fredag 7 oktober 2022

Krisvecka

Tydligen kör MSB varje år något de kallar Krisberedskapsvecka, en slags praktisk informationskampanj för att förbereda medborgarna på samhällskollaps.

Det låter väl sunt för en myndighet som har det ansvaret, men jag blir lite illa berörd av SVT som försöker förvandla detta till en slags lustfylld dokusåpa. ”Deltagarna” presenteras och sedan görs hemma-hos-reportage där de får berätta hur det kändes att värma konserver i stormkök.

Jag har alltid känt att preppers är förvuxna scouter som inte fick leka tillräckligt mycket krig som barn och försöker ta igen det i vuxen ålder. Gör det om det känns bra. Jag skrev nyligen om min lust att tälta. Jag tror inte att samhället skulle utvecklas om jag förverkligade den, men jag själv kanske skulle må bra av det.

Men jag har inte sett statsmedia skriva en rad om varför krisen är på ingång. Jo, man har försökt skylla det på kriget i Ukraina, men ingenting om varför el- och drivmedelspriser var uppe på rekordnivåer redan innan dess. Då tycker jag att det är lite magstarkt att släppa journalistiken till förmån för feel-good-reportage om beredskapsmat.

Men okej, eftersom jag är en positiv, glad och sprallig människa ska jag försöka se det positiva i hela grejen. Jag tror att det är bra för oss att ifrågasätta våra val. Det är så himla lätt att slå sig till ro i tillvaron och göra som alla andra. Pulversoppor och Trangiakök tvingade de som medverkar i experimentet att bryta normen under en vecka. Jag tror att det är nyttigt.

34 kommentarer:

  1. Blir mest förbannad av pekpinnar om hur man ska förbereda sig.
    Det är ju samma regering som satt oss I den här situationen som nu talar om hur vi ska klara av den?
    Det finns nog ingen som inte redan gör vad man kan för att spara på el?
    Matpriserna är det lika illa med. Funderar mest på hur det blir med alla dyrare varor typ kvalitets ost o kött när dom flesta kommer att välja lågpris alternativ. Kommer handlaren att bli tvungen att till slut rea ut dom, för att sedan sluta ta in dom i sortimentet? Hur går det då för producenterna? Många funderingar blir det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man absolut se det, men jag tror att du har fel i att alla redan gör vad de kan. Många reflekterar nog inte överhuvudtaget om att det finns åtgärder att vidta. Samma med mat.

      Radera
  2. Haha, veckans roligaste bild helt klart =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrattet fastnar lite i halsen när man inser att det skulle kunna vara på riktigt.

      Radera
    2. Nä du Sparo, du har tagit fel på SVT journalisten på bilden, det är ju Kakan Hermansson, det ser ju vem som helst. Däremot är ju bilden tagen på baksidan av TV-huset, där hon tog en paus från den tio meter långa vandringen mellan taxin och entren då hon skulle besöka sina journalistvänner på SVT ;-)

      Radera
    3. Trodde hon hade glasögon.

      Radera
  3. Även som semiprepper eller iaf en typ som vill planera för det värsta o hoppas på det bästa, hellre förekomma än förekommas, så kan jag väl i någon mån hålla med om det löjliga när det går över styr, detta gäller väl det mesta. Jag har ingen grävd bunker med konserver för fem år liksom, men jag har införskaffat spritkök/lampor och har konserver/ris/pasta/potatis som räcker till att leva gott någon månad och sedan överleva torftigt ytterligare ett tag.

    Det kostar egentligen ingenting utom ett par tusen uppbundet i matvaror, jag använder mitt lilla lager och fyller på när jag ätit upp det som köptes längst tillbaka i tiden. Lagret är hyfsat konstant och växer inte till perversa proportioner. Vad gäller vatten har jag lyckan att bo 5 minuter från samma källsjö som samhället tar sitt kanonbra vatten från.

    Sedan håller jag 99% med att det är fjantigt att göra dokusåpa av det hela, men vad ska man förvänta sig för 8,4 miljarder per år... Håller på den sista procenten då jag även i gravt fånig form tycker det är bra info, hur lite det än blir, att få ut.

