lördag 19 november 2022

Belysningen släcks i Laholm

Jag skrev ett blogginlägg för en månad sedan om nedsläckning av Faluns hoppbackar. I det exemplet sparades ett par hundralappar om dagen. I Laholm sparar man 15000-25000 kr per dag genom att släcka gatubelysningen. Men inte kommer de undan kritik för det.

Kritikern Karolina Borg hänvisar till sina barn. Barnen är inte trygga, deras frihet och möjlighet att cykla till skolan inskränks. Samtidigt berättar hon att på hennes gata finns tre gatlyktor varav den mellersta fortfarande lyser på nätterna. För mig låter det inte som någon större katastrof.

Utan att veta något om Karolinas barn kan jag konstatera att när jag var liten cyklade jag efter att det blivit mörkt. Jag hade något som heter cykellyse. Sådana finns fortfarande och de har till och med blivit bättre. På min tid var de små och drevs ofta av en dynamo som krävde att cykeln skulle vara i rörelse. Nu finns ljusvästar för ett par hundralappar som lyser upp en hel stadsdel med vitt ljus framåt och rött bakåt.

När det kommer till säkerhet kan jag också konstatera att på landsbygden (och i stora delar av världen utanför Sverige) är det ingen självklarhet att det ska lysa överallt hela natten. Jag skulle inte hitta till min brevlåda kvällstid utan att ta med en lampa och ska jag ut på vägen gör jag klokt i att använda både pannlampa och reflexväst. Det gör alla som ska över till grannen eller ta en promenad med hunden, barn som vuxna. Är säkerheten sämre här på kvällarna än där jag bodde i en Stockholmsförort fram till förra sommaren? Inte en chans!

Samtidigt vill jag ge Karolina lite rätt. Det kostar en slant att sätta upp gatlyktor och det känns meningslöst om man sedan ändå inte har råd att använda dem. Det är väl en sak om man tänker sig att nuvarande elpriser är på tillfälligt höga nivåer, men det tror jag inte på.

52 kommentarer:

  1. Nuförtiden ska det gnällas pa allt. Barn ska inte uppfostras i en kokong, de ska lära sig att sta pa egna ben. Det maste väl ända vara en förälders främsta uppgift, att ge barn självförtroende och en möjlighet att klara sig själva. Mamman kanske skulle pröva att förklara för sina barn varför lamporna släcks.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att det är lite mörkare ute känns som ett hanterbart problem. Det går alldeles utmärkt att ta med sig egna lampor. När det gäller barnens cykelturer är det till och med lag på det.

      Radera
    2. Absolut funkar det bra utan lyse Men vi skär ner på allt, får vi betala mindre skatt då?

      Radera
    3. Det är ju det som är frågan. Mindre tvivlar jag på, men kanske kan de använda pengarna till något viktigare, t ex fler lärare eller mer hemtjänst.

      Radera
    4. Vart har det nånsin hänt?

      Radera
    5. Var har vad hänt, att man använt skattemedel på vettiga grejer? Förhoppningsvis används åtminstone några skattemedel på rätt saker, men det kan alltid bli bättre.

      Radera
  2. Jag tar till mitt hoppbacke-tips igen. Sätt lamporna på blink och i osynk så sparar man kanske lite el och eventuella epileptiska problem får man hantera därefter.

    SvaraRadera
  3. Kan det verkligen stämma med 25k om dagen för belysning i en liten håla som Laholm? Bor ju inte ens 8.000 personer i tätorten. Kanske de borde se över vad de har för lampor i isåfall. Byta till LED-lampor till att börja med. Och kanske satsa på någon form av rörelsedetektor. Finns ju ingen anledning att hela stan ska lysa om alla sover...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag går på deras siffror. Själv har jag ingen aning.

      Radera
  4. Vi betalar en av världens högsta skatter och avgifter. Trots detta kan vi inte ens ha lite belysning i våra städer.
    Dessutom är det inte barnen som är mörkrädda som är problemet utan att vi alla snart inte ens vågar gå ut i dagsljus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner också det, att det stora trygghetsproblemet inte är mörker.

