tisdag 29 november 2022

Ett skepp kommer lastat

Va?! Menar de att alla i produktionskedjan av den kinesiska skit västvärlden köper inte har det jättebra?!

Ärligt talat, vet vi inte detta? Vi fattar att en t-shirt som producerats på andra sidan jorden inte rimligen borde kosta tjugo spänn och att produktionen av en massa hemelektronik och inte minst batterier inte är jättebra för miljön om vi tänker efter. Så det gör vi inte. Jag vet massor av människor som pratar om miljön (eller klimatet, som det heter numera) och låtsas vara goda, förnuftiga och miljömedvetna personer samtidigt som de köper ofantliga mängder ren skit.

Om vi utgår ifrån det vi innerst inne redan visste, att det finns problem med att köpa skräp från avlägsna låglöneländer, varför hyllas detta överallt? Inte ens i den här artikeln tar man upp den verkliga anledningen till de hälsovidriga transporterna. Det pratas om kontraktsbrott, att ”sätta press på företagen”, men inte ett ord om att orsaken till transporterna är marknadens behov av skräp.

Staten vill inte vara sämre. Sparande beskattas, lånande subventioneras, och centralbanker västvärlden över försöker med hjälp av finanspolitiska åtgärder stimulera konsumtion. ”Som man ropar får man svar”, sägs det ibland. Kanske gäller det även stater som får de medborgare de efterfrågar: konsumtionsgalna kravmaskiner som söker materiella kickar. Elektriciteten subventioneras medan ISK-skatten höjs till ny rekordnivå. Järnet in i kaklet med huvudet före, nu kör vi!

62 kommentarer:

  1. Ja men där kastade du in en himla massa Brandfacklor i rummet på en och samma gång. Blir intressant att följa ;)

    Min kommentar får bli att jag försöker stå utanför det mesta men ändå påverkas av de negativa konsekvenserna.

    Nu är det jag som går och kastar Filmjölk på Skriet och så känns det kanske bättre sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att jag som vanligt mest rapar upp självklarheter. Sedan blir jag förvånad när andra inte tycker som jag.

      Det där är fascinerande. Om någon för fem år sedan hade sagt att en opinionsrörelse kommer att försöka väcka sympati för sin sak genom att förstöra älskade kulturklenoder skulle jag känt att så dum i huvudet kan väl ändå ingen vara. Men visst kunde de det.

      Radera
    2. "Jag tycker att jag som vanligt mest rapar upp självklarheter. Sedan blir jag förvånad när andra inte tycker som jag."

      Du angriper ju dubbelmoralen. Det är väl inte konstigt att folk blir förbannade. Folk vill ha sin dubbelmoral i fred. Det är bekvämt att tillhöra de fåtal procent av världens befolkning som står för merparten av utsläppen av växthusgaser och sedan rättfärdiga sin roll med fina ord om antirasism, jämställdhet, klimat mm. Det sägs att Sverige är ett av Europas mest segregerade länder vilket är väldigt konstigt med tanke på att vi svenskar är så toleranta och inkluderande. ;)
      https://www.youtube.com/watch?v=zkPJCWGnZNQ

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tom-Hjördis, det var ett roligt klipp jag inte sett tidigare. Fast jag hade nog ocksa tvekat att släpa hem en karl jag aldrig träffat tidigare (haha, vid närmare eftertanke har det hänt fast pa andra premisser).

      Men nu har jag en ukrainsk flykting boende hos mig. Det gar hur bra som helst.

      Annika

      Radera
    4. "Om någon för fem år sedan hade sagt att en opinionsrörelse kommer att försöka väcka sympati för sin sak genom att förstöra älskade kulturklenoder skulle jag känt att så dum i huvudet kan väl ändå ingen vara."