    100% på den förb*nnade fegheten att skylla exakt allt från löss till el-, mat- o bränsleprisökningar o generell inflation på kriget i Ukraina.

    Men eftersom jag är en glad och positiv person så tar jag det som att vårt styre behagar leka roliga timman med oss i befolkningen.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skriver att du bundit upp pengar i matvaror. Samtidigt gissar jag (särskilt i år) att inköpspriset varit lägre ju tidigare man köpt, så då kan man ju se det som en investering också.

      8,4 miljarder låter som en äldre siffra, kanske från 2020. Hur som helst, för de pengarna förväntar jag mig oberoende, opartisk och skicklig journalistik, men ack så jag bedrog mig.

      Radera
    2. Ja rackarns, mitt lilla matförråd har utvecklats i värde klart bättre än mitt sparande i fonder, aktier o ädelmetall! =)

      I stand corrected vad gäller public service budget. Det var mycket riktigt från 2020. Nu har jag letat rätt på aktuell siffra för 2022 och 8,909 miljarder är den nya att lägga på minnet!

      Radera
    3. Ja, jag har nyligen plockat upp min sista fyrtiokronorsost från frysen och öppnat ett kaffepaket som kostade 25 kr på sin tid. Det är i stort sett 100 procents avkastning.

      Rätt ska vara rätt (eller i detta fall väldigt fel med tanke på vad de levererar för pengarna).

      Radera
    4. Om någon är intresserad så är mina konserver i basen mkt billiga saker, som vita bönor i sås, krossade tometer osv. Så kliver jag upp en smula i kostnaden o går på köttbullar i brunsås, ravioli och inte minst matiga soppor som jag är svag för. Dyrkonserver får stå kvar på hyllan. Även en samling påsar med soppa som ej kräver mjölk. Nudelpaket är jag rätt less på men kan hottas upp och fyller sin funktion. Nötter, socker, salt o mjöl. Jag har säkert bommat en del men vid snabb tanke.
      /Jonas B

      Radera
    5. Förr var väl konserver ofta av helkonservtyp, som höll hur länge som helst. Men nu har jag en känsla av att de aldrig är det. Är det bara hårdare krav eller har de blivit sämre?

      Radera
    6. Om du tror på det jag läst så är bäst före vad gäller konserver mest gällande smak än att det blir livsfarligt. Låter som man inte behöver bekymra sig över bakterier i konservburken innan man själv av livets gång hamnar sex fot under eller blir överstekt. Man far inte illa av att sätta i sig det, men det är ju schysst om det smakar bra typ. Får addera olja på min lista som är fullständigt nödvändigt, skäms att missat något så viktigt!
      /Jonas B

      Radera
    7. Frågade eftersom min konserverfarenhet är ytterst begränsad. Jag kör i stort sett bara krossade tomater.

      Radera
  4. Man är onekligen väldigt beroende av diverse sårbara system som el, internet, matvarubutiker, mm. De flesta av oss skulle stå sig ganska slätt om allting detta bara slutade fungera.
    Hoppas att MSB även jobbar med strategier för att upprätthålla dessa välfärdssystem och inte bara med hur vi ska klara oss utan dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag uppfattar det som att det mest är MSB:s uppgift att lösa problem när skiten träffar fläkten, men kanske någon annan statlig institution kan jobba med det. Riksdagen t ex.

      Radera
  5. Protein pulver är ju en stjärna när man inte har tillgång till kök

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig provat det, men det låter som rätt trist mat :)

      Radera
  6. Jag är alls ingen prepper, utom när det gäller toa-papper. Vis av erfarenheten under pandemin, har jag gärna nagra extra 20-paket pa lager. Om "kriget kommer" far jag väl tända i öppna spisen och grilla/koka/steka det som finns i kyl/frys samt i skafferi. Frysa kommer jag i vilket fall inte att göra. Värmen i väggarna varar till november, och sen har jag filtar och täcken att ta till om det skulle bli kallt.

