tisdag 11 oktober 2022

Otippad vinnare

SVT (och även jag) har tidigare skrivit om Linda-Marie som bor i ett hus utan el och rinnande vatten utanför Älvsbyn och som nu ser sig som vinnare i dessa kristider när elräkningarna blir skyhöga och tillgången på ström kanske begränsas redan i vinter.

För egen del tror jag fortfarande inte på att bo i ett hus utan el och vatten, men jag gillar tänkesättet och håller med om mycket av det hon säger. Lyx ses ofta som odelat positivt, men förutom kostnaderna gör det också tillvaron sårbar. Några av de lyxartiklar jag valt bort i mitt nuvarande liv är en ny bil, dyr programvara (jag kör Open Office istället för Office, Gimp istället för Photoshop...), det mesta av hemelektronik, däribland tv, medieabonnemang som Netflix, Spotify, HBO osv. Allt detta gör mig mer oberoende för kostnadsökningar och försämringar.

Draget till sin spets är vi större vinnare ju mer lyx vi klarar oss utan, men det går naturligtvis inte att dra hur långt som helst. Bor vi i grottor och klär oss i djurhudar är vi förvisso inflationsskyddade, men det är tveksamt om det vore ett värdigt liv.

Dock tycker jag att den här aspekten är värd att ta in när det kommer till konsumtion. Sånt vi köper och bygger upp våra liv kring blir också ett tungt ok att bära när det inte funkar. Förutom att de ofta kräver en massa tid och energi från vår sida. Om ekvationen dessutom kräver att vi skuldsätter oss har vi skaffat oss ännu mer problem. ”Jag behöver inte oroa mig för någonting”, säger Linda-Marie i artikeln. Det vore lyx för mig.

60 kommentarer:

  1. Sättet man vill leva på är väldigt olika mellan olika personer. Om hon är nöjd så är det rätt för henne, medan jag inte skulle vilja avstå från exempelvis el och kommunalt vatten. Det skulle stjäla för mycket tid från roliga saker att ägna sig åt. Annars håller jag med om att ju mer man avstår från saker som kan krångla, desto mindre stress blir det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är bara rädd att många lever det liv som förväntas av dem mer än baserat på egna val.

      Radera
    2. Jo, jag fick litegrann intrycket att det blivit jobbigare för henne med uppmärksamheten kring sitt sätt att leva, än det är med själva levandet. Så visst är det ofta enklare att bara flyta med i strömmen än att gå sin egen väg.

      Radera
    3. Det har absolut fördelar.

      Radera
  2. Nu lever jag inte utan el och indraget vatten men utan en smartphone. Tycker att det blir allt svårare, speciellt omgivningens syn på en, sjukvården t ex utgår ifrån att man har en smartphone som tur är kan man än så länge ringa men det verkar vara något de helst vill slippa.
    Min knappmobil kostade några hundralappar och att ringa, sms:a 99 kr i månaden så jag lägger inte ut mycket pengar på mobil. Tycker det skulle få vara mitt val men det känns inte så. Vill inte lägga pengar på dyra tekniska prylar som inte är gjorda för att hålla, men man blir ju i stort sett tvingad till det. Förr gjordes grejer som höll, telefoner, tv-apparater o s v och man kunde välja om man ville köpa dem eller inte. Numera är man i stort sätt tvingad till att ha en en smartphone och valfrihet som det tuggas om i alla möjliga sammanhang verkar inte gälla här. Vet hamnade utanför ämnet en del, blir alltmer frustrerad, men än håller jag ut!/E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde som du fram till ett år sedan då jag i stort sett blev tvungen att skaffa en "smartphone", men jag känner igen mig. Det blev allt svårare. Jag vet t ex inte hur många jag fick förklara distinktionen mellan bank-id och mobilt bank-id, t o m för Teliamedarbetare.

      Och visst är det märkligt att allt håller kortare tid nu, och ännu märkligare att vi bara nöjer oss med det som en slags naturlag.