      Radera
    2. Det är ju de ljusskygga individerna som är elefanten i rummet här och att de tillåts härja fritt.

      Radera
    3. Men spelar det någon roll för dem om det är mörkt? Häromveckan gick en bloggare in i Husby för att kolla om det var farligt där (troligen för att visa att det inte var det eftersom han valde dagtid). Han blev rånad på sitt armbandsur under tiden han filmades, så då tänker jag inte att mörker är ett önskemål från tjuvar, våldsmän etc.

      Radera

  5. Med risk för att dansa tango med getingar upplever jag att det framför allt är morsorna som lär sina barn att vara rädda. "Spring inte, du kan ramla!" hörde jag ofta mamman till mina brorsbarn skrika när de var små. När hon inte var närvarande kontrade jag med "Spring av hjärtats lust, spring allt du orkar! Du kan ramla, det gör ont, men det går över." Ja, det var på gräs eller annan ofarlig mark. Nej, jag och barnens morsa pratar inte längre med varandra, men det är sen gammalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, hur ska barnen kunna vara trygga när vuxenvärlden (föräldrarna) hela tiden visar sin otrygghet?

      Radera
    2. Jag håller med. Det är inte vettigt att klema bort barn.

      Radera
    3. "Med risk för att dansa tango med getingar upplever jag att det framför allt är morsorna som lär sina barn att vara rädda. "Spring inte, du kan ramla!" hörde jag ofta mamman till mina brorsbarn skrika när de var små."

      Det är väl allmänt känt att män som grupp är mer riskbenägna än kvinnor som grupp. Kanske det största hindret för jämställdhet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Beror på hur man definierar jämställdhet. Hårdrar man begreppet är det helt omöjligt att uppnå.

      Men till sakfrågan tror jag att du har rätt, män är mer riskbenägna. Det är nog bl a därför barn mår bra av att ha både manliga och kvinnliga förebilder, helst föräldrar.

      Radera
  6. Sverige år 2022. Folk har röstat fram politruker som inte har råd att hålla lyset på, eller annan kärnverksamhet igång på ett normalbegåvat vis. Men att gödsla på konstsamlingar, genuscertifierade toaletter och annat bra.
    En fördel är kanske att lite fler får upp ögonen för korruptionen i landet med världens högsta skattetryck?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Investeraren! Du skrev ju exakt samma om förra Regeringen. För du har väl inte missat att vi bytt till SD. M och L nu. Till Sparo tror brotten ökar om det blir helt svart, ljus har aldrig dragit till sig kriminalitet. Men byt till Ledljus samt tänd med rörelsevakt ex: tre lampor framåt. Sossemats

      Radera
    2. Något är galet om man inte har råd att ha tänt, det håller jag med om.

      Och beträffande vilka politiker som styr tror jag inte att det spelar någon större roll när de tycker i stort sett lika om det mesta.

      Vad kostar det att byta ut alla lysen? En rörelsedetektor satte jag själv upp här i höstas och den var dyr. Behöver man tusen stycken blir det ännu värre.

      Radera
  7. Fick en smärre chock när jag körde hem från jobbet häromveckan. Gatubelysningen var så neddimrad att det i centrala stan var närmast sopmörkt och eftersom det var lite dimmigt gick det knappt att se något alls. Min tanke är att om det inte krävs tända lampor för att öka trafiksäkerheten behöver man ju inte dimra upp dom när elkrisen väl är över. Tyvärr kommer väl det behövas några påkörda fotgängare innan något händer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att sänka ljusstyrkan så mycket att de ändå inte gör någon nytta låter som något man gör för att kunna säga att man minsann inte stängt av dem.

      Radera
  8. Jo visst kostar det men det gör ju alla investeringar men räknar man på det lönar det sig ju på några år. Då är man ju väl förberedd nästa elkris när den nu kommer. Samt man behöver ju bara en rörelsevakt var fjärde belysningsmast tänder tre framåt släcker dom tre bakåt. Sossemats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade inte haft en energikris om vi inte lagt ner fullt fungerade, fullt betalade och lönsamma kärnkraftsverk.
      Vårt problem är helt enkelt att sossarna låtit idioterna i miljöpartiet bestämma.

