fredag 25 mars 2022

Vettig bisyssla?

För två och ett halvt år sedan avslöjade jag att jag ville bli biodlare. Att det skulle ta tid visste jag, har haft mycket att pyssla med sedan dess. En månad efter inlägget dog min mamma, försäljningen av hennes lägenhet tog långt mer tid än jag hade räknat med. Efter det har jag köpt hus, emigrerat och sålt min egen lägenhet. Bland annat.

Men nu drar det ihop sig. Jag är nu med i Norges Birøkterlag, har köpt skyddskläder, beställt bisamhällen och börjat en biodlarkurs. Det är fortfarande långt kvar innan det här blir mer än en hobby, men resan har börjat.


Drottning i mitten på vänstra sidan.

Att den skulle börja i Norge visste jag redan när jag bloggade senast, men det är onekligen ännu en barriär. Min norska är allmänt bedrövlig såväl i tal som skrift, men som alla vet som försökt prata om något specialämne på ett annat språk är det särskilt svårt med fackuttryck. Vet du inte vad bitömmarbotten heter på norska är det svårgissat. Eller som Mona Sahlins klassiker ”What we in Sweden call budgetunderskott”.

Apropå underskott är det än så länge – som vanligt med nya hobbies – bara minusposter. Medlemskapet i biodlarförbundet kostar mig 1100 kr om året, kursen gick på 3400 kr och kläderna 1100 kr. Så redan där var jag uppe i 5600 kr. Bisamhällen, en slunga och diverse verktyg har kostat mig ytterligare 20000 kr.


One giant leap for mankind...

Jag är alltså högt uppe på femsiffriga utgifter utan att ha skördat en enda droppe honung, än mindre sålt den. Jag visste ju att det skulle bli så. Ändå är det ofrånkomligt att tänka att jag hade fått rätt mycket honung för de pengarna.

Förhoppningsvis skrattar jag åt detta om ett par år, när jag badar i honung och beställningar. På en biodlarpodd jag hörde nyligen drog de en sportreferens till någon idrottare som sagt att ”antingen vinner jag eller också lär jag mig en massa”. Jag försöker att se det så. 

31 kommentarer:

  1. Eller hur. Göra något sådant handlar sällan om att det kostar massa pengar i startskedet eller att man får honung att sälja/konsumera senare även om det är en biprodukt (pun intended) av något kul man gör.

    Tycker du kan skratta redan nu jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte ens fått hem bina än, så än så länge väntar jag lite. Men det känns hoppfullt.

      Radera
  2. Norsk skogshonung borde sälja rätt bra i Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det är värt det. Tulldokument, internationell transport och krångel :(

      Radera
    2. Äh du gräver bara en tunnel eller tar skogsväg.

      Radera
    3. Tunnelgrävning känns lite utanför mitt kompetensområde.

      Radera
    4. Går som allt annat att lösa via you tube, rätt underhållande serie (om du skulle få för dig att börja konsumera underhållning):
      https://m.youtube.com/watch?v=WIe5GKyLPek

      Radera
    5. Den fick mig att tänka på "Bombmannen" Lars Tingströms bunker han byggde på tomten :)

      Radera
  3. Grattis! Då är du snart självförsörjande på sötning, pålägg och vax :)

    Ett tips från en smärtsamt erfaren: byt ut tygskor mot kängor eller stövlar och komplettera överdragna strumpor med damasker (eller då gömda i stövlar).
    Åtminstone mina bin är väldigt duktiga på att hitta svagheter i försvaret när de är upprörda, och vid lata dagar och "jag ska bara"-besök har dessa svagheter oftast uppenbarat sig just vid fötterna. Och som av en händelse är fötterna några av de mest svordomsframkallande kroppsdelarna att bli injicerad i.

    Till yttermera visso är bin som hamnat på marken väldigt duktiga på att krypa upp på skor, ner mellan strumpa och sko och klämmas till döds, till både bis och biodlares fasa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självförsörjande på pålägg blir jag inte. Honung är alldeles för sött pålägg för mig.

      Jag är beredd att komplettera min outfit vad det lider, men hoppas på att mina buckfastbin (de är ju fan framavlade för att vara snälla) ska låta bli att stickas. Men visst, klättra uppåt är ju lite binas grej och får man upp dem på benen är risken för konfrontation överhängande.

      Radera
  4. Vi hoppas på goda biverkningar av den här medicinen ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du drabbad av ordvitsvirus tror jag först och främst att du bör flytta från Göteborg :)

      Radera
  5. När byter du namn på bloggen från sparo till honungskungen då? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte förrän bloggen handlar mer om honung än om sparande och det tror jag inte kommer att hända.

      Radera
  6. Det står att du är "snål och rik", är det lov att fråga hur rik?

    Har du exempelvis tre miljoner eller mer investerat i aktier?

