måndag 26 september 2022

Idiotbeteende är bankens fel

Nu har HD bestämt att grovt oaktsamma bankkunder ska få sina pengar tillbaka när de exempelvis lämnat ut lösenord och bankdosekoder till vilt främmande människor i telefon.

SVT berättar bl a om Inger som glatt lämnade ut sina uppgifter när ”en vänlig man som påstod sig vara från Klarna sa att Inger hade en obetald räkning på 11 000 kronor”. Till att börja med, hur shopaholisk är man om man inte vet huruvida man har handlat för elvatusen? Inger var uppenbart inte en representant för de så kallade fattigpensionärerna.

Och vad händer när bankerna blir ansvariga för alla kunders grova oaktsamhet? Jag antar att det blir slut med bankdosor och kortbetalning på nätet även för oss med en rimlig syn på vår omvärld. Istället kommer vi behöva använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller andra krångliga lösningar.


Ursäkta, är det någon här som har sett min pinkod?

En lösning skulle kunna vara att ansvaret flyttas från både banker och bankkunder till de verkliga brottslingarna, men det bygger på att polisen börjar jobba. Med tanke på att det finns otaliga exempel på när poliser beslagtagit dataskärmar och andra enheter utan informationslagring verkar det nästan vara ett krav för att komma in på Polishögskolan att man ska vara teknisk analfabet.

Även i de fall de bedragna själva gräver fram gärningsmän lägger polisen ner utredningen eftersom den annars skulle riskera att krocka både med deras fikarast och med innebandymatchen mot det andra vaktdistriktet. Så det är nog inte heller mycket att hoppas på.

Andra lösningar, någon?

62 kommentarer:

  1. Hårdare straff, minimum 10 år, tex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte. Om polisen inte prioriterar upp detta är det väl ändå knappt någon som åker dit och då undrar jag hur avskräckande höga straff är. Om det nu hjälper.

      Radera
  2. Jisses vilken korkad dom! Har inte HD iaf spårämnen av konsekvenstänkande och kan förutspå en rad mkt olyckliga följder av denna nya spelplan? Häpnadsväckande även fast man är härdad...
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du att folk ska behöva stå till svars för när de klantar till det fullständigt? Så kan vi ju inte ha det!

      Radera
    2. Risken är att man får svar som man ropar och att antalet fall mångdubblas när det värsta som kan hända är att man får mejla banken.

      Och då lär bankerna - med all rätt - sabotera alternativen.

      Radera
  3. Ofta, inte alltid, men ofta begås dessa brott från "callcenters" i typ Indien eller Vitryssland. Finns inte på världskartan att svensk polis ska kunna lagföra dessa brottslingar så din idé om att lösa problemet på det viset faller direkt. Även bedrägerier som sker här i Sverige kräver enorma resurser för att utreda. Det finns inte tillräckligt med IT-forensiker för att hantera alla bedrägerier, inte ens i närheten av tillräckligt många. Det spelar således ingen roll om "rätt" hårddisk tas i beslag för det finns ingen IT-forensiker som har tid att titta på den. Om mordutredningar och grova våldtäkter blivit mängdärenden som läggs på hög tror du då att ett bedrägeri på 100 000 kr kommer att prioriteras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte indisk och vitrysk polis telefon? Hur som helst lär det vara svenskar inblandade när människor ringer och pratar perfekt svenska med potentiella brottsoffer.

      Det första steget för polisen borde vara att försöka, även om det skulle falla längre fram. Och fattas det folk får de väl anställa. Lägger de ner ett fall efter tre minuter har de bara fyllt i blanketten och tryckt på nedläggningsknappen.

      Radera
  4. Inte för att jag vet om det är möjligt, men eftersom nästan alla dessa bedrägerier görs via telefon, så vore ett förslag att spärra inkommande samtal till telefonen från andra än betrodda nummer. Banker och andra pålitliga uppringare kunde få något slags supernummer som passerar denna spärr, medan vi vanliga dödliga i förväg måste auktoriseras på den uppringdes telefon.
    Jag har en kompis som manuellt tillämpar detta system. Han svarar inte på andra samtal än från sådana nummer som finns i hans kontaktlista, vilket en gång ställde till problem för mig när jag försökte få tag i honom från en annans telefon än min...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att man som uppringare kan bestämma själv vilket nummer som presenteras på mottagarens telefon är en välkänd teknik som kallas för spoofing (caller id spoofing, number spoofing) och används frekvent sedan många år tillbaka.
      Det sägs att under 2020 så gjordes det i USA 45 miljarder robotsamtal, dvs sådana som även innebar även "vanliga" s.k. kalla säljsamtal, där de ville kränga kalsonger på abonnemang eller något annat livsnödvändigt.