      Radera
    2. Du kan köpa enväl fungerande begagnad iPhone för några hundralappar, så kostnaden kan inte vara något större problem.

      Radera
    3. Fast den håller säkert bara något år. Att jämföra med en Nokia 3310 som tickar och går efter tjugo år. Men visst, som enskild kostnad är det inte hela världen, även om den nog ofta drar med sig ett dyrare abonnemang också.

      Radera
    4. Abonnemanget beror inte på vilken telefon man har, utan vilken mobiloperatör man väljer. Men vill man klamra sig fast vid en Nokia 3310 får man finna sig i att den är något daterad.

      Radera
    5. Det är visserligen sant, men med en knapptelefon utan internet väljer man kanske inte ett abonnemang med fri surf och hög hastighet och då blir det billigare hos alla operatörer.

      Radera
  3. Hon kanske är en vinnare, men det låter lite som att vinna paralympics.

    SvaraRadera
  4. Är hon verkligen en vinnare? Är det inte bara vi andra elberoende som är förlorare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man också. Livet är ju inte en tävling mellan människor.

      Radera
  5. Det där är ju klart bra om man är en person som kan leva med det. Är nog själv för bekväm för att vilja leva utan VA och el. Men man kan skala ner. Jag är lite överraskad att jag verkar gå mot en total årsförbrukning under 7000 kWh trots 155m2, kåk från slutet av 70-talet och enbart luftvärmepump som värmekälla, lite tilläggsisolerat på vinden men inget annat gjort. Man undrar lite över hur normalvillan på 20 000 kWh funkar. Nå, elräkningarna svider ju hårt hur som.

    Sedan håller jag med bloggaren om freeware och minimering av abonnemang. Får dock erkänna att jag har ett dåligt samvete här och en absolut besparingspotential med ett medelstort Boxerabonnemang a 399kr/mån som jag kunde leva utan.

    Hemelektronik, mobil, dator, tv, hifi, o så, då köper jag kontant kvalitet som jag upplever det och vad jag vill ha, det innebär också hittills mycket bra livslängd och inget behov att uppgradera på lång tid.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv räknar jag med att frysa en del i vinter. Hellre det än de kallduschar dyra elräkningar innebär.

      Det trista med t ex dator är att nästan varje gång jag byter är det inte för att den gamla är trasig eller inte längre borde täcka mina behov utan för att program och operativsystem blir allt mer krävande. Jag har samma datorbehov nu som för tjugo år sedan och borde därför rimligen kunna ha tjugo år gamla datorer, men så funkar det ju inte.

      Radera
    2. Min förra Macbook Air fyllde 13 år när den slutade klara av att köra alla program som var nödvändiga för dagliga bruket. Den är dock inte trasig på något vis och istället för att slumpa ut en så gammal dator begagnat står den nu som muikserver, något den klarar och kommer klara utmärkt till den dag det blir något fel som är trasigt.

      Byttes utan tvekan ut mot en ny enklaste sorten Macbook Air M1, visst, kostar samma ej lilla slant som den första, men fruktansvärt mycket prestanda och erfarenheten är god.

      Radera
    3. Det är just det där - inte trasig och borde därför gå att använda till allt den tidigare använts till. Men nej.

      Radera
    4. Det är ju dilemmat, program sväller. Man kan undvika att uppgradera programmen, men till slut nås man av inkompatibiletsproblem, och då måste ens hårdvara fixa en uppdatering eller vara en dead duck. IT-världen kör full fart framåt och det är väl sakers tillstånd. Hårdvara blir obsolet.

      Radera
    5. Som gammal PC användare känner jag igen problemet. Bytte dator efter max 5 år. Men 2013 gick jag över till Mac. Har samma burk fortfarande, allt fungerar som om den var köpt igår. Aldrig mer windows (heter det så fortfarande?).

      Radera
    6. Min första och hittills enda Mac-erfarenhet tog slut efter ett par veckor. Den var så dåligt att jag inte kommit tillbaka dit, men om framtiden vet jag ingenting.