    Är ju lite svårdefinierat, ordet "rik".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har jag, men jag tycker egentligen inte att summan är intressant. Det som spelar roll är förhållandet mellan förmögenhet och utgifter. Någon med mycket dyrare vanor än jag skulle antagligen inte alls se sig som rik i mitt läge medan jag som praktiskt taget kan leva på luft tycker att jag är det. Men svårdefinierat är det lika fullt.

      Radera
    2. Vet att du skrev i ett tidigare inlägg att du skulle undersöka utifall du fortfarande är ekonomisk oberoende efter flytten - hunnit med det? Tänker då efter 4%-regeln-ish

      Radera
    3. Nej, jag har ingen aning. Eftersom jag inte hunnit bli av med mitt svenska företag har jag fortfarande pengar i Sverige och vad det kommer att kosta att få över dem hit gör stor skillnad. Dessutom vet jag inte vad det kostar mig att leva och bo i Norge, vilken skattesats jag kommer hamna på osv. Det kommer ta minst hela 2022 innan jag kan säga någonting säkert.

      Radera
  7. Ska du kränga honungen på marknad eller via webshopp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller sälja till Honningcentralen. Eller en kombination av flera. Att stå och sälja på marknader är det som känns mest avlägset just nu, men jag är öppen för alla lagliga sätt att tjäna pengar.

      Radera
  8. Går med liknande fantasier själv, men det ligger nog ett eller kanske två år i framtiden. Ska bli intressant att läsa dina kommande knep om att få det mer lönsamt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det är fler som fastnat! Tycker själv att det ska bli intressant. Känns som att det går att göra ganska mycket både på inkomster och utgifter för biodling.

      Frågan är vad som lönar sig att göra själv och vad som inte gör det. Beror ju också på omfattning. Jag börjar med fyra samhällen och en del som går att göra då är inte möjligt om man har 50 kupor, och tvärtom.

      Radera
    2. Ja jag har ett likadant intresse för höns. Brukar ha 15-20 st och även om det mest blir småpengar är det stimulerande att försöka med olika strategier, samtidigt som hönorna är glada. Och är de 20 kan man göra en del grejer som blir ovärt att försöka om de varit 2000.

      Radera
    3. Höns ska införskaffas här med så fort jag hinner, men där är jag rätt säker på att jag kommer att hålla det i relativt liten skala.

      Radera
  9. Kul projekt. Hur mycket underhåll kräver bin? Jag gissar på att de mestadels sköter sig själva?

    För att maximera lönsamheten kanske honungen kan förädlas till mjöd innan den säljs?
    Fast risken finns väl att det är mer byråkratiskt(eller totalförbjudet) att sälja alkohol.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brygger mjöd på hobbynivå men har kikat lite på reglerna för att sälja alkohol. Det är en väldig massa byråkrati plus en väldig massa skatter på olika delar av processen. Plus skatt för varje procentenhet per liter. Så ska man brygga mjöd så får det bli i stor skala eller för att man har en enorm passion för det. Det är dessutom en väldigt nischad marknad i Sverige. Det är gott och väldigt roligt att brygga men jag tycker det verkar ovärt att bli leverantör till bolaget om det inte ska bli din primära inkomstkälla på fabriksnivå. Jag gillar myset av dammiga damejeanner hemma som får lagras i flera år. Inte samma glädje med elektrifierade bryggverk i rostfritt, lika stora som ditt köksbord.

      Radera
    2. Bin sköter det mesta själva, men periodvis blir det nog ett himla slit med dem, särskilt om man har många bisamhällen på flera ställen.

      Mjöd låter som en kul idé, men inte mer än så i länder där man knappt får sälja alkohol eller är beroende av en statlig inköpare. Och Husmumrik, går det inte att få bättre avans på honungen än på mjöd? Känns som något man skulle kunna göra av mjöd som råkat börja jäsa, inte av honung man kan tappa på burk och sälja till kund.

      Radera
  10. Hur funkar konkurrensen på detta område då? Det är väl ingen direkt brist på lokala honungsodlare antar jag? Hur ska du sälja?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brist och brist, det finns många som har några kupor, men jag tror knappast att Norge exporterar honung så det finns nog plats för fler.

      Antingen säljer man hela lagret till Honningcentralen som köper upp för massproduktion inte olikt det svenska systemet, eller så säljer man på marknaden eller genom en lokal butik eller webbshop/gårdsförsäljning. Jag är inte där än. Spontant känner jag inget större sug efter att lägga energi på försäljning, men det kan ändra sig.

      Radera
  11. Har du funderat på att skapa din egen tvål eller liknande med bivaxet i längden? Kul att använda egenodlat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen skäggvax. Jag såg en video om några munkar som gjorde det. Kanske bara funkar om man är munk, jag vet inte.

      Radera