måndag 31 oktober 2022

Festen är slut

De första två tjejerna i SVT:s reportage om amorteringskravet tydliggör problemet.

De vill gärna framstå som ansvarstagande låntagare, men det blir genast väldigt tydligt att i samma sekund som de inte enligt lag tvingas amortera hade de heller inte gjort det. Det hade ”känts bra att slippa den kostnaden”, säger en av dem, som att hon slipper kostnaden för lånet bara för att hon inte betalar den.

Men okej, det är såklart nervöst att få en tv-kamera från Aktuellt i trynet, det är lätt att blanda ihop kostnad och utgift då, men det är så mycket mer. De säger att de tuffare tiderna gör att ”man kanske inte kan äta ute lika ofta”. Hade jag varit reporter hade min följdfråga blivit: ”Så du menar att du trots att du lever på lånade pengar äter ute, och inte nog med det, du gör det ofta?!

Jag fattar att jag hade fått sparken rätt fort, men kanske är det vad de hade behövt höra. Det är ingen självklarhet att man ska kunna ta ett lån med avbetalningstid på fyra decennier och att de ekonomiska förutsättningarna att klara av det ska vara oförändrade under hela den tiden.

Jag vet att jag är underlig som alltid undvikit lån, men är det bättre att skaffa sig ett liv på nåder, som banken eller regeringen när som helst kan kullkasta med en regeländring eftersom du lever högt över dina tillgångar. Man amorterar inte för att glädja banken eller revisorn, det gör man för att få kontrollen över sitt eget liv. Om alla tänkte på det viset hade inte skuldkvoten varit rekordhög nu, efter mer än tio år av börsuppgångar och god konjunktur.

Per Strömberg, professorn i nationalekonomi som SVT intervjuat, säger att något borde ha gjorts tidigare för att stoppa den höga skuldsättningen, ”men ingen vill vara den som säger att festen är slut”. Där har han fel, jag har inga problem att säga det. Festen är slut, och nu ska bullarna betalas.

44 kommentarer:

  1. Vi borde gått för länge sen
    Vi borde backat några steg
    Tagit varandra under armen
    Och sedan listigt dra iväg
    Vi borde hört hur klockan slog
    Åt vilket håll det kommer gå
    Tagit kortet ifrån baren

    Bo Kaspers Orkester, "Festen"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag nog inte hört. Jag är så gammal att jag istället associerar frasen "Festen är slut" till Gyllene tider.

      Radera
  2. Tjena,
    Bra inlägg som vanligt, så passar på att tacka för underhållande blogg!

    Bara nyfiken på hur du ser på amortering utifrån begreppen kostnad och utgift, gärna utifrån dessa definitioner: https://www.hogia.se/affarssystem/ekonomi-info/artiklar/utgift-kostnad-och-utbetalning

    Att det är en utbetalning är vi nog överens om, men kan inte riktigt bestämma om det är sparande eller kostnad/utgift. Beror kanske på om man antar att bostadens värde går mot noll eller består.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen tycker jag inte att det spelar så stor roll vad man kallar saker så länge man vet vad det är, men amortering tycker jag gott att man kan se som sparande. Dock är ju inte ett lån ett sparande eftersom räntor och avgifter i lånet absolut inte är sparande utan en ren utgift.

      Så ja, jag skulle nog säga ränta=utgift, amortering=sparande. Fast det blir ju ett bättre sparande om man gör det på sitt eget konto istället för i ett lån, eftersom man då slipper utgiftsdelen.

      Radera
    2. Jag skulle säga att såväl ränta som amortering är utgifter, men räntan "bokförs" som en kostnad och amorteringen som ett sparande.

      Radera
    3. Ja, det låter mer korrekt än det jag skrev. Tack för det!

      Radera
  3. Har haft lån men den som är satt i skuld är inte fri och det gäller verkligen för mig. Har verkligen känt mig bunden och betalat av fort. Inte lätt för alla men fy sjutton vad fjättrad man blir./Em

    SvaraRadera
  4. Man behöver inte ha lån för att regeringen skall kunna kullkasta de ekonomiska spelreglerna tvärt. Jag fick mig en liten örfil av den verkligheten när regeringen helt plötsligt införde en rätt saftig ränta på skatteuppskovet från tidigare husförsäljning för tiotalet år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag väntar på arvs- och gåvoskatten som förr eller senare skulle drabba nästan alla.