      Radera
    2. Menar du att banken eller någon myndighet ska bestämma vem som ska få ringa till mig? För är det dementa och aningslösa idioter som ska göra det kommer det inte att hända även om systemet finns.

      Radera
    3. Vad sägs om att ha en faktagranskning på nätet så att nazism, rasism och islamofobi bekämpas? Javisst ja, det har redan gjorts. Men den var inte statlig, så det måste ha varit anledningen till att det blev ett praktfiasko...
      Som tur är finns det många som åter driver frågan, men det kallas nu visst för att försvara demokratin, att förbättra yttrandefriheten eller liknande.
      Jag tycker att endast staten ska få bestämma, allt annat är djupt odemokratiskt och faktiskt fascisiskt. Vad du ska äta - det finns i ett schema som staten bestämt, vad du ska säga - det finns talepunkter som staten har bestämt två år i förväg. Endast på detta sätt får vi ett sant demokratiskt samhälle, till medborgarnas bästa.

      Radera
    4. Jo, det är sant, de som skulle behöva någon form av spam-filter för oönskade telefonsamtal är de som är minst kapabla att skaffa ett filter och välja vilka nummer som ska få kontakta en.
      När jag såg lösningen framför mig så var tanken att något barnbarn eller annan närstående person skulle hjälpa till med det.
      Banker och myndigheter skulle ha något slags betrodda nummer och därmed kunna komma igenom filtret, men inte att de ska bestämma vilka som får ringa upp en.

      Radera
    5. Ja, kanske skulle det kunna hjälpa en del och det känns som en relativt enkel teknisk lösning.

      Radera
    6. Det är enkelt. På iPhone kan man ställa in att okända nummer blockeras. Till Android finns det appar som gör samma sak.
      https://support.apple.com/sv-se/guide/iphone/iphe4b3f7823/ios
      https://android.stackexchange.com/questions/52833/block-calls-for-everyone-except-for-contacts

      Radera
    7. Själv skulle jag inte vilja blocka alla okända nummer, men så riskerar jag inte att förlora hundratusentals kronor på att svara.

      Radera
    8. Jag tror tyvärr att en teknisk spärr som att blockera samtal från okända nummer bara fungerar om det blivande offret har anhöriga (t ex barn) som kan hjälpa personen att aktivera funktionen på mobiltelefonen (och ersätta hemtelefonen med en mobiltelefon till att börja med). Om personen inte har ett sådant stöd i sitt sociala nätverk så lär personer som går på telefonbedrägerier inte ha förmågan att aktivera sådana funktioner själv. Det ligger liksom i sakens natur att kan du inte genomskåda en telefonbedragare så kan du nog inte ändra i inställningarna på din smartphone heller. För övrigt ringer nog de flesta telefonbedragare till gamlingars hemtelefoner och inte till deras mobiltelefoner. Och hemtelefonerna har ju ingen funktion att spärra okända nummer vad jag känner till.

      Radera
    9. Nej, det har inte ens äldre mobiltelefoner (jag ringde min telefonoperatör och kollade en gång), måste vara en "smartphone".

      Radera
  5. Fler människor borde omyndigförklaras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att man helt har slutat med det nu. Och ja, jag ser det inte som ett självändamål att alla ska ha alla rättigheter. Kan man inte ta hand om sig själv borde man nog inte tvingas till det.

      Radera
  6. HD och rättsväsendet har totalt havererat. Det är väldigt tröttsamt med alla dumheter som jämt och ständigt begås, ett pajassamhälle styrt av pajasar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte utan att man funderar på om inte lite verklighet och sunt förnuft skulle kunna tränga sig in i rättsapparaten.

      Radera
    2. "Det är inte utan att man funderar på om inte lite verklighet och sunt förnuft skulle kunna tränga sig in i rättsapparaten."

      Det behövs helt klart mer sunt förnuft och mindre politiska åsikter i domstolarna.

      "En studie gjord vid Handelshögskolan i Göteborg med 950 domar som underlag visade att risken för att en person med ett arabiskt-klingande namn ska fällas ökar med 17 procentenheter om en sverigedemokrat är en av domarna.

      Om nämndeman utsedd av Vänsterpartiet var inblandad ökade sannolikheten för fällande dom i fall där offret är en kvinna med 14 procentenheter.