      Radera
    7. "Jag har samma datorbehov nu som för tjugo år sedan och borde därför rimligen kunna ha tjugo år gamla datorer, men så funkar det ju inte."

      Du får skylla dig själv om du använder Windows. Det finns linuxdistar som fungerar utmärkt på 20 år gamla datorer.

      Radera
    8. Testade Ubuntu, fick det aldrig att funka och tror jag fick slänga den datorn sedan. Jag fattar att det inte behöver vara så, att mängder med Linuxanvändare är nöjda, men jag hade/har ingen support som hjälper mig med det och jag är för dålig och ointresserad för att göra övergången utan hjälp.

      Radera
    9. Tyvärr lärde du dig "fel" operativsystem från början. Användarvänligheten i Linux har utvecklats rejält de senaste 10 åren. Man kan få hjälp av många duktiga personer i forum på nätet. Dock kommer man inte ifrån att det är en inlärningströskel om man kommer från Windows. Förstår att alla inte orkar "börja om från början" och lära sig ett nytt operativsystem.

      Radera
    10. Med att du lärde dig fel operativsystem från början så menade jag att det var "fel" att lära sig Windows från början. Om de som lärde sig Windows hade lärt sig Linux istället så hade du och dina vänner varit lika kunniga på Linux som ni är på Windows. Då hade ni inte suttit i operativsystemskiten idag. Nu finns det bara två saker att göra: 1. Köpa ny dator när Microsofts utveckling (inveckling?) gör så att den gamla datorn är för slö. 2. Göra om och göra rätt så ni kan välja att använda en version av Linux som passar ert syfte med datorn.

      Radera
    11. Det finns linuxdistar som är utvecklade speciellt för att fungera med gamla datorer. https://linuxhint.com/best-old-laptop-linux-distributions/
      Istället för att köpa en ny dator så installerar man ett sådant operativsystem istället för Windows. På pappret är alltså lösningen enkel. I verkligheten är den inte fullt lika enkel (inlärningströskeln).

      Radera
    12. Jag frågade alla jag kom åt innan jag gjorde misstaget, vilket i sig bevisar min poäng. "Duktiga personer i forum på nätet" i all ära, men dels kanske de inte har lust att släppa allt de har i händerna för att hjälpa mig när jag har en datakris, och dessutom är det omöjligt för mig att veta om de är duktiga personer eller bara människor som gillar att låta tvärsäkra. Fungerande datorer är för viktigt för mig för att vara beroende av okända.

      När jag började använda PC var det nog endast en handfull personer i Sverige som kände till Linux och det fanns inget internet att fråga folk på. Jag kan inte gör det ogjort.

      Radera
    13. "När jag började använda PC var det nog endast en handfull personer i Sverige som kände till Linux och det fanns inget internet att fråga folk på. Jag kan inte gör det ogjort."

      Det kan stämma och det leder osökt in på det mest tragiska av allt: att den svenska skolan lär eleverna Windows. Okej, de behöver kunna Windows när de kommer ut i arbetslivet men de borde åtminstone få stifta bekantskap med Linux under skoltiden. Fast det är med detta som det är med "smuggelspriten": långt från ämnet.

      Radera
  6. Kalldusch är också ett sätt att spara el.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om än ett plågsamt sådant :)

      Radera
    2. Man kan byta till ett bättre duschmunstycke också så att man inte använder onödigt mycket vatten när man duschar.

      Radera
    3. Ja, det är skonsammare :)

      Men då måste man ändå ha varmvattenberedare. Har dock lekt med tanken på att slippa det:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/01/avskaffa-varmvattenberedaren.html

      Radera
    4. Bara så att du inte tror att jag skämtade om att byta duschmunstycket:

      "En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll."

      Radera
    5. Källan till påståendet om duschmunstycket är Sydvatten: https://sydvatten.se/spara-vatten-tips/

      Radera
    6. Nej då, jag inser att det finns pengar att hämta där.