      Radera
  5. Om regeringen slopar amorteringskraven så kommer riksbanken att höja räntan ytterligare. Hur bra är det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det skulle ju inte lösa något för någon.

      Radera
  6. Eftersom jag konsumerat alldeles för många Lyxfällan för mitt eget bästa på sistone tycker jag att tjejen i inslaget är ett riktigt dygdemönster. Herregud, hon kanske inte ens betalar sin utemat med blankolån? Eller lånar pengar av sin ensamstående småbarnsförälder till syrra för att skaffa nytt Playstation?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Själv har jag lyckligtvis kommit ur Lyxfällanträsket. Norska Luksusfellen däremot... ;-)

      Radera
    2. Jag var tvungen att googla och den fanns ju. Vaffan?! Vad kan en norrman rimligtvis göra för att hamna i Luksusfellen, köpa en Tesla för mycket så att man inte har råd att köpa ett ton gravlax?

      Radera
    3. Får ont i magen av Lyxfällan. Den här TV-serien får jag dock aldrig nog av:

      https://tv.nrk.no/serie/der-ingen-skulle-tru-at-nokon-kunne-bu

      Fri att se i hela världen. Heja Norge!

      /Max

      Radera
    4. Fru EB: Den norska versionen har nog inte funnits lika länge som den svenska, men säkert i tio år. Programledaren Hallgeir Kvadsheim är mer eller mindre folkkär.

      Det går ju att vända på det också. Hur kan man hamna i Lyxfällan i Sverige där allt är mer eller mindre gratis ;-)?

      Max: Den är intressant. Min enda invändning är att berättarröstens dialekt ger mig andningssvårigheter :)

      Radera
  7. Vi köpte vårt hus i slutet av november 2008 och fick då rådet av banken att låna 80% av köpesumman istället för att lägga alla våra besparingar, vilket hade täckt 60% av köpesumman. Den gången är jag faktiskt tacksam för lånet. Jag hade mina besparingar i aktier och följande år gick börsen starkt uppåt. Det var svårt till och med för mig att misslyckas. Efter två år kunde jag casha in aktierna, amortera hela lånesumman och ändå ha lite pengar kvar efteråt.
    Nu kanske någon tycker att jag borde ha väntat ännu längre att casha in, men mitt enda mål var att bli av med lånet, så jag ångrar ingenting.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju en avvägning. Jag är rädd att jag hade varit fegare än du (även om jag inte är helt säker, på den tiden var jag ju ung och dum också) och absolut förlorat på det i så fall.

      Radera
    2. Det var många tungt vägande faktorer inblandade. Vi ville väldigt gärna ha huset; Jag hade fått sälja mina aktier till förlust i november 2008; Vi hade inte råd att betala allt kontant, så vi hade tvingats låna hur som helst.
      När lånet var amorterat drog jag en lättnadens suck och konstaterade att vi haft tur. Det är jag ödmjuk inför och räknar inte med att det händer igen.

      Radera
    3. Fast det är lite som när Stenmark sa att han fick mer tur ju mer han tränade. Gör man rätt grejer ska det betala sig på sikt även om det inte går hem varje gång.

      Radera
  8. "Man amorterar inte för att glädja banken eller revisorn, det gör man för att få kontrollen över sitt eget liv."

    Just precis så.

    Jag är medveten om man med tur och skicklighet mycket väl kan få ett bättre ekonomiskt utfall genom att behålla en del lån eller tom (vilket väl egentligen är samma sak, lån som lån) låna upp sig för börsinvesteringar.

    Själv är jag mera en försiktig general som hellre gått den säkra linjen och prioriterat amorteringar av lån i steg ett.

    Nu i steg två saknar jag ej eventuella värdeökningar jag "gått miste om" utan är lugn o glad över att slippa lån och månadssparar i ädelmetall o indexfonder.

    Men nu är grunden pass solid så även en fegis och bevisat ganska usel "spelare" som jag kan krydda mina börsaffärer med något annat mellan varven i det lilla bara för att.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är en lika försiktig general (eller ja, jag har inte ens gjort lumpen), men har man de ekonomiska möjligheterna utan att spela "kvitt eller dubbelt" med sina matpengar kan man absolut dra upp risken. Problemet kommer när man, som jag upplever de inledande kvinnorna i inslaget, inte ens begriper att man lever över sina tillgångar och är beredd att gambla hårt.