      Radera
    2. Det blir ändå väldigt många rörelsevakter. Jag är tveksam till om den investeringen någonsin går att räkna hem.

      Vet inte om det inte varit elkris ändå, men självklart gjorde inte miljöpartiet situationen bättre. De brukar inte göra det.

      Radera
    3. "Vi hade inte haft en energikris om vi inte lagt ner fullt fungerade, fullt betalade och lönsamma kärnkraftsverk.
      Vårt problem är helt enkelt att sossarna låtit idioterna i miljöpartiet bestämma. "

      Att inte satsa på kärnkraft klarade sossarna alldeles utmärkt själva. Med god hjälp av svenska folket. Faktum är att Miljöpartiet inte ens var grundat när svenskarna folkomröstade om kärnkraften 1980. Folket sa nej (39,1 %) till fler än 12 kärnkraftsreaktorer och det var snubblande nära (38,7 %) att folket röstade för att kärnkraften skulle avskaffas inom 10 år! Vi får de politiker vi förtjänar, sägs det.

      "Folkomröstningen om kärnkraften i Sverige hölls den 23 mars 1980. Vid tillfället fanns 6 kärnreaktorer i drift, 4 var klara för start och 2 under byggnad. Folkomröstningen gällde tre förslag som kallades Linje 1, Linje 2 och Linje 3. De olika linjernas valsedlar talade alla om avveckling av kärnkraften, Linje 3 inom högst 10 år, de övriga i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.[1] och att använda "högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete", vilket alltså innebar utbyggnad av två nya reaktorer. Linje 2 fick flest röster och Linje 1 och Linje 2, som hade samma text på röstsedelns framsida, fick ca 60 procent av rösterna.

      Utfallet blev 18,9 procent för Linje 1 (successiv avveckling), 39,1 procent för Linje 2 (successiv avveckling, offentligt ägande, hushållning) och 38,7 procent för Linje 3 (avveckling inom 10 år och satsning på alternativ). Valdeltagandet var 75,6 procent."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkomr%C3%B6stningen_om_k%C3%A4rnkraften_i_Sverige_1980

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag får rätta min förra kommentar lite. 60 % röstade för successiv avveckling och som jag förstår det kunde man inte rösta på att satsa på kärnkraften. Politikerna har bestämt att kärnkraften skulle läggas ner. Folkomröstningen handlade inte om om utan om när. Med tanke på utgångsläget så får väl 60 % för successiv avveckling ses som ett indirekt stöd för kärnkraften. Vanligt folk bär inte skulden för den svenska energipolitiken annat än genom hur folk har röstat i riksdagsvalen. Oavsett vilket så var inte Miljöpartiet ansvariga för den svenska energipolitiken på 80-talet. Det är framförallt Socialdemokraterna som har ansvaret för energipolitiken de senaste decennierna. Precis som är fallet med i stort sett alla politikområden i Sverige under stora delar av 1900-talet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag förstod aldrig vitsen med att folkomrösta om något som skulle ske om 30 år. Med tanke på politikers vanliga framförhållning (exakt till nästa val) var det väl självklart att de inte skulle engagera sig i frågan förrän den var för sen att lösa.

      Radera
    6. Stora infrastrukturprojekt som kärnkraftverk kräver lång framförhållning. Utbyggnad eller avveckling är inget man åstadkommer under en mandatperiod.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Nej, det är ett av många stora problem med dagens samhälle. Men det är stor skillnad på en mandatperiod (tre år på den tiden) och 30 år.

      Radera
  9. När jag var liten hade jag en knapp kilometer genom skogen till min bästa vän, någon ficklampa nyttjades aldrig, vet ej varför, men jag fick närmast känna mig fram tills jag kunde uppfatta ljuset från deras hus. Jag var inte direkt mörkrädd, men minns att detta kunde vara lite läskigt.

