onsdag 14 september 2022

3930 kr för mat

Jag hade inte räknat med att mina utgifter skulle ses som mer normala i Norge än de gjorde i Sverige, och jag fick antagligen rätt. På samma sätt hade jag svårt att förstå mig på ”vanligt folk” i Sverige, och inte blev det lättare av att flytta. Jag hittade denna lista som jag tror är Norges svar på existensminimum, per månad:

I min värld är det mycket som är galet här. Räknar man in alla kostnader för telefoni och internet i ”Lek og mediebruk” förstår jag siffran 1550 kr även om jag inte kommer upp till den. Annat är det med möbler, 490 kr, och kläder, 880 kr – wow! Svenska Lyxfällan räknade alltid med en femhundring för kläder, och jag reagerade varje gång. Har man ett modeintresse kan man väl lägga 500 kr i månaden eller ännu mer, men Lyxfällan-deltagarna hade lite andra problem än huruvida de hade rätt t-shirt när de gick på Konsum.

Men jag tänkte fokusera på matkostnaden, 3930 kr för en vuxen man. Och den siffran anses nu låg eftersom den inte anpassats till de senaste månadernas prishöjningar. En podd jag hörde sa att många nog behöver lägga ytterligare en tusenlapp nu.


På vei til butikken!

Och här hade det såklart varit lägligt att berätta min siffra, men jag har inte hunnit göra en ordentlig kalkyl av den. Jag är övertygad om att den fortfarande ligger under tusenlappen. Den senaste uträkningen i Sverige på 663 kr är gammal, men i den inkluderade jag också allt annat man köper i matbutik, vilket väl i bilden ovan anges i ”Andre dagligvarer” och ”Husholdsartikler”, alltså ytterligare 820 kr.

Jag kan inte begripa hur människor kan göra av med så mycket pengar! Ett litet delsvar får jag när jag läser att varje norrman i genomsnitt kastar 42 kilo mat om året, och det ser inte mycket bättre ut i Sverige. Jag vet inte om jag har ett helt unikt koncept, men om något börjar bli gammalt i min kyl äter jag upp det. I nödfall kan jag kasta ner det i frysen, men att låta mat gå till spillo bara för att jag har lust att äta något annat finns inte på kartan. I min kompost ligger det mestadels använda kaffefilter och gamla lökskal.

Det jag undrar nu är vad som händer om (när) folk får sämre ekonomi. Kommer de börja handla lite smart och rationellt eller fortsätter de att köpa överprisat skit och slänga hälften? Uttrycket att rätta mun efter matsäcken finns även här – lage munnen etter matsekken. Men om det är mer än ett ordspråk vet jag inte.

58 kommentarer:

  1. "Det jag undrar nu är vad som händer om (när) folk får sämre ekonomi. Kommer de börja handla lite smart och rationellt eller fortsätter de att köpa överprisat skit och slänga hälften?"
    https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-paverkar-de-hoga-priserna-hur-vi-handlar-mat

    Det verkar som att konsumenterna skärper sig (lågprisbutiker, lågprisprodukter, kampanjvaror) även om just små pizzor kanske inte kvalar in under "handla lite smart och rationellt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Små pizzor kvalar sannerligen inte in där, vilket får mig att undra om folk i allmänhet behöver få det ännu tuffare först, eller om det aldrig kommer att hjälpa dem att tänka smartare.

      Radera
    2. Nåja, lågprisbutiker, lågprisprodukter och kampanjvaror låter ändå som lite smart och rationellt. Så nog rättar svenskarna mun efter inflation.

      Radera
    3. Jag kanske är onödigt negativ, men det känns som att man putsar på fasaden när det brinner i huset.

      Radera
  2. Åtminstone i mina kvarter verkar folk ha börjat välja lågprisvarorna längst ner i butikshyllorna. Där har det ofta varit helt tomt de senaste veckorna.
    Blir spännande att se om det börjar hamstras toapapper igen, nu när Essity har aviserat stora prishöjningar.

    SvaraRadera
  3. Det var länge sedan jag räknade på våra matutgifter men att den per person överstiger din är jag helt säker på. Kastar mat gör vi dock helst inte. Det som inte äts upp åker in i kylen eller frysen för historiskt sätt så har åtminstone jag blivit hungrig igen efter några timmar och då är det bekvämt om det redan finns något lagat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt! Historiken tyder helt klart på att vi blir hungriga igen.

      Jag har faktiskt en mjuk morot i kylen nu, så jag tänkte testa det gamla tricket att lägga den i kallt vatten. Hjälper inte det finhackar jag den och steker i en sås.

      Radera
    2. Hmmm, stekt morot…(fniss)

      Radera
    3. Kul att kunna glädja, men jag ser inte problemet med att använda finhackade rotfrukter i en sås, även om jag oftare gör det med exempelvis rödbetor än morötter.