      Radera
  9. Det hade räckt att få se tjejens min om reportern ställt följdfrågan: Kostnad? Men amortering är ju ingen kostnad, det vet du väl?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl inte reportrars sak att uppfostra intervjuoffer (det är därför jag skulle vara så dålig på det), men åtminstone någon kritisk fråga hade varit välkommen. Som det blev nu kändes det som att tjejerna för egen del såg det som helt oproblematisk att sluta amortera, bara reglerna tillät det.

      Radera
  10. Men lån är ju gratis pengar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, inte riktigt :-) Eller rättare sagt inte alls. Lika lite som att skatteåterbäring är pengar man får i gåva från en generös stat.

      Radera
  11. Ingves har kört med 0 ränta i flera år.
    Nu ser vi resultat.
    Hela Karlstad är fullt med Padelhallar.
    Och flera är på gång.
    Och ingen spelar padel längre

    Vart kom alla pengarna ifrån. ?
    Ur tomma intet ..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig spelat padel så jag gör vad jag kan för att hålla inflationen nere.

      Radera
  12. Känns lite skönt att fler är som jag! Jag har blivit idiotförklarad så många gånger att jag amorterade ner huset på ca 5 år. Gissa vem som var lugnast på jobbet när de lade ett stort varsel idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för samtidigt kanske dina amorteringar gjort att du t ex kunnat vara mer aggressiv och framgångsrik i löneförhandlingar, eller vågat skaffa ett osäkrare och/eller roligare jobb. Privatekonomi är komplext.

      Radera
    2. " Den som står i skuld är ej fri "
      Göran Persson

      Radera
    3. Han hade så rätt. Fast inte utplånade han statsskulden för det...

      Radera
    4. "Han hade så rätt. Fast inte utplånade han statsskulden för det..."

      Göran Persson hade inte rätt om man frågor "professorn". Och det var nog tur att han inte utplånade statsskulden.

      "Han pekar också på bristen på strukturreformer under Göran Perssons tid. Under Ingvar Carlsson tid som statsministern 1986-1991 gjordes mycket på detta område. Den borgerliga regeringen under Carl Bildt 1991-1994 arbetade också med tillväxtreformen. När socialdemokraterna tog över efter valet 1994 upphörde detta arbete med Göran Persson som finansminister. Tonvikten lades helt på budgetåtstraming, menar Jonung."
      https://www.realtid.se/professor-sagar-myten-goran-persson/

      Radera
    5. Jag menade bara att han hade rätt i citatet, något som jag inte ser att Jonung ens kommenterar. Jag sa inte att han hade rätt i allt han gjorde, eller ens en bråkdel.

      Radera
  13. Ledsen att säga det, men festen är inte slut. Efterfesten börjar snart.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efterfester är ändå aldrig något att ha. Det slutar alltid med att någon med en snedfylla drar igång Markoolio på full volym.

      Radera
  14. Även du tycks blanda ihop begreppen Micke!

    Amortering är varken en kostnad eller utgift, det är en utbetalning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, snarare än överföring, och definitivt en utgift. Jag tycker att Stefan Larsson hade den tydligaste beskrivningen längre upp i kommentarsfältet:

      "Jag skulle säga att såväl ränta som amortering är utgifter, men räntan 'bokförs' som en kostnad och amorteringen som ett sparande."

      Radera
    2. Nja,

      https://www.fortnox.se/fortnox-foretagsguide/ekonomisk-ordlista/utgift

      Radera
  15. Jag känner viss skadeglädje när jag hör folk prata om att dra ner, att det blir en svår vinter och så vidare. Folk som har lånat för mycket. Jag har undvikit att köpa en dyrare lägenhet än den jag har eftersom det blir dyrt om räntorna går upp. Så nu sitter man här med bara hundratusen i bolån och påverkas inte mycket. Jag är sparsam med sådant som inte är viktigt för mig. Målet är att ha samma levnadsstandard oavsett hur omvärlden ser ut. Min häst åker på träning idag och blir borta 1-2 månader, det är dyrt så klart, men det har man råd med om man tänker efter före. Jag verkade snål när jag inte köpte ny lägenhet, och nu behöver jag inte dra ner alls. Känns faktiskt som att jag lever i en helt annan värld jämfört med en del andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skadeglädje är en mänsklig egenskap :)

      Jag lever också i den där andra världen och undrar hur folk kan göra av med alla pengar hur mycket de än tjänar.

      Radera
  16. Är ju rekordbilligt att låna nu (ränta-inflation).

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall för att räntan väntas stiga i takt med inflationen.

      Radera