      Och en undersökning vid Uppsala universitet visar att sverigedemokrater i migrationsmål är måttligt intresserade av att ändra avslag till bifall, medan kristdemokrater är påtagligt förtjusta i att göra det.

      I princip alla jämförbara länder har system där allmänheten på ett eller annat sätt är delaktig i den dömande verksamheten. Det är en god ordning. Domstolarna ska inte vara en intern angelägenhet för juristerna.

      Men de flesta andra demokratier har också vett nog att inskränka politikernas makt till att stifta lagar och hålla dem så långt från dömandet som möjligt. Politiska domar är sådant som länder med mindre trevliga regimer ägnar sig åt.

      Nämndemannainstitutet måste göras om. Nuvarande system är genant för Sverige."
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/0EM3gG/namndemannasystemet-ar-genant-for-sverige

      Radera
    3. Jag förstår inte vitsen med att ha politiskt tillsatta nämndemän. Eller jo, det gör jag. Tanken var att politiker och nämndemän ska vara ett tvärsnitt av folket, men bevisligen funkar det varken i ena eller andra fallet.

      Radera
    4. Det här är en viktig diskussion. Maktdelningsprincipen är grundläggande för demokratin. Det är i förlängningen ett hot mot demokratin att politiker dömer i svenska domstolar. I Sverige rundar man kravet på maktdelning genom att kommunfullmäktige (inte riksdagen) utser lokalpolitiker till nämndemän. Nämndemännen är ofta lokalpolitiker men inte lagstiftare (riksdagsledamöter).

      "Maktdelningsprincipen, maktfördelningsläran, är en doktrin som innebär att den offentliga makten i en stat konstitutionellt fördelas på olika maktpoler, för att dessa ska uppväga och utöva kontroll över varandra i syfte att förhindra maktmissbruk."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Maktdelningsprincipen

      Radera
    5. Det är absolut ett demokratiproblem, jag är helt överens.

      Radera
  7. Jag är inte superteknisk men vi scannar en QR-kod här för tillgang till internetbanken. Det gar att göra via en s.k. smartphone (som jag valt bort) men i stället fick jag en dosa som jag scannar mot skärmen. Det betyder ju att man fysiskt maste ha dosan. Visst, det gar säkert att komma runt, men verkar säkrare än en bank som skickar koder och som kan lämnas ut via telefon.

    Men om nagon skulle fraga mig far man fanimej skylla sig själv om man gar pa scams, även om tydligen HD tycker annorlunda.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog bra om det går att försvåra, men det går ju inte heller att försvåra så mycket att det blir omöjligt för alla att använda sina konton.

      Personligt ansvar är tydligen helt förlegat nu :(

      Radera
  8. Ledsen Sparo men i just det här inlägget lyser din okunskap kring hur polisen jobbar igenom. Är det något som är prioriterat inom Polisens Bedrägerisektioner är det just dessa ärenden som ofta riktar sig mot stackars åldringar som många gånger har blivit av med sina livs besparingar för att de varit oaktsamma under ett telefonsamtal. Så att de läggs ned på tre minuter stämmer INTE.

    Pengarna spårar Polisen i alla dessa ärenden men tyvärr går dessa till målvakter ofta i åldern mellan 18-22 som kanske inte tillhör samhällets skarpaste hjärnor. De tas ut på bankomater alternativt swishas vidare i många fler led så OFTAST kan man inte säkra några pengar men även det lyckas polisen med tillsammans med bankerna vilket gör att målsägande kan återfå iaf en del av sina pengar.

    För att komma åt de som ringer, dvs själva bedragarna, krävs telefonavlyssning, underrättelseuppgifter och fysisk spaning vilket, tror det eller ej, är otroligt resurskrävande. Detta har gjorts i en del ärenden med framgång. Men som sagt, det rasar in bedrägeriärenden så oftast hinner man bara med att spåra det till målvakterna och det ger inga tunga domar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om dessa ärenden är prioriterade, samtidigt som ni inom polisen misslyckas så grundligt med dem undrar jag om det inte vore bättre att ni inte prioriterade dem. Eller kanske la ner hela organisationen och började spela innebandy och fika på heltid istället.

      Jag fick förresten själv en bedrägerianmälan nedlagd, men du har rätt i att det inte tog tre minuter. Jag tror att det var mellan 15 och 20 minuter från att jag skickat in alla uppgifter tills man kom fram till att det trots kontonummer mm saknades spaningsuppslag. Resten av dagen på stationen: innebandy.