      Radera
    4. Tror alla lufterianer har lägre matkostnader än Sparo.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Lufterian

      Radera
    5. Dock under väldigt kort tid, 3-4 dygn är väl ungefär vad man klarar.

      Radera
    6. "Hjälper inte det finhackar jag den och steker i en sås."

      Du kan testa att lägga moroten i ett korvbröd och döpa den till saftig norsk wienerpölse. Det man förlorar på såsen tar man igen på korvbrödet, som man säger i Norge.
      https://spraktidningen.se/2014/08/lockande-namn-far-maten-att-smaka-battre/
      https://www.svd.se/a/emz4O/ny-studie-smaken-sitter-i-huvudet

      Radera
    7. Men i det här fallet blir det tvärtom så att det man förlorar på korvbrödet tar man igen på att inte behöva såsen.

      Radera
    8. Den undersökningen tror inte jag på :)

      Radera
  4. Brygger du kaffet Sparo !! Trodde du koka ,då slipper du ju dyra kaffefilter. Kokkaffe är ju dessutom mycke godare å värma på sumpen än brygg. Sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu skäms jag lite för vad mina norrländska släktingar ska tycka, men jag är inte förtjust i kokkaffe. Eller också fick jag bara inte till det när jag försökte.

      Ekonomiskt tror jag dock inte kokkaffe är en vinst. Jag vet inte om jag någonsin sett extrapris på kokkaffe och jag har i princip aldrig betalat fullt pris för brygg. Filtren tror jag kostar under 10 öre, så brygger man full kanna blir det mindre än ett öre per kopp.

      Radera
    2. Bara så att ni vet så finns det återanvändningsbara kaffefilter.

      Radera
    3. Har provat det också, men dels gav det en trist bismak till kaffet, dels var det ett himla jobb att spola rent det.

      Radera
    4. Finns även i rostfritt stål men hur det är med bismaken vet jag inte. Jag har inte en susning om kaffefiltret i länken är bra. Se det som ett bevis på att det finns kaffefilter i rostfritt stål.
      https://www.amazon.se/AIEVE-Kaffefilter-%C3%A5teranv%C3%A4ndbart-filterh%C3%A5llare-filtermaskin/dp/B083BN4XCM

      Radera
    5. Det tar ändå tusen kannor innan jag fått tillbaka pengarna, och då har jag inte ens räknat med vattnet som går åt vid rengöring.

      Radera
  5. Det som kommer att hända dom kommande åren är att brottslighet, arbetslöshet och där med hemlöshet kommer att öka dom kommande åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har säkert rätt, men jag tänker mig att detta ändå gäller en mindre del av befolkningen.

      Radera
    2. Med andra ord...?
      Fortsätter på med (s)amma trend som det har gjort senaste 8 åren av VANSTYRE.

      Radera
    3. Jag skulle vilja påstå 40-50 år, och det ser absolut inte ut att vända.

      Radera
  6. Vi ligger väl på ca 5000 Kr i månaden för 2 personer men då inkluderas även annat än kycklinglårfiléer, falukorv och tortillabröd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just tortillabröd såg jag nyligen att någon hade tänkt köpa, men då hade priset chockhöjts. Jag är ingen taco-kille, men tänker att man borde kunna göra dem själv eftersom de antagligen mest består av majsmjöl och vatten.

      Radera
    2. Jo, säkert möjligt. Jag passade på igår på Willys. De kör 3 förp á 8 bröd för 20 Kr den här veckan. Garant. Det blir väl ändå inte så ofta...2-3 ggr i månaden kanske men med varierande fyllningar. Som wraps. Inte bara köttfärs.

      Köttfärs blir väl väldigt sällan för dig då :)

      Radera
    3. Tortillas lika sällan. Pitabröd köpte jag ibland förr, men det var många år sedan.

      Radera
  7. Vad är "personlig pleie"? Om det är tvål, schampo, tvätt- och diskmedel mm så tycker jag det är väldigt högt. Eller ingår sånt i "andre dagligvarer" eller "husholdsartikler"?
    I vårt hushåll går det tex åt mycket schampo (tonåringar med midjelångt hår), tror ändå inte att vi kommer upp i dessa summor.
    Möjligen att det skulle vara inklusive kostnad för fritidsintressena, men då får man väl se till att ha fritidsintressen som är billigare om inte pengarna räcker.

    Spargrisen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det tråkiga med dessa siffror, att det är himla svårt att veta vad som går in under vilken rubrik. Jag gissar att tvål och schampo går under "personlig pleie" medan tvätt- och diskmedel är "husholdsartikler", men det är verkligen en gissning.