      Politisk historierevisionism, dvs att skriva om historien efter en politisk agenda, för att kunna använda den nya berättelsen som propaganda har existerat i alla tider. I skuggan av Ukrainakriget så passar t ex Estland på att riva ryska krigsmonument. Det handlar ju om att skriva om historien så att historien ska passa politikernas vision om framtiden bättre.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. "Men nu har jag en ukrainsk flykting boende hos mig. Det gar hur bra som helst."

      Jag tror det brukar funka bra att ha flyktingar boendes hemma hos sig. Själv skulle jag aldrig hyra släppa in flyktingar i mitt hem om inte Migrationsverket först gick med på ett avtal som innebär att myndigheten betalar för eventuella skador. Jag hänvisar dem till kommunens gymnastiksalar så är jag med och betalar via skatten istället. Jag tänker inte ta risken att mitt hus blir förstört.
      https://www.hemhyra.se/nyheter/inga-miljoner-till-bjarke-efter-att-asylsokande-forstort-hyreshus-far-vara-nojd/

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. @Annika

      "Fast jag hade nog ocksa tvekat att släpa hem en karl jag aldrig träffat tidigare (haha, vid närmare eftertanke har det hänt fast pa andra premisser)."

      De kunde ha svarat att de skulle försöka ordna boende åt honom på något sätt. Mannen som skylde på kräksjuka i familjen borde väl snart ha friska familjemedlemmar. Hon som skylde på att hon hyrde i andra hand kunde ha erbjudit sig att hjälpa honom att hitta ett andrahandsboende. Han som sa att han redan hade en inneboende kunde bett om kontaktuppgifter mannen om rummet skulle bli ledigt. Men nej då, så fort de fick chansen att leva som de lär så fanns det ingen gräns för ursäkterna.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Min inhysing kom med rekommendationer fran föregaende hyresvärd, och är en 19-arig kvinnlig student. Jag har en täckande försäkring och är inte ett dugg orolig. Vi delar ju dessutom pa min lägenhet sa jag har koll.

      Och ja, självklart hade de i klippet kunnat svara bättre pa fragorna, men det är lätt att tycka, svarare att göra. Och att "bara" skänka pengar är i mitt tycke litegrann att skylla ifran sig, det är nagon annans problem.

      Annika

      Radera
    8. @Annika

      "Och att "bara" skänka pengar är i mitt tycke litegrann att skylla ifran sig, det är nagon annans problem."

      Jag håller inte med. Pengar trillar inte ner från det blå. Pengar kommer av arbete. Att skänka pengar är samma sak som att utföra ett arbete för någon annan. Pengarna är bara en mellanhand. Jag kan till och med tycka att det är bättre att skänka pengar än att arbeta gratis åt någon annan för då jobbar man med det man är bäst på medan de som är bäst på att jobba med välgörenhet får råd (pengar) att göra det.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. @Annika

      Jag menar att läkaren ska inte skura golvet på sjukhuset. Det ska lokalvårdaren göra. På samma sätt borde vanliga människor inte jobba med välgörenhet. De borde jobba på de jobb som de har utbildning/erfarenhet för. Välgörenhetsarbetarna ska jobba med välgörenhet vilket de har möjlighet att göra om folk skänker pengar till välgörenhet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. De enda som borde bli förbannade av att man angriper dubbelmoral är de som själva upplever sig dubbelmoraliska, och det gör nog nästan ingen.

      Svenskar (jag gillar inte att generalisera så grovt) är nog toleranta och inkluderande på vissa sätt, på andra inte.

      Att vilja skriva om historien tycker jag är något helt annat än att vandalisera konst.

      Radera
    11. Ja vem skulle inte vilja ha en 19-årig kvinnlig student som inneboende :)

      Radera
    12. "Svenskar (jag gillar inte att generalisera så grovt) är nog toleranta och inkluderande på vissa sätt, på andra inte."

      Fast jag har belägg för mitt påstående att svenskar anser sig vara mer toleranta och inkluderande än andra folk. Sett till segregationen så lever vi inte som vi lär. Jag tycker att filmklippet som jag länkade till visar detta på att tydligt sätt.