      Du har också rätt i att jag inte besitter specialkunskaper i ämnet. Lyssna på Leif GW Persson om det känns bättre, men jag är rädd att han inte alls är lika snäll mot polisen som jag är.

      Radera
    2. Men jag skrev att DESSA ärenden är prioriterade inom alla Bedrägerisektioner. Inte att alla bedrägeriärenden är det, det skulle liksom tappa sitt syfte med att prioritera. Du är väl varken åldring eller har blivit utsatt för samma typ av brott?

      Jag lyssnar gärna på GW. Underhållande och många gånger vettig. Mycket kan bli bättre inom polisen precis som på många andra ställen. Men jag tycker din kritik mot polisen i detta inlägg inte stämmer.

      Att man inom polisen har rätt till 1 timmes fys per vecka inom arbetstiden tycker jag är bra och gynnar arbetsgivare, arbetstagare och allmänheten OM den används.

      Radera
    3. Kanske dags att införa rätt (eller till och med skyldighet) till en timmes aktivt polisarbete i veckan också.

      Radera
    4. Nu blev diskussionen fånig. Trist, trodde mer om dig Sparo! Ha en fin kväll :-)

      Radera
    5. Jag tycker ocksa att Sparo gick lite langt i den här traden. Jag förstar vad bägge parter försöker säga, men om man inte gatt en mil i en polis skor (taskig översättning, men ni fattar), sa är det nog svart att veta vad poliser utför varje dag. Men jag gillar ocksa GW, och han har vettiga synpunkter.

      Dessutom, är polisen i Norge bättre undrar jag?

      Annika

      Radera
    6. Jag är bara trött på att svensk polis, som jag uppfattat som absolut världssämst, viftar bort exakt all kritik som orättfärdig och ovärdig. Hur kommer det sig då att de nästan inte löser några brott och att folk ser det som naturligare att starta medborgargarden än att ringa polisen? Rimligtvis för att de känner att polisen skiter i deras problem och hellre lägger ner fall än att göra det jobb de faktiskt har betalt för.

      Ja, varför skulle just polisen i Norge var sämre än den svenska?

      Radera
    7. Nej, jag har ingen aning om den norska polisen är bättre eller sämre än den svenska, men att den svenska polisen skulle vara världssämst tvivlar jag pa. Det finns ju ett och annat land där korruptionen florerar mer än i västvärlden. Men jag haller med om att det är mycket "franskyll", och att för mycket skattepengar läggs pa administration i stället för "riktigt" polisarbete. Man skulle önska att cheferna hade lite mindre s.k. mediaträning, och kunde prata ur skägget om hur det verkligen ser ut.

      Annika

      Radera
    8. Det finns antagligen mer korrupta länder än Sverige, men där kan man åtminstone betala polisen för att göra sitt jobb.

      Mer polisarbete, mindre knäböjning och sociala medier.

      Radera
    9. "Pengarna spårar Polisen i alla dessa ärenden men tyvärr går dessa till målvakter ofta i åldern mellan 18-22 som kanske inte tillhör samhällets skarpaste hjärnor. De tas ut på bankomater alternativt swishas vidare i många fler led så OFTAST kan man inte säkra några pengar men även det lyckas polisen med tillsammans med bankerna vilket gör att målsägande kan återfå iaf en del av sina pengar. "

      Självklart jobbar bedragarna med målvakter och självklart sätter polisen bara dit springpojkarna. Polisen behöver bättre verktyg. Vi såg hur effektiv polisen blev på att sätta dit anstiftarna när den fick tillgång till chattarna i EncroChat.

      Ska man komma tillrätta med brottsligheten i Sverige på riktigt så måste återskapa den sociala kontrollen. Makthavarna påstår att brottsligheten beror klassklyftor, könsmaktsordning och stängda fritidsgårdar. Det gör den inte. Den beror snarare på normupplösning och avsaknad av social kontroll. De kriminella är inte kriminella i det parallellsamhälle de lever i. I parallellsamhället är det lika normalt att vara kriminell som att vara lärare eller vårdbiträde.
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Social_kontrollteori

      Radera
    10. "Dessutom, är polisen i Norge bättre undrar jag?"