    Vatten finns överallt i stan i gratis springbrunnar, en kvarleva sedan det var riktigt krig.

    Till skillnad fran en del har jag ocksa förtroende för staten, de kommer att steppa upp om det behövs, det är jag övertygad om. Och jag sover gott om natten.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som SDare har jag en balanserad syn på statens vilja o förmåga att ingripa. Toapapper ser jag dock som en av de enklaste problemen att lösa.

      Som hårt arbetande ingenjör som gått in i väggen för ett gäng år sedan är sömnen ett stadigt problem jag jobbar med.

      Annars sitter jag med tre stängda rum o 13 grader i kåken för att försöka ha råd med elräkningen. Men för att återknyta, staten litar jag på lika långt som jag kan kasta den...
      /Jonas B

      Radera
    2. Men Jonas du borde väl vara glad nu när SD har nanstans runt 20% av rösterna i senaste valet? Eller tror du inte SD kan fa ordning pa problemen tillsammans med vem det nu blir?

      Annika

      Radera
    3. Jag är övertygad om att vi kommer kunna vara delaktiga i att börja styra styra upp skeppet på kommunal nivå. Där har vi redan gåtti mål med mycket under 8 år. Där slutar mitt ansvar o allt däröver får jag följa som intresserad betraktare och komma med mina inspel under partidagar.

      Radera
    4. Jag tror att det är klokt att inte ha för stor tilltro till någon stat, men det finns väl också skillnader.

      Radera
  7. Snart har vi en ny regering. Vi får hoppas att allt blir bättre dom kommande fyra åren, vilket dom har lovat. Och har man lovat något så bör man hålla det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen statistik, men det känns inte som att någon regering hållit särskilt många vallöften. Den här gången har jag inte ens hört vad respektive parti lovat, men jag har heller ingen större tilltro till dem, oavsett.

      Radera
  8. Det pratas alldeles för lite om alla gravt överviktiga fettosvenskar med en inbyggd beredskapsreserv på 100 000 till 1 000 000 eller fler kalorier och som skulle klara sig i ett halvår med endast en burk multivitaminer samt lite vattenreningstabletter. Spannmålslager i all ära men fettoreserven är mäktig den med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om det verkligen funkar så att man kan leva utan mat i ett halvår bara för att man är överviktig :)

      Radera
    2. Världsrekordet för fasta är 382 dagar och han startade på 207 kg. Många har gått på myten att man måste äta en massa skit hela tiden även fast man redan har 50 eller fler kilo lagrade som kroppen kan förbränna.

      Radera
    3. Det finns folk till allt. Jag är med på att det är lättare om man har en fettdepå, men själv skulle jag med svårhet klara 382 minuter oavsett fetma.

      Radera
    4. Sparo, det beror nog pa att du paminner om en vinthund. Du far se till att käka lite mer honung, en liten fettdepa är inte dumt att ha.

      Annika

      Radera
    5. Jag har haft en (allt för) stor fettdepå och hade samma känsla då.

      Radera
    6. "Spannmålslager i all ära men fettoreserven är mäktig den med."

      Det ligger mycket i det. Naturen är inte dum. Likt björnen som äter upp sig inför vinteridet så har västerlänningen ätit upp sig inför sämre tider. Jag undrar om nationalekonomerna har räknat med lagret av fläskenergi i befolkningen. Jonas Birgersson, Elon Musk med flera kan gå armkrok och slänga sig i väggen. Vem behöver ett batteri när man är en vandrande energidepå? Ät mindre och lägg pengarna på el istället så fixar ni vinterns höga elpriser lätt, säger jag.
      https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/jonas-birgersson-kan-ha-en-losning-pa-elkrisen-42db173f/
      https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Powerwall

      Radera
    7. "Sparo, det beror nog pa att du paminner om en vinthund. Du far se till att käka lite mer honung, en liten fettdepa är inte dumt att ha."

      Sparo är en "sighthound with pitbull attitude". ;)
      https://sverigesradio.se/artikel/4223738

      Radera
    8. Aj, att bli jämförd med Carl Bildt kändes inget vidare.

      Radera