      "Svenskar (jag gillar inte att generalisera så grovt) är nog toleranta och inkluderande på vissa sätt, på andra inte."
      https://www.forskning.se/2018/04/09/svensk-tolerans-satts-pa-prov/

      Radera
    13. Oj, den kommentaren skrev jag lite för snabbt.

      "World Values Survey mäter invånarnas värderingar i ett hundratal länder och toppositionen i toleransligan delar Sverige med de andra nordiska länderna. Där ryms en generös inställning till att människor är olika och respekt för att man kan vilja leva sitt liv på olika sätt, enligt mätningarna."
      https://www.forskning.se/2018/04/09/svensk-tolerans-satts-pa-prov/

      Så skulle det stå.

      Tom-Hjördis

      Radera
    14. Jag tror att de hade fått ungefär samma reaktioner vid en inspelning i Oslo, Vancouver eller Paris, men visst har Sverige hög svansföring i detta avseende.

      Radera
  2. Jag tror personligen att det är kört: mänskligheten har redan passerat flera "tippunkter" eller vad det kallas för just nu. Den globala uppvärmingen går inte att stoppa, och världen så som den ser ut nu är snart en parentes i historien. Tänk var 300 år med industriell utveckling kan ställa till det. Hoppsan!

    Min spaning är att de allra flesta som kan kommer att fortsätta konsumera som vanligt, på bekostnad av den stora majoritet som inte har den möjligheten. (Omtanken om andra minskar med kvadraten på avståndet.) Sorry, alla som är unga nu, ni får det fan inte lätt när ni närmar er pensionen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller mänskligheten är jag lika pessimistisk som du. Vi ändrar oss aldrig och ibland känns det som att vi (som grupp) inte ens vill överleva.

      När det gäller klimatet är jag däremot inte det minsta orolig. Tvärtom tror jag klimatdebatten skymmer sikten för viktigare och mer akuta miljöproblem. Hur som helst ser jag inte vad jag ska göra åt det. Förslaget ovan att hälla filmjölk på konst känns inte lockande :)

      Radera
    2. Sparo, kan du utveckla lite om varför du inte är orolig över klimatet, och vad du tycker är mer akuta miljöproblem?

      Annika

      Radera
    3. Nej, jag orkar inte ta den diskussionen igen. Jag vill bara uppmana alla att inte bara läsa IPCC:s politiska utlåtanden eller bara lyssna på aktivister som Erika Bjerström på SVT så får man en mer nyanserad syn.

      Radera
    4. Kanske nagon annan här i kommentarsfältet kan svara, för jag fattar inte riktigt.

      Annika

      Radera
    5. @Annika

      "Kanske nagon annan här i kommentarsfältet kan svara, för jag fattar inte riktigt."

      Jag tror att Sparo menar miljöfrågor som ozonhålet, försurning av sjöar, algblomning, massdöd av arter på grund av likriktningen inom jordbruket och skogsbruket, ackumulering av tungmetaller och mikroplaster i naturens kretslopp mm.

      Jag tror fokuseringen på klimatfrågan beror på att vi människor har svårt för att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Dessutom har jorden redan gått under en gång på grund av ozonhålet. Jorden måste gå under av något nytt nästa gång.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. "Den globala uppvärmingen går inte att stoppa, och världen så som den ser ut nu är snart en parentes i historien. Tänk var 300 år med industriell utveckling kan ställa till det."

      Världen som den ser ut nu eller sett ut då har alltid varit en parentes i historien. Det ändå som jag kan tänka mig inte har varit en parentes är Jesus och han vet man väl inte ens om han har existerat och än mindre om han var Guds son.

      Är det ens säkert att den globala uppvärmningen beror på industrialiseringen (utsläpp av växthusgaser)? Jag har bara sett bevis på samvariation dvs att industrialiseringen och den globala uppvärmningen har skett samtidigt. Det finns mängder av saker som inträffar samtidigt att hänga ihop. Klimatet på jorden har inte varit konstant. Det har till och med varit tropisk klimat på Nordpolen. Jordens klimat borde vara självreglerande på något sätt.
      https://www.forskning.se/2004/09/06/subtropiska-arktis/

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. *utan att hänga ihop.