      Svårt att svara på eftersom man mäter/registrerar brott på olika sätt i olika länder. Den svenska polisen är nog sämst i Norden på att klara upp brott. Det var den i alla fall för 10 år sedan vad gäller bostadsinbrott som är ett vanligt vardagsbrott som drabbar vanliga medborgare.
      https://www.youtube.com/watch?v=Qh-VFcNOHHE

      År 2017 klarades ungefär vart sjunde vardagsbrott upp.
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-fa-brott-blir-uppklarade

      Dessutom hänger brottsligheten i ett land ihop med brottsligheten i grannländerna.

      "Även i Norge har det länge funnits en oro över svensk gängkriminalitet. Redan 2014 varnade den norska polisen för att svensk organiserad brottslighet sprider sig från Västsverige till Norge. Man har särskilt haft problem med stöldligor som plundrar norska hem på värdesaker."
      https://www.gp.se/ledare/svensk-kriminalitet-hotar-nordiskt-samarbete-1.28177675

      "Norsk polis fruktar hotet från den undre världen i Sverige.
      En kartläggning visar hur svenska nätverk kopplas till norska brottsutredningar.
      – Jag oroar mig mer och mer, säger Kripos-chefen Kristin Kvigne till Dagbladet."
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/66E5RQ/norsk-polis-ser-koppling-mellan-svenska-kriminella-och-norska-brott

      "Det svenska tillståndet" sprider sig till Norge. Är du säker på att du flyttade tillräckligt långt bort från Sverige Sparo?

      Radera
    11. "Men jag skrev att DESSA ärenden är prioriterade inom alla Bedrägerisektioner. Inte att alla bedrägeriärenden är det, det skulle liksom tappa sitt syfte med att prioritera. Du är väl varken åldring eller har blivit utsatt för samma typ av brott?"

      Att polisen måste prioritera brott är ett bevis i sig på att polisen inte klarar av sitt jobb. När polisen prioriterar bedrägerier mot äldre och våld mot kvinnor så innebär det att polisen inte tycker att det är lika viktigt om jag utsätts för bedrägeri eller våld. Likhetsprincipen innebär att alla ska vara juridiskt lika inför lagen. Det är en sak att polisen prioriterar vissa brottstyper (mord/stöld) olika men med vilken rätt prioriterar polisen bort mig som bedrägerioffer bara för att jag är en man och inte en åldring eller mig som våldsoffer bara för att jag är en man och inte en kvinna? Polisen borde prioritera inom varje brottsrubricering utifrån kriterier som skador, ekonomiskt värde mm och inte från kön och ålder.

      Radera
    12. Nej, jag är inte säker på att jag flyttat tillräckligt långt bort. Norrmän i allmänhet, liksom politiker, är tydliga med att man vill motverka utvecklingen så att det inte blir som i Sverige, "svenske tilstander", men det är ju inte samma sak som att man lyckas. På sikt ser jag det inte som möjligt att fortsätta att ha fri rörlighet mellan Sverige och de övriga nordiska länderna om man inte vill importera alla Sveriges problem i samma omfattning.

      Framförallt borde polisen prioritera brott med riktiga gärningsmän framför att glassa runt på motorvägen och jaga fortkörare för att bättra på den usla statistiken. Hur många har inte drabbats av ett brott och fått ett lamt mottagande från polisen som går ut på att "du har ju försäkring" så de tänker inte göra ett skit?

      Radera
    13. "På sikt ser jag det inte som möjligt att fortsätta att ha fri rörlighet mellan Sverige och de övriga nordiska länderna om man inte vill importera alla Sveriges problem i samma omfattning."

      Att Norge inte är med i EU gör det nog lättare för Norge att hålla gränsen. Svårt för ett EU-land att hindra andra EU-invånare från att fritt röra sig mellan länderna.

      "Hur många har inte drabbats av ett brott och fått ett lamt mottagande från polisen som går ut på att "du har ju försäkring" så de tänker inte göra ett skit?"