      Radera
  7. Jag har bekanta som tankar tv-serier, filmer, programvaror, böcker, musik och annat som behövs = noll kostnad för dem, förutom en 50-lapp i månaden till VPN.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det finns och det går, även utan VPN.

      Radera
    2. Om samvetet tillåter att tanka hem diverse dyra programvaror och underhållning kan jag tipsa om att det är gratis att stjäla mat också

      Radera
    3. Fast nu förstod jag det inte som att Anonym 10.20 menade att man ska tanka ner olagliga filer, och jag menade det definitivt inte. Det finns en massa reklamfinansierade grejer på nätet. Är man svensk kan man dessutom skattefinansierat tanka ner såväl ljudböcker som E-böcker med hjälp av sitt bibliotekskort.

      Radera
    4. Bibliotekskort? Pa min tid var det en papperslapp med namn pa, inget annat. Fast det klart, hela min familj var kända pa det lokala biblioteket, vi lanade nog mest av alla. Tiderna förändras.

      Annika

      Radera
    5. Mitt nästsista bibliotekskort slarvade jag bort och fick då betala 30 kr för att få ett nytt. Helt rätt, tycker jag, men det svider fortfarande :)

      Radera
    6. Till mitt försvar får jag säga att det är helt olikt mig. Jag tror t ex inte att jag har tappat bort en nyckel i hela mitt liv. Däremot brutit av någon, vilket är klantigt, men åtminstone inte slarvigt.

      Radera
    7. "Om samvetet tillåter att tanka hem diverse dyra programvaror och underhållning kan jag tipsa om att det är gratis att stjäla mat också"

      Dessutom finns det risker med att använda piratkopierade programvaror. Att köpa spriten på Systembolaget kanske inte är billigt men du kan vara ganska säker på att du får det du köper.

      Radera
    8. Har vi inte kommit rätt långt från ämnet? Jag tror som sagt inte att någon menade att man skulle stjäla programvara. Gick vi över på smuggelsprit nu? Det är jag ännu säkrare på att ingen i tråden förordat :)

      Radera
  8. Nej, vill inte leva utan el och vatten. Det är jag alldeles för bekväm för.

    Jag har bara tva abonnemang, ett pa internet för ca 500 spänn i manaden och ett vpn-abo, kostar 99 usd för tre ar. Bade min 18 ar gamla telefon (Sony/Ericsson) och min 3-4 ar gamla Iphone5 (kostade en tusenlapp) gar pa prepaid. Den gamla används nästan uteslutande för inkommande samtal, och den nya för att kunna använda whatsapp pa datorn (och att ta enstaka bilder). Kostnad per manad, kanske 10 spänn för bada. Jag har inget behov av att vara tillgänglig när jag inte är hemma.

    Det som retar gallfeber pa mig är den där jäkla tv-avgiften jag maste betala till staten. Dyrt som satan, och jag har ingen tv, men sa fort man har en dator är det obligatoriskt. Men det klart, jag uppskattar programmen som statlig tv producerar (även om jag betalar till "fel" land), sa det är bara att tugga i sig.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också ett sånt upplägg för min svenska telefon (Nokiatelefon av okänd modell, men utan kamera). Har tankat den med 100 kr och misstänker att jag tvingas göra det en gång om året även om jag inte hade behövt det. För att kunna ta emot samtal från svenskar som inte ringer gratis inom Norden (eller inte vet om de gör det). Jag har ett litet behov av att vara tillgänglig, men får jag välja föredrar jag mejl, så att jag kan svara när jag själv har tid.

      Jag uppskattar eller använder i stort sett inte statliga tv-program, men tvingas också betala för dem. Jag får nöja mig åt att jag slipper betala för SVT:s propagandakanaler.

      Radera
  9. Överväg att använda LibreOffice istället för OpenOffice.

    "One of the most significant differences between the two platforms is based on their new releases. LibreOffice is relatively recent, as its releases are pretty frequent. This means better bug fixes and new features. Whereas, OpenOffice being a dead software, continues to wallow in its existing, pre-installed updates. This means more bugs, higher security issues, and a stagnated set of features."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska fundera på det, men är samtidigt väldigt nöjd med Open Office. Har t ex överhuvudtaget inte upplevt några buggar.