      Radera
    8. Jag är inte expert, men lyssnar man t ex på Sveriges överlägset största expert på klimatfrågor, Lennart Bengtsson, blir jag inte oroad över klimatet. Det skulle jag bli om jag lyssnade lika mycket på agronomen Johan Rockström eller den självutnämnda experten på typ allt, Agnes Wold. Så då gör jag inte det.

      Radera
    9. Du får ändå hålla med om att Rockström har ett namn som anstår en rockstjärna på klimatscenen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Vem lyssnar på dåren och Lennart Bengtsson? Det allt varmare klimatet beror till stor del på människor utsläpp av växhusgaser. Jag återkommer om 20 år så får vi se vem som har haft rätt.

      Radera
    11. Hoppas du har bättre argument om tjugo år :)

      Radera
    12. Eftersom jag tror på vetenskap och forskning så kommer jag bevisa att jag har haft rätt och du fel. Vi får väl vänta och se.

      Radera
    13. Och det har aldrig slagit dig att olika forskare dragit olika slutsatser, att detta inte är en homogen grupp som alltid tycker lika? Med ditt sätt att resonera hade världen fortfarande varit övertygad om att jorden är platt för man ska inte ifrågasätta vetenskap. Detta trots att själva premissen för vetenskap just är att ifrågasätta "sanningar".

      Radera
  3. Man ser inte skogen för alla träden ............

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det kanske, men jag är lite för trög för att förstå vad det betyder i detta sammanhang.

      Radera
    2. *haha* som det låter, du ser dom enstaka träden, inte hela skogen........ dom som bestämmer ser dom enstaka problemen (Träden) dom ser inte helheten (Skogen) ...... ordspråket går nog att tillämpa på ganska mycket i samhället idag.

      Radera
  4. Bra skrivet! Speciellt det här med alla godhetskrigare som köper kläder på HM och bränner runt i en Tesla de leasar via företaget...patetiskt. Deras "klimatavtryck" är ju rimligen helt fruktansvärt men ändå är det just dessa människor som framhäver sig själva som det goda exemplet andra borde följa.

    Gällande det här med ISK/KF och skattehöjningarna finner jag det hela oacceptabelt. Golv på skatten var man snabb med att sätta, nu undrar jag var taket tog vägen? För att skatta hårt på redan hårt skattade pengar är helt ohållbart i längden. De kommande åren kommer bli ett blodbad för hushållen, the great reset har börjat skulle jag tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nästan fyra år till nästa val och då bjuder traditionen att man sätter åt väljarna, som ändå kommer hinna glömma.

      Radera
    2. Om folk ändå hade lite längre minne och en gnutta logiskt tänkande. Det är ju trots allt "vi" som röstar in undermåliga politiker. Skit in, skit ut...

      Radera
    3. "Gällande det här med ISK/KF och skattehöjningarna finner jag det hela oacceptabelt. Golv på skatten var man snabb med att sätta, nu undrar jag var taket tog vägen?"

      Tänk på att golvet infördes för att räntan blev lägre än man föreställde sig när man hittade på ISK. ISK är fortfarande det mest fördelaktiga alternativet för ny sparande. Jag gissar att det kommer ett politiskt förslag om skattetak på ISK om räntan närmar sig 4-5 %. Att politikerna inte lanserar förslaget nu kan beror på att de vill ha torrt valfläsk i tunnorna inför riksdagsvalet 2026.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. "Gällande det här med ISK/KF och skattehöjningarna finner jag det hela oacceptabelt."