      Jag tillhör själv den skaran. Jag blev oprovocerat misshandlad på öppen gata av en narkotikapåverkad person. Jag hade aldrig träffat personen förut. Gärningsmannen rusade mot mig och slog mig hårt i huvudet. Jag la benen på ryggen och sprang (på den tiden löptränade jag flera gånger i veckan så jag var i god form som tur var). Gärningsmannen sprang efter och skrek att han skulle döda mig. Jag lyckades springa ifrån honom men strax efter så började jag känna "konstig i huvudet", kunde inte placera ljud mm. Jag tog mig till akutmottagningen och tur var det. Det visade sig nämligen att jag fått en kraftig hjärnskakning. Vårdpersonalen misstänkte hjärnblödning (men som tur var så hade de fel). Vårdpersonalen på akutmottagningen frågade mig om jag ville att de skulle polisanmäla händelsen. Ja, sa jag och lämnade ett bra signalement. Vid det här laget var jag så dålig att jag låg på golvet i ett undersökningsrum och spydde om och om igen i en skål. En i vårdpersonalen gick iväg för att ringa polisen. När hon kom tillbaka så berättade hon att polisen vägrade ta emot polisanmälan och att polisen sagt att jag måste göra polisanmälan själv. Jag har inte orkat kolla upp om polisens påstående stämmer men jag misstänker att det var tjänstefel från polisen sida. Polisen åkte inte på larmet och där försvann såklart chansen att gripa gärningsmannen på bar gärning. Något dygn senare skrevs jag ut från vårdavdelningen och ringde till polisen för att anmäla händelsen. Polisen som tog emot telefonsamtalet sa att han inte hade tid att ta emot anmälan men lovade att ringa tillbaka en stund senare. Polisen ringde aldrig tillbaka. Jag gjorde därför ett nytt försök att polisanmäla händelsen dagen efter (tredje försöket att polisanmäla brottet om man räknar med vårdpersonalens försök). Den här gången tog polisen upp en anmälan och lovade samtidigt att jag skulle bli kallad till polisstationen för att titta på fotografier på kända våldsverkare i ett försök att identifiera gärningsmannen. Några veckor senare kom det ett brev från polisen. Naiv som jag var så trodde jag att brevet innehöll kallelsen till den utlovade "fotokonfrontationen". Det gjorde det inte. Istället stod det i brevet att "Spaningsuppslag saknas. Utredningen nedlagd". Jag ringde upp polisen igen. Vid det här laget var jag mer förbannad på polisen än på gärningsmannen och kläckte ur mig någonting i stil med "ska man behöva ha vapen på sig för att vara trygg i Sverige". Polisen svarade "hotade" mig med att polisen skulle sätta dit mig om jag gjorde det. Jag förstår att polisen inte vill att medborgarna ska beväpna sig men ändå. Den här händelsen inträffade för flera år sedan. Nu håller jag tummarna för att den kraftiga hjärnskakningen inte ska leda till att jag drabbas av någon neurologisk sjukdom som demens, ALS mm i framtiden. Skitpolis!

      Radera
    14. Norge har ju avtal med EU, så jag vet inte om det är lättare för Norge än något annat europeiskt land, men blir behovet tillräckligt stort river man avtal som inte är bra för sitt folk.

      Tre polisanmälningar innan de tog emot den... Sådana historier ska man ha i minnet vid det fåtal undersökningar som visar att brottsligheten går ner i Sverige. Det blir ju resultatet om "ordningsmakten" vägrar ta emot information om begångna brott.

      Radera
    15. "Det blir ju resultatet om "ordningsmakten" vägrar ta emot information om begångna brott."

      Jag har tänkt på det många gånger när jag har läst nyheter om att brottsligheten sjunker i Sverige. Om de enbart har tittat på anmälningsstatistiken ändrats så är en sådan undersökning inte mycket värd. De måste samtidigt titta på hur utvecklingen av anmälningsbenägenheten och hur "anmälningsförsöken" (ny statistikgren för svenska kriminologer?) har ändrats. Hur många har försökt att polisanmäla ett brott, en, två och kanske tre gånger för att sedan ge upp eftersom de inte har tid mer? Man måste jobba, barnen måste hämtas och lämnas på förskolan etc. Sett till hur dåligt många myndigheter fungerar så är det minst lika intressant att titta på "anmälningsförsöksstatistiken" som att titta på anmälningsstatistiken. Det är bara en idiot som drar slutsatser om brottsligheten genom att titta på anmälningsstatistiken istället för att titta på både anmälningsstatistiken och "anmälningsförsöksstatistiken". Vilken effekt på anmälningsförsöksstatistiken har nedläggningen av polisstationer fått? Har man tittat på det? Troligtvis inte för i kriminologernas värld så existerar knappast "anmälningsförsöksstatistik". Man utgår från att det går att polisanmäla ett brott genom att bara lyfta luren och ringa polisen. Så enkelt är det inte! Du kan behöva fixa så att din partner snackar med sin chef om att få gå tidigare från jobbet så att hon/han kan hämta barnen på förskolan så du har tid att sitta och ringa polisen flera dagar i streck osv.
      https://sverigesradio.se/artikel/halften-av-polisstationerna-har-forsvunnit-landsbygden-hart-drabbad