      Och som du också är inne på ger inte talet någon direkt vägledning för de borde vara för höga hur jag än räknar.

      Radera
  8. Man börjar nästan undra om man har det speciellt bra, när man lever på bara drygt halva existensminimum per månad. Det låter som ett liv i armod och nöd, men känns inte alls så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Jag blir andfådd av att tänka på hur mycket energi det skulle krävas att göra av med så där mycket pengar.

      Radera
    2. Hjärtklappning, kallsvettig och sömnlös, bara av tanken...? ;-)

      Radera
  9. Ar det inte svart att räkna ut exakt hur mycket man spenderar pa mat&dryck en manad? Ska man fa det att stämma är det ju inte bara att summera inköpen en manad. Ibland tar man det som finns i frysen, ibland har man gäster, ibland är man bortbjuden. Ska det bli exakt far man nog mäta över ett helt ar. Eller tänker jag fel?

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du tänker rätt. Själv räknade jag över ett halvår, men då bör man nog ändå överväga att ta hänsyn till lagervärden. Om jag verkligen skulle fylla frysarna och förråden strax innan halvåret hade jag knappt behövt handla. Om man istället gör ett större inköp av något förhållandevis dyrt (t ex 15 kg ost) sista veckan under halvåret får man ta höjd för det. Tandläkarbesök och årsavgifter räknade jag in så att de inte skulle slå åt något håll.

      Radera
    2. Haha, vem köper 15 kg ost? Ja, du förstas. Och jag tänkte ocksa pa bakingredienser. Där maste man ju höfta, även om mjöl och socker inte är sa himla dyrt.

      Annika

      Radera
    3. Ja, jag köper 15 kilo ost om det är billigt. Håller flera år i frysen.

      Radera
    4. Vi köper nästan all ost på extrapris. Hårdosten vakuumförpackar vi och förvarar i kylskåp. Även den minst smakande hushållsost vinner otroligt mycket på denna lagring. De brukar få ligga i ett till två år i en särskild kyl.
      Sven

      Radera
    5. Sant, även i kylen håller ost väldigt mycket längre tid än det står på förpackningen. Men jag har nästan alltid haft två frysar och en kyl, så av utrymmesskäl fryser jag ändå.

      Radera
  10. Oxfile på fredag är en mänsklig rättighet om du nu inte visste det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag ingen aning om.

      Radera
    2. Vi brukar äta fläskfilé på fredagen och oxfilé på lördagen. Blir lite tradit i längden. Det som blir över får våra två fyrbeningar äta upp. :) Det gäller att ligga på topp!
      Skämt åsido så föder vi upp lamm och gris till husbehov. Byter en del av detta mot oxkött. Grönsaker och mjölkprodukter är våra största direkta utgifter.
      Sven

      Radera
    3. Så är det. Bönder äter lyxmat och gnäller på ekonomin ;-)

      Radera
  11. Alltid kollat erbjudande varje vecka och sen handlat efter det. Aldrig varit problem att få tag i varorna. Sen någon månad är det tvärtom. Det som är på erbjudande dammsugs direkt. Så någon förändring är det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller också har butikerna börjat spara pengar genom att inte köpa in så många av lockvarorna. Det blir ju billigare på det viset, om nu inte kunderna blir förbannade och slutar komma.

      Radera
    2. Jag har verkligen ingen aning. Jag hoppas på medvetnare konsumenter, det skulle gynna oss alla. Men fan vet.

      Radera
  12. Jag brukar räkna varor jag köper i matbutik som ”mat”.
    Det kan vara både varor för personlighygien men också hushållsartiklar, jag brukar inte vara så noga. Men jag har börjat tänka till här. För tillfälle bor och jobbar jag i Grekland och i matbutiker köper jag vin och sprit så min ”matbudget” har blivit högre.
    Jag är mycket förtjust i kött och fett och det köper jag alltid som prisnedsatta varor. Här finns Lidl också!
    Grönsaker handlar på marknader där lokala bönder säljer allt från grönsaker till ost (tänk feta). Dock gör jag det sällan. Frukt har jag inte köpt sedan jag landat på Kreta. Istället plockar jag apelsiner, citron, fikon, granatäpple, vindruvor direkt från träden och de växer precis överallt.
    Min ”matbudget” ligger på 100 €/månad och jag tycket personligen att det är lagom. Det är 5–10% av min lön beroende på bonus som man får av försäljning.

    Jag levde billigt i Sverige också men då odlade jag grönsaker och plockade både bär och frukt mest äpple, päron och plommon helt gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också räknat så när jag har hållit koll. Kan inte fan rensa bort toapapper, diskmedel osv, det är ju ändå kostnader jag har och för mig är det inte livsviktigt att utgifterna hamnar i rätt kolumn. Jag räknade förresten in alkohol också, men numera är det långt ifrån varje halvår jag köper det, så det gör ingen större skillnad.