      Det som är mest oacceptabelt med ISK är inte att skatten ökar när räntan stiger. Det är nämligen helt enligt reglerna. Problemet är att politikerna plötsligt ändrar reglerna. Jag tror de har ändrat reglerna för ISK två gånger mellan 2012-2022. Svårt att veta om ISK är bra om spelreglerna ändras efter halva investeringstiden. Det är som om domaren i schack skulle ändra spelreglerna halvvägs in i schackpartiet. Hopplöst.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Fast man låser ju inte pengarna i en ISK, man kan alltid avsluta investeringen. Värre med pensionssparande i olika former.

      Radera
    6. "Fast man låser ju inte pengarna i en ISK, man kan alltid avsluta investeringen. Värre med pensionssparande i olika former."

      Ja det kan man men om investeringstiden är 20 år så vill man kunna räkna på om ISK 20 år framåt för att kunna avgöra om ISK är värt det. Det är svårt eftersom räntan ändras men det blir ännu svårare om politikerna ritar om spelplanen vart 5:e år också.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Jag menar att om man är säker på att skattereglerna ligger fast så kan man räkna ut en sannolikhet för att ISK ska löna sig genom att göra sannolikhetsberäkningar på avkastning, ränta mm. Det blir väldigt knepigt om man ska räkna på den politiska risken att skattereglerna ändras. Omöjligt, skulle jag vilja säga.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Visst är det bra med långsiktiga spelregler, men du har väl aldrig, någonstans, kunnat räkna med allt under den nästkommande tjugoårsperioden. Förutom det faktum att du inte vet vad du själv tycker och tänker om privatekonomi om tjugo år.

      Radera
  5. "Elektriciteten subventioneras medan ISK-skatten höjs till ny rekordnivå."

    Regeringen ska sänka ISK-skatten genom att föra de första 300 tkr skattefria för alla. Jag anser att det är rimligt att tillfälligt subventionera elektriciteten på samma sätt som att jag anser att permitteringsregler kan vara kortsiktigt bra. På lite längre sikt får man fixa en mer stabil energiförsörjning (kärnkraft?) och så får vi hoppas att ombudskriget mellan USA/EU och Ryssland (i Ukraina) tar slut. Men kom ihåg att energipriserna började dra iväg redan innan Rysslands angrepp på Ukraina. Jag vet inte om det var energimarknaderna som reagerade på krigshotet eller om det berodde på obalanser i energiförsörjningen (vatten-, vind- och solenergi är ju oberäkneliga energikällor).

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, det är ett knepigt läge nu och jag är glad att jag slipper ta besluten. Men att avveckla kärnkraften i hopp om att det skulle komma bra alternativ var hål i huvudet.

      Det mesta av samhällsproblemen började före kriget, men det har precis som covid varit ett ypperligt sätt att kunna skylla allt på andra.

      Radera
    2. Även inflationen började skena i väg före Rysslands angrepp på Ukraina. Personligen tror jag att inflationen beror på att centralbankerna pumpade in luft i systemet under covid. Det kanske var rätt för att undvika likviditetsbrist i det finansiella systemet. Börsen steg rejält under pandemin trots att ekonomierna bromsade in kraftigt pga restriktionerna. Det är inte konstigt att en sån omotiverad prisökning åtföljs av en kraftig nedgång.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Inflation och lågkonjunktur dyker upp någorlunda regelbundet oavsett krig.

      Radera
    4. "Men kom ihåg att energipriserna började dra iväg redan innan Rysslands angrepp på Ukraina."
      "Det mesta av samhällsproblemen började före kriget"
      "Även inflationen började skena i väg före Rysslands angrepp på Ukraina."

      Jag håller inte med! Energipriserna började dra iväg i år, samma med inflationen. Möjligen att samhällsproblemen (alla möjliga samhällsproblem) drog igång före 2014, dvs då Ryssland ockuperade delar av Ukraina (delar där de som inte gillade den nya överheten flydde ifrån och de som var kvar alltså borde gillat när Ryssland nu 8 år senare bombat allt till smulor... varför nu de skulle bomba områden där det enbart finns kvar folk som gillar den nya regimen har ingen lyckats förklara för mig).