      Jag kommer ihåg en annan gång när jag försökte komma i kontakt med min läkare på vårdcentralen. Jag satt varje morgon och ringde på telefontiden om och om igen. Vårdcentralen hade ingen telefonkö så man fick ringa konstant i en timma för att ha en chans att få prata med läkaren mellan två andra patientsamtal. Efter att ha försökt mån-tors utan att lyckas (4 h konstant ringande - slå in numret, hör upptagetsignalen, lägg på, slå in numret, hör upptagetsignalen osv) så skrev jag ett fysiskt brev till läkaren men eftersom postgången är så långsam så promenerade jag (1 h enkel väg) till vårdcentralen och lämnade mitt fysiska brev i vårdcentralens reception. Det fungerade! Några dar senare fick jag svar från läkaren via vanligt brev. Jag vet folk som har behövt besöka akuten för att få prata med en läkare om en vanlig åkomma eftersom tillgängligheten till vårdcentralen är så dålig. Jag undrar hur många arbetstimmar som går förlorade varje år på grund av att att vanligt folk tvingas hålla på så här med myndigheter. Vi talar inte om småföretagare som klagar på att det är krångligt att vara företagare i Sverige (det är det säkert) utan vi talar om helt vanliga människor som måste avsätta massor av timmar bara för att komma i kontakt med myndigheter. Det ligger något i talesättet "Man måste vara frisk för att orka vara sjuk".

      Sedan ska vi ha klart för oss att bara för att folk kommer i kontakt med myndigheterna så har de ju inte blivit hjälpta med problemet som de söker kontakt med myndigheten för att få hjälp med. Syftet med att polisanmäla ett brott är ju inte att få småprata lite med en polis utan syftet är att få upprättelse för ett brott man utsatts för och hindra fortsatt brottslighet. Till exempel min polisanmälan ledde inte till att gärningsmannen greps än mindre till att gärningsmannen dömdes. Själva kontaktförsöket är ju bara det första steget i att lösa problemet och inte ens det klarar många myndigheter av!

      Radera
    16. Jag vet inte hur de räknar, men efter att de la ner bedrägerigrejen (som jag kunde anmäla på jobbet på betald arbetstid eftersom det var jobbrelaterat) är enda gångerna jag anmält något till svensk polis när försäkringsbolag har krävt det. Varför ska jag slösa bort min tid annars, de är ju inte intresserade. Då skulle jag hellre ringa en torped.

      Radera
    17. "Tre polisanmälningar innan de tog emot den... Sådana historier ska man ha i minnet vid det fåtal undersökningar som visar att brottsligheten går ner i Sverige."

      Jag är inte ensam.

      "Cirka 1,4 miljoner brott anmäldes i fjol. En miljon av dem var via telefon.
      Hur stort är mörkertalet, när nästan hälften av dem som ringer ger upp innan de har kommit fram?
      Hur många brott förblir oanmälda?"
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/APpd6n/sverige-fungerar-inte-om-vi-inte-kan-anmala-brott

      Radera
    18. Man måste verkligen ha i minnet att anmälningsstatistiken är ganska intetsägande utan hänsyn till "anmälningsförsöksstatistiken". Ha det i minnet när ni läser om anmälningsstatistiken (och uppklaringsstatistiken) i fortsättningen.

      Radera
    19. Ja, ju svårare det är att komma fram till polisen och ju mindre de bryr sig den gång man kommer fram, desto färre brott lär anmälas, det är ju ren logik.

      Hade glömt det här inlägget och den här tråden, men blir fortfarande illa till mods när jag läser polisen i tråden skylla på precis allt utom den egna organisationen, och all kritik viftas bort som orättfärdig och tramsig. Trist!

      Radera
  9. En äldre bekant blev uppringd av en bedragare men avslöjade bluffen i tid. Polisanmälan tog 2,5 timme inklusive väntetid. Nedläggning av ärendet gick fortare än att äta en statoilkorv...
    /qwerty

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ha krockat med lunchen, annars hade det gått snabbare att lägga ner den ;-)

      Radera
    2. Om brottet inte fullbordades, vad finns det då att utreda? Spåra ett telefonnummer? Och hur ska man sen bevisa vem det är som ringt? Låter som en vettig nedläggning.

      Radera
    3. Nej, varför ska man jaga brottslingar när man kan låta bli?