    Vi i vår kommun har klappat oss på axeln för att ständigt byta ut till ledlampor i kommunal belysning, fullständigt självfallet om jag tillfrågas. Senaste frågan som kom upp var om det var rimligt att ha adventsbelysning i kommunhusets fönster, även med ledljus.

    På den nivån är det.

    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ficklampor är inte fel. På vår tid laddades de ju med 3-4 stora batterier. Numera väger hela lampan bara några gram och kostar nästan ingenting.

      Lite adventsbelysning ska ni nog ha råd med :)

      Radera
  10. Undrar om det man får ledsyn om man anväder ledbelysning ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett en del lysrör med LED som fått mig att fundera över om det var så belysningen fick sitt namn :(

      Radera
  11. "Kritikern Karolina Borg hänvisar till sina barn. Barnen är inte trygga, deras frihet och möjlighet att cykla till skolan inskränks."

    Jag tror det handlar om upplevelsen av trygghet. Det är nog samma upplevda trygghet som förklarar varför unga kvinnor går runt med en försvarsspray i handväskan/jackfickan. Frågan är om lösningen är att Karolina går och pratar med en psykolog om sin oro för barnen eller att kommunen tänder alla lampor i gatubelysningen?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Försvarsspray i handväskan har jag full förståelse för. Eventuell rädsla för släckta gatlyktor i Laholm känns betydligt mer irrationell. Och ja, kanske är det något annat som ligger bakom reaktionen.

      Radera
    2. Hur många våldtäktsförsök i Sverige har avvärjts genom att kvinnan tagit fram en försvarsspray? Jag tvivlar på att det är en effektiv försvarsstrategi. Det är nog bättre att skrika, klösa, sparka och bitas än att spreja med försvarsspray.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det kan ju ingen människa veta. Inte ens de som själva klarat sig undan, för det är fullt möjligt att en person med spray utstrålar en självsäkerhet som får gärningsmannen att välja ett annat offer.

      Skrika kan väl vara en bra idé om någon hör en. Klösa, sparka och bita... Om du inte vet vad du gör, är en förhållandevis svag kvinna som väger 50 kg mindre än våldtäktsmannen, hade jag föredragit spray alla dagar i veckan.

      Radera
    4. Det är inte tårgas- eller pepparsprayer eftersom sådana sprayer omfattas av vapenlagen. En vanlig burk färgspray (som gör att gärningsmannen inser att han kommer att se misstänkt ut när han är röd i fejset) eller ett larm som högt talar om att det skickat larm till SOS med position kanske fungerar lika bra som en försvarsspray. Sedan ska man komma ihåg att överfallsvåldtäkter utomhus är extremt ovanliga. Kvinnor bör snarare undvika att sova över hos killkompisar eller fd pojkvänner om de vill minska risken att bli våldtagna.

      Det finns faktiskt en försvarsspray som har två funktioner i en.

      "Att komma igång med Plegium Smart Försvarsspray är enkelt. Det är bara att ladda ned appen, ansluta via bluetooth och lägga in upp till fem nödkontakter.
      När du sedan aktiverar sprayen/larmet skickas automatiskt ett sms ut till dessa nödkontakter, ett sms som informerar om att man är i fara och anger vilken position man har."

      Det var det företaget som Isabella "Blondinbella" Löwengrip investerat i. Ska du inte köpa en stek i företaget Sparo? ;) Du som tror på försvarssrayer.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag tror att en spray bör slå ut angriparen under några minuter som allra minst om det ska funka. Att bara måla gärningsmannen retar nog bara upp. Tveksamt om han hinner förstå att han är målad och ifall han bryr sig.

      Nej, det där lät som en krånglig spray och osäker investering. Det kvittar antagligen om fem kontakter vet att jag är i nöd någonstans såvida de inte är väldigt nära.

      Radera
  12. Dessutom kan man kasta in ett miljöargument i diskussionen.