      Det var det där med att hålla fler tankar i huvudet samtidigt!

      Radera
    5. Kriget gjorde åtminstone alla problemen ni nämner värre.

      Radera
  6. Att enbart hålla med om allt i inlägget blir ju tråkigt o rätt meningslöst, så jag tar fasta på den mycket medvetna förskjutningen miljö ---> klimat.

    Satt på kommunfullmäktige igår med floskelbingobrickan framför mig och konstaterade att fullmäktiges enda kvarvarande miljöpartist var i sitt livs form/helt börjar tappa det beroende på ens egna mentala status.

    Själv är jag höggradigt miljöintresserad, men hatar de rödgrönas (främst de som ägnar sig åt det iaf) outröttliga arbete att förändra orden och språkets mening. När det görs med ett egennyttigt mål, annars kan jag min Fredrik Lindström och är medveten om att språk är i ständig förändring, iaf de levande.

    Men men, iaf lyckades hon på knappa tio minuter nämna klimat/klimatet 18 gånger, varav 12 ggr föregånget av miljö.
    Bet mig i läppen och trodde jag skulle få mjäll.

    För att ej enbart kverulera utan för att utståla optimism och on topic vad gäller ords betydelse så länkar jag till Jens Ganmans lilla julordlista i ÖP. Det ligger liksom i tiden.

    https://www.op.se/2012-12-22/ordlista-for-julhatare

    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. "När det görs med ett egennyttigt mål, annars kan jag min Fredrik Lindström och är medveten om att språk är i ständig förändring, iaf de levande."

      Det är skillnad på när folket ändrar språket (naturlig utveckling av språket) och när makten ändrar språket (onaturlig ändring av språket för att utöva makt över folket).

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Miljö läses numera ut "klimat", precis som "hatochhot" blivit nästan ett ord trots att det är två väldigt olika begrepp. Innan dess var "vårdskolaomsorg" ett populärt floskelbingobegrepp.

      Radera
    3. "Miljö läses numera ut "klimat", precis som "hatochhot" blivit nästan ett ord trots att det är två väldigt olika begrepp."

      "Hatochkritik" och "hatochifrågasättande" har nästan blivit ett ord. Det är inte ovanligt att opinionsbildare säger att de har blivit utsatta för näthat när de i själva verket bara har fått saklig kritik. Därmed inte sagt att det inte finns näthat.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag tror aldrig jag hört "hatochifrågasättande". "Hatochhot" ser jag däremot varje dag. Och självklart finns riktigt hat. Det är det som gör det så illa, att man devalverar orden genom att använda dem i tid och otid så fort man blir ifrågasatt.

      Radera
    5. Det har du rätt i. Man hör inte ordet "hatochifrågasättande". Jag menade att ifrågasättande ofta jämställs med hat för att undvika att ta debatten i sakfrågan. Själva ordet "hatochifrågasättande" har jag inte heller hört.

      Tom-Hjördis

      Radera
  7. Men snälla, det är ju inte jorden som går under, det är människorasen som är på väg att försvinna. Vi är blott ett blåmärke, snart borta. Tack för allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du underskattar människans förmåga att anpassa sig till ändrade förutsättningar. Björkmätaren visar att naturen har beredskap inför snabba förändringar av förutsättningarna.

      "Fjärilen har för vana att vila på trädstammar. Mot trädstammar bevuxna med lavar ger den ljusa formens spräckliga teckning ett bra kamouflage. Lavar är dock känsliga för luftföroreningar och i områden där luften är förorenad, exempelvis på grund av utsläpp från industrier, blir lavar sällsynta och trädstammarna blir nedsmutsade. Mot lavfattiga och smutsiga trädstammar syns de ljusa fjärilarna bättre och upptäcks därför lätt av predatorer som fåglar. Under dessa förhållanden gynnas mörkare fjärilar, eftersom de är bättre kamouflerade mot lavfattiga trädstammar och till slut blir de mörka fjärilarna dominerande i populationen. Detta fenomen observerades redan under slutet av 1800-talet i Storbritannien efter att den industriella revolutionen lett till bildandet av de första större industriområdena."