      Jag blir lite avundsjuk på att kunna plocka gratis apelsiner och citroner. Vildhallon i all ära, men citrus smäller högre.

      Jag har verkligen ingen koll på grekiska matpriser, det är ett land jag inte ens mellanlandat i, men jag gissar att du inte ligger i den grekiska konsumtionstoppen med hundra euro i månaden.

      Radera
    2. En gång i tiden i början av min resa som prismedveten konsument sorterade jag allt i olika kolumner men inte nu längre. Det var min hobby! Nu har jag bra koll och kan slappna av.
      I Grekland är det nog som i Sverige. Man kan leva billigt och man kan leva dyrt. Det är upp till var och en. Jag bor själv och företaget står för boende jag betalar för min elförbrukning. Elen kostar 0,4€/kWh just nu och förbrukningen kan jag påverka.
      Jag kan inte jämföra med greker men mina kollegor som är från Skandinavien lägger både två och tre ggr mer på ”mat”. Så jag ligger lågt.

      Radera
    3. Jag ville (och vill fortfarande) veta om det rinner iväg pengar jag inte har koll på, men om det är rimliga köp spelar det ingen roll om jag köpt mjölk eller tvål.

      Det kan jag gott tänka mig att de gör. För att inte tala om svenska turister.

      Radera
  13. Jag har inte räknat exakt på min matkostnad, men jag har hyfsad koll och killgissar på knappt det dubbla av Sparos, inte så överdådigt dyrt iaf, kunde vara värre.

    Jag köper bara köttbitar en handfull ggr per år, då karréskivor till grillen. Annars gillar jag färs och inte minst korv, som går att hitta för rimliga priser. Sedan äter jag, utan att vara religiös, vegetariskt ca varannan måltid, för att det är gott, billigt o kanske lite nyttigt också. Jag slänger nästan inget (om det inte gömt sig och möglar) utan allt funkar i en gryta a la uppsamlingsheat.

    Lyxar jag någon gång till det så är det inte med ett kilo oxfilé eller hummer utan en mindre bit riktigt bra ost.

    Men siffrorna från Norge överraskar inte, satt i Socialnämndsmöte i går och en av punkterna på dagordningen var att det fanns väl underbyggda klagomål på att maten på våra äldreboenden vid tillfällen var mycket bristfällig. Potatis och kaviar nämndes som kvällsmat. Hälften kastades, vilket jag har full förståelse för, även om jag skulle äta det med glädje inser jag att jag är i minoritet.

    Då går det ändå 3700 kr/mån till var enskild brukare av äldreboende bara för maten, dessutom något de bekostar själva. Relevant för ämnet anser jag och under all kritik.

    Jag tänker osökt på en replik från Roy Anderssons fantastiska Sånger Från Andra Våningen, "Vi måste tillsätta en utredning om varför vi inte har råd att arbeta!"
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mat på åldringsvård kan det nog göras mycket med. Hur billigt det än blir kan det inte vara rimligt att mat produceras någon helt annanstans, kyles ner, transporteras och värms upp. Dessutom verkar det ju inte bli särskilt billigt. Jag undrar vad en lokal husmor som lagar mat gamlingarna vill ha skulle kosta, och vad det skulle göra med deras livsglädje.

      Jag har bara sett den filmen en gång. Borde nog ge den en chans till eftersom jag egentligen gillar Roy Andersson. För den var för jävla spejsad :)

      Radera
    2. Det gick en serie om gamlingar pa äldreboenden pa svensk tv för nagra ar sen, och där fick en del gamlingar vara med och laga maten. De hade koll. Jag gissar att det skulle bli bade billigare och godare med en "husmor", som hade vett pa att köpa lokala produkter och veta vad äldre gillar.

      Annika

      Radera
    3. Det tror jag med! Och borde vara självklart även om det så skulle bli dyrare.

      Radera
  14. Hei speciellt här i Norge kan man ju laga en stor kastrull med linssoppa som räcker i typ tre dagar och kostar ca 50 kronor med cocosmjölk och frysta grönsaker, som man lagar i en slow cooker. Det är så man får ner matkostnaderna fortfarande och det gör att man kan unna sig ost och annat resten av veckan. Ägg och billig kaviar är ett alternativ till pålägg istället för dyrt kött pålägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte faktiskt göra linsgryta idag och hoppas och tror att priset blir betydligt lägre än så. Särskilt eftersom jag fått en massa nyskördade rotfrukter av två grannar. Men då skippar jag cocosmjölken (inget stort fan) till förmån för krossade tomater.

      Jag brukar också tänka så där. Varje måltid man kan göra billigare än snittet ger pengar över för att kosta på sig någon gång.

      Radera