      Radera
    4. Ja, låter klokt att lägga resurs på att utreda ärenden som aldrig kommer leda till ett åtal…

      Radera
    5. Har en släkting som var drygt 90 år som fick ett samtal från banken att han behövde komma in på kontoret. Han hade svårt att gå och undrade om de inte kunde lösa det över telefon vilket de glatt gjorde och tömde kontot på kontanter(ca 400 000kronor). Polisen gjorde inget och banken ansåg att han fick skylla sig själv. Några månader senare var jag på hans begravning.

      Radera
    6. "Om brottet inte fullbordades, vad finns det då att utreda? Spåra ett telefonnummer? Och hur ska man sen bevisa vem det är som ringt? Låter som en vettig nedläggning."

      Nej, det är en dålig handläggning. För det första så är försök till bedrägeri också ett brott och för det andra så hade en ingripande från polisen sida kunnat avslöja andra bedrägerier. Det är inte troligt att bedragaren bara försökte lura en äldre bekant till den som skrev kommentaren. I bästa fall hade polisen kunnat avlyssna bedragarens telefonnummer och samlat in massor av bevis på försök till bedrägerier och genomförda bedrägerier.

      Radera
    7. Det sänder onekligen signaler att kör på bara, vi gör inget (och nu är det fika på stationen).

      Radera
    8. Jag tycker att du ska göra ett studiebesök på en polisstation. Ta med dig kaffetermos och innebandyklubba. Om du gör bra ifrån dig i både idrottshallen och i fikarummet (laganda är viktigt i innebandy) så kanske du blir uttagen till Polis-SM i innebandy.
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/polis-sm-i-innebandy-ar-avgjort

      Apropå poliser som spelar innebandy. Jag undrar hur stor andel av alla skador som poliser drabbas av som beror på att de spelar bollsport på arbetstid. Det är tydligen så mycket som var fjärde arbetsplatsolycka bland brandmän. Innebandy är nog inte heller den mest genomtänkta träningsformen om man vill förbättra sin fysiska prestanda. Dock kanske roligare än att andra träningsformer och det är viktigt för arbetsviljan att man har roligt på jobbet.

      "En fjärdedel av alla arbetsplatsolyckor som drabbar brandmän sker när de tränar.
      En som vet hur det känns är brandmannen Tomas Wahtramäe.
      -- Jag bröt revben, en bröstkota och ett lillfinger när jag spelade hockeybockey. Nu försöker jag hålla mig undan bollsporter, säger han."
      https://ka.se/2012/08/10/bollsporter-farligt-for-brandman/

      Artikeln är från 2012. Vi får hoppas att Tomas lyckades hålla sig borta från bollsporter.

      Radera
    9. Jag är inget stort fan av innebandy. Heller :)

      Radera
  10. "En lösning skulle kunna vara att ansvaret flyttas från både banker och bankkunder till de verkliga brottslingarna, men det bygger på att polisen börjar jobba."

    Polisen påstår att hälften av bedrägerierna kan koppas till organiserad brottslighet. Polisen behöver bara sy in brottslingarna för den ena typen av brott så minskar de andra typerna av brott också. Tyvärr lyckas polisen knappt sy in dem för något brott och om den gör det så är de snart ute igen eller ersätts av nya personer.

    "Jag antar att det blir slut med bankdosor och kortbetalning på nätet även för oss med en rimlig syn på vår omvärld. Istället kommer vi behöva använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller andra krångliga lösningar."

    Det är nog bara en tidsfråga innan vi måste legitimera oss med fysiologiska egenskaper som ansikte eller fingeravtryck. Det kommer dock inte att bli krångligare än det är idag. En app som läser av ditt ansikte ställer inte högre krav än en app som läser av en QR-kod gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det inte blir krångligare än idag ju mer teknik som införs har jag svårt att tro. Själv kämpar jag emot så länge det går, men det är trist att förlora det racet inte för att marknaden inte håller med mig utan för att samhället ser till att det inte går.

      Radera
    2. "Att det inte blir krångligare än idag ju mer teknik som införs har jag svårt att tro."

      Det här handlar ju om att ersätta en QR-kod eller ett lösenord med att kameran läser av ditt ansikte. Det är det jag menar inte blir krångligare än idag. Självklart kan mer teknik i samhället göra det krångligare om inte användarvänligheten ökar i motsvarande utsträckning.

      Radera
    3. Ja, jag ser betydligt större problem med att läsa av ett ansikte än ett lösenord eller QR-kod.

      Radera