      Den moderna människan har funnits i ca 200 000 år. Jordens klimat har inte varit konstant under tiden.

      "– Klimatmodellerna för att blicka framåt blir allt bättre, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Om vi bättre förstår hur klimatsystemet fungerar kan vi utveckla våra klimatmodeller ytterligare för att förutsäga framtidens klimat med mindre osäkerheter."
      https://www.lu.se/artikel/de-sparar-klimatet-100-000-ar-bakat-pa-gronland

      Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att gra klimatmodellerna bättre, säger forskaren i artikeln. Jag anser att det stora problemet med klimathysterin är att bara är högerauktoritära partier ifrågasätter klimatfrågan. Om det skulle visa sig att de har rätt så kan det leda till den största förtroendeförlusten som övriga partier har upplevt. Någonsin. Därför är det väldigt viktigt att partierna lär sig skilja på åsikter och fakta vad gäller människans påverkan på klimatet.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. *Därför är det väldigt viktigt att partierna lär sig skilja på åsikter och fakta vad gäller människans påverkan på klimatet. OCH FRAMFÖRALLT UNDVIKER ÖVERDRIFTER FÖR ATT VINNA BILLIGA POLITISKA POÄNG I SAMTIDSDEBATTEN.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Allt har en ände. Jag tror bara inte att jordens och/eller mänsklighetens når den inom tio år.

      Radera
    4. Hört talas om ett gäng kvinnor ifrån Värmland som åker till Ullared den 25 varje månad för att handla kinesiskt.
      Och hoppas träffa Ola- Conny.

      Radera
    5. Det förvånar mig inte, Ola-Conny lär ju vara en skön snubbe :)

      Radera
  8. Om säg all världens kläder skulle produceras i Europa lär väldigt många människor få lära sig att sy sina egna kläder, då kanske ett par jeans skulle kosta 1500 kr och en tshirt 400 kr och ett par strumpor 100 kr i billigaste utgåvorna. Så var det förvisso förr när en videobandspelare kostade en halv månadslön för en tjänsteman, och inte många hade råd/prioriterade detta. Idag får du en blu-rayspelare för 500 kr. Jag ska ärligt erkänna att jag har svårigheter att överblicka vilka konsekvenserna skulle bli om all världens prylar producerades av folk med samma krav på miljö, löner och arbetsrätt som i Sverige. Intressant hade det blivit i alla fall.

    En sak jag håller med SD om är att vi i sverige lägger oerhörda pengar på marginella miljöproblem, medans andra länder inte ens har någon sorts avlopp eller kan stava till "reningsverk". Vad hjälper det om man stoppar svenska kustfiskare från att fiska medans fiskebåtar från öststaterna dammsuger östersjön på fisk. Totalt meningslöst. Tyvärr borde det vara FN som drog i dessa trådar men de är numera totalt värdelösa. I skolan för 30 år sedan fick jag lära mig att FN var den väpnade kraft som stod upp för civilbefolkningens rättigheter i konfliktzoner och skulle göra sitt bästa föra tt förhindra t.ex. folkmord. Jag tror många i Ukraina hade blivit väldigt glada om det ställde sig en FN-ledd pansarbrigad mellan dem och de ryska orcherna, många hundratusentals människor hade antagligen varit i livet då. Mitt hopp om att få världens länder att kunna samarbeta är idag sämre än vad det någonsin har varit, på alla fronter, miljö, säkerhet osv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är helt omöjligt att överblicka.

      Det känns onekligen som ett större problem om hela städer slänger sina sopor i floden än om en svensk trekammarbrunn släpper ut något som gör vattnet just där en hundradels grad mer basiskt.

      Mm, man fick lära sig mycket om FN som i alla fall jag fått revidera. Om det sedan beror på att organisationen förändrats eller om det var lika illa då är svårt att säga.

      Radera