lördag 3 september 2022

Honungslimpa

Som honungsproducent måste jag ju föregå med gott exempel och baka matbröd med honung. Jag letade efter recept på en honungslimpa och fann mest krångliga recept med många ingredienser. Nu var mitt skafferi rätt utfiskat. Jag hade varken mjölk, filmjölk eller ägg för att nämna tre återkommande beståndsdelar.

Men till slut hittade jag ett recept som egentligen bara hade tre ingredienser utöver vatten som jag har i kran. Inte ens matfett krävs och i min tappning ser det ut så här:

vatten, 4,5 dl
jäst, 25 gram
salt, 1 tsk
honung, 170 gram
mjöl, 900 gram (15 dl)

Samma start som vanligt när man jobbar med färskjäst. Vätskan värms upp till c:a 37 grader och så löser man upp jästen i det. Därefter salt och honung.

Genom att ställa bunken på en våg behöver jag knappt mäta någonting, bara att klicka i till rätt vikt. Mjöl väger ungefär 60 gram per deciliter, så det är bara att räkna om. Där väljer man vilken sort man vill, men själv tycker jag att det blir för tråkigt och smaklöst med bara vete. Därför blandade jag upp det med 15-20 procent rågmjöl, men det funkar även med grahamsmjöl, havregryn eller vad man har hemma.

Med alla ingredienser på plats knådas degen med maskin eller händer. Därefter 45 minuter jäsning under bakduk.


Före.


Efter.

Jag delar upp degen i två formar. Vill man rulla ihop egna limpor i en långpanna går det säkert också bra, men då bör man se till att degen inte är för lös så att den hinner rinna ut, särskilt när ugnsvärmen är låg. Just det, dags att sätta på ugnen på 175 grader. Mina formar får jäsa igen medan ugnen kommer upp i värme, det tar väl 5-10 minuter.

Sedan är det bara att slänga in brödet i ugnen och vänta tills det ser klart ur. För mig tog det 40 minuter.


Omdöme: Helt okej, men lite för sött. Trots att jag har ett par hundra kilo honung hemma tar jag nog lite mindre nästa gång. Men det är kanske bara jag, som var så pass söt redan innan.

16 kommentarer:

  1. Använd vilket brödrecept du vill och byt ut mängden socker mot halva mängden honung. Då blir det nog bra ska du se.

    SvaraRadera
  2. Brukar funka ganska bra att byta ut ljussirap mot honung också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där bytte jag alltid åt andra hållet innan jag hade honung.

      Radera
  3. Inte något brödrecept men jag har plockat äpplen och gjort äppelsmulpaj med havregryn, smör och honung, inget extra socker, blir supergott!

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter gott. Jag har ett gammalt smulpajrecept som jag använt till såväl äpplen som rabarber och blåbär:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/06/rabarberpaj.html

      Radera
  4. Har kört hårt med bakningen i veckan. Det gäller väl att passa på medans man fortfarande törs använda ugnen :) Blev Brytbröd en dag och därefter 3st Limpor en annan dag. Det räcker nog en månad framöver.

    Har faktiskt aldrig använt honung till bakning. Däremot någon gång till matlagning i en sötsur wok med fläskkött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv inväntar jag lågt elpris. I morgon bitti får det bli ett nytt bröd.

      Jag har också varit dålig på det, men nu måste jag ju börja.

      Radera
  5. Lönar det sig verkligen att baka eget bröd? Nu är jag ingen storkonsument, men jag brukar köpa färskt bröd, skiva upp det och omedelbart frysa in. Sen är det bara att ta ut en skiva när man är hungrig. Den tinar fort.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det lönar sig. Det första matbrödet jag bloggade om (https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/eget-matbrod.html) kostade då en tredjedel av det billigaste brödet på Willys.

      I övrigt gör jag precis som du - skivar, fryser in och tar fram lite i taget. För det är den stora olämpan med eget bröd, när det inte är proppat med konserveringsmedel håller det bara en dag i rumstemperatur.

      Radera
    2. Om det lönar sig att baka eget bröd? Ja självklart, det är enkelt att konstatera. Men i övrigt är det framför allt otroligt mycket godare än det äckliga industriella butiksbrödet.

      Radera
    3. Och antagligen nyttigare också. Det där med konserveringsmedlet får mig verkligen att fundera. Det borde inte vara bra med massa kemi för att få brödet att jäsa snabbare eller hålla längre.

      Radera
  6. Skulle byta ut jästen mot jäst för söta degar i det här receptet. Inte livsviktigt, men hjälper på marginalen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig förstått skillnaden, kan du förklara? Förut körde jag alltid jäst för söta degar när jag gjorde kanelbullar, men så testade jag med matbrödsjäst och tyckte inte att det var någon skillnad. Efter det kör jag alltid matbrödsjäst för att slippa ha två sorter hemma.

      Radera
    2. Matbrödsjästen bryter ner vanlig stärkelse bättre än socker. Båda bryter ner båda typerna, men olika bra/snabbt/effektivt. Så sötebrödsjästen borde vara bättre för honungsbröd. Möjligen är det någon liten smakskillnad.
      Om du jämför med jäst för öl eller vin är det större skillnader och du märker det än mer. Vill man, går det att göra egen jäst.

      Radera
    3. Men betyder det att jag kan fortsätta köra matbrödsjäst till söta bröd om jag bara låter dem jäsa tillräckligt länge?

      Radera