas det krypto som aldrig förr i ryssland och ukraina för att befolkningen(arna) försöker rädda sitt spara samt ha något som man kan ta ur landet vid flykt. Kontanter är inte roligt att ha när man ska passera en gräns.

      Radera
    9. Ja, alla nackdelar som brukar tillskrivas krypto kan uppenbarligen även gälla fiatvalutor.

      Den mest skrattretande kritiken tycker jag är att krypto kräver så mycket ström. Det är ju inte precis så att alla datorer som håller ordning på våra bankinnehav i "gammelvalutor" drivs med luft.

      Radera
    10. Visst är fiat skör. Men kom för tusan inte och säg att det är mindre risk att i nuläget gå all in krypto! :)

      Radera
    11. Nej, och jag har inte tänkt gå all-in i vare sig det ena eller det andra.

      Radera
    12. Frågan är hur stor risk det är att inte ha någon krypto alls?

      Radera
    13. Det är också ett intressant sätt att se på det. Har hört resonemanget förr. Om exempelvis bitcoin kommer att ha så mycket bättre utveckling än alla andra valutor som en del tror, då är det ett himla tapp att stå helt utanför.

      Radera
  4. Investeraren. Jag förstår precis hur du menar, det skyddar ju inte denna för. Då är guld bättre, vilket jag ordnat för ett femsiffrigt värde. Kontanter åtkomliga är bra i en mindre katastrofal situation. Då jag ändå inte är all-in på börsen så är det mig personligen egalt om jag har 10.000 i cash eller på nollräntekonto.
    ///Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag motsätter mig inte heller diversifiering. Inte guld och andra råvaror heller.

      Radera
    2. Diversifiering är nog säkraste vägen framåt även i denna fråga. En härlig hög med kontanter att använda vid lite enklare cyberattacker och en stor hård påse med guld om vi får en fullständig systemkollaps.

      Kanske även en respektingivande hagelbrakare i fall någon skulle vilja ta dina prylar ifrån dig.

      Radera
    3. Jag antecknar hagelbrakare :)

      Radera
    4. Min bästa investering måste ha varit ett armbandsur som jag alltid velat ha. Ja, jag har ursinne. På tre år har det ökat från inköpets 42.5k till nästan 80k. Samtidigt har jag glädjen att äga en dröm.
      //Jonas B

      Radera
    5. Jag har klocka i mobilen :)

      Radera
    6. Hagelbrakare och guld? Alltså herregud, vad har den här bloggen för läsare :) Har ni egen fält haubits i garaget också eller? Glöm inte en personlig bunker, byggd för att klara kärnvapen.

      Radera
    7. Investeraren. Nej, jag har ett luftgevär. Och guld.

      Radera
  5. Kontanter och guld är ju obrukbar valuta i den apokalyps som spelar upp sig just nu i svenska folkets hjärnor.
    Ge det några veckor av elände så kommer tandkräm och kaffefilter vara den gångbara hårdvalutan :) Alla som inte borstat tänderna på några dagar förstår precis vad jag menar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vilken apokalyps som spelas upp, men det låter som en jobbig film.

      Radera