      Radera
    2. OpenOffice har inte stöd för docx eller xlsx.

      "OpenOffice supports almost all the same file extensions you can expect with LibreOffice.

      However, LibreOffice also supports exporting in some of the same file formats, which OpenOffice does not.

      For instance, you can open a .DOCX file with OpenOffice without hiccups, but you cannot save it/export the document preserving the file extension.

      You can only save it as .odt/.doc./.ott and a few similar file formats.

      Similarly, you do not get support for .xslx and .pptx, modern file formats usually used for spreadsheets and presentations."

      Radera
    3. Jag vet inte exakt vad som menas med "stöd för", men jag har öppnat både .docx och .xlsx i Open Office. Att jag inte kan spara filer i det formatet kvittar eftersom alla som kan öppna dessa filformat också kan öppna .doc och .xls.

      Radera
    4. "Att jag inte kan spara filer i det formatet kvittar eftersom alla som kan öppna dessa filformat också kan öppna .doc och .xls."

      Att de kan öppna dem innebär inte att doc och docx är ekvivalenta filformat.

      "Docx file size is 75% less than the file size of doc, which results in convenience in uploading and sharing the file via email.
      Docx files can easily convert into doc, .html, .rtf and other file formats while convertibility of .doc is not possible without external convertor or software.
      Doc file based on binary format while docx file based on XML format.
      Docx is latest default file format of MS Word and has more features than doc.
      Doc is a proprietary format, which means that other applications cannot launch the doc files while docx is an open file format and many word processor supports the docx files format."

      Radera
    5. Nej, det förstår jag, men jag skickar i stort sett bara .doc-filer på max några sidor, ren, oformaterad text. Det kvittar mig vilka "features" jag går miste om och ifall filen är på 40 eller 50 kilobytes, de laddas ner sekundsnabbt oavsett.

      "Doc is a proprietary format, which means that other applications cannot launch the doc files while docx is an open file format and many word processor supports the docx files format."

      När det gäller Open Office tycks ju förhållandet vara det omvända ;-)

      Radera
    6. Fördelen med OpenOffice är att du vet vad du har. Du slipper behagliga överraskningar på grund av att utvecklarna har byggt om programmet. Det måste dock väga mot risken att någon hackar din dator genom att utnyttja buggar. Typ så här.
      https://www.securityweek.com/openoffice-vulnerability-exposes-users-code-execution-attacks

      Man kan förstås diskutera om OpenOffice innehåller fler säkerhetsbrister än LibreOffice. Jag menar, ju mer ett program utvecklas desto fler buggar riskerar att uppstå. Ibland är väl beprövad programkod bättre än ny kod som ständigt uppdateras (med nya buggar som skapas).

      Radera
    7. Jag är inte precis Pentagon, men visst vill jag slippa bli hackad.

      Radera
  10. Elen är väl inte det dyraste för detta år, om man ser till att hantera det rimligt. Däremot Ingves, han är dyr som satan för alla svenskar. Först kvaddar han kronan flera tiotals procentenheter, sen beklagar han sig över hur mycket räntan måste höjas för att minska inflationen. Jo, jo. #Ebberödsbank.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Många bäckar små" (även om jag inte skulle kalla svenska elräkningar små).

      Radera
  11. Samtidigt skulle alla hushåll/lokaler värmas med ved skulle det inte bli så trevlig, särskilt i storstäderna! Så känns ju inte som att hennes levnadssätt är lösningen! Sen skiten på grädden eller hur man ska uttrycka det ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lösningen och lösningen... Jag förstår inte det här tvångsmässiga behovet av EN enda lösning för alla människor och verksamheter. Nej, alla kan inte elda med ved, alla kan inte gå i pension vid 35 och alla kan inte bli materialförvaltare i Allsvenskan. Jag skulle säga att det här löst mycket för henne, vackert så.

      Radera