    "Även djur och natur påverkas av alla artificiella ljuskällor nattetid. Fåglar kan förvirras i sin orientering, fladdermöss vågar sig ibland inte ut på kvällen för att det är för ljust och i vissa storstäder har man hittat växter med missbildade blad. Nattfjärilar – som i vanliga fall försöker navigera efter månens ljus – dras nu istället till gatlyktor och blir förvirrade och surrar runt dem."
    https://www.rymdstyrelsen.se/upptack-rymden/bloggen/2019/02/ljusfororeningar--vad-ar-det/

    Tänk på djuren, släck gatubelysningen!

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte riktigt att man kan styra samhället efter fladdermöss och nattfjärilar. Mår de bra är det förvisso en bonuseffekt.

      Radera
  13. I min villastadsdel så bytte de gatlyktorna för ett tag sen. På något vis verkar alla blivit felriktade för det lyser upp väldigt bra inne på alla tomter. En av vägarna går längs med en äng och där är det upplyst ända till skogsbrynet ca 50 meter bort.
    Väldigt praktiskt när man är ute på kvällen med hunden, men jag håller med Tom-Hjördis, varför ska de lysa upp alla privata tomter och halva skogen? Lys upp på vägen om ni måste, men låt resten vara.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det slår mig att jag har bott med en irriterande gatlykta lysandes in i mitt sovrum. Det problemet har jag inte längre, nu är det kolmörkt efter 15-16 på eftermiddagen.

      Radera
    2. "Lys upp på vägen om ni måste, men låt resten vara."

      Ja, att byta till LED räcker inte. Man måste även se till att rikta ljuset rätt så att man får mest ljus på rätt ställe för pengarna.
      https://conxcorp.com/wp-content/uploads/2017/08/CONXCORP-Light-Pollution2-1-1170x500.png

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. "På något vis verkar alla blivit felriktade för det lyser upp väldigt bra inne på alla tomter. En av vägarna går längs med en äng och där är det upplyst ända till skogsbrynet ca 50 meter bort."

      Vem vet, det kanske är avsiktligt. Om en kvinna ser en våldtäktsman komma springandes ut från skogsbrynet eller en villa så hinner hon ta fram försvarssprayen, sikta och trycka av innan våldtäktsmannen kastar sig över henne. Kanske skrämmer ljuset även älgarna från att gå till attack i skydd av mörkret. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag fick lust att kolla upp hur vanliga överfallsvåldtäkter respektive älgattacker är. Det sker tydligen ett par hundra utomhusvåldtäkter varje år i Sverige och minst tio allvarligare älgattacker varje år. Det är alltså större risk att bli utsatt för en utomhusvåldtäkt än av en älgattack. Dock så tror jag risken är större att en hundägare attackeras av en älg i ett villaområde som ligger nära skog än att hundägaren blir utsatt för ett våldtäktsförsök utomhus. Utomhusvåldtäkter inträffar oftast på innergårdar och i gränder medan det är ovanligt att bli överfallen av en älg inne i en gränd. Glöm inte ta med er älgsprayen när ni går ut med hunden och försvarssprayen när ni rör er i gränder och på innergårdar. ;)

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag tror att det ska mycket till för att reta upp en älg. Du bör allra minst hamna mellan en ko och hennes kalv. Låg risk.

      Radera
    6. Störst risk är att bli omkullsprungen av ett rådjur eller en hare inne på egna tomten (trots hund). Eller en räv. Som tur är så har vi inga vildsvin i närheten. Än.
      Kanske läge att ha "Antignag"-sprayen (innehåller citron och cayenne) i fickan, funkar antagligen både mot rådjur och våldtäktsmän.
      Men vad hade Donken i Uppsala för hemligt medel egentligen? Som lockade till sig ett vildsvin?
      https://www.youtube.com/watch?v=DBt_E5g21B0

      Spargrisen

      Radera
    7. Rådjur och harar hör väl ofta oss långt innan vi ser dem. Men på våren har jag varit nära att bokstavligen springa på rådjur ute på löprundan.

      Vet inte vad de hade på McD. Svinet var väl förbannat för att de hade serverat hans släktingar